Democrația perpetuă

Stau de vorbă cu doi oameni veniți de departe. Îi văd pentru prima oară în viața mea. Este un soi de întâlnire de-aia de curtoazie. Oamenii au venit în România, au de bifat că s-au întâlnit și au discutat cu mine și probabil că nu o să ne mai vedem vreodată. M-am obișnuit cu soiul ăsta de întâlniri, face parte din regulile jocului, nu prea sunt un fan al lor, dar… Evident, în discuție vine repede vorba despre criză. Mare șmecherie criza asta… Uite că dă subiecte de discuție în întâlniri de-astea în care în epoca premergătoare ei trebuia să faci un balet întreg vorbind despre o grămadă de lucruri până să ajungi (dacă nu se epuiza timpul alocat în agendă) să discuți despre ceva cât de cât coerent sau interesant. Subiectul este însă unul care ține oamenii la un loc și îi scoate din zona convențională. După ce înjurăm pe rând guvernele (al nostru, al lor, al fiecărei țări de pe planeta asta în parte, în definitiv, toate au reacționat la fel de aberant), ajungem la partea constructivă a discuției (la fel de inutilă ca cea cu înjuratul de guverne, dar mult mai interesantă). Evident, fiecare dintre noi are soluții, evident nici unul dintre noi nu va putea să le pună vreodată în aplicare și tocmai de-aia nu vom ști niciodată dacă sunt bune de ceva. Evident, ficare argumentează cu pasiune în favoarea propriilor idei. Încetul cu încetul, constatăm cu stupoare că ideile noastre nu diferă foarte mult. Ba chiar vorbim despre aproape același lucru. Discuția se împotmolește. E nashpa rău să nu existe nimic contradictoriu. Păi despre ce să mai vorbim? Nu e nimic interesant în faptul că gândim la fel. Unul dintre ei întreabă însă, într-un efort disperat de a relua o dicuție cât de cât interesantă:

- Ok. Atunci de ce nu se întâmplă nimic în direcția despre care vorbim?

- Pentru că oamenii trăiesc într-o democrație perpetuă, îi răspund.

Este un lucru în care cred tare de tot. Democrația a fost, este și va fi singura stare în care există societatea umană. Nici un sistem social, nici un conducător, nici o instituție, nimic din ceea ce privește viața unei comunități de oameni nu poate exista fără ca acea comunitate să le accepte la nivelul unei majorități a membrilor ei. Lucrul ăsta este valabil de la societățile tribale până la construcțiile moderne. Nici măcar nu contează felul în care este construită acea majoritate. Am auzit de multe ori vorbindu-se despre manipulare, carismă, putere de convingere și alte chestii dintr-astea care, vezi Doamne, ar vicia decizia membrilor unei colectivități. Sigur, toate acestea se întâmplă și s-au întâmplat dintotdeauna, dar ceea ce contează până la urmă este felul în care o majoritate ia o decizie și mult mai puțin cauzele pentru care decizia a fost luată într-un fel sau altul. În Imperiul Roman, mulți dintre conducătorii militari, chiar și unii împărați erau aleși de către armată prin ridicare pe scut. Dacă nu i-ar fi ridicat acolo voința unei majorități, nu ar fi ajuns acolo. Toți cei pe care istoria i-a consemnat ca dictatori, au reprezentat (cel puțin inițial) voința unei majorități. Hitler a venit la putere prin alegeri libere și susținut de o majoritate serioasă de tot a germanilor din acea vreme. Ideile lui, au fost împărtășite de acea majoritate. Aspirațiile acelei majorități s-au materializat în el. Altfel, ar fi bătut mult și bine câmpii prin berării ascultat de câțiva gură-cască și cam atât. După dispariția Reich-ului său și a sa, mulți germani au trăit cu nostalgia acelor vremuri. În timpuri mai recente, același lucru s-a întâmplat în România cu comunismul și cu Ceaușeșcu. Același lucru s-a întâmplat în Franța cu Napoleon, în Macedonia antică cu Alexandru și istoria abundă de exemple dintr-astea mai mult sau mai puțin celebre. Mulți dintre cei care au dus lumea lor de râpă au avut șansa de a intra în cărțile de istorie ca eroi, doar pentru că acceptarea lor de către o majoritate a continuat mult timp după dispariția lor fizică. Roosevelt este probabil cel mai bun exemplu.

Sunt câteva lucruri care fac o majoritate a unei colectivități de oameni să adere la sisteme, personalități sau idei. Unele sunt de sorginte pozitivă, cum ar fi dorința de a trăi mai bine, speranța că lumea va fi una acceptabilă, altele negative cum ar fi frica, dorința de a avea lucruri pe care prin calități individuale nu le pot obține. În sisteme, personalități și idei, oamenii care aderă se regăsesc pe ei înșiși așa cum știu în străfundul conștiinței lor că sunt. Sistemele, personalitățile și ideile unei colectivități sunt forma vizibilă de exprimare a majorității membrilor ei. Atunci când lucrurile ajung să nu convină unei majorități, ea va face tot ce îi stă în putință să le schimbe. Altfel, va fi sau susținătoarea lor, sau indiferentă la existența lor. Sunt lucruri simple și evidente. Le scriu, pentru că am fost surprins de mirarea unuia dintre cei doi cu care stăteam de vorbă.

Sistemul în care trăim (socialismul corporatist) convine unei majorități. Dincolo de nemulțumirile de zi cu zi, această majoritate a aderat la el și îl susține. Motivul este unul foarte simplu, același care atrage oamenii în jocurile piramidale. El ține de dorința legitimă a oricărui om de a trăi cât mai bine nefăcând mare lucru pentru asta. Dacă jocul e bine construit, el poate furniza bunăstare generații în șir, amănând momentul plății pentru generația care va avea ghinionul să îl trăiască. Cel mai important susținător al socialismului ccorporatist a fost însă exact sistemul pe care acesta l-a ros pe dinăuntru până când a ieșit la lumină. Dealtfel, în lumea occidentală socialismul corporatist este numit, atât de adepții cât și de dușmanii săi, … capitalism. Capitalismul i-a transmis o singură trăsătură: dorința de a trăi mai bine, foarte mai bine, extrem de uluitor de mai bine și, mai ales, acum a ficărui individ. Cum lucrul ăsta  nu este posibil la nivel de masă decât printr-o minune în care toată lumea devine brusc extrem de talentată, cu un simț antreprenorial ieșit din comun, cu o meserie certă, bine însușită și cu multă creativitate în tot ce face (trăsături care odată însușite de o majoritate ar distruge societatea), socialismul corporatist a oferit unei majorități ideea asistării de către stat, ideea unei protecții disproporționate și curajul de a trăi pe datorie. Cele trei lucruri au fost posibile odată cu monopolul statului asupra banilor, cu suprareglementarea și controlul din ce în ce mai mare al vieții economice și private, cu deficitele publice cronice și inflația continuă și indiferentă la perioadele de creștere sau recesiune economică. Prețul pe termen lung este distrugerea economiei și pierderea libertăților individuale. Dar asta nu contează de vreme ce acum totul pare ok.

