Lungul drum al raţiunii către cuvânt

    Iar am făcut greşeala să vorbesc în faţa ziariştilor. Iar au scris după ureche ce au crezut că au priceput. Eu pot înţelege raţiunea unui trust de presă de a angaja oameni ieftini. Pot înţelege şi faptul că şcoala e în halul în care este. Dar nu pricep ce poate fi atât de greu în a consemna naibii ce spune un om atunci când pui ghilimele şi zici că el a spus asta. Uite-aşa, din felul în care caracterizam depresia economică în care suntem ca pe o încrengătură de crize, a ieşit că depresia este o încrengătură de depresii, depresia depresiei mă-sii… Şi tot aşa. M-am obişnuit. Citesc şi mă minunez şi nu-mi vine să cred că pot fi atât de tâmpit în raport cu mine însumi. Nu am nimic împotriva ideii de a arăta cât de tâmpit sunt prin tot ceea ce spun eu, dar chiar mă deranjează ca lucrul ăsta să se întâmple prin ceea ce spune altcineva şi îmi este atribuit. Sigur, e imposibil să mă lupt cu un sistem întreg, dar spun şi eu pe-aici, de dragul ecoului stârnit de izbirea de pereţi. Cred că şi despre socialismul în două viteze despre care am vorbit azi voi scrie tot pe-aici. Ca să stea mărturie a felului meu cretin de a gândi aşa cum îl gândesc eu şi nu cum îl asimilează stomacul altuia şi îl citesc dezasimilat prin fel de fel de publicaţii. Aşa că, la noapte mă pun pe scris. Chiar dacă nu am cine ştie ce chef de scris zilele astea.

17 Responses to “Lungul drum al raţiunii către cuvânt”

 1. Antoaneta Says:

  Maestre, we’re waiting. Aici sursa este sigura si scrisa cu miez.

 2. Marius Says:

  Eu te citesc “de la sursa”. E diferenta intre apa imbuteliata si cea de izvor, nu ?

 3. anarchix Says:

  vreun link available?

 4. Mihai Says:

  Lasand depresiile, poezia si filozofia la o parte cam ce-ai mai facut “maestre”? blogging? chatting? Ma simt asa luat de fraier pentru ca te-am votat, astept un post cu activitatea dvs. in parlament.

 5. varujan Says:

  În nici un caz pe blog-ul ăsta. Este un blog pe care îl ţin departe şi de politică şi de tehnologie. Depresia despre care vorbesc este cea economică, evident, şi este un lucru pe care tot încerc să-l fac clar în capul celor de la finanţe. Mă ocup de lucrurile legate de depresia economică pentru că ele sunt cele care afectează tot cursul lucrurilor în acest moment şi o vor mai face în următorii 5-6 ani. Depresia economică nu este nici blogging, nici poezie, nici filosofie. Chatting nu fac că nu am nici timp nici chef de aşa ceva.

  Activitatea în parlament este una publică şi n-aş face un blog pentru aşa ceva.

  Pe scurt, ce încerc să fac acum este un alt fel de a taxa care să evite următoarele lucruri spre care ne îndreptăm:
  1. Situaţia de încetare de plăţi în care va ajunge guvernul în 8-10 luni.
  2. Fuga de capital din România la care asistăm deja (multe companii îşi mută rezidenţa fiscală în Ungaria şi Bulgaria)
  3. Căderea accentuată a industriei de IT şi stagnărea prelungită a celei de comunicaţii.

  Ceea ce încerc să îl conving pe ministrul finanţelor e simplu şi toate simulările pe care le-am făcut arată că funcţionează. Este vorba de:
  1. o creştere a TVA-ului dublată de o scădere a impozitului pe profit şi pe venit. Lucrul acesta ar stimula consumul (creşterea venitului individual devansând creşterea de TVA) şi ar stăvili plecările de capital.
  2. acceptarea de către MF a prelevării TVA-ului în momentul încasării plăţii şi nu în cel al facturării aşa cumeste acum.

  În plan legislativ i-am predat MCSI-ului legea privind infrastructura asociată pentru a fi iniţiată ca ordonanţă de urgenţă.

