La loc comanda

    Uite că s-a întâmplat. Legea privind retenția datelor de trafic a fost suspendată. Nu voi vorbi în acest post despre ce s-a întâmplat cu legea cu pricina ci despre ce se întâmplă cu noi. Toată povestea cu legea asta este simptomatică pentru un anumit gen de gândire colectivă majoritară. Nu neapărat la noi. Ea, gândirea asta colectivă majoritară, ține mai degrabă de condiția umană și nu are vreo legătură cu vreun popor sau vreo țară.

    Povestea arată cam așa: După oribilele atentate de la 11 Septembrie, lumea a intrat într-o logică a fricii. Frica este un lucru bun pănă la un punct. Atât timp cât ea reușește să ne apere într-un mod eficient. Când frica trece în zona iraționalului extrem, devine păguboasă și poate face mai mult rău decât bine. Ideea că libertatea pălește în fața securității mi se pare extrem de păguboasă pe termen lung și cred că logica aceasta poate contamina toate aspectele vieții acolo unde ea începe să-și facă loc. Într-un mod neașteptat acceași Americă a libertății care își trimitea la plimbare președintele proaspăt reales pentru că interceptase în campania electorală convorbirile contracandidatului, alegea acum, în numele fricii, monitorizarea din ce în ce mai accentuată a ei însăși. Să nu ne credem mai grozavi. Fix același lucru s-a întâmplat, pe rând, în Marea Britanie, înțesată acum de camere video de supraveghere și s-a generalizat, după atentatele din Spania, la nivelul întregii Europe. Rusia nu a făcut nici ea excepție după atentatele cecene de la Moscova. Lumea care își dorea să fie liberă și chiar devenea din ce în ce mai liberă și-a schimbat brusc cursul în mai puțin de un deceniu, din frică. Nici nu vreau să aud prostii despre nu știu ce conspirații planetare și servicii secrete. Este frica pură și irațională care determină o majoritate, aceeași care își demitea președintele pentru intratul cu bocancii în libertatea fiecăruia dintre oameni, să renunțe rapid la libertate pentru a se simți în siguranță. Care siguranță nu are nici o legătură cu prostiile cerute de legislația de care vorbesc, absolut banal de ocolit de orice infractor cât de cât alfabetizat. În fapt, legislația de genul acesta e doar un simptom clar al faptului că cei chemați să facă față unei situații extreme s-au dovedit a fi incapabili să-i facă față. Ceea ce face și mai absurd demersul care ține de îngradirea libertății.

    Frica, în democrație, se transpune în legi. La nivel european, legea este directivă. Evident, am avut parte și de o directivă de-asta a fricii. Pe care trebuia să o asimilăm în legislația internă. Ea, directiva, a venit ca orice directivă și pe capul meu. Care cap, știind că există șansa unui blam la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a zis că mai poate aștepta. Între timp, cei trei pași, doi inofensivi cu stegulețe galbene și roșii urmat de al treilea, ăla rău cu procedura de infridgement, începeau să fie făcuți. Evident, m-am gândit la un plan B, în cazul în care celor de la Comisia Europeană nu le trece aberația cu retenția datelor. Tot gândindu-mă așa, am ajuns la concluzia că legea venită de la Guvern cu fundiță de prioritate europeană ar putea, modificată puțin, să nu fie deloc noicivă, ba chiar dimpotrivă. Și iata de ce: Înainte de apariția unei legi, retența datelor de trafic în ceea ce privește telefonia, era practic reglementată doar de Codul Fiscal. Datele reținute sunt cele din factura detaliată. Acele date se păstrează conform Codului Fiscal 5 ani, ca orice factură. Problema nu este însă păstrarea ci accesul. Care nu era reglementat în nici un fel, cu excepția câtorva obligații pe care operatorul, ca operator de date cu caracter personal le avea. Modificând legea primită de la Guvern, am făcut accesul diabolic de dificil. Adică am permis accesul numai pe baza unui mandat emis de un judecător și numai în cazul unei urmăriri penale în curs. Mai mult, am redus perioada în care este permis accesul la minimul posibil din directivă, adică la 6 luni. Pentru că eu chiar cred că libertatea nu poate fi îngrădită din motive de securitate. Ok, legea a trecut în felul ăsta. Odată cu aplicarea ei, am asistat la două fenomene absolut contradictorii: primul, alimentat de presă, de un absurd desăvărșit, dar care face audiență și vinde bine, al doilea de disperare din partea celor care până mai ieri aveau acces neîngrădit la orice și care s-au izbit brusc de refuzul ferm al operatorilor de a le mai furniza date. În timp ce în mass-media se abera copios și auzeam înjurături la greu la adresa mea, în tabăra cu adevărat lezată era o liniște suspectă și mărturisesc rău prevestitoare. Îmi amintesc că îi mărturiseam unui prieten că legea, așa cum o modificasem eu, nu va dura foarte mult. Am înghițit mormanul de prostii care s-au spus la adresa mea, am explicat clar, zic eu, tot ce era de explicat și am lăsat timpul să dovedească faptul că am avut dreptate.