Am să dau două exemple. Primul ține de istoria sindicală occidentală. Presiunea continuă a liderilor sindicali a dus la introducerea salariului minim garantat și la creșterea continuă a acestuia. Generații în șir au trăit cu salarii din ce în ce mai mari pentru aceeași muncă. Lucrul acesta a generat evident o presiune continuă asupra costurilor și în consecință a prețurilor scumpind produsele. Atât timp cât a existat cortina de fier și cele două forme de socialism au trăit separat unul de celălalt, lucrurile au funcționat, fiecare piață existând într-un mod autarhic. Odată cu căderea cortinei de fier și, mai ales, odată cu triumful ideilor lui Deng Xiaoping în China, managementul occidental a descoperit că există locuri cu forță de muncă foarte ieftină și a relocat producția acolo. În lumea salariului minim garantat a apărut primul val de șomaj structural, absorbit cu greu, cu sprijin din fonduri publice, prin reconversie către zona serviciilor. A urmat un al doilea pas făcut de economiile agresiv emergente: asimilarea (prin clonare) a lucrurilor care țin de proprietatea intelectuală. Astăzi, companii mari asiatice care au început prin a clona, au deja proprietate intelectuală asupra multora dintre soluțiile înglobate în produsele pe care le fabrică, iar în momentul în care vor legifera în propriile jurisdicții sisteme de patentare puternice, va fi semnul că lumea noastră a pierdut și acest atu. Va urma un lucru foarte simplu: de ce ar mai avea nevoie de noi? Pentru armata de funcționari specializată în marketing și vânzări? Păi asta se formează mai ușor decât producția și cercetarea. Pentru o piață? Da, dar când piața de acasă e uriașă, o piață mare este doar încă o piață interesantă și atât. Resurse, oricum, nu prea avem, concentrațiile mari fiind în Africa (deja abordată sistematic de China pe fondul indiferenței lumii noastre față de producție), Rusia (care începe și ea să reia cartea producției după ce a cochetat un timp cu modelul occidental) și Orientul Apropiat (pentru petrol, în declin ca resursă majoră). Peste câteva zeci de ani, lumea noastră va deveni o simplă zonă agro-turistică. Se poate trăi și din asta, desigur, dar…

Al doilea exemplu este chiar depresia economică pe care o traversăm. Statele, adică politicienii care conduc statele, au sărit imediat cu bani publici pentru a susține sistemul bancar. Ce a învățat perfect sistemul bancar din asta? Că poate face orice tâmpenie că statul va sări imediat să acopere paguba. A înțelea atât de bine totul încât deja bonusurile managementului acestor corporații (ale nimănui) sunt din nou la nivelul celor din 2008. Pe bani publici de data asta. De ce se menține atunci acest sistem? Pentru că politicienii speră că el va rămâne în continuare fabrica de vise a unei majorități. Împreună cu inflația și deficitul bugetar, a doua fabrică de vise. Fără fabrica asta de vise cu s-a băgat și se dă, politicienii nu prea au cum să se mențină la putere. Pentru că în 80 de ani de socialism, majoritatea a crescut și s-a format în jurul fabricilor de vise. Evident, vorbim de un joc piramidal atât de mare încât scadența sa mai poate fi amânată. Tocmai a fost scoasă de la naftalină o nouă resursă, taxa Tobin, despre care am mai scris aici. Tocmai am citit că și Germania susține introducerea ei. Păi probabil că la G20-ul ăsta care urmează ne va veni pe cap și chestia asta.

Sigur, atunci când statul, adică politicienii aflați la putere, dispune de o forță economică atât de mare, tentația de a face ordine prin aducerea în rândul lumii a oițelor rătăcite e ca un soi de facere de bine. Majoritatea va behăi fericită că nu mai este nevoită să vadă în jur chestii exotice care vorbesc, gândesc, se îmbracă, se mișcă, în fine, trăiesc altfel. Controlul asupra Internetului propus de nenumărate ori până acum, va triumfa, sunt sigur. Așa cum s-au umplut străzile cu sisteme de supraveghere video. Oricum, până voi fi nevoit să îmi pun steaua galbenă pe blog, și vă asigur că și după aceea, eu tot despre chestii de-astea am să scriu. Chiar dacă scriind, gândind, mergând, îmbrăcându-mă, vorbind, trăind așa cum o fac acum, voi atenta la valorile unei majorități și chiar dacă știu bine că tot ceea ce spun pe-aici nu face nici cât o ceapă degerată și nu va schimba niciodată nimic, pentru că majoritatea este veșnică, atotștiutoare și atotputernică. Și tolerează din ce în ce mai greu orice formă de diversitate.

57 Responses to “Democrația perpetuă”

 1. anarchix Says:

  Internet controlat de stat?!? vise ude ale birocratilor care fumeaza prea mult “the good stuff”.

  1. Contraexemplu: China. E de ajuns ca dizidentii sa se conecteze prin TOR sau orice tunel criptat spre “extern” si .. surprize! surprize! Nema control!

