Ochiul profetului

sângera. Era un ochi obișnuit, chiar dacă de multe ori mi se păruse că are ceva sintetic, de cristal crescut în laborator, acum îmi era mai limpede ca oricând că este un ochi obișnuit, o prelungire oarecare a creierului și faptul că sângera mi s-a părut un lucru cât se poate de omenesc.  Profetul nu scotea o vorbă, stătea  în mijlocul câmpului presărat cu rămășițele celor care veniseră îndemnați de naiba știe ce cauză nobilă care te face să te lupți ca bezmeticul cu un altul ca tine adus de o cauză nobilă opusă, oamenii sunt atât de ușor de dus de nas de toate cauzele astea nobile încât orice profet devine de prisos, probabil că tocmai de aceea fusese adus în mijlocul bătăliei, ca să facă toți mișto de el, acum stătea pironit în mijlocul câmpului, glacial ca iarba în diminețile ploioase, îmbrăcat în blugii lui decolorați, cu gluga de la hanorac trasă peste frunte, probabil că e mort, mi-am zis așa, ca o constatare, fără să mă gândesc deloc la ziua de mâine, profetul îmi era un soi de amic, atât cât poți fi amic cu un tip oarecum ciudat, cu un tip ale cărui gânduri nu le poți desluși niciodată și care zace acum așa cum a trăit, într-un soi de seninătate rigidă, fără nimic solemn în ea. Totuși ochiul profetului sângera și lucrul acesta m-a făcut să mă gândesc că poate e încă viu, poate că dacă aș suna la 112 ar mai fi ceva de făcut, până una-alta sunt singurul rămas pe-aici capabil să sune la 112 și să le spună că cineva are nevoie urgentă de o ambulanță. Și să le spun că sun de aici, din mijlocul câmpului care până nu demult fremăta a luptă, ochiul profetului sângerează.

    Cu telefonul în mână, încercând să gândesc repede ce aș putea să-i spun operatoarea ca să nu mă creadă nebun, îngânând ceva de pe Tle Last Alliance al lui Battlelore, aproape trezindu-mă că dansez, e normal, cred că este singura trupă de metal care scrie muzică pe care se poate dansa, sau poate că așa mi se pare mie, dansul acesta ar fi sfârșitul acumulării tensiunii de peste zi, se pare că am supraviețuit, sun la 112 totuși, poate că va supraviețui și profetul, încerc să găsesc un loc în care telefonul să aibă semnal, ăsta este necazul de fiecare dată când ești departe de oraș, au venit, l-au luat, nu au întrebat nimic, eu le-am zis că treceam cu mașina pe-acolo și mi s-a părut că e ceva ciudat cu omul acela, am oprit și când am văzut că îi sângera ochiul am sunat la 112, ca orice cetățean normal. Nu le-am spus nimic despre bătălia care fusese acolo, oricum era din alt timp și timpul, se știe, nu se autointersectează, așa că nu au cum să se prindă de nimic, e mai bine așa, oricum nu a întrebat nimeni de ce nu este nici o mașină prin apropiere, o să le zic că făcusem autostopul și tipii care mă luaseră au plecat mai departe.

    Așa a fost ziua în care a sângerat ochiul profetului. Este, probabil, ultima imagine pe care o voi mai avea, nu știu ce s-a mai întâmplat cu el după aceea, nici de ce m-a adus în mijlocul câmpului cu iarba înnegrită de pașii unor animale nemaivăzute până atunci și chiar mă mir la gândul că din tot ceea ce a fost în jurul meu nu-mi mai amintesc nici cuvintele, nici măcar sunetele, sunt doar succesiuni de imagini pe care dacă aș încerca să le citesc după vreun cod anume ar fi probabil pline de înțelesuri, numai că eu știu că nu există nici coduri, nici înțelesuri, există doar lucruri trăite exact așa cum sunt ele, fără nimic heraldic, trăite pur și simplu. Ar trebui să pricep odată că lumea poate fi văzută și altfel, dincolo de tot ceea ce am învățat până acum, dincolo de cărți și de experiențele personale, fără a pune în joc nimic din ceea ce știu deja, luând totul de la început, fără nici o imagine veche pe retină, fără nici o imagine anticipată, ca o respirație făcută din reflex, spun asta încercând să șterg o sângerare a ochiului stâng care îmi tot amintește de lucruri cunoscute tolănite acolo, care se tot încearcă să mă ia de la vederea simplă a lucrurilor care mă înconjoară.

10 Responses to “Ochiul profetului”

 1. Catalin Says:

  Sunt programator. V-am votat. Dar nu aveti nicaieri o adresa de email publica unde sa va contactez. Asa cam sa scriu aici.

  Ati vazut asta:
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-5587731-1-000-000-euro-suma-alocata-pentru-softul-centralizare-rezultatului-alegerilor-europarlamentare.htm
  ?
  Un soft de genul ala sub nici uncaz nu poate sa coaste 1mil de euro.
  Ma gandesc ca poate puteti face ceva in legatura cu asta.

