Genul proxim şi diferenţa specifică

Nu am mai scris demult pe-aici şi îmi pare rău. Celor pentru care am tot scris şi sper că o voi mai face în curând, le cer iertare pentru faptul că astăzi nu voi scrie ca de obicei. Astăzi am să scriu nu din plăcerea de a scrie ci din nevoia de a clarifica un lucru pe care îl consider important. Aşa că, uite, îmi calc pe inimă şi îi fac loc aici unui subiect de care am tot ferit până acum blog-ul. Sper să fie pentru prima şi ultima dată când mă abat de la felul în care mi-am dorit să îl alcătuiesc.

În urmă cu zece ani, în campania electorală din anul 200, le propuneam celor dispuşi să mă voteze un proiect de care m-am ţinut cu încăpăţânare în ultimii 12 ani. Este un proiect care a dat rezultate clare, măsurabile în primul rând în bani dar şi în destinul unui număr mare de oameni. Nu m-am lăudat niciodată cu nimic din tot ceea ce am făcut, am făcut lucrurile acestea cu ajutorul lor, de multe ori cu mintea şi gândurile lor aşa cum se cuvine să fie lucrurile făcute în interiorul unei bresle. În care sunt şi bune şi rele dar în care ceea ce se poate cântări şi măsura arată de zece ani încoace din ce în ce mai bine. Pe lângă proiectul legislativ pe care l-am propus atunci şi care a devenit an după an realitate mai mult sau mai puţin apropiată, uneori ciuntită de mai marii momentului, dar realitate, spuneam atunci, în campania din 2000 că voi face un lucru pe care nimeni nu l-a crezut în acel moment posibil. Îmi amintesc că Mike Popa îmi spunea: Varujane, nu mai zi prostii de-astea că râde lumea de tine. Spune lucrurile celelalte, ăsta este un lucru imposibil de făcut. Dar uite că l-am făcut. Lucrul cu pricina era scăderea impozitului pe salariile programatorilor la 8%. Ideea şi socoteala asta cu 8% venise într-o discuţie la ANIS cu Vlad Ţepelea şi Florin Talpeş, socotită şi vorbită mai târziu cu Dan Bedros şi Radu Georgescu şi susţinută cu entuziasmul molipsitor al lui Mihai Bătrâneanu. Am avut noroc. În ziua investiturii ca Prim Ministru, în locul micii chestii protocolare care se spune cu ocazii de-astea i-am pomenit-o lui Adrian Năstase care a zis imediat da şi mi-a propus chiar un mic setup pentru a-mi asigura proprietatea intelectuală. Am pomenit de chestia cu pricina în discursul ţinut cu ocazia investiturii iar în răspunsul său, Primul Ministru a pomenit-o la rândul său şi i-a cerut lui Mihai Tănasescu să facă studiul de impact şi lui Dan Nica să se ocupe de detaliile de implementare. Ambii miştri au răspuns impecabil şi după o lună eram, împreună cu toate asociaţiile din industrie (multe, că doar suntem în România) la ultima discuţie, cea care stabilea forma finală a legii. Discuţia era purtată cu o doamnă din Ministerul de Finanţe. După o oră de tânguieli despre dificultăţile pe care le ridica în implementarea efectivă, oră în care credeam din ce în ce mai mult că ne îndepărtăm indefinit de realizarea ei, doamna de la finanţe s-a oprit şi m-a întrebat exasperată: “Domnule deputat, e clar că ideea asta aduce bani mulţi la buget, dar e foarte greu de implementat aşa. Aveţi ceva împotrivă dacă o facem cu impozitare zero? Că, după simulările noastre, statul ia şi mai mulţi bani şi ne e şi nouă mai uşor…” S-a lăsat o tăcere adâncă. Doar în stânga mea, Florin scria în continuu ceva pe laptop, nu l-am întrebat niciodată ce. Chiar dacă muream să ştiu ce tot scie Florin, privirile tuturor colegilor din sală m-au făcut să realizez că e mai bine să o las naibii de curiozitate şi să spun un “păi nu” care s-a auzit, cred, ca naiba dar ce mai conta?

