cine este galben

     Cine este galben e diferit de albastru. Lucrul despre care vorbesc e clar ca vaca și nu cred că are vreo importanță ce fel de conotații politice sau heraldice au cele două culori și sincer să fiu puțin îmi pasă și de chestiile scrise prin cărțile de branding despre nushce semnificații pe care le-ar zemui prin subconștient chestia asta cu galben sau albastru. Nici măcar faptul că ele, combinate savant după reguli învățate la academiile de arte frumoase sau prin canalizația artelor urâte și pestilențiale, ar născoci tot felul de feluri de verde nu-mi pasă. La urma urmei, verdele e verde și e diferit și el și de galben și de albastru și de Re Major și de naiba știe ce alcătuire de senzori ascunși prin fundul ochilor sau prin tot felul de tubulețe din urechi sau mai știu eu prin ce grozăvii bântuie lumea noastră lăuntrică până când undeva în piftia de îmbârligături neuronale se naște ideea clară pe care o spun tastă după tastă aici: sun absolut sigur că galben e diferit de albastru și e diferit de verde și cred că tocmai de-aia taxiul e taxi și tocmai pentru că nu e deloc albastru își urmează perfect orizontal linia orizontului. Verticală e numai lumina, fulgerătoare, incoloră ca să vedem dincolo de ea, verticală e numai iarba ca să poată fi păscută, verticală e numai inima ca să poată sincroniza nara mea stângă cu nara mea dreaptă într-o singură respirație. Restul lucrurilor sunt pur și simplu. Ele nu au scop. Alcătuirea scopului le-ar putea fragmenta existența în pași mici de timp. Alcătuirea scopului le-ar putea desincroniza drumul lor spre un scop față de felul în care îmi bate inima și tocmai faptul acesta, cred eu, ar face ca tot ceea ce este acum în jurul meu să nu-mi mai fie dat sa fie.  

    Chiar, cum ar fi sa fim deodată într-o lume în care numai ceea ce este perfect orizontal cu orizontul și ceea ce este perfect vertical cu lumina ar fi detectabil? Ce lume perfect detectabilă ar fi! Ce lume plină de scopuri de bilant de sfărșit de ceva ar fi…

2 Responses to “cine este galben”

 1. Darael Says:

  Sigur o sa apara carcotasi si in lumea aceasta “perfect detectabila”. Pentru ca asa sunt oamenii, nemultumiti. In orice situatie imaginabila macar un omulet tot va carcoti ceva.

  Asa cum sunt oameni care cauta si azi o lume mai buna, desi lumea actuala e perfecta - perfecta, dar nu desavarsita… dar asta e; oamenii nu accepta acest adevar.
  Asa ca oamenii isi pierd viata incercand sa schimbe lumea fara a incerca nici macar o clipa sa se schimbe pe ei.

  Craciun Fericit !

 2. Antoaneta Says:

  E mai mult un raspuns la comentariul lui Darael. Nu mai stiu unde am citit ca in loc sa schimbam lumea constatam ca ea ne schimba pe noi. Eu cred ca am fost conditionata de mica sa ma conformez cu societatea: du-te la gradinita, scoala, liceu, facultate, get a job, gaseste-ti perechea si inmultiti-va, progreseaza in cariera, ia-ti o casa, ia-ti o masina, o canapea, urca pe scara sociala si profesionala.

  Numai ca 1997 am spus nu si mi-a petrecut trei luni la Lisabona in duty-free, trei luni ducand tava intr-o insula din Marmara langa Stambul, o luna la Atena ca secretara in pregatire pentru Romania. Lumea m-a schimbat in sens invers, am invatat sa fiu libera, sa fac ce-mi trazneste, dincolo de ce zice “lumea”. De-aia am stat trei ani pe vase in Caraibe fara remuscari ca am dat de pamant cu jobul de PR de la Hilton, cariera promitatoare, etc.

  E grozav sa fii liber, si grozav de greu, de fapt oamenii nu vor sa fie liberi, vor sa fie faimosi, sa aiba succes, sa fie acceptati de societate ca speciali in sensul de rich and famous. Vor sa fie verticali, nu orizontali, sa creasca pe dinafara, nu pe dinauntru. Cine vrea sa fie vanator solitar in loc de sef de trib?

Leave a Reply