 2. varujan Says:

  Nu. Nu știam de asta și am să vad despre ce e vorba și dacă și ce se mai poate face. Eu știam că avem deja softul și pentru uninominal și pentru listă. Ăsta de la europarlamentare ar putea fi cel pentru listă cu mici modificări.
  În altă ordine de idei, mulșumesc pentru vot. Vă voi transmite și mail-ul meu pe care îmi puteți scrie oricând.

 3. neo Says:

  Ciudate personaje cu care te identifici, Ulise, Profetul…arhetipuri de eroi, de intelepti care in loc sa salveze lumea sunt chinuiti de indoieli, cerand ajutor fara sa il ceara, intr-o permanenta cautare si mereu in locuri in care nu ar trebui sa fie dar in care se trezesc brusc si cauta sa inteleaga ce e cu ei.
  Realitatea obiectiva a Romaniei in criza este asa de greu de suportat pentru un parlamentar, incat refugierea in subconstient sa fie din ce in ce mai profunda?

 4. varujan Says:

  Păi nu ştiu de ce Ulise e erou. Mie mi se pare că este doar un om normal şi un personaj supermişto. Profetul, nici măcar nu există ca o entitate mitică în sine, sunt mii de asemenea personaje în toate mitologiile mai vechi sau mai noi. Nu cred că vreunul dintre ele şi-a propus să salveze ceva şi cu atât mai mult să ceară vreun ajutor.
  Ulise n-a fost erou. A ajuns în războiul troian fără voia lui şi a făcut tot ce a putut să îl încheie folosindu-şi mintea pentru asta. Ulise n-a vrut nimic de lanimeni şi chiar a reuşit, într-un final, să fie lăsat nabii în pace de toţi. Nu prea aduce a profil de erou povestea lui. Şi nici nu s-a trezit nicăieri nici brusc, nici lent, ci în drum spre lăsatul naibii în pace de către toţi.
  Despre profet, numai bine. Sunt atât de mulţi şi de diferiţi, încât e cam greu să scriu ceva sintetic şi cu atât mai greu ceva exhaustiv. Pe ăsta despre care scriu aici îl văd mai degrabă pe un Harley.
  Şi acum, ca să pricep şi eu, ce au toate astea cu depresia economică, realitatea obiectivă (care o fi aia?) a vreunei ţări, cu parlamentul cu subconştientul sau cu ce mai citim unii şi alţii prin cărţi de psihologie?
  Singurul lucru pe care pot să-l spun este că Ulise este personajul meu preferat. Din acelaşi motiv pentru care am pus acolo citatul din Galilei.
  Cât despre mine, pot fi în extrem de multe feluri, după cum simt nevoia să fiu. Nu tot ce scriu este despre mine, nu mă consider atât de important, îndoieli am mereu, ca tot omul cu un iq cât de cât, iar ajutor nu am cerut în viaţa mea nimănui, nu pentru că n-aş cere ci pentru că nu a fost până acum nevoie.
  Da’ cu salvatori de planete, chiar nu m-aş identifica niciodată. :D

 5. aldracu Says:

  Varujan, da’ pân’ la urmă la ce te referi? profet, ochi însângerat, etc… un acces poetic generic, sau e doar ceaţă de impresie?

 6. varujan Says:

  Habar n-am la ce mă refer. Când nu scriu despre un subiect anume, scriu pur și simplu. Ca să aibă lumea la ce aplica ce scrie prin cărțile de psihologie :D. Da’ dacă-mi spui și mie ce e aia ceață de impresie, poate că mă prind și eu la ce mă refer.
  Despre poezie, Nichita spunea mișto de tot că se este. Poate că o fi așa ceva. Sau, vorba bancului ăluia, o fi de la blugi…

 7. aldracu Says:

  recunosc că n’am luat’o din dicţionar…gândii că’n expresia “a da o ceaţă”, ceaţa’i ori de fading ori de impresie, fadingu’ fiind tot un fel de impresie, da’ care, mai degrabă, se ia, nu se dă: dacă dai o ceaţă de fading (sensu’ de regulă) te duci, nu vii :)

 8. Antoaneta Says:

  Քրիստոս յարեաւ ի մեռելոց՜ Christos harjav i merelotz!

 9. varujan Says:

  @Antoaneta
  Օրհնեալ է Յայտնութիւնն Քրիստոսի
  Ortnial’e haitnutiun Cristosi!

 10. LeshaITope Says:

  Hi there, I discovered your website through Google even while searching for a related topic, your site came up, it looks great.

  I’ve bookmarked it inside my google bookmarks.

  Hi there, just became alert to your blog via Google, and found that it’s truly informative.
  I am just going to be careful for brussels. I am going to be grateful whenever
  you proceed this in the future. A lot of folks will be benefited from the writing.
  Cheers!

  Look at my web site :: LeshaITope

Leave a Reply