  2. Iar treaba cu kill-switch-ul recent propus e, din nou, o utopie.

  cam pesimist, cam pesimist… :-)

 2. anarchix Says:

  lectura suplimentara: http://www.lexrex.com/enlightened/AmericanIdeal/aspects/demrep.html

 3. varujan Says:

  Păi hai să vedem contraexemplul la contraexemplu: pachetul telecom al doamnei Reding. Punem pariu că trece și toată lumea va spune că e bine de tot așa? Iar dacă voi face și tâmpeniile de acolo inaplicabile voi fi iar dușmanul poporului?
  Utopiile astea, mai devreme sau mai târziu devin realități. Prin metote simple de fraierit oamenii. Este suficient să vedem ce s-a întâmplat cu legea retenției datelor personale. Nimeni n-a scris nimic despre ea când a trecut prin Parlament. Când s-a aplicat și oamenii de bine s-au izbit de refuzul operatorilor de a le mai da acces fără număr, fără număr la ele, a apărut un val de indignare uriaș în mass-media care a dus la o colosală susținere populară a suspendării ei, eu care o făcusem inaplicabilă spre disperarea celor care o aplicau am fost demonizat, au apărut salvatorii națiunii care au suspendat legea și s-a reluat monitorizarea la liber. Așa că, trust me, trec toate chestiile astea și încă trec cu suport popular ca lumea.

 4. varujan Says:

  Este un site excepțional! În definitiv, Statele Unite sunt ceea ce sunt datorită oamenilor din acea vreme. Poporul american este primul și singurul popor constituțional, spre deosebire de popoarele etnice sau religioase. Adică singura comunitate de oameni care au stat laolaltă datorită unor idei absolut pragmatice despre cum ar trebui să își construiască singuri o țară și nu datorită unei filiații genetice sau a unor credințe care transced viața de zi cu zi.

  Reiau aici un link mai amplu la comentariile ideilor fundamentale din Declarația de Independență.

  Cred, de asemenea, că merită citită discuția purtată prin intermediul lui The Federalist între Alexander Hamilton, James Madison și John Jay. Este un exemplu despre cum se poate construi teoretic un stat care după ce este gândit cu cap devine realitate. Iată și link-ul.

  E bine ca, din când în când, să ne amintim că viitorul poate izvorâ și din rațiune.

 5. anarchix Says:

  negare la negare = afirmatie => merge in mate/programming, dar nu cu firea oamenilor.

  Daca vine vorba de tanti Redding si de ceea ce reprezinta, intr-adevar, asta e un punct valid.

  Totusi, insist. Pana in 92, in USA, algoritmii de incriptare erau considerati munitie de razboi si erau suspusi regulilor de export (retineti ca legea in USA nu e “lasa-ma sa te las” ca in UE/Romanika). Cand Zimmerman a aparut la liber cu PGP, nu i-au putut face nimic tocmai din cauza ca tot piata a fost cea care a “cerut” produsele astea (SSL s.a.m.d.). Rezultatul: Bill Clinton a liberalizat total “piata” criptarii. Se poate face o paralela destul de buna cu politica de administrare a netului si cam ce se poate intampla daca cineva incearca sa legifereze ceva.

  Inca o chestie: daca era ceva de facut in materie de botnita la internet, putea fi facut cand specs-urile au fost trimise la standardizare. Acum e pur si simplu prea tarziu si orice lege s-ar da, ar avea un efect nul.

  … just my two cents … cum zice yank-eul.

 6. takeda Says:

  gasesc tulburator de adevarat; sau macar probabil ceea ce spuneti. si eu am avut adesea sentimentul de complacere intr-un sistem colectiv, pe cat de “capitalist”, pe atat de controlat.

  si da, intr-adevar, cu cat am sentimentul ca stapanesc din ce in ce mai mult lumea virtuala, cu toate formele ei: retele, blogosfera, tot ce tine de 2.0, cu atat realizez ca mult din viata mea se scurge adesea acolo; adica aici.

  “revelatia” am avut-o in momentul in care am realizat cat de solid este un facebook ca si instrument de private/ individual intelligence. paradoxul este ca in mod deliberat oamenii privesc aceasta lume ca fiind una deshisa. in esenta nu facem decat un transfer catre hommo virtualis (sa zicem).

  insa, repet, cred ca aveti dreptate.

 7. br3b Says:

  Mi-a facut placere sa parcurg acest text. “Democratia perpetua” e o idee interesanta ce mi-o voi adauga la insectar. Multumesc. :)

 8. Pongo Says:

  Nu ati fi primul “dusman al poporului” mazilit in piata publica. Societatile democratice descrise de dumneavoasta (sau turmele) au tendinta asta de niste milenii bune. Oricum, pentru mine cel putin, ceea ce faceti dumneavoastra este foarte important.

 9. De ce trebuie sa învăţăm chineza » zoso.ro Says:

  [...] două motive.Unu. “Democraţia chineză” pare a fi cea câştigătoare pe termen lung.Doi. Chinezii cumpără cu [...]

 10. mac gregor Says:

  Initial credeam ca trecerea capitalului si a fortei de productie in China este cauza ascunsa a crizei economice, pe principiul vaselor comunicante, dar acum inteleg ca cea mai mare parte din vina o poarta sistemul social-democrat occidental.

  E interesant ca China este de fapt mai capitalista decat Occidentul.

  Excelent articolul, felicitari.

 11. default Says:

  Cred, cel mai bun si coerent articol care l-am citit anul acesta.
  “majoritatea este veșnică, atotștiutoare și atotputernică”, asta am sustinut mereu dar tu ai reusit sa o exprimi cel mai bine posibil.
  Felicitari!

 12. default Says:

  Cer scuze pentru adresarea la persoana a doua. Am picat accidental direct in postul acesta, l-am citit si mi-a placut. Abia dupa aceea am mai cercetat putin si am vazut ca sunteti o persoana exceptionala, care rar imi este sa intalnesc. Pe 27 am scris din plictiseala randurile acestea http://cealamada.blogspot.com/2009/09/care-i-punctu.html
  Imi este greu sa sa exprim unele ideei care poate-mi trec peste capacitatile mele. Mi-ar fi placut foarte mult sa-mi pot decripta existanta asa cum puteti d-voastra sa o faceti.

 13. varujan Says:

  @default
  Frate, tot la persoana a doua ai vorbit și acum. Ok, am înțeles că era vorba despre pluralul de politețe. Păi zi cum ai chef, că nu-i bai. Apropo de chestia cu politețurile, am aici un post mai vechi. Nu ca să mă citez copios, ci din lenea de a da mai multe explicații.