Din acea zi, industria a crescut constant. Programatorii n-au mai părăsit ţara precum migratorii (în 2000 plecaseră 2000). De la modelul de outsourcing am trecut uşor-uşor la cel de fabrică de soft şi acum urma să facem trecerea către cel de centru de R&D. Şi eu cred că vom face şi asta. Povestea de mai sus am spus-o acum pentru prima oară pentru că e bine ca numele celor care au făcut, fiecare din locul său, ceva pentru ca minunea să se întâmple, să nu fie uitate. După aderarea la UE, ea a fost atacată constant fiind considerată ba subvenţie, ba ajutor de stat, numai că, ghinion pentru europeni şi pupincuriştii lor româneşti, am reuşit de fiecare dată să demontez cu calm şi cu argumente logice retorica lor. M-am întrebat de ce o făceau şi am înţeles că într-un model de stat social ca cel spre care ne îndreptăm în zbor, ideea de investiţie nu există. Există, în schimb, ideea de “dă şi mie”. Ultma dicuţie, purtată acum doi ani a tranşat totul, speram eu definitiv. Le-am spus atunci că taxarea persoanelor este un atribut suveran al unui stat membru şi că atât timp cât în tratatul uniunii nu există nimic despre asta şi atât timp cât suntem un stat suveran şi nu un teritoriu, e bine să ne mai lase naibii în pace cu ideile lor. Numai că atunci când eşti vai de steaua ta şi stai la banii şi la mâna altora, e greu să îţi afirmi suveranitatea. În situaţia asta suntem acum. Ceea ce încerc acum, cu aceeaşi prieteni din industrie la care s-au adăugat între timp şi alţii este să îi conving pe Preşedintele României şi pe guvernanţi că măsura despre care vorbim nu este o subvenţie ci o investiţie. Şi nu una de texte ci de bani. Adică este o măsură bună de contracarare a efectelor crizei.

Argumentele mele pentru menţinerea ei ca măsură de combatere a efectelor crizei economice şi de multiplicare a banilor din buget sunt următoarele:

1. Vorbim de o investiţie foarte rentabilă şi nu de o subvenţie.

Din toate datele stânsse de la companiile care o aplică rezultă că pentru fiecare leu pe care statul nu îl ia din salariul unui programator, statul câştigă din dările către bugetul de asigurări sociale şi din impozitul pe profit între 6 şi 15 lei. Cred că nu există nici un fond de investiţii pe lumea asta cu un asemenea randament. Ca să pricepem o dată ce înseamnă o subvenţie, voi considera chiar exemplul dat de către Preşedintele României cu agricultura unde pentru fiecare 3000 de lei cheltuiţi de către stat (adică bani din taxele şi impozitele noastre) statul primeşte înapoi 45 de lei. Şi vă întreb: dacă aţi vorbi despre banii pe care îi aveţi în buzunar şi ar fi să îi puneţi într-un fond pentru a lua ceva de pe urma lor, i-aţi pune în fondul care vă transformă un leu în şase lei sau în cel care vă transformă trei mii de lei în patru zeci şi cinci? Este măsura acesta o risipă în vremuri de criză sau o măsură de combatere a ei?

Desigur, cineva ar putea spune că industria există deja şi că a venit mometul să luăm şi mai mult de pe urma ei. Adică şapte lei în loc de şase. Numai că socoteala asta, nu ţine şi iată de ce:

2. Vorbim de o măsură care a stabilizat forţa de muncă şi a adus investiţii mari în România

Când poţi câştiga mai mult şi trăi mai bine, când eşti tânăr şi ai mobilitate mare, mergi în locul în care lucrul acesta este posibil. Indiferent de textele pe care fraza anterioară le poate stârni, realitatea îmi dă dreptate. Chiar şi cu măsura aceasta în vigoare, o zonă din vârful piramidei profesionale continuă să alimenteze migraţia. E drept, vorbim de mult mai puţine persoane. Dacă în anul 2000 în jur de 70% dintr-o promoţie se angajau, stăteau puţin până îşi făceau un nume cât de cât şi plecau, sau plecau direct după absolvire, acum rata de migraţie este de circa 4%. Plecarea lor din industrie sau din ţară poate să se reia însă foarte repede după dispariţia măsurii despre care vorbesc. În primul rând pentru că mult din capitalul autohton sau străin va pleca. Nu este o ipoteză, ştiu lucrul acesta de la sursă. Deja, anunţarea ei a îngheţat planificarea câtorva investiţii care urmau să înceapă în toamna aceasta, suma pe care sunt sigur că o pierdem, pentru că deja am fost anunţat de cele câteva companii care urmau să facă investiţiile respective fiind de circa 60 milioane de Euro. În acelaşi timp, companii româneşti si străine îşi pregătesc planuri de relocare în alte părţi ale lumii. E timpul să pricepem naibii o dată că pentru un investitor există un singur lucru interesant: profitul. Acestor companii nu le poţi cere, chiar dacă patronul este român, să piardă bani de dragul nimănui. Şi e bine şi normal aşa. Pentru că dacă ai minţile în cap şi ştii să îi ţii la tine în ţară, iei şi tu ca stat ceva de pe urma muncii lor şi ai cu ce să plăteşti salarii şi pensii. Şi dacă nu, nu.