    Și uite că am avut! Legea a fost suspendată ieri. Cu pregătirea de artilerie mediatică de rigoare. Mai țineți minte cum a fost pregătită măcelărirea câinilor vagabonzi? În fiecare zi, milioane de copilași erau hăcuiți pe toate posturile de televiziune de câini al căror singur scop existențial părea a fi mușcarea cu sălbăticie din tot ce se poate mușca la om. A durat două săptămâni. După care, majoritatea aclama hingherii cam cum aclama la începutul anilor 90 minerii veniți să planteze panseluțe în Piața Universității lângă sediul PNL unde se multiplicau bani și sediul PNȚ unde colcăiau drogurile. Hai să nu ne facem că uităm, pentru că altfel ne va fi foarte greu să înțelegem. Ce s-a întâmplat zilele trecute? Toți bandiții României erau prinși daotrită utilizării informațiilor legate într-un fel sau altul de telefon. Și legea, inutilizabilă, așa cum o făcusem, tocmai ca să nu fie lezată libertatea noastră, a fost suspendată. Adică s-a revenit la situația anterioară ei în care accesul nu este restricționat de nici o reglementare. Uraaaaaaaa! Am învins! Cine am învins?

    Povestea pe care am trăit-o pe pielea mea, arată cât de ușor pot deveni oamenii iraționali atunci când li se flutură sofisme înfricoșătoare. Cât de ușor pot crede, fără să încerce să înțeleagă, orice lucru care se repetă obsesiv. Există câteva ingrediente obligatorii: Oamenii cred mai ușor lucruri care par misterioase decât lucrurile logice. Oamnii cred mai degrabă în conspirații decât în întâmplări ușor de explicat. Oamenii cred mai degrabă veștile proaste decât cele bune. Oamenii cred mai degrabă o minciună decât un adevăr. Oamenii cred mai degrabă în existența unui dușman decât în existența unui prieten. Atunci când traversează o perioadă mai grea, oamenii se unesc instinctiv pe criterii de similitudine. Asta îi face să traverseze cu poticneli mai mari, din punct de vedere obiectiv, dar mai confortabil, din punct de vedere psihologic, ce au de traversat. Pentru că uniformitatea tâmpește dar alină. În momentele dificile, oamenii au nevoie de dușmani. Ca să încerce să priceapă ce se întâmplă cu ei. E cea mai simplă metodă de a-ți explica un rău. Răul trebuie să fie mereu în afara ta și atunci purtătorul lui trebuie să fie diferit de tine. De fapt, totul este psihologie și atât. Care aduce profituri frumușele celor din media, pentru că isteria creează audiență în timp ce logica nu, aduce suport celor care știu și vor să speculeze politic o situație, pentru că atunci când îți este frică vrei să auzi oameni care îți exprimă teama și nu oameni raționali. Și cam atât. M-a amuzat o reacție interesantă la un lucru pe care îl spuneam pe Realitatea TV. Vorbeam despre motivele pentru care, chiar dacă o înregistrare se face cu acte în regulă și legea în mână, ea nu poate fi credibilă pentru că poate fi falsificată. Povestea întreagă este aici. Dedesubt, veți vedea un comentariu supermișto: “mai da-te-n in spana,bai rromule,dupa ce ca stati ca in paradis in tara noastra,mai si comentezi.”. M-am gândit că probabil a fost postat de o persoană lezată în mod direct de lucrurile pe care le spuneam acolo. Evident, chestia cu rromul nu vine dintr-o confuzie și cred că este imposibil ca un armean să fie confundat cu altceva. Nu spun asta din vreun orgoliu, n-am așa ceva și cred că diferențele dintre oameni nu țin în nici un caz de apartenența la un popor, oriare ar fi percepția majoritară față de un popor sau altul la un moment dat. O spun pentru că ea a fost utilizată, probabil, intenționat. Dar dacă remarca nu vine de la un meseriash lezat?