 14. Democratia furata Says:

  [...] cine vrea un mic exercitiu de politicianism manipulator, citam din cuvintele unui ales al neamului (care, culmea, mie-mi si placea): Am auzit de multe ori vorbindu-se despre manipulare, carismă, [...]

 15. varujan Says:

  Mare rău a făcut Marga cu reforma sistemului de învățământ… Reiau link-ul trimis de anarchix, merită citit, nu e un text foarte lung. E drept, se referă la un lucru de demult, la Declarația de independență a Statelor Unite, comentariul este însă unul din zilele noastre și face o distincție între doi termeni care în felul de a gândi al omului modern au conotații care nu prea mai țin de sensul lor adevărat:
  http://www.lexrex.com/enlightened/AmericanIdeal/aspects/demrep.html
  La acest text, aș adăuga ceva:
  Libertatea poate să se manifeste și prin lipsa de manifestare, dar să nu uităm că neparticiparea și tăcerea înseamnă acceptarea voinței majorității relative, oricare ar fi acesta. Prin neparticipare și tăcere, aderi implicit la majoritate. Pentru că atunci când puteai să ai o părere și să ți-o spui, n-ai făcut-o. Așa se poate ca într-un sistem democratic (nu republican, ci democratic) să te trezești că părerea a 10% ajunge să aibă efecte în lumea reală. Pentru că cei 90% care nu exprimă nici o părere ajung, prin tăcerea sau indiferența lor, să devină suportul celor 10%. Asta e… Place sau nu place, asta e…

 16. Tudor Galos's blog : Cu Lenovo pe canapea Says:

  [...] însă vine aici, cum spunea și Varujan. Au luat chinezii divizia de la IBM și au început să dezvolte noi modele, cu un look [...]

 17. popica Says:

  Acum v-am descoperit blogul. Am citit cateva articole si imi place foarte mult pentru faptul ca ideile si viziunea incearca sa fie cat mai logice, lucru care lipseste celor mai multe persoane, persoane care se infunda in sofisme de tot genul.

  Totusi, tin sa va corectez cel putin partial:

  “În Imperiul Roman, mulți dintre conducătorii militari, chiar și unii împărați erau aleși de către armată prin ridicare pe scut. Dacă nu i-ar fi ridicat acolo voința unei majorități, nu ar fi ajuns acolo.”
  Corect, dar din ce spuneati se intelege ca au cazut si cand nu au mai fost doriti. Au cazut si asasinati destul de multi si destul de des la un moment dat, chiar era exceptie cand nu se intampla, chestie care nu are a face cu majoritatea.

  “Toți cei pe care istoria i-a consemnat ca dictatori, au reprezentat (cel puțin inițial) voința unei majorități. Hitler a venit la putere prin alegeri libere și susținut de o majoritate serioasă de tot a germanilor din acea vreme. Ideile lui, au fost împărtășite de acea majoritate. Aspirațiile acelei majorități s-au materializat în el. Altfel, ar fi bătut mult și bine câmpii prin berării ascultat de câțiva gură-cască și cam atât. După dispariția Reich-ului său și a sa, mulți germani au trăit cu nostalgia acelor vremuri.”

  Corect, dar din nou nu stim daca el nu era inca sustinut de majoritatea germanilor, deoarece nu a fost demis prin alegeri libere.


  În timpuri mai recente, același lucru s-a întâmplat în România cu comunismul și cu Ceaușeșcu.”

  Fals, Ceausescu a fost ales de catre membrii CC-ului si nu de catre populatie. Deci nu de majoritate. Si nu a cazut lovit de majoritate. A fost doborat de catre un grup de persoane, majoritatea era prea lasa sa faca ceva. Populatia a sperat la mai bine, ca de fiecare data, atata. Dar la cel mai mic semn, ar fi intins-o. Ce s-a intamplat cu majoritatea senatului impotriva lui Cezar in momentul in care a intrat in Roma cu armata? Dar Octavian? Dar Napoleon care zicea ca daca la revoltia franceza ar fi avut niste tunuri nu ar mai fi fost nici o revolutie.

  “Același lucru s-a întâmplat în Franța cu Napoleon, în Macedonia antică cu Alexandru și istoria abundă de exemple dintr-astea mai mult sau mai puțin celebre. Mulți dintre cei care au dus lumea lor de râpă au avut șansa de a intra în cărțile de istorie ca eroi, doar pentru că acceptarea lor de către o majoritate a continuat mult timp după dispariția lor fizică. Roosevelt e cel mai bun exemplu ”

  Ce s-a intamplat atunci? Dupa Napoleon ce s-a intamplat atat de grav in franta? Care a fost starea tarii cnad a preluat-o si care a fost apoi? Dupa napoleon au urmat si Napoleon II si napoleon III.
  Alexandru nu a fost ucis de o revolta/revolutie, ci a murit de bautura/boala/ceva. Si urmasii si-au impartit imperiul cum era si normal.

  Cu Roosevelt inteleg ca a fost rau? atunci de ce l-au mai apreciat americanii? A fost bun? atunci “Mulți dintre cei care au dus lumea lor de râpă au avut șansa de a intra în cărțile de istorie ca eroi…Roosevelt e exemplul” e (partial) falsa.

  In concluzie, dupa parerea mea, lucrurile astea nu trebuie sa incercam sa le bagam in tipare si sa le indesam, desi stim ca nu intra.

  Ceva offtopic: Referitor la ceausescu, ca e de-al nostru. Ceausescu a fost patriot, si-a dorit ce e mai bun pentru tara (nu neg ca si pentru el). Putea foarte bine sa stea linistit, sa soarba cafeluta 20 de ani, sa nu se ridice in momentul ‘68 sa caste gura si sa faca nota discordanta cu pactul de la Varsovia. Putea sa nu construiasca nimic, nici metrou nici hidrocentrale, sa dea salam din belsug. Casa Poporului a vrut-o pentru el initial, dar apoi a zis sa fie un simbol al comunismului, al prosperitatii tarii, unde sa fie adusi presedintii oaspeti si asa mai departe. O grandomanie, dar nu pentru el, nu sa stea el in casoi.
  El era destul de modest am vazut, manca normal, se imbraca normal. Nu si-a cumparat masini asa smechere, a vrut sa mearga cu ARO facut in Romania.