Ca să înţelegem foarte bine de ce este atât de important să menţinem lucrurile aşa cum sunt acum, este suficient să spun că în preţul unui produs software cheltuielile cu forţa de muncă sunt determinante. Dacă am creşte salariile, ar fi mai greu să vindem produsul muncii respective. Dacă salariile sunt mai mici decât oferta din pieţele mai mult sau mai puţin apropiate, forţa de muncă migrază. Măsura aceasta ţine industria de software într-un echilibru corect. Şi tot ca să înţelegem foarte bine despre ce vorbim, e bine să ştim că după ce au fost puse în aplicare ideile lui Pogea, o parte din firmele româneşti şi-au mutat rezidenţa fiscală prin alte părţi. Unele chiar prin ţări vecine şi prietene cum ar fi Bulgaria şi Ungaria. Şi locul din România, în care au forţa de muncă s-a transformat în punct de lucru, iar impozitele şi taxele firmelor cu pricina (devenite azi investitori străini) contribuie acum la plata pensillor şi salariilor bugetarilor din respectivele ţări vecine şi prietene. Mişto, nu? Că, în definitiv, până la Ruse faci cam cât fac eu din Dristor până în zona de Nord a oraşului.

În plus:

3. Însemnăm şi noi în lumea asta mai mult decât cerşetori, câini vagabonzi, asfalt solubil şi borduri sfărămicioase

Un om absolut minunat, fostul preşedinte al lui Intel, Craig Barrett, a fost atât de impresionat de existenţa unei asemenea măsuri, unice în lume, încât nu a pierdut nici o ocazie, în prezenţele sale în conferinţe internaţionale, în care să nu vorbească despre România şi despre ce dinamică extraordinară are industria de software acolo, datorită acestei măsuri. Omul ăsta, a adus mai multă investiţie în IT în România decât toate guvernele care s-au succedat în ultimuu zece ani.

În forţa asta de muncă pe care o avem, am investit generaţie după generaţie de când inginerul Toma construia în 1957 primul calculator proiectat şi realizat în România, iar profesorul Moisil, cu o viziune excepţională, punea bazele unei şcoli solide care a funcţionat impecabil până în ziua de azi. Contrar unor păreri bazate probabil pe asimilarea celor din industrie cu scriitorii de pagini de web sau cu cei care predau progrămele didactice în Pascal, chiar şi pentru a fi muncitor în fabrica de soft ai nevoie de multă ştiinţă de carte. Pentru cineva din afara industriei, un angajat la Ubisoft poate să fie considerat un soi de guguştiuc care în câteva luni învaţă să programeze şi s-a scos. Pentru cine ştie despre ce este vorba, scrierea unui joc este una dintre cele mai complexe activităţi intelectuale. Nu vreau să intru aici în polemică şi de-aia rezum totul la a spune că e nevoie de multă ştiinţă de catr, din multe domenii pentru a face performanţă. Şi asta costă. De-aia nu prea pricep eu de ce FMI nu cere ridicarea acestei măsuri, dar o cere Uniunea Europeană. Oare pentru că acolo deficitul de programatori e de aproape 500 mii?

Oricum, dacă măsura se va lua, firmele îşi vor restânge activitatea şi programatorii vor pleca, prostul de Varujan care o să rămână probabil pe-aici să stingă lumina le recomandă fraţilor lui să ia calea Nordului American sau a Asiei. Că acolo n-am auzit ca vreun ministru (a se citi comisar) să fi spus vreodată că salariile celor din domeniul pe care îl păstoreşte sunt prea mari…

Şi hai să facem o înţelegere. Dacă simţiţi nevoia să spuneţi ceva despre chestia asta sau despre politichii, folosiţi, vă rog, postul ăsta cât cuprinde. Da’ vă rog frumos, numai pe ăsta. Ca să lăsăm restul blogului aşa cum mi l-am dorit când m-am apucat de el. Multzam fain!

169 Responses to “Genul proxim şi diferenţa specifică”

 1. Tweets that mention Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenţa specifică -- Topsy.com Says:

  [...] This post was mentioned on Twitter by Monica Micu, Gabriela Rus. Gabriela Rus said: Genul proxim şi diferenţa specifică: Nu am mai scris demult pe-aici şi îmi pare rău. Celor pentru care am tot scri… http://bit.ly/bQ1CEJ [...]

