Shiva

    Nu știu aproape nimic despre ce va face președintele Obama ca președinte al Statelor Unite. Nu despre președintele Obama este postul acesta, ci despre oamenii obișnuiți. Care sunt la fel peste tot. Am văzut deunăzi un clip cu domnul Obama dansând. Chiar bine de tot. Omul mi-a plăcut, e un tip super! Sigur, un om super ca om poate fi foarte eficient în ceea ce face sau nu. Și sper că domnul Obama va fi eficient, pentru că e mare nevoie de așa ceva în anii care urmează. Nu doar pentru Statele Unite ci pentru întreaga planetă.

    Postul de azi e unul chiar nashpa de periculos pentru mine. Îl scriu însă pentru că așa simt eu nevoia. Nu este un post despre oamnii politici ci despre oamenii obișnuiți. Este despre teama mea legată de felul în care alegătorul mediu alege. Este despre teama mea legată de felul în care alegem, nu doar când este vorba de alegeri politice, ci despre alegeri în general. Pentru că suntem tot ceea ce am ales în trecut. Îmi amintesc că la sfârșitul campaniei electorale din 1996 m-am gândit să cânt “What a wonderful world” al lui Louis Armstrong. Era la World Trade Center, eram cu prietenul meu Harry Tavitian și așa am crezut eu că pot să-mi spun un crez, pe care nu l-am părăsit niciodată, ăla că lumea simplă, normală, chiar merită să fie lăsată în pace să-și ducă minunăția ei de normalitate zi după zi câte zile i-or fi date să existe. Evident, nu sunt un mare chinuit de talente și tot ce-am vrut să fac a fost să transmit crezul ăsta al meu așa, cântând. A doua zi, în dreptul sălii Dalles, am fost oprit de o tipă care mi-a spus entuziasmată că mă va vota. Am întrebat-o dacă lucrează în IT și mi-a răspuns că este studentă la medicină. Am întrebat-o dacă a atras-o ceva din ideile pe care încercam să le transmit și mi-a răspuns cu o sinceritate dezarmantă că s-a plictisit de moarte la tot ceea ce spusesem acolo, că n-o interesa nimic din ceea ce sunt în stare să gândesc sau să fac, dar “ați cântat atât de frumos”… Nashpa rău, mi-am zis, asta e, nimeni nu e perfect, poate că am făcut rău că m-am trezit cântând în timpul unui eveniment electoral și brusc mi-am amintit de o scenă grotescă avându-l ca protagonist pe președintele Elțân dansând un soi de ceva care aducea a rock de twist de roll de urs pus pe jăratec. În ziua aceea m-am tot perpelit la gândul că am greșit tare  făcând așa. Acum, după ce toate evenimentele mele electorale succesive s-au terminat cu “What a wonderful world”, știu că nu am greșit. Cântecul lui Armstrong a venit pe lume în 1968 cand totul părea a se sfârși. Cântecul lui Armstrong era despre nesfârșirea normalității. Păi cum să spun asta altfel decât cântându-l?

    Sigur, dacă fata care mă oprise atunci în dreptul sălii Dalles mi-ar fi zis că uite, ce ai avut de spus despre nesfârșirea normalității mi-a plăcut mie tare și de-aia te votez, aș fi fost chiar fericit. Ea mi-a zis însă că nu conta ce am spus ci cum am spus. Iar lucrul acesta m-a umplut de amărăciune. Evident, e important și ce spui și cum spui. Dar numai atunci când lucrurile astea sunt împreună. Atunci când “ce” este umbrit de “cum”, atunci când “ce” este ucis de “cum”, e rău de tot. Universalitatea felului acesta de a gândi mă îngrijorează și mai tare. Am văzut pe YouTube o grămadă de comentarii de tipul “Wow! We finally have a President that dance!” și lucrul ăsta e la fel de rău ca și comentariul fetei de la medicină. Pentru că nu aceasta era calitatea care trebuia urmărită în contextul de care vorbeam. La fel cum felul în care cânt eu nu este calitatea care să mă califice pentru ceea ce am eu de muncit. Dar uite că unii oameni gândesc așa și și pot decide așa fie că este vorba de viața lor, fie că este vorba de viața noastră, a tuturor.