  Problema a fost ca nu a existat un fel de democratie, la nivel de conducere. El a imbatranit, a pierdut contactul cu realitatea din tara. Cred ca a fost foarte surprins ca a fost doborat.
  Normal ca daca i se raporta productie de 10 t la hectar in loc de 3 si se stia ca ca e suficient sa se traiasca in romania bine cu 4 el zicea ca restul sa se exporte. De acolo insuficienta. Daca la vizite toti aplaudau si il laudau, a ajuns sa creada ca totul merge struna. Daca exista o concurenta reala la nivel inalt, toate astea se rezolvau, deoarece venea altul.
  Apoi. El trebuie privit in contextul respectiv. Cum erau tarile din jur? Cum le-a gasit anul 1989?

  In concluzie: ce stie baba ce-i democratia, care sunt atributiile presedintelui?
  O parere si inchei, ca am exagerat deja: nu poate exista democratie in sensul modern (bazata pe confruntare de idei) unde e saracie si nu e educatie. Nu poate sa existe democratie moderna unde omul e cumparat cu un pachet de orez sau in care barba sau numele duce la “nu votez cu Tzapul” sau “nu votez cu Bashe”.

 18. alexandru Says:

  PAMBUCCIAN-omul care din timpul loviturii de stat din 89 (omul care vedea teroristi peste tot)a ramas foarte curios in frunte pana in ziua de azi.
  Cu tradatori ca tine in frunte e si normal ca din aceasta tarisoara sa se aleaga praful.Daca tu nu vei putea plati,vor plati copii tai.

 19. dr oz show Says:

  It’s hard to come by well-informed people for this subject, but you seem like you know what you’re talking about!

  Thanks

  my site dr oz show

 20. kansas city property management Says:

  It is the duty of setting the appropriate amount of
  rental fee for your property, that they carry out is poor,
  they wrote. These skills should translate into quicker
  rentals and better cash flow for you. People also rely on professional
  property managers who collect rental payments, handling maintenance issues and repairs.
  You want the lowest investment for the highest return, you do nothing except get your check out of the car.

  Feel free to visit my web blog; kansas city property management

 21. Scott Says:

  Neil Shearing has got the scoop on the details of Marlon
  Sanders’ upcoming product, including the break-down of all aspects of marketing affect these reports. Google made 500+ changes to their search formulas, results, functions and features, you can begin to lay a foundation for success in all areas or career. Whether you own a business, start putting internet marketing 123 to your advantage. 3 If you are considering becoming a blog writer it is necessary to do your homework before going to do creates internet marketing 123 trust over time.

  Also visit my weblog - SEO Rocket Video Ranker (Scott)

 22. custom lapel pins wholesale Says:

  There are so many more ways that you can advertise
  your special event such as using:. For an even better return on your minimal investment,
  consider offering special deals on related merchandise
  to those who took part in the fun. Buying and selling pins are often designed to memorialize anniversaries as
  well as celebrations, show help for the athletics, instructional as well as sports activities
  group and at martial arts training events.

  Also visit my website custom lapel pins wholesale

 23. Demi Says:

  There are so many more ways that you can advertise your special event such as
  using:. Change your shooting angle from 180 degrees to 45 or 90
  degree angles and keep taking shots as you move.
  Moreover, members of sororities and fraternities
  on college campuses throughout the U.

  my web-site - custom lapel pins cheap (Demi)

 24. kitchen countertops designs Says:

  What Can residential property management houston Software Do For You?
  Selecting a best and good Residential Property Management Houston firm reduces all your worries in
  Residential Property Management Houston maintenance.
  Asking price is $13 a square foot a year. The owner entrusts the
  property with thousands of dollars a year by walking
  away from their property, which you have fixed for your tenant to go, here’s how to go about it. Materials that are used.

  Feel free to surf to my weblog … kitchen countertops designs

 25. gold star lapel pins Says:

  Growth is a vital part of any religious organization.
  The name crystal finds it origin in the Greek word krystallos.

  Made in whatever style you choose, custom pins can feature your logo or emblem,
  your choice of text, and even add-ons like glitter,
  simulated gemstone or cut outs.

  My blog; gold star lapel pins

 26. american flag lapel pin Says:

  Few, if any suppliers of custom lapel pins supply these styles today.

  Hunters, wildlife management officers, and game control
  agencies often use night vision rifle scopes and other night vision equipment to
  assist in deer hunting, varmint control, and other activities that are easier at night.
  ll find them proudly sporting their pins all over town for
  weeks or months to come, sharing their barbecue secrets with
  everyone they meet.

  Also visit my web-site … american flag lapel pin

 27. disney trading pin bag Says:

  Dont worry about having artwork on hand when you contact us with your inquiry.

  Event admission to The Florida Project is $115 per guest, which does not include the required paid admission ticket to the Epcot theme park.
  This kits includes enough supplies to complete 12 crafts.

  Stop by my homepage … disney trading pin bag

 28. kitty acne home remedies best acne products cheap call us Says:

  I learned this the hard-but thankfully-important way while engaging in a 2-week fast for
  spiritual reasons. You have been lied to by the massive pharmaceutical firms and by the large acne businesses.
  Thoroughly beat white portion of three eggs in a bowl and apply it all
  over the face in the form of a mask.

  my web-site … kitty acne home remedies best acne products cheap call us

 29. Camille Says:

  This may be a great way to get involved having
  a excellent internet business. While an excellent list builder and
  autoresponder will cost you some money upfront, it really is well
  worth it as your subscribers, readers and
  purchasers climb higher. Nike spends $678 million on advertising recently, only a portion with their almost $2 billion spend on total
  marketing.

  Here is my webpage: marketing consultant salary
  toronto [Camille]

 30. Dragons World Hack Says:

  Write more, thats all I have to say. Literally, it
  seems as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could
  be giving us something enlightening to read?

 31. Marguerite Says:

  What’s up everyone, it’s mmy fist pay a visit at this web page, aand article is in fact fruitful designed
  for me, keep up posting these types of articles or reviews.

  My blog … seo Barnet [Marguerite]

 32. michael kors outlet Says:

  Would you be concerned about exchanging links?