 2. McGogoo Says:

  postul asta trebuie popularizat. pe twitter, fb si orice alta retea sociala…

 3. Marius Says:

  E clar ca trebuie popularizat acest post. Eu o sa o fac chiar acum pe twitter si facebook. iar pe blog, am sa o imbrac putin si o sa-i dau drumul si acolo. Merita si ideea si omul …

 4. Varujan Pambuccian și impozitarea programatorilor | Weblogul lui Zoli Says:

  [...] rupe tăcerea pe blogul său și scrie un text remarcabil despre cât de prostească este revenirea la impozitarea programatorilor. Merită citit și dat mai [...]

 5. Mihai Secasiu Says:

  Ce se poate face? Da, popularizarea postului poate ajuta la taxarea la urmatoarele alegeri desi pana atunci mai e mult si romanul are memorie scurta.
  Dar ce se poate face acum pentru a impiedica acest lucru?

 6. Scutirea de impozit pe venit la programatori | H.P.C. Consulting Blog Says:

  [...] Pambuccian – deputat de mulți ani, responsabil cu comisia de IT – unde dă cifre concrete: http://varujan.rol.ro/2010/05/14/genul-proxim-si-diferenta-specifica/. Evident, subscriu 100% la ce spune dumnealui chiar dacă eu văd lucrurile la un nivel mult mai [...]

 7. Pensionar IT Says:

  Domnule Pambuccian,

  Vreau sa Va amintesc ca in perioada alegerilor parlamentare, cand riscati sa nu intrati in parlament din cauza ca nu ati fi avut destule voturi, ati apelat, la noi, fostii Dv. colegi de la ITC (stiti bine ce inseamna aceste initiale), prin intermediului mailurilor trimise de fosti colegi ca sa Va votam. ITC-ul avea atunci filiale in toata tara si ati fost votat de ITC-isti din toate orasele mari ale Romaniei.
  Intrucat intr-o breasla ii ajuti pe cei care si-au ros coatele cu tine la aceleasi birouri, de unde aduceam venituri considerabile tarii, multi dintre noi ne-am folosit votul in favoarea Dv., ba ne-am influentat si prieteni si copii ca sa Va voteze, convinsi fiind ca nu ne veti lasa de izbeliste nicodata si ca veti apara scetorul IT mereu!
  Acuma fostii Dv. colegi, multi dintre ei, suntem pensionari.
  Cum ne vei intoarce ajutorul acordat?
  Condamnadu-ne la o viata de mizerie? Ca doar stii foarte bine care a fost soarta ITC-ului si ce pensii avem.
  Poti sa salvezi multe destine, prin functia pe care o ai si datorita noua.
  Oare cum vei hotara sa inclini balanta???

 8. R Says:

  Jos palaria ! Atat pentru ideile punctate in acest post, cat si pentru intreaga Dvs. activitate de sustinere a industriei IT romanesti !

 9. L Says:

  “…acum urma să facem trecerea către cel de centru de R&D.” - acest lucru este real si se intampla.
  Investitorii se uita in primul rand la profit, facilitati fiscale, dar la fel de mult si la nivelul de pregatire.

  O discutie de 30 min cu un orice investitor strain din IT venit in Romania releva de ce nu s-a dus in India, China sau Maroc: costuri atractive, nivel pregatire peste medie si facilitati fiscale.

  Intentia CE este sa devenim consumatori (si) la acest capitol?

 10. mariana duma Says:

  va invit in grupul de discutii ITC al ARIES de pe Facebook

  http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=370132079333&ref=ts

  unde am publicat si acest articol :)

 11. Z Says:

  Aveti mare dreptate. Lucrez in domeniul IT , si nu ma gandisem niciodata ca mi-as dori sa plec din tara. IT are ( avea ) un viitor promitator, dar cum toata lumea incearca sa atraga programatorii cu diverse proiecte si initiative , foarte multi vor pleca. Un exemplu bun sunt rusii : http://economie.hotnews.ro/stiri-it-7155407-silicon-valley-rusesc-fara-impozite-politie-proprie-conducere-complicata.htm - . Suntem tineri , iar pentru cei care inca nu au inceput sa isi intemeieze o familie nu ii retine nimic . Sper totusi sa nu se porneasca pe o cale gresita

 12. Z Says:

  Semnarea unei petitii ar putea ajuta cu ceva ?

 13. apann Says:

  1. sunt programator, am plecat din tara in 2005 si sunt mandru ca acum traiesc intr-o tara unde salariul unui medic este mai mare decat salariul meu. (nu iau in considerare spaga medicala din Ro, ci doar venituri declarate).