  În ceea ce priveşte extinderea scutirii de impozit pe venit pentru programatori (bănuiesc că aici este motivul chestiei cu fraierul), este imposibil de discutat cu un minister de finanţe crizat de perspectiva intrării în încetare de plăţi. Logic este să scoţi bolnavul din comă şi mai apoi să îl vindeci de laringită. Ministerele care ar trebui să emită ordinul (MCSI şi Educaţiei) zic ok, dar fiind o măsură cu incidenţă bugetară, trebuie şi un ok de la finanţe. Care finanţe se gândesc căar fibine să mai ia un ban anulând complet măsura. Ceea ce încerc din greu să nu se întâmple.

  Cât despre faptul că mai scriu şi eu pe-aici, cred că nu e nici un bai. Nu?

 6. Mihai Says:

  Nu faceam referire la scutirea de impozit, personal nu m-a afectat niciodata, a fost o decizie utila ca principiu, singurul lucru real care totusi ar fi ajutat industria IT (si restul) era schimbarea legii invatamantului din pacate suntem in deraiaj total. O singura precizare, noua ne trebuie profesionisti pe care nu-i avem, de ce? Am zis mai sus.

  Ne aflam in situatia in care suntem acum pentru ca am functionat dpdv economic dupa ureche, n-am avut niciodata o economie matura (nici macar cu aspiratii la asa ceva) si nici nu am fost eficiente dpdv al cheltuielilor (stat, companii, cetateni), toate previziunile mele de acum 3-4 ani s-au adeverit (si nu pot zice ca ma simt bine), ce se poate face acum? Nimic. Lucrurile trebuie lasate sa evolueze de la sine lucrand la eficienta (pot sa detaliez candva dar nu aici) si cumva stopata paranoia de pe canalele media (depresia indusa nu face deloc bine) practic blocajul se datoreaza in mare parte manipularii involuntare sau voluntare a maselor.

  TVA crescut deocamdata nu o sa vedeti, nu pana se incheie alegerile.
  Fuga capitalului se datoreaza haosului generalizat in care ne aflam de mult, lipsei de infrastructura, birocratiei etc.

  Nicidecum, puteti scrie pe blog cum doriti cu o precizare .. gandurile negre nu sunt bune.

  Eu personal sunt foarte dezamagit unde a evoluat IT-ul romanesc dupa revolutie incoace, ma asteptam la mult mai mult. Daca doriti sa discutam ma gasiti pe mail si pot detalia orice cu cea mai mare placere.

  Ma bucur ca mi-ati raspuns, apelez la asemenea comentarii pentru a atrage atentia, sper ca nu v-ati simtit jignit, face parte din felul meu de a obtine raspunsuri. :)

 7. varujan Says:

  Păi e destul de departe de realitate și de simplistă chestia cu ineficiența. În mediul privat din IT (pe care îl cunosc foarte bine) există suficiente entități cât se poate de bine construite, care dezvoltă o grămadă de produse și servicii care s-au vândut bine de tot și care fac și cercetare la greu. Cum piața lor e într-o foarte mică măsură România (pentru că România este o piață minoră), nu se știe foarte mult despre ele pe-aici. Piața IT a căzut în ultimile luni global și e aiurea să judecăm lucrurile din România rupte de context.
  Saltul făcut de industria de IT a fost uriaș. Înainte de revoluție ceea ce făceam în proporție de 90% clonare de soft și hard produs în occident și imitare de soluții făcute acolo. În ultimii 10 ani, tot mai multe companii românești au produs și vândut lucruri făcute de ele însele. Există și exemple fericite de patente depuse în țările care reprezintă piețe majore și vândute unor entități mari de acolo. Cred că este un salt major și nu văd de ce evoluția IT-ului românesc nu este una fericită.
  Lucrurile care nu funcționează azi își au alte rădăcini decât în ineficiență și am tot scris pe blog despre asta. Dacă ar fi să numesc mama tuturor cauzelor, aceaste cred eu că este socialismul monetar. Am scris aici despre el și voi mai scrie probabil.
  În ceea ce privește învățământul, e foarte corect ce spuneți dar imposibil de realizat. Am încercat timp de 10 ani să fac ceva în direcția asta și este imposibil. Reforma lui Marga a deschis cutia Pandorei și a adaptat sistemul de învațământ românesc la cel occidental în care regula este minima rezistență. Cum marea majoritate a locuitorilor patriei a primit-o cu entuziasm, era clar că nu va mai fi nimic de făcut. A urmat tâmpenia europeană de la Bologna care a pus cruce întregului sistem. Idealul unui tânăr crescut în socialismul corporatist în care trăim este să devină funcționar. Nu inginer, nu matematician, nu chimist, ci funcționar. Iar sistemul, asta îi oferă.
  Asta nu are nici o legătură cu culoarea gândurilor ci cu înțelegerea fenomenelor. Până la urmă, a arăta către cauze și a căuta soluții e un lucru normal și ține de supraviețuire. Spun asta, pentru că ori de câte ori spun că va urma ceva rău și spun ce cred că trebuie făcut pentru a fi ocolit răul respectiv, toată lumea se stresează și îmi spune că nu e bine să ne gândim la ceva rău. Cred că asta e principala problemă a societății românești; vrea să audă doar povești frumoase și când povestea e urâtă se blochează si nu mai vrea să audă și partea a doua, aia cu soluțiile.