 33. グランドセイコー 電池交換 期間 Says:

  hours before the pair could just be fun the advertisements are served by third party advertising companies. whether or not she wins the pageant,There are several activities from which to choose such as an outdoor pool,and make a commitment to yourself to get better Having a creative striker and hopes are as regards you being their manager. Since wholesale stores buy their goods in bulk directly from the source, Why is only three out of every hundred American humans wealthy? 1st floor Santa Barbara, you might write like Mr A disgruntled county court employee start by facing the back of the circlecoach do just thatSome

 34. orologio usati rolex Says:

  You understand that there are lots of Moncler jackets in the trail. Moncler men jackets, Moncler women’s jackets and Moncler kids clothing. Each nice Moncler jackets will catch the eyes! Yellow, black, red,blue. Moncler jackets with all of the colors of rainbow.As sites way regarding and selling has changed dramatically, nowadays we make use of the Internet to accomplish the shopping malls. The advantages of using moncler outlet can be defined as following underlying factors. First one is the discount. The majority of the company’s famous jackets because products over a Moncler outlet are 60%-70% off, if you’re searching for a flowery Moncler outfit and worrying about what quantity of money you have to spend on it, this must be the greatest news to help you become happy.Take buying cheap moncler with regard to example, based on the entire new fashion trends, one now no longer needs to depend solely on internet sites of extremely high street fashion brands. Internet has made possible to many different Moncler clothing to reach consumers during. If you happen to buy moncler, then in order to such a lucky guy for i am.Moncler clothing is the react folks of the questions coming with female thought in terms of outerwear. Moncler clothing 1 thing which adapts to your busy existence style. Moncler merchandise is evolving with huge pace, so women nowadays have a large selection of outfit jackets and options to select due to. moncler jackets like tracksuits look awesome and add to your persona in the winter months.There are plenty of beautiful designs put forward the customers, which give a great deal of elections. The Moncler are so familiar with the people from around the globe. The Moncler jackets will undoubtedly be a fashion, every product must be made after a complex connected with examina whole process.You can use the internet to get your own of the fancy moncler jackets men, or be tacky walk to a store and check out them on, as there are a lot ways for shopping on this planet. So, whether research on internet about rates and designs, or walk off on to the nearby store to shop such classy wears, make sure to keep yourself away from cold higher quality gifts.

 35. Moncler Italia Says:

  As the weather becomes colder and colder, it vital for us to choose comfortable clothes which maintain you warm in bitterly cold winter. It goes without saying that down jackets are the most effective choice in such season. As we know, Moncler jackets the particular most popular down jackets in the world. Why Moncler is so prevailing? Now, I wish to teach you some tips in choosing down jackets, and then, you will be able the response to that question.Moncler continues changed their style year after year, from moncler coats to moncler boots, moncler always want to generation manufacture their success models. Moncler Boots is famous product on the inside world, made from down inside boots, genuinely be warmest boots globally. Also its bold colors regarding example red, to be a fire that demonstrate to one’s passion in the trail. While others all wear Ugg boots, throw away them and translate into moncler boots, they can make you different.moncler outlet coat can also from different online purchase site. Sure you look into the authenticity within the website doing any transaction to headaches from type of fraudulent activity. In addition, these trendy wear significantly expensive. May buy them in economic rate. These can also be an extremely good gift to your own friends in the birthday or some other celebration habits. A clever elegant style of rich and colorful wear, just have your outfit will anyone with a fascinating and outstanding look. So now can buy on Moncler online shops, enjoy the cold winter, really superb.A long and slow winter shows up to us, winter isn’t really a bad season, however a part of people loathe it in such a way. Especially for some people they like to be stylish and stylish. Because we to wear a lot of thick coat and other clothes, child showing very good body. Moncler 2010 is really a well renowned emblem planet worldwide, which well renowned for its value and classy Moncler fabric. Moncler leather jacket has a sequence coats for women, men and youngsters. It rrs known for a broad merchandise lines that apt for all ages, each gender, which variety from women, and also kids. Every such cheap moncler jackets bring shock in most season.So, here comes a problem, specifically should we look for? First, a shell is your ideal pick. Remember the role of the Moncler coats is enable moisture from sweat to flee from the jacket additionally keeping water and wind out. For the jacket carry out this require to an amazing material called GorTex, can be necessary for safeguarding you from cold.You need discard your colorful nice clothes and also on thick fat clothes in order to keep warm. But now, things can be change to do this lightness mens clothing. Its excellent thermal effect, its beautiful design and its comfortable wearing will present you with a warm and pleasant wintertime. Chaquetas mujer moncler jackets in striking colors earns your personality superb the commission crusher is right time, for your requirements purchase simple . colored jacket.The most well-know material for the ski jackets is way down. In the Moncler coats and jackets, you obtain this material easily. Preliminary factor you should care about women’s long jackets will be the shell stuff. There are some materials can help you warm easily, such as wool and cashmere.Out from the many ranges and variations it is upto you r to select and chose the style which suits your unique needs giving you the sense of comfort within the feel of luxury. It all boils down to a person feel once you wear everything. Make a best bet you have now. Select one of the Moncler jackets from the local fashion store at a value which an individual an appeal you cannot look to obtain in other brands.

 36. orologi Rolex Says:

  Fashion, by definition, changes every occasionally. What is thought being the latest today will become old within a few periods. How many times you can run about the malls to buy all one of the most fashion Moncler Jacket. Once the most fashionable brand in this particular world, moncler is always popular it goes without saying.Moncler Jackets with differing kinds and colors in moncler outlet attractive both women and men. For mens these kind of are really cool and with warm down inside of clothes, it keep men’s charm and also warm of body in winter. Pink, brown and black for women so in which it looks like stylish and colorful at work.You may check for the hotel booking and city break letters. Prague is connected to major cities worldwide through many airways. In order to find discount flight deals come back Prague, a number of of dedicated websites use robot flying finders. cheap moncler are air flight search booking engines that persistently seek out low cost and discount flight deals to assist people to locate low airfares.Moncler jacket had been a top brand, it the renowned high-end outer wear brand, which made jackets trend in the fashion world. moncler jackets are thought to be the king of leading fashion. Make more Moncler style and comfort, because they do not offer much warmth. Is actually no a big problem, just a little boy every time, it is the clothes issue. Can be more and most difficult client clothes age boy.In the snowy season, Wearing a men Moncler jacket on and on skiing in addition to your friends. With Moncler the climate will not really so freezing cold. It will help you enjoy a nice day. Except this, as one of the most custom made all across world, Moncler is a product that a good number of stars and renowned persons most as if. It keeps us warm and makes us comfortable. The majority of all, appeared chic.Moncler Outlet offers Moncler coat, as well as a variety of styles and colors, you can get cheap spyder jacketsMen from the online store, we can give you more discount. There are other product sales Moncler brand, Moncler coat, Moncler vest, Moncler bag, free and fast delivery.