  2. sa nu uitam ca doar firmele mari au avut beneficii de pe urma aceste legi

 14. Alex Dragoi Says:

  Stimate Domn,

  Felicitari pentru un articol excelent. Si da, nu este prima si nici ultima data cand o guvernare din Europa da dovada de un knee-jerk reaction in momente de criza, si calca in picioare ani de investitie in initiative bune. Si toti stim ca o viziune pe termen scurt va produce rezultate pe termen scurt, si pe termen lung va avea un rezultat contraproductiv, total nedorit: dar nu putem sa schimbam asta. Politica in sine este masurata in mandate de 4-5 ani si - cu exceptii notabile - rezultatele se vor acum, si nu se cuantifica nimic in “cum va fi in 5 ani”. Pentru ca atunci e posibil sa nu mai conteze pentru acel grup [de oameni politici].

  Cred ca sansa de a salva ceva este de a creea un mecanism de genul EIS (enterprise investment scheme) in care sa trebuiasca un anumit numar de persoane cheie - de ex programatori - pentru a beneficia de facilitati de investitor, si care sa garanteze acestor persoane cheie un statut separat dpdv taxare in cadrul aceluiasi deal / agreement. E un fel de recunoastere formala a unui statut prin implicarea ca stakeholder, si cred ca e un model mult mai puternic si care poate fi sustinut pe termen lung. In plus, din punct de vedere politic UE nu are de ce sa miorlaie :)) precedente fiind in lung si in lat (sunt deja pagini intregi de initiative similare care au fost finantate in mod major de catre UE).

  Aici cred ca este noua batalie; si aici ar trebui un politician meritocrat sa ishi indrepte atentia. Si poate, intr-o buna zi, un nou blog va fi scris despre cum initiativa cu pricina a declasat migratia inversa, inapoi spre tara.

  Cu salutari de bine,

  AD

  I

 15. L Says:

  @pann:

  1. perfect de acord - salariile din sistemul de sanatate romanesc sunt extrem de mici si trebuie luate masuri pentru cresterea lor. nu are insa sens nivelarea altor venituri in raport cu cele ale medicilor.

  2. nu sunt de acord, chiar si articolul arata ca intreaga industrie IT si economia in general a avut de castigat prin atragerea de investitii si cresterea nivelului de pregatire.

  Sunt tot un programator, care a ramas in tara.

 16. IT Says:

  Am absolvit anul trecut Automatica si Calculatoare. In prezent lucrez la una din multinationalele prezente aici in Romania. Practic aceasta scutire m-a tinut in tara. Imi pare rau de Romania…dar daca se reintroduce impozitul, o sa plec spre alte meleaguri.

  O sa incerc sa evit Vestul Europei, nu vreau sa le dau asa usor satisfactie inaltilor prelati europeni (practic asta e scopul…sa ne fure IT-istii, precum ati afirmati si dumneavoastra).

  Multumesc, domnule Pambuccian, pentru ce ati facut si sunt singur ca veti mai face pentru indutria IT din Romania! Odata ce v-am ascultat (la cursul de Vanzari de la Poli), mi-am dat seama ca exista viitor pentru aceasta ramura si in Romania. Sper sa existe in continuare…

 17. fane Says:

  Asta se intampla cand cainele musca mana ce l-a hranit.
  In 2004, toti programatorasii, testerii si micii creatori de pagini web cu scripturi copiate faceau o propaganda furibunda pro base. Saracii, cat suferisera in era Nastase! Sms-uri, mesaje in grup pe yahoo messenger. Nici ei nu stiau de unde vin si cui sa le mai dea.

  Acum se dau victime si trimit articolul dvs. pe aceleasi canale. Multi se gandesc sa plece, dar oare mai pot? Dupa cativa ani de facut burtica si gusa, cu un credit la casa si o masina in rate, eventual cu un copil de crescut, cand inca nu realizeaza ca ceea ce i-a lovit a fost in primul rand prostia complementata de trufie, e greu sa mai ia calea vestului. Nici aici nu e chiar roz.
  Am plecat vara trecuta din industrie, intuind ce se va intampla in RO. E greu, tare greu.

 18. apann Says:

  @L

  1. corect, era doar o constatare, probabil a vorbit socialistul din mine.

  2. doar firmele mari au beneficiat de legea asta. un startup cu 3 programatori intr-un garaj din rahova nu a avut nicio scutire sau alta facilitate.

