Despre explorator și despre contabil

    Ieri mi-a fost dăruită o carte. Atunci când este bine scrisă, o carte este un exercițiu de generozitate. De aceea, pe planeta Pământ sunt foarte puține cărți. Dacă stau bine să mă gândesc, majoritatea celor care scriu cărți le scriu pentru plăcerea de a le vedea în CV, sau a da autografe, sau a-și pune unul dintre cele 100 de exemplare tipărite în propria bibliotecă la loc loc de cinste. De-aia lumea este plină de ediții limitate. Nu sunt un pasionat al scrisului. Scriu puțin și numai atunci când lucrurile pe care le scriu le gândesc pentru prima dată. Și nu recitesc niciodată ce scriu. Este deja ceva plasat în trecut, iar trecutul, în afara faptului că ne definește prezentul, nu are nici un fel de altă valoare. Socrate este, de aceea, personalitatea mea preferată. La fel ca Da Vinci care și-a creionat ideile lăsâmdu-i pe cei care i-au urmat să le deslușească, dacă au dorit asta cu tot dinadinsul. Totuși, ce am fi fără cărți? E nevoie câteodată să mai fie și cineva care să fixeze memoria aerului. Iar cei capabili să facă lucrurile astea, cei care chiar au răbdare să pună pe hârtie lucruri pe care le știu deja. Sunt oameni pe care îi admir. Pentru că eu nu pot face asta. Nu găsesc nici o motivație în a scrie lucruri pe care le cunosc. Înțeleg să scriu ca să îmi limpezesc gândurile, nu înțeleg să scriu pentru a le transmite cuiva.

    Cartea pe care am primit-o astăzi în dar este o carte despre exploratori. Cartea îmi place. A fost un dar frumos și bun. Bun de la bunătate. Îmi plac și exploratorii. Exploratorii sunt probabil cei mai interesanți dintre oameni. Sunt oamenii care fac lumină în întuneric. Probabil că dintre toate trăsăturile pe care le are omul, cea care ne-a transformat în ceea ce suntem azi este curiozitatea. Iar un explorator adevărat este cel care vrea să vadă cu ochii săi capătul lumii și dacă Oceanul se revarsă acolo în abis, este cel care vrea să vadă cu ochii săi felul mut în care se ridică praful lunar stârnit de pașii săi, este cel care despică lumina în culorile sale și urmărește mutațiile musculiței de oțet și ridică mașinării bizare care fac tot felul de lucruri nemaivăzute până atunci. Cartea pe care am primit-o este numai despre cei care au dezvăluit alcătuirea Pământului, dar eu cred că toți cei care au căutat și au înțeles câte ceva din lumea în care trăim, știuți sau neștiuți de nimeni sunt exploratori.

    De cele mai multe ori, exploratorii găsesc câte un om sau câte un stat să le finanțeze drumul. Este o simbioză ciudată aici. Fiecare crede că l-a fraierit pe celălalt. Exploratorul, pentru că de cele mai multe ori latura practică sau de ifos social nu-l interesează, finanțatorul pentru că vede imediat un fel de a-și spori investiția pe care o face. În realitate, amândoi au numai de câștigat din întreprinderea lor și de-aia, generație după generație apar și exploratori și oameni care le transformă curiozitatea în felurite lucruri folositoare.

    Exploratorii sunt cele mai libere ființe de pe Pământ. Atunci când cauți să înțelegi ceva nemaivăzut, nu mai există nici o regulă. Toate regulile au un mare semn de întrebare în coadă. Libertatea lor îi împiedică să vadă felul meticulos în care contabilul le pune fiecare biscuit sau lentilă de microscop într-una dintre căsuțele din marele spreadsheet, exact la intersecția dintre linia și coloana potrivită. Pentru explorator, asta este un fel de magie neagră pe care trebuie să o accepte de dragul bălacelii în necunoscut. 

    Eu cred că lumea așa trebuie să stea în echilibru. Pe un taler stă un explorator, pe celălalt o legiune de contabili și project manageri și oameni care scriu fel de fel de chestii și agenți de vânzări și meceni și mass-media și consumatori și țuțări și critici care critică cu asprime și miștocari și oameni nevinovați. Așa e bine.

11 Responses to “Despre explorator și despre contabil”

 1. politicalocala Says:

  buna ziua
  excelenta postare
  va cerem persmisiunea de a reproduce integral acest text pe politicalocala.ro

 2. Antoaneta Says:

  Hihihi, din pacate în Ro exploratorii nu încap pe taler, a prins madam Ionescu loc în fata de jur împrejur.

 3. varujan Says:

  @politicalocala

  Pai faceți cum vreți. E un blog public, în definitiv. Numai că nu are nici în clin, nici în manecă cu politica.

 4. varujan Says:

  @Antoaneta

  Măi! Tu nu o prea ai la inimă pe madam Ionescu… Să știi că eu scriu cu drag despre ea.

 5. explorish Says:

  buna ziua. vă rog, cum se numeşte cartea? sună a ceva ce mi-ar plăcea să citesc. mulţumesc.

 6. Teodor Says:

  Nu cartea, pe cat paradigma.. Cartea este, probabil, doar o carte.

 7. Sper Says:

  Curiozitatea (”Probabil că dintre toate trăsăturile pe care le are omul, cea care ne-a transformat în ceea ce suntem azi este curiozitatea.”) sau lenea (”Lenea ne-a scos din grote.”) - aparent in contradictie, but, if you look closer, amandoua duc in acelasi loc. Inspre lumina.

 8. politicalocala Says:

  @varujan
  atata vreme cat un politician scrie texte atat de misto chiar credem ca are legatura cu politica
  dar cu o politica mai altfel, mult mai frumoasa :)

 9. politicalocala Says:

  “De multe ori intelegi mai bine un politician dintr-o alta perspectiva. Care iti place. Si care te face sa intelegi ca nu toti politicienii sunt niste “politicieni” si ca, asa cum e bine de multe ori in viata, e bine sa lucrezi cu nuante. Spre exemplu, Varujan Pambuccian”

 10. Cristian OLARIU Says:

  Domnule Pambuccian,

  Provenim din sfera tehnologiei informatiei in care informatia e libera si gratis, dar care este rolul taxei radio si TV? De ce noi populatia trebuie sa platim aceasta aberatie crasa?
  Fac parte dintre tinerii care lucreaza in domeniul tehnologiei si v-am votat cu incredere. Va rog domnule Pambuccian sa il sustineti pe domnul Urban in incercarea acestuia de a elimina aceasta aberatie a taxei radio si TV.

  Va multumesc,

  Cristian OLARIU

 11. Un altfel de portret: Varujan Pambuccian - Politica Locala | Politica Locala Says:

  [...] si ca, asa cum e bine de multe ori in viata, e bine sa lucrezi cu nuante. Spre exemplu, Varujan Pambuccian. Caruia ii apartine textul de mai jos. Pe care il publicam integral cu acordul [...]

Leave a Reply