 37. Coach Factory Outlet Online Says:

  Welcome to our cheap Coach outlet online store,Coach Factory
  Outlet Online,you will be the lucky one to buy our cheap Coach factory outlet products.We provide the latest styles Coach handbags.Our
  Coach outlet will make you amazed.more from Coach Factory Outlet Online

 38. shop online moncler Says:

  Moncler is popular upon world, too as in France’s top brand Moncler Jackets on its official website recently published an innovative V series preview. This is a big brand is definitely so many big oscillating fans. Maker of the worlds most coveted moncler outlet jackets, is one very stylish exception. The company, founded in 1952, recently opened a boutique in Aspen and just opened a product new shop in Gstaad, bringing its total involving stores worldwide to twelve years old.This jacket is built-in Recco avalanche rescue the reflector more opportunities for aid after an influx. Additional benefits include dismantle powder skirt, hooks - and - loop cuffs, adjustable, adjustable hem pant - a - locks system and a partner elevator clip. Alter to changes and north face winter jacket, reversible lively from khaki north counternance. This jacket is a technically moncler outlet advanced reversible jacket made you the particular warm or cooler depending on how you wear it. When the old silver side out, the reversible vagaries of jacket reflects almost 40 to 50 percent of the sunlight absorption than black section.Womens moncler jackets are a good choice for woman basically because they really know how to flatter the shape the better. Women are always looking with regard to the coat can keep them warm, while also keeping them very stylish and modern. When they wear a pea coat, however able reach it all because belonging to the fantastic shape and the beautiful style. Ladies, it ’s time to look your best this winter weather!Warm though not heavy, this make men really cool in cold winter. Come out sweater or some heavy dress, what the doctor ordered to comprise of with moncler jacket is thermal underwear and Timberland boots. Good to go . you walk in the street, regardless how cold it is, men and women will stop to envy your personality fashion dress.We should use 30 centigrade good water. First, we should soak the clothes in cold water for 20 minutes, this wet. Then put the washing lotion into 30 centigrade water, and soak it for 5 minutes. Over the following step, scrub the jackets with banister brush and wash it with domestic hot water too. Because warm water can help make the lotion dissolve sufficiently, that makes cheap moncler hygienic.A jacket with a hood is recommended as highly. A nice light jacket that are able to tie around your waist or shoulders, if it gets warm late as day, is perfect.Moncler jacket is intended for women whom want to keep abreast of fashion, but to classic and complex wound and design. Women live in remote areas, online retail world will produce them still can get style of clothing. Women can buy a dress, pertaining to instance Moncler brand, satisfy slightly more fashion programmes. Creating high quality and technology feels as though the Nobel Prize queen in the highway. Also with stylish Moncler garments. It is very easy and jeans, pants, skirts, as well as demonstrate their personality. Possess a Moncler jacket is very worthwhile. They even weight too much at first glance, these types of the real fashion, and must be in normal place, show your Nobel’s draw.

 39. marchio moncler originale Says:

  Moncler is often a company that famous for outdoor sports down outdoor jackets. At first, they made great success in producing professional ski equipment. Several decades ago, this company decided to get in the fashion industry. This decision let the brand got global reputation, and brought new fashion trends to this field too.As skiing clothing brand name and under the guidance from the designer Thom Browne, moncler outlet inherited French high fashion ideas, this might was simply second show of Moncler Gamme Bleu. In addition, success of Moncler brand operation owned to Remo Ruffini. You can do afford to buy them in economical ranks. It can be a great gift for your friends with their birthdays and also other celebrations. A very good and classy styled colorful wear which goes with your outfit will offer you a captivating and distinguished look. So buy now from your of the moncler jackets, and take pleasure in chilling winter amazingly.Ladies ski jacket include all of ventilation, warehousing, temperature control, and packing characteristics. Lady, how to security in a ski trip is a sort of important components. The concept of Moncler women is not the same as what to use ski cardigan. Although winter jackets or wool sweater should do, the best remedy although very good and sleek ladies ski jacket.Moncler Kids Jackets as well necessary, because not only do they keep youngster warm; the garment keeps your child dry too. This is had to retaining precious heat during those winter months, that makes it a will want to! Furthermore, they are very comfortable perform around all over. They come in different amounts of insulation, depending on what baby needs and what he can handle. Avoid putting baby in snowsuit that is too bulky that can make it too hard for numerous to walk around of.There are so very much clothes that just focus through the style and ignore task of keeping warmth. Therefore we have to put more clothes. It really ruin the style with the thick shoes. But Moncler can make style and function balance, and that of which one of the reasons that Moncler can be so famous in winter, especially in fashion country Moncler France and Moncler Spanish. The Moncler Jackets is a product which is part of providing you with the highest quality products that surely great when require to others to think about you and also to praise your personality and taste fashionable. Mens Moncler Down Jackets White keep warm and comfortable in cold winter. Wearing cheap moncler Jackets, it isn’t only keep warm in cold winter, Moncler fr but additionally can show noble and charming.moncler jackets a person stay warm and comfotable in winter, you’ll want you are, you can always stay warm outdoors. Even hiking or skiing, Moncler Jackets show your personality in a while. Styles of moncler jackets for female slim their fagure wherever they go, so still now youngers take moncler jackets brain.Maybe some question selecting fashionable, because in the cold winter months of enough, we distinct need warm level and fashion. Go with wooden doubt. The correct answer is yes. Examine those Fusionists! In winter, they are the initial choice Moncler jacket. Bright colors and stylish design is simple, not make out more comfortable, but also more snazzy. I remember one year winter is very cold, buying centers all the shops and Moncler vest were soon snapped it down. Perhaps some of you want to store in the summer of jacket is an intelligent choice, avert the sale price, high peak.You require some functional ski shoes shield you in winter, on top of that. Once you decided to buy ski shoes, pants and ski jacket all together, I guess the next thing you should want to do probably is decide what amount you will spend on each gear. Error to choose is spending the greater degree on an awesome pair of ski shoes, because feet are on a lawn and it requires be thoroughly procted. If you are a little tight about the budget, then buy the Moncler jackets first right after spend the rest on what’s left on the list. A common mistake is buying boots that are far too comfortable. That is, buying more spacious boots than really needed.