 19. ITst Says:

  Eu protestez pe inca un punct : lipsa de transparenta.
  Vedeti, daca mie mi se spune ca tara e in buda si ca e nevoie de 16% din salariul meu sa o scoata de acolo, daca mi se arata ca ei stiu exact ce vor face cu banii, ca sunt capabili sa traseze estimari coerente aprobate de experti independenti in domeniu (scuze da’ la noi e nevoie de aprobari exterioare la halu in care se autoservesc ciupercile astea parlamentare), si au un prgram clar aprobat, din nou, si din exterior, le dau cu placere, ca nu mor de foame.
  Adica daca cel batran cu pensie jalnica supravietuieste o s-o fac si eu cu un venit 4X cat al lui.
  De ce nu face Guvernul (si Parlamentul in ceea ce priveste legile) asta? Adica sa faca publice si sa dezbata programele pe care vrea sa le implementeze din prima faza ? Si cand zic programe ma refer la intregul proces cuprinzand idee/prototip, cerinte, scheme de implementare, sondaje si estimari, calcule facute si verificate de economisti adevarati si nu la promisiunile bombastice si lipsite de orice demonstratie pe care le fac ai nostri politicieni din totdeauna.
  Eu cred ca tara asta poate construi o baza de profesionisti pe orice domeniu, ii poate educa, iar politicienii se pot baza pe astfel de experti. Multinationalele sunt exemple de procese aplicate cu cap care dau rezultat, politica se poate implementa pe exact aceleasi procese.

 20. Mihai Says:

  Felicitari pentru eforturi. Pacat ca Romania si romanii in general nu stiu sa aprecieze adevaratele valori si sa le promoveze…

 21. Cornel Says:

  Impecabil, pana si la “Varujan care probabil o sa ramana pe aici” vs. recomandarea de dupa.

  Eu mai am un singur lucru de zis: v-am dat votul, cand s-a putut, si e probabil singurul caz in care n-am regretat deloc.

  Asa ca se cuvine sa inchei cu un simplu “multumesc”.

  P.S.: cel mai probabil si eu raman pe aici sa particip la stins lumina, in ciuda evidentelor ca ar trebui s-o “tund”.

 22. fost student Says:

  Buna ziua,

  Sunt un fost student al dvs., iar acum lucrez ca lead de dezvoltare in industria jocurilor pe platforme mobile. Vreau sa va multumesc pentru tot ajutorul acordat pentru obtinerea acestei reduceri fiscale care a ajutat sectorul ITC din Romania sa se dezvolte exponential in ultimul deceniu.

  Postul dvs. este extrem de relevant pentru ceea ce s-a intamplat in Romania in sectorul ITC.

  16% este sau poate nu este mult pentru salariul un programator, dar problema este ce se va intampla in momentul in care firmele straine si investitorii locali vor oprit orice investitie in acest sector in Romania si vor putea sa se duca in tari mai ieftine.

  In momentul de fata cam orice programator are sanse sa-si gaseasca un alt loc de munca in maxim o luna, pentru ca piata de munca in acest domeniu este extrem de diversificata… banuiesc ca in curand aceasta perioada va creste de la o luna poate la un an daca Romania va deveni o tara prea scumpa.

  Dl Presedinte si Premier Basescu va duce de rapa aceasta tara, Romania va redeveni ceea ce a fost inainte de ‘89 pentru acest sector de munca.

  Felicitari inca odata pentru ceea ce ati facut si ceea ce faceti pentru acest sector al economiei.

  Cu respect!

 23. 5 masuri care ingroapa economia romaneasca « Zvoner.ro Says:

  [...] 3. Marirea taxelor si impozitelor anumitor categorii esentiale de profesionisti – esentiale pentru economia Romaniei. Cum ar fi reintroducerea impozitarii salariilor programatorilor, care va distruge tot binele facut in ultimii 10 ani de firmele de IT (aduc bani grei in tara!!). Pambu o zice mai bine la el pe blog. [...]

 24. Ionut Says:

  Sincer, parerea mea e ca articolul e o tampenie.Pai bine ma Varujane tu vrei ca programatorii sa fie scutiti de o parte din povara taxelor.Pentru ce?Ca sa faca ei vile si case multe si masini scumpe ?Prietene dar cine va contribui la drumu ala pana la firma programatorului, sau gunoiul ala de pe strada.Ai tu ceva in cap dar e doar o imitare a marilor firme de succes.Vrei firme de succes, vezi Samsung,Microsoft,IBM care desigur nu au reusit fara ajutorul statului.Dar Romania nu e SUA sau Japonia.Firmele de IT din Ro sunt retardate cu sefi incompetenti, ca de altfel toate domeniile.Iar matale esti in copac asa ca da-te jos din copac.Nu ai inteles nimic.Performanta se face observand o firma cu potential si investiind masiv in ea.Doar stimuland toti programatorii nu obtzii performanta, asa si cainii daca ar primi mancare nelimitat probabil ar deveni respectuosi.Inelegi matale?Programatorii nu s mai destepti ca restu e doar parerea ta