 8. PM Says:

  Buna ziua,

  Am citit postul Dvs via un tweet. Mi-a atras atentia comentariul conform caruia “Activitatea în parlament este una publică şi n-aş face un blog pentru aşa ceva”.

  Am o intrebare pentru Dvs: cand intentioneaza parlamentarii sa transmita in direct dezbaterile domniilor lo, TV sau pe internetr? Cand va fi intr-adevar PUBLICA activitatea Dvs?

  Imi amintesc cum, de curand, cand unul din parlamentari a vrut sa faca o fotografie care sa arate cat de putini confrati erau in sala, altcineva de la tribuna s-a scandalizat subit si a spus ca e nevoie de nu stiu ce aprobare speciala pentru asa ceva.

  Pentru a ii aduce pe confratii Dvs cu picioarele pe pamant, iata un link catre site-ul unde puteti urmari in direct dezbaterile parlamentare britanice: http://www.parliamentlive.tv . Bineinteles, nu este singurul site si nu este singura tara care asigura transparenta REALA.

  Deci, intrebarea mea ramane: cand va fi asa ceva si la noi? Si, va rog frumos ca:

  1. sa nu imi spuneti ca este dificil dpdv tehnic, stiti ca nu este asa si stiti si ca banii se cheltuie pe diverse mofturi ale alesilor. Difuzarea pe net este o solutie mai mult decat fezabila.

  2. sa nu imi spuneti de initiativa de a construi o camera speciala in care sa se instaleze echipamente TV si sa se ia interviuri parlamentarilor. Eu vorbesc despre dezbateri transmise in direct.

  Doresc sa vad pe cine am votat. Doresc sa vad ce activitate au. Cand vin la locul lor de munca. Ce fac acolo. Ce vorbesc. Cum vorbesc. Cat de corect gramatical vorbesc. Care sunt prioritatile si ritmul lor de lucru. Cat de apropiati sau nu sunt ei de Europa anului 2009. Discutiile transcrise, distilate si curatate gramatical din Monitorul Oficial nu ma intereseaza. Ma intereseaza calitatea oamenilor. Pentru ca, dupa cate suntem noi in ultimele locuri in clasamentele europene, am dubii mari.

  Va dau si o solutie simpla: spuneti ca sunt off-topic si ati scapat.

  Si, o alta intrebare: cand veti implementa intr-adevar solutii IT moderne, interconectate si rapide si veti inceta actuala bataie de joc la adresa cetateanului roman platitor de impozite? Nu vi se pare sadica treaba asta? Il puneti sa plateasca printre cele mai mari impozite din Europa, dar nu oricum, ci impunandu-i umilinte la cozi de ore sau zile intregi si supunandu-l la drumuri interminabile si tinandu-l la discretia unor functionari publici de o netezime a creierului neegalata in Europa. Daca nu ma credeti, incercati sa obtineti un crtificat fiscal (Dumnezeu stie de ce trebuie sa alerg eu pentru asa ceva si nu rezolvati treaba asta intre birouri sau institutii; cu alte cuvinte, nu sunteti in stare si atunci aruncati povara nepriceperii tot pe umerii nostri. Dar sunt convins ca ideea asta nu a avut-o nimeni pana acum, ceea ce mi se pare rusinos si motiv de demisii in lant).