    În următorii cinci ani, omenirea va parcurge o depresie economică severă. Economia cea mai puternică a lumii se găsește într-un stat care, întâmplător, este condus un minoritar. Oricât de profesionist ar fi Președintele Obama, depresia economică își va urma liniștită cursul. Nimeni nu-și va aminti că ea își are rădăcinile în mandatul unui WASP. Și mă tem că frica, disperarea și iraționalitatea din om își va spune din nou cuvântul. Sper, din tot sufletul, să nu am dreptate, dar cred că profeția mea din postul acesta se va împlini. Mă tem că ieșirea din depresie ar putea fi destul de asemănătoare cu ieșirea din Marea Depresie Economică a secolului XX. Adică prin regimuri xenofobe și autoritare aduse la putere de masele disperate de perioada îndelungată de mizerie prin care au trecut și duse de nas de șmecheri capabili să le vândă speranțe fără acoperire. Oricum, în cea mai soft variantă, vom asista la o inflație de populism, demagogie și iraționalitate, plină de vorbe frumoase și idei puține. Care vor prelungi suferința produsă de criză. Pentru că, se știe, cuvintele frumoase nu sunt adevărate. 

9 Responses to “La loc comanda”

 1. Andrei Says:

  Hehehe ok…

  …se pare ca in principiu nu-i bine sa schimbi lucrurile ce functioneaza (mai bine sau mai prost dar functioneaza).

  Ei da, acum pot emigra linistit ca telefonu’ matusii si al bunicii nu v-a fi ascultat mai abuziv (da cred ca in cazul asta face sens gradul de comparatie) pe cheltuiala noastra!

  Poate ar fii interesant sa scrii un articol despre chipurile biometrice in care sa explici cum ca hirtia, in mod natural, e inlocuita de siliciu, ca tare multe prostii si aberatii am auzit la televizor in ultima vreme pe tema asta…

  ‘multam inca odata pentru scrierile frumoase,
  rgds,
  Andrei

 2. Bogdan Says:

  Corect- ” Frica, în democrație, se transpune în legi.” Supercorect.

  In ceea ce priveste semnarea “convorbirilor telefonice” - nu stiu cum se face la convorbiri - dar la un hard investigat se aplica un SHA, ca sa fie siguri ca nu se modifica nimic ulterior. Si oricum un mod normal totdeauna se lucreaza pe copie.
  Asa ar trebui sa fie si pe convorbiri.
  Dar cita vreme in sectorul privat sunt atitia experti IT pe listele instantelor, cit sa ii numeri pe degetele de la o mina (cel putin in Bucuresti) - degeaba vorbim de teorie cind nu o sa aiba cine sa o aplice. Adica cel care contesta proba o sa vada ca nu are expert pe care sa-l angajeze sa-i dea dreptate…

 3. DT Says:

  cu totii sunteti de acord cu piramida lui Maslow? nimeni nu este de acord ca anumite interese transcend regimurile si formele de organizare sociala si ca acele interese NU pot fi schimbate prin astfel de variatiuni? frica…pai frica este INDUSA, este o manipulare abjecta, pe care omul o inghite, ca asa e structurata societatea, ierarhic. cei de jos asculta de varful piramidei…

 4. Victor Says:

  Totusi legea asta are si cateva parti proaste (ma refer la legea de protectie a datelor de trafic).

  In primul rand pana acum un operator de internet nu era obligat sa tina log-uri cu e-mail-urile trimise. Acum e obligat sa faca asta.

  In al 2-lea rand este un prag psihologic pentru ceea ce s-ar putea sa urmeze. Cu totii stim ca nu se va opri aici. Si toata lumea e sigura deja ca operatorii stocheaza si continutul comunicatiilor (chiar daca probabil nu o fac din ratiuni tehnice), insa in momentul in care se va ajunge la stocarea continutului comunicatiilor, omenii nu vor mai fi la fel de inflamati pentru ca vor considera ca nu mai e o noutate. Si uite cum reusesti sa supraveghezi omul fara sa se atace prea tare.

  Pate ma insel si sper sa fie asa. Oricum parerea mea e ca supravegherea nu numai ca e inutila. E chiar stupida.

 5. adormitu Says:

  Intrebarea mea e daca chiar avem nevoie de asa ceva… daca da atunci urmatorul pass va consta in implantarea de chipuri RFID (buletin/pasaport/persoana direct) si vom da dreptate unui comentator de la realitate:

  MAREA DICTATURA MONDIALA , asa zisa GLOBALIZARE a inceput si in Romania. Urmeaza amprentarea pasapoartelor si implantarea cipurilor, Apoi se poate da drumul la SISTEM. TRAIASCA BAIETII DESTEPTI !!!

  Deoarece nu am prins din plin perioada comunismului, eu nu pot percepe o viata normala fara intimitate si libertate… unde-s drepturile omului acum? :|

 6. aldracu Says:

  felicitări pt. faptu’ că’ţi pasă şi acţionezi ca atare.

  da’ am 2 chestii de punctat:

  “la începutul anilor 90 minerii veniți să planteze panseluțe în Piața Universității lângă sediul PNL unde se multiplicau bani și sediul PNȚ unde colcăiau drogurile. Hai să nu ne facem că uităm, pentru că altfel ne va fi foarte greu să înțelegem.”

  exact ca să nu ne facem că uităm, minerii ăia n’au venit neprovocaţi; aş fi venit şi eu da’ nu era tren unde profesam. ce căutau gunoaiele alea în centrul oraşului după alegeri recunoscute democratic? chestia aia din Piaţa Universităţii a fost tot o presiune mediatică, investitorii băteau nervos din picior, da’ p’atunci erai prea tânar poate să notezi şi altceva decât “multiplicarea banilor” şi “drogurile”.

  şi o replică la “Mă tem că ieșirea din depresie ar putea fi destul de asemănătoare cu ieșirea din Marea Depresie Economică a secolului XX. Adică prin regimuri xenofobe și autoritare aduse la putere de masele disperate de perioada îndelungată de mizerie prin care au trecut și duse de nas de șmecheri capabili să le vândă speranțe fără acoperire.”

  E natural ca un astfel de sistem să fie pus sub semnu’ntrebării, deşi era mai bine dacă ar fi fost pus sub semnu’ întrebării când extremiştii păreau caraghioşi. În fine, io’s mai “optimist”, e plină lumea acuma de heirupisti care nu ştiu altceva decât să’nşire litere, orice bogătan poa’să plătească o mână de căţei dintr’ăştia şi se “normalizează” atmosfera imediat, dacă’i proftabil, dacă nu cumpără un extremist şi’şi rage profitu’ d’acolo; aşa că nu văd care’i baiu’, că mă exploatează unu’ zâmbind sau unu’ cu spume la gură mi’e egal, atâta vreme cât nu discutăm ce e de făcut, care principii put şi ce’i de reparat.

 7. Emma Says:

  Obituary for
  Common Sense
  Today we mourn the passing of a beloved old friend by the name of Common Sense who has been with us for many years.
  No one knows for sure how old he was, since his birth records were long ago lost in bureaucratic red tape.
  He will be remembered as having cultivated such value lessons as
  knowing when to come in out of the rain,
  why the early bird gets the worm,
  and that life isn’t always fair.
  Common Sense lived by simple, sound financial policies (don’t spend more than you earn)
  and reliable parenting strategies (adults, not kids, are in charge).
  His health began to rapidly deteriorate when well intentioned but overbearing regulations were set in place.
  Reports of a six-year-old boy charged with sexual harassment for kissing a classmate,
  teens suspended from school for using mouthwash after lunch,
  and a teacher fired for reprimanding an unruly student, only worsened his condition.

  It declined even further when schools were required to get parental consent to administer aspirin to a student,
  but could not inform the parents when a student became pregnant and wanted to have an abortion.
  Finally, Common Sense lost the will to live as the Ten Commandments became contraband;
  churches became businesses;
  and criminals received better treatment than their victims.

  Common Sense finally gave up the ghost after a woman failed to realize
  that a steaming cup of coffee was hot, she spilled a bit on her lap,
  and was awarded a huge settlement.
  Common Sense was preceded in death by his parents, Truth and Trust;
  his wife, Discretion;
  his daughter, Responsibility;
  and his son, Reason.
  He is survived by two stepbrothers, My Rights and Ima Whiner.

  Not many attended his funeral because so few realized he was gone.
  If you still know him pass this on. If not, join the majority and do nothing.
  - Author Unknown

 8. Vlllad Says:

  Oricum, mi se pare scarboasa directia in care au luat-o presa si televiziunile de stiri, mutand practic stirile de la ora 5 la ora 7. Au fost cateva spargeri. Mare lucru. Nu mai poate tara asta sa reziste din cauza lui Gorbunov sau mai stiu eu care. Hai sa punem mai multi politisti pe strazi, mai multe camere de supraveghere, sa le ascultam telefoanele ca sa ne simtim “siguri”. Eu ma simt foarte sigur asa cum sunt. Cel mai amuzant mi s-a parut ca la Realitatea un domn sustinea ca sunt prea putine stiri despre violenta si infractionalitate si ca ar trebui mediatizate mai mult.
  Tare mi-e ca anii 90 (si inceputul noului mileniu), asa gri si posaci cum au fost ei, au reprezentat punctul maxim al libertatii de care s-a bucurat si se va bucura acest popor.

 9. Transat AG2R Says:

  Transat AG2R…

  Transat AG2R 2010 La Mondiale (Concarneau - Saint Barth) : le site d’Henri-Paul Schipman et Pierre Canevet est en ligne. Suivez chaque jour leurs billets transmis depuis leur bateau par satellite….

Leave a Reply