    Nu mă pot abține să nu remarc un lucru foarte curajos pe care l-a spus un om pe care îl admir mult: ”The best argument against democracy is a five minute conversation with the average voter”. Sunt spusele lui Winston Curchill. Ceeace nu a fost spus de către Curchill, dar eu cred că merită spus este că lumea a trăit într-o perpetuă democrație. Nimeni nu poate impune decât foarte greu și numai după oarece timp lucruri care nu au de-a face cu democrația. Pentru că nimeni nu poate ajunge să le impună așa, de capul lui, fără să fie măcar la început susținut de o majoritate. Dacă mă gândesc la marii dictatori ai secolului trecut, toți, fără nici o excepție, au fost oameni cu o mare carismă și toți, fără nici o excepție, s-au bucurat de un sprijin inițial masiv. Iar lucrul acesta nu s-a întâmplat doar în politică. Se întâmplă aproape în toate domeniile în care se specializează oamenii. De carismă și de felul în care foarte mulți dintre noi îl aleg pe “cum” fără a se uita nici măcar o clipă la “ce”, mă tem.

    Shiva dansând în mijlocul cercului de foc. Cu cele patru brațe răsfirate, ținând grațios simbolurile sacre. Este un dans minutat. Este frumusețea pură. Este dansul peste cenușa lumii.  

10 Responses to “Shiva”

 1. G. Says:

  Jeesus..dura finalizarea, dar ideea e capitala si corecta. Trebuie sa ne asumam rolul de furnici mai in serios.

 2. Crina Manolescu Says:

  Cred ca aprecierea unui om dupa “cum” in loc de “ce” in prima faza e naturala, si o practicam cu totii. Avem nevoie de aceasta iluzie pentru a cauta mai departe ce are omul acela de zis. Daca omul are charisma, ne-a fermecat in vreun fel, noi suntem fericiti. Daca arata caldura si frumusete, e perfect! Nu ne e foame de aceste lucruri in permanenta? Mie da, cel putin.
  Eu cred ca tipa nu a ratat mesajul tau de fapt, doar ca ai luat-o tu prea repede poate atunci pe strada. Cred ca daca ar fi avut timp sa se gandeasca ti-ar fi spus ca felul in care ai cantat era garantia ca tu esti un om bun si cald si ca ai intentii onorabile (iarata-ma, nu stiu ce alt cuvant sa folosesc) odata ce esti votat, chair daca nu stia ea exact exact care sunt acelea. Pentru ca asta pentru ea era suficient. Si probabil ca s-a si informat apoi.
  Pentru ca ai fost un bun comunicator si aceste lucruri au transparut in atitudinea ta.
  Zic.
  Poate gresesc.
  Poate sunt superficiala.
  Dar ma bazez f mult pe intuitia mea si cred ca nu sunt singura.
  Uite-, de-aia, de exemplu, dup ace te-am vazut la MTR intr-un context cu totul diferit de cel electorial, dar tu exprimandu-te la obiect si prieteneste pe o tema care ma interesa, dupa ce ii auzisem pe colegii tai de uniunea armenilor hai s ail votam pe pambuccian (asta inainte sa apari tu la itnalnire), ma gandeam, cum se paote s afie acelasi om cel de care spuneau hai sa-l votam si cel de dupa?
  Ca sa ma conving, google m-a servit, si uite-asa am aflat si alte lucruri despre tine ca om politic. Dar crezi ca m-as fi oboist daca nu ai fi aparut inainte asa cum esti tu, fara itnerese electorale, nici n-a trebuit sa mai canti cu Tavitian atunci.
  Ca sa sintetizez, cum ai cantat tu nu a fost calitatea care te califica pentru ce vrei sa faci, dar cea care te-a calificat ca si calitate umana, sau macar a fost o promisune a ei.. O sa zici ca multi pot canta si o si fac, dar nici nu vreau sa aud.
  :p