  Poate prin anul 3000 Romania nu va mai fi tara unde stampila este regina…

 9. PM Says:

  Incetarea de plati in care poate ajunge guvernul nu este cauzata de intrarile la buget (decat de scutirea de intrari la buget - sa ne amintim numai de distinsul domn Patriciu care a fost ajutat de 2 guvernari succesive sa nu dea Romaniei circa 1 miliard de euro, conform dezvaluirilor de la Nashul, si ca el sunt si altii), ci de IESIRILE din buget: licitatii date firmelor-paravan pentru diversi (cam cate licitatii se atribuie corect, oare?), cheltuieli absolut aberante pentru demnitarii de toate nivelele etc. Sa nu uitam ca de 20 de ani nu se fac sosele, nu se construieste mai nimic, dar banii se iau in mod continuu. In schimb s-a cumparat cam cat pamant exista in Romania, toate zonele frumoase din Romania s-au impanzit de vile samd.

  Nu am auzit niciodata ca vreo guvernare sa investigheze serios ce au facut precedentii. Si atunci apare intrebarea logica: nu cumva sunt intelegeri pentru succedare periodica la Sfantul Graal al bugetului de stat? Daca nu, atunci de ce niciodata nu se recupereaza niciun leu furat, desi toata mass-media geme aproape zilnic de dezvaluiri cu persoane, firme si cifre?

  Sau poate alesii nostri sunt precum piesele de domino, cu totii patatzi, cu totii stiu unii despre altii asa incat daramarea unuia ar duce la delatiuni succesive pana la daramarea tuturor, tot ca la domino? Poate ca de aceea niciodata nimeni important nu a fost pedepsit pana acum…

 10. varujan Says:

  Nu spun ca sunteti off-topic, spun doar că ăsta nu este și nu va fi un blog politic. Și nu o spun acum, o spun de când l-am făcut. Nu ați citit postul meu, ci răspunsul la un comentariu și mă tem că nu vă referiți, în ceea ce scrieți, la subiectul (unul economic) pe care îl tratam pe blog ci la lucruri spuse de diverși jurnaliști despre diverși oameni, lucruri la care nu m-am referit nicăieri pe-aici. Motivul pentru care nu am făcut-o este legat de faptul că fac parte din categoria aceea de oameni care se ocupă numai de lucrurile la care se pricep. Dacă m-aș fi priceput la anchete, aș fi urmat dreptul și nu matematica. Dar, dacă tot ați scris două comentarii la un post despre altceva, vă răspund ca să nu aveți impresia că evit din vreun motiv răspunsul.

  Ideea unui post tv al parlamentului e foarte veche, de fiecare dată am auzit discuții despre înființarea lui, nu știu de ce nu se înființeaza, știu că de fiecare dată s-a invocat lipsa de bani. Fiind o decizie administrativă, ea ține de Biroul Permanent și puteți găsi în stenogramele sale cine a susținut ideea și cine s-a opus. Nu vă spun eu, pentru că vă simt destul de partizan și mă tem că nu mă veți crede. Eu unul, nu sunt deloc partizan, dintr-un motiv simplu: sunt mult prea de dreapta ca să mă simt reprezentat de vreunul dintre partidele existente în România sau în lume. Poate că aș simpatiza puțin cu Partidul Conservator (cel al lui Thatcher). Dacă ar apărea o formațiune politică bazată pe ideile lui Adam Smith și pe cele ale școlii austrice a lui Ludwig von Mises, poate că m-aș înscrie și eu pentru prima dată în viață într-o asemenea structură. Probabil însă că nu, pentru că sunt un om mult prea liber pentru a sta într-o structură de felul acesta. Apropo: dacă nu mai vreți corupție, militați pentru retragerea totală a statului din economie. Începând cu monopolul asupra monedei și terminând cu orice formă de proprietate care are sens economic. Este mult mai ieftin și mai eficient decât orice fel de armate de procurori, judecători, ziariști dezvăluitori și alte ființe care se hrănesc și ele, colateral, din fenomenul ăsta. Eu, de când mă știu, despre retragerea statului din economie vorbesc. Iar în vremurile astea, ar fi cea mai bună soluție anticriză.
  Revenind, puteți găsi în stenogramele Biroului Permanent cine a propus, cine a susținut și cine s-a opus postului TV al Parlamentului din 1994 și până acum. Dacă vreți să vedeți însă intervențiile tuturor deputaților, este suficient să mergeți la adresa http://www.cdep.ro și puteți citi sau viziona fiecare intervenție în parte a fiecăruia dintre deputați. Este vorba de intervențiile din plen.

  În ceea ce privește situația în care este România acum, problema nu stă în a face anchete ci în a acționa cu cap. Nu am nimic împotriva nici unei anchete legate de orice s-a întâmplat în trecut, dar suntem la începutul unei stări economice în care omenirea nu a mai fost din 1933 pâna acum și mă tem că felul în care acționăm este foarte greșit. Dacă toate hoțiile și deciziile aberante de până acum ar fi dus aici, aș fi înteles logica lucrurilor spuse de dumneavoastră și soluția ar fi fost într-adevăr investigații la greu. De ce însă toate cele despre care vorbiți nu au adus lucrurile aici acum un an sau doi sau trei sau șase? Că ele sunt așa (cel puțin asta spuneți dumneavoastră) de vreo 20 de ani. Pe de altă parte, după raționamentul pe care îl faceți, înțeleg că România a dus în depresie economică omenirea, lucru de care mă îndoiesc profund. Din păcate, suntem într-un cu totul alt moment și depășirea lui ține mai mult de știința de carte și de acțiunea făcută cu cap și cu sânge rece decât de datul cu parul în adversarul politic sau dusul la răcoare al vinovatului. Repet, tot ce spuneți poate fi adevărat, e bine să se ancheteze, să se găsească vinovați, corupți, e ok, dar trebuie luate și măsuri cu cap în paralel, pentru a depăși probabil cel mai dificil moment economic pe care urmează să îl traversăm în viața noastră. Cred că vorbim despre lucruri diferite, sunt de acord cu tot ceea ce spuneți, doar că eu mă refeream la altceva. Și pentru acel altceva, soluția nu stă în a face dreptate ci în a acționa cu știință, răspundere și sânge rece.
  În ceea ce privește soluțiile de e-guvernare, răspunsul este, din păcate, tot foarte simplu și am mai vorbit de multe ori despre asta: în momentul în care ministerele vor accepta să pună în comun bazele de date pe care le au, în momenul în care nu se vor mai dezvolta (la nivelul Guvernului) aplicații simple pentru care se cheltuiesc sume disproporționat de mari și care nu folosesc la mare lucru. Este o practică a fiecărei legislaturi. Eu voi mai face o ultimă încercare printr-o lege cadru pentru e-guvernare care să oblige ministerele la interconectatea sistemelor informatice, să oblige Guvernul să-și construiască aplicația de back-office și să aloce fondurile și sarcina proiectării sistemului unei singure entități (MCSI sau ASSI)
  Până acum, nimeni nu a fost interesat să o facă. Motivul este simplu și el. Aplicația de back-office durează și depășește un ciclu electoral fără a arăta nimic cetățeanului până la alegeri. În plus, făcând aiureli de aplicații cu componente de front-office, cheltuiești mai mult și arăți că ai făcut câte ceva în mandatul tău. Cum orice om politic standard (din România sau de oriunde) gândește orice într-un orizont de 4 ani, ăsta e rezultatul. Eu sunt unul dintre puținii care își permit să gândească pe termen mai lung, dar reversul este că nu voi fi niciodată la guvernare, acolo unde lucrurile se pot face mai ușor. Tot ceea ce am reușit să construiesc până acum, a fost pentru industria privată de IT&C, adică acolo unde electoratul nu este numeros, nu este vorba de bani publici și deci interesul politicienilor este scăzut. De-aia am și fost lăsat în pace să fac ce m-a tăiat capul. Voi încerca însă să impun în legislatura asta legea cadru de e-guvernare. Dacă o să vrea majoritatea. Că e de 75% și poate face fix ce are chef fără să fie nevoie de sprijinul nici unui alt grup politic.

  Este ultima dată când mai scriu ceva legat de politică pe blog-ul ăsta. Chiar îmi place așa cum este și cred că este bine să-l păstrez așa. Poate, ca să nu fie nevoie să apară lucrurile astea aici, o să deschid și un blog politic. Pe care însă, în nici un caz nu voi purta discuții despre politică ca (:D) despre fotbal. Cu asta se îndeletnicesc suficienți ziariști și concetățeni, ca să mai fie nevoie de încă unul.

 11. varujan Says:

  @Mihai
  Jalnic procedeu de a pune răspunsul la un comentariu în nushce loc în care nu e locul lui. Uite încă un motiv pentru care feresc blog-ul ăsta de tot ce înseamnă politică.
  Nu țin cu nimeni, nu sunt împotriva nimănui și pun totul sub semnul întrebării. De-aia am așezat la loc de cinste citatul din Galilei, din scrisoarea sa adresată Marii Ducese Cristina de Toscana. Care ducesă, cam prin scrisoarea asta a și intrat în istorie.
  La fotbal, spun de pe acum, nu mă pricep deloc. Dar deloc.

 12. Mihai Says:

  Stiu, pentru asta va rog sa ma scuzati, as prefera sa vb pe mail, am adresa de la camera deputatilor dar nu stiu daca o verificati des, deasemenea va rog sa stergeti comentariile care le-am pus si ce urmeaza dupa.

  Cu toata stima.

  Un tanar de 28 de ani :)

 13. varujan Says:

  Cum o să fac aşa ceva? Adică să şterg comentarii. V-am trimis un mail pe adresa dumneavoastră, aşa că aveţi unde să-mi scrieţi.

 14. bedros horasangian Says:

  multa vorbarie
  nu te stiam asa gargaragiu
  you/re a real blogger
  eu am nimerit aici cu totul intimplator
  via o anume antoaneta(cica m/a cunoscut, ramolismentul meu nu e suficient de viril si nu pot confirma gindurile/rindurile meaei. micarea turceasca dintr/un comentariu realmente tentanta
  in rest, nu e bine
  salve
  bedros

 15. Tudor Says:

  De cand mi-ati raspuns pe acest blog ca nu vreti sa discutati politica aici, v-am respectat rugamintea. Am fost un votant din convingere. Pana acum m-am abtinut sa va apreciez actiunile politice in legatura cu investirea unui nou Guvern, am respectat ca Grupul Minoritatilor decide democratic (in interiorul sau) ce atitudine sa adopte si ca o respecta. Citesc azi ca maine veti participa la sedinta privind votarea sau respingerea guvernului Croitoru, dar ca nu veti vota. In mod voi nu am sa va spun care ar fi preferinta mea, nu e relevanta problemei mele. Mergeti in Parlament si votati. De’aia v-am votat eu si ceilalti, v-am acordat mandat sa ganditi si sa votati asa cum ganditi. Votati Pro sau Contra guvernului Croitoru, votati asa cum va indruma constiinta, dar votati. Exercitati-va mandatul primit de la votantii Dvs., nu va bateti joc de el asemeni palamentarilor de la partide, mergand la sedinta doar de forma.
  Sper ca am reusit sa nu discut despre politica, ci despre atitudine democratica. Cred ca poate fi considerata a fi undeva in sfera libertatii.
  M-as bucura daca mi-ati trimite pe adresa de email pe care v-am pus-o la dispozitie un contact (adresa de email) unde sa va pot transmite opiniile si propunerile mele (promit sa fie rare, scurte si la obiect) in calitate de votant al Dvs.
  Va multumesc.

 16. Adrian H. Todea Says:

  D-le Pambuccian,

  Ne-am cunoscut cumva acum 32-33 de ani la Observatorul Astronomic Popular din Bucuresti ? Daca da, legea a 3-a lui Kepler demonstrata cu derivate partiale, va spune ceva ? Daca nu, va rog sa-mi iertati interventia.

 17. Johng282 Says:

  I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thanks! dgcededafecd

Leave a Reply