 25. Ionut Says:

  Si inca ceva.Interesele unui grup nu pot prevala in fatza intereselor majoritatii.Bune sau rele Basescu a fost ales.Ca o sa fie un presedinte sangeros sincer chiar ma bucur.Ce programatorii sa nu fie sfartecati in proces?Nu tata sa curga sangele tuturor prostilor.Baietii destepti sa simta si ei cum e sa fie violati, nu doar palmasii aia de sapa via si pun borduri.Ce crezi ca daca esti mai smecher scapi?Fugi-d-aci.Sa vedem pe unde mai scoateti camasa bai inteligentilor

 26. ITst Says:

  Ionute, ai ratat sensul. Ideea nu e ca programatorii sunt specie favorizata, ci ca ei reprezinta o investitie in viitor. Intr-o Romanie de muncitori necalificati care nu e lider pe nici o piata, poate doar pe aia a lacomiei si manelizarii, industria IT ofera sansa asta . Si aici avem oameni la varful ierarhiei desi scolile noastre nu pregatesc oameni de varf, fiindca nu stiu cum. Majoritatea sunt oameni care au reusit in ciuda sistemului educational prost.
  Iar postul, de la care am divagat, spunea ca firmele straine mari (si mici ca nu e doar ala 16% care e impozitat), vor considera ca Romania nu mai e o tara low cost, si nu vor mai investi aici sutele de milioane de Euro pe care planuiau sa le investeasca. Fiindca vezi tu , momentan salariul unui inginer IT brut e mic, daca baga impozitul va trebui marit si atunci ora de munca a noastra va costa mai mult, intr-o lume unde indienii, chinezii, columbienii etc muncesc ‘eftin. Asa ca omule, nu programatorii o iau in barba, ca eu imi pun lejer CV-ul si astept pe salariul redus 2-3 luni pana imi gasesc ceva peste granita si plec (adica nu-mi dau demisia imediat ca nu-s bolovan), da tu aci ramai, fara investitiile astea din IT si cu taxele marite.
  Intelegi matale cine chiar o incaseaza? taman aia platiti prost si pensionarii si restu care traiesc de pe banii statului.

 27. Ionut Says:

  Deci iti repet tu poti sa faci ce vrei,esti liber sa pleci unde vrei nu te retine nimeni dar programatorii trebuie taxati ca restul lumii.Ce atata tzara low cost.Toata lumea plateste aceeasi taxa:8% sau 16%.Se pot face scutiri de la plata taxei pentru moment:exemplu an de seceta scutiri la taxe, firma noua dar pe general toata lumea plateste aceleasi taxe.Legea in RO e facuta sa i imbogateasca peste masura pe unii si sa i saraceasca paltii

 28. Bibliotecaru Says:

  @ Varujan Pambuccian
  Stimate domn,
  Cred că nimeni dintre cei care citesc cu interes acest bloc nu are nevoie să fie convins de beneficiile acestor facilităţi fiscale în sfera programatorilor. Sunt convins că şi domnul Ionuţ de mai sus înţelege mecanismul. Probabil că şi domnia sa îşi aduce aminte că în 2003 Microsoft a cumpărat Romanian Anti-Virus (RAV) cu suma de 20 de milioane dolari, sau în 2005 firma de software Ness Technologies s-a vândut pentru 7 milioane de euro, dar şi celelalte astfel de tranzacţii care se ridică pe la 20-30 milioane euro numai cele care am auzit eu de ele. Nu ştiu cât se putea obţine din 16% din veniturile salariale ale IT-iştilor, dar banii pe care i-a luat statul român numai la acest tranzacţii sunt probabil de ordinul milioanelor de euro sau zecilor de milioane de euro. Problema nu este asta. Problema este că suntem conduşi de oameni care nu au nici cele mai vagi noţiuni legate de fenomenele macro-economice. Atunci când te gândeşti la economia unei ţări ca la un SRL ceva mai mare, astfel de reacţii guvernamentale au coerenţă într-un mod aparent. Din păcate nu este nici un specialist în macro-economie care să atragă atenţia asupra acestor greşeli.

 29. Un coleg Says:

  Rugaminte.

  Domnule V.P. incercati macar sa-i determinati pe colegii dvs. din partide, cu putere de decizie in aceasta tara, sa lase parintilor, copiilor nostri, viitorului nostru, “vesta de salvare”. Nu cred ca aceasta corabie se scufunda ci e doar condusa gresit. Sper sa nu fie dusa spre un iceberg.
  Va doresc succes in tot ce incercati sa faceti pentru binele nostru, al tuturor.

 30. dana Says:

  Nu este adevarat, si o firma de 3 programatori intr-un garaj poate beneficia de scutirea de impozit daca indeplineste conditiile de cod CAEN, venit pe cap de programator scutit si bineinteles de vanzarea pe factura a programelor si sericiilor realizate (nu la negru).
  @pensionar IT
  Pensiile se platesc din contributia la fondul de pensii a tuturor angajatilor, deci si a programatorilor (scutiti sau nu de impozit). Daca acestia vor lucra, de facto sau de jure in alta tara nu vor mai plati aceste contributii.

 31. eu****** Says:

  Am citit, am urmarit raspunsurile, si stiu ca avem o corabie care nu merge bine si nu este numai carmaciul de vina.

  Am o propunere: ce ar fi daca s-ar face o mica revolutie in ITC dupa cum urmeaza:

  1. Adunati ITC si propuneti (si o sa vedeti daca ei sunt de acord) cu cedarea BENEVOLA a 8% intr-un fond - charity or investment fund- cum vreti sa il numiti.

  2. Stabiliti cu gasca ITC - adica sectorul - directia catre care o va lua suma stransa de sector (sugestie mea: amarastenii de pensionari - clar acolo este o gaura, cu totii ajungem la batranete si avem nevoie de ajutor, poate insa sa fie dirijat catre investitii, cum ar putea sa fie centrul R&D - nu stiu la ce va referiti, dar merg pe mana Dvs.). Gasca stabileste regulile jocului.

  3. propuneti guvernantilor sa ramana cota zero de impozitare in ITC cu asumarea varsarii lunare a unei cote de 8% in domeniul stabilit de gasca.As vrea sa vad ca spun nu…

  Cam ideal revolutionar??? Statul serveste cetatenilor sai si intr-o dezbatere publica, pe directii clare, nu cred ca nu se poate ajunge la un consens.

  In idilica mea viziune se impaca:
  - capra - guvernul care vrea 16% impozitare- compromis 8% colectat;
  - varza - respectiv ITC care vrea 0% impozitare- compromis 8% varsat;
  - si mai ales lupul care ramane sa faca mai departe investitiile in Romania.

  Unii ar putea zice ca este WIN-WIN situation, dar poate fii si LOSE-LOSE situation.

  Daca veti considera oportuna propunerea, eu cred ca Dvs. puteti sa faceti aceste lucruri sa fie adevarate si gasca va va urma.

  In felul acesta nu veti abdica de la cele propuse initial de Dvs. Mai mult, dati posibilitatea unui sector intreg din Romania sa isi exercite in mod liber si democratic vointa de a fi solidari cu o cauza.

  Mai cred ca mai este o modalitate de iti lua soarta in mana si a decide tu pentru tine si de a demonstra practic ca se poate GUVERNA si altfel.

  Mai cred ca atunci investitorii vor veni din nou in Romania, cu sau fara UE…, si vom arata ca noi romanii putem sa aratam ce vrem si mai ales sa FACEM ceea ce dorim, dar in consens, spre o cauza comuna.

  In rest, vorbe si iar vorbe…Se poate si altfel prin actiune!

 32. InginerIT Says:

  Dap..

  ..desi momentan iau in mana 7-800 euro ca programator undeva in domeniul Automotive sunt cam nemultumit si incepusem sa ma uit in stanga si dreapta, dat tot in orasul meu, in Romania, de alte oportunitati: am “crescut” de trei ani aproape de cand fac asta si desi puteam mai bine afara, ma multumeam si in tara cu ceva peste 1000 euroi, faceam si eu o rata la o casa, o masina, ma insuram si ramaneam pe aici..

  .. insa de cateva zile sau cat o fi, de cand am auzit vestile despre disparitia scutirii de impozit, si nu pentru cei 19,16% care o sa ii iau mai putin, dar si perspectivele de crestere personala in Romania in viitor, ma indeamna sa mai astept..

  .. si daca or sa fie atat de cretini sa taie scutirea de 16% o sa plec, cel mai probabil in Canada, am ceva prieteni care fost mai realisti decat mine si nut deja acolo.

  Asta ar cam fi ce gandesc eu, dar sunt sigur ca sunt destui care gandesc similar, pacat de tara, e frumoasa - si inca sper ca vara asta sa nu fie ultima in care ma plimb prin muntii ei cu cortul, iar daca o sa fie asa, oricum nu prea o sa am ce sa regret..

  Toate respectele pentru