 40. moncler lungo Says:

  It’s your own choice whether you wish to go with this style an individual only want to put on simple parka. If you dont get a top notch ski jacket, maybe the one thing you does is added all your thick clothes in order to cause you to feel warm, but at last you may discover that how huge is very important you normally. You probably think if you wear a lot of layers when the warm, truly if you wear good deal you can be looked fat and awkward.And not most people keep under consideration now that at start off of renown company was expedition in Canada in new clothing. Soon after, the warmth and experiencing of lightness was memorable and some benefit partners asked Gazillion to design some gloves and a few sleeping belongings. Monoester de Clermont decided and so we’ve got Moncler previously world - Moncler outdoor jackets. Coats are mostly used in the winter months which will add to the warmth, etc jacket boost your influence and reputation to others. If you absolutely need to spice up a quality, comfortable, and should try sporting Moncler clothing which will provide just wonderful impression at principal.Winter coats and cheap moncler with caps are imperative for children because safeguards the main. But even on a coat or jacket involves a hood, it is always better to accomplish your child wear a winter hat to insulate and keep warm surface. Make sure you have a hat that covers your ears to help you can stay warm as well, beanies are good for most this reasoning.New moncler jackets design in 2010, whether from material choice or design, every piece of information has a better sense. Introduced in previous years, the stylish design is loaded with keen feeling of touch and novel develop.Take purchasing Moncler jacket for example. On the basis of whole latest fashion trends, one now have no need to rely merely on the sites of higher than normal street fashion brands any more. Internet has made it possible to acquire variety of diverse Moncler clothing to have consumers international. If you click the precise ecommerce site then in order to all opportunity to worldwide shop for the current fashion Moncler clothing, near a sensible price level.Has taken part in 14 days and continue to topic the Paris men’s designer Tim Hamilton of precisely opinion: “To get international attention in New York, especially moncler outlet men, the actual is overt.” But he still retained the Miami Fashion Week part ” track “, such while party line and his deputy - redux static show.The jackets in this brand use great material, because ink sales do ideas . on learn to make good products for owners of. And apparently their hard work helps to market the overcoats. Because when a customer wants to buy one of these, the durability could be the very first factor that designers study. That depends on the materials from the jackets.Stylish design always read the product reviews fashion. Don’t afraid of price, moncler jackets sale in reasonable price that almost everybody can afford consumers. Not feel out of date this winter, you can lead the fashion in your Christmas party as skillfully.

 41. josephbaker4.webgarden.com Says:

  josephbaker4.webgarden.com…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Democrația perpetuă…

 42. fifa 15 ultimate team hack apk no survey Says:

  fifa 15 ultimate team hack apk no survey…

  Proxy error: 400 Error in request line….

 43. Growtopia hacks 2015 Says:

  Growtopia hacks 2015…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Democrația perpetuă…

 44. fifa 15 ultimate team Hack android apk Says:

  fifa 15 ultimate team Hack android apk…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Democrația perpetuă…

 45. jetpack joyride Hacked apk android Says:

  jetpack joyride Hacked apk android…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Democrația perpetuă…

 46. csr classics Hacked apk 1.8.1 Says:

  csr classics Hacked apk 1.8.1…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Democrația perpetuă…

 47. Neem tree condo Screenshot Says:

  I myself am a victim of such parents, significantly my mom who inadvertently ruined the lives of
  my sisters.

 48. Jame Says:

  The Spanish targets came late, within the last 20 minutes, from Mario
  Gaspar of Villarreall aand then a second from Arsenal’s Santi Cazorla,
  and so tey at all times felt liie they might come.

 49. dead trigger 2 hack cydia Says:

  That won’t happen with ouur Dead Trigger 2 hack, as a result of all
  the things is completed fully online.

  Here iss my blog; dead trigger 2 hack cydia

 50. Danial Says:

  Thanks for your marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you are a great author.I
  will make sure to bookmark your blog and will come back very soon. I want to encourage continue your great work, have a nice day!

 51. Gregg Says:

  Our Hungry Shark Evolution Cheats have been specially designed
  by A workforce of elite coders and hackers.

  Also visit my homepage … hungry shark evolution hack tool apk
  (Gregg)

 52. Octavio Says:

  Thhis Jetpack Jooyride cheats app is accessible only for a limiyed
  time, so it wll likely be smart to speed up if you want
  to have it!

  my webpage jetpack joyride hack (Octavio)

 53. sildenafil Says:

  generic viagra

 54. 1200 watt dimmer switch Says:

  If you are moving during the school year, keep backpacks and kid’s school projects in a safe and accessible space

 55. canadian pharmacy Says:

  canadian pharmacies

 56. best things to see in singapore Says:

  places to go In singapore for couples…

  Varujan Pambuccian …

 57. divorcejal Says:

  As divorce specialists, we listen to a whole lot of very similar issues that lots of clients question when initially beginning the divorce approach. We’ve produced a set of the top 8 widespread divorce inquiries we hear about a daily basis that’ll clarify some of the actions and facets of the divorce process. Many of the situations we manage are most uncontested meaning both parties have a contract to find the divorce: Where do I register for divorce? ; Can I have to live in an identical condition as my partner to receive divorced? ; Can I have to get blessed where I was married? ; What if I can’t locate my spouse, can I still get divorced? ; How long is it going to take to get divorced? ; Are you really going to get to serve my wife or husband? ; Can I want an attorney to declare divorce? ; Do I have to go to court?
  Visit article about how to apply divorce

Leave a Reply