 3. Andrei Rosca Says:

  Perfect de acord. Voiam doar sa atrag atentia asupra unui lucru, aparent insignifiant. Citatul pe care il dati dvs, din Churchill, este folosit si de Obama, in cartea sa, “The Audacity of Hope”. O carte foarte buna, pe care v-o recomand. Iar recomandarea vine de la cineva care uraste sincer politica si crede ca poate schimba mai multe decat ar putea schimba 30 de politicieni din Romania, la un loc,

 4. Adrian Says:

  Scurta intrebare, nelegat de post :)

  scutirea de impozit pe venitul programtorilor mai este valabila in noul cod fiscal din 2009?

 5. varujan Says:

  Codul fiscal nu se schimbă anual. Măsura e acolo și n-am auzit pe nimeni să vrea să schimbe Codul.
  Așadar, da, măsura rămâne valabilă.

 6. Marius Torsan Says:

  Votul il dai si pentru ceea ce crezi si speri ca omul acela va face, Pentru puterea lui de a impinge lucruri inainte, pentru onestitatea lui, pentru caldura, pasiune si verticalitate. Totdeauna a existat si sint sigur ca va exista o astfel de componenta soft care va balansa votul. Cred ca sint extrem de putini cei care voteaza strict pe un program electoral. Daca or exista !…
  Deci, fatuca aia nu a facut decit sa exprime o nota de normalitate. De data asta insa, o normalitate normala. Adica ceva mai rar.

 7. razv Says:

  Sunt deja la al doilea post ceea ce inseamna ca am vechime si mi se va tolera puseul de combativita.
  D-le Pambuccian, activati de suficienta vreme pe scena politica incat aceasta inocenta privitoare la “ce-l mana in lupta” pe alegator pare putin suspecta.Stiti foarte bine ca alegerile pe care le fac oamenii, in general, sunt emotionale in proportie covarsitoare. Ca exista si alegeri rationale, desigur, dar ca autorii lor poseda un anumit nivel de dezvoltare pe scara evolutiva. Ca putem presupune fara probleme ca procentul acestor oameni este unul infim in masa electorala. Si putem postula, prin urmare, ca rezultatul votului este urmarea alegerilor emotionale facute de masa electorala.
  Dar putem scuza aceasta pretinsa inocenta, mai ales ca e si una foarte literara.
  Altceva vreau sa spun: ar trebui sa va si sa ne bucure ca ati intalnit o persoana pe care ati sensibilizat-o cu o manifestare artistica pana intr-atat incat sa fie dispusa sa va dea votul. Eu, de exemplu, dau credit votului acestei persoane - pentru ca alegerea ei denota gust - a gustat o manifestare artistica, are educatie si asta a facut-o sa intuiasca un continut bun.
  De ce dau credit ? Pentru ca alternativa o reprezinta aceia pe care ii sensibilizeaza doar … sacosele electorale. Aceia care n-au nici un fel de jena in a vota mana care le-a inmanat sacosa. Si care ne construiesc astfel viitorul.
  D-le Pambuccian. ati avut o multime de initiative electorale. De ce nu va asumati, de exemplu, si initiativa de a interzice aceste sacose ?
  Nu este altceva decat o mituire si nu ar trebui permisa.
  Sigur, initiativa va fi respinsa - nimeni nu are interesul sa o voteze, evident. Dar macar ca ideee, macar pentru dezbaterea pe care ar starni-o. Poate ar mai dezghteta ceva …

 8. nike free hot sale Says:

  Hmm it looks like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any points for newbie blog writers? I’d certainly appreciate it.

 9. Buy New Balance Mens Olive sport 696 Deconstructed Says:

  Amazing! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

 10. nba 2k16 mt pc Says:

  Great looking internet site. Think you did a bunch of your ownyour very own html coding

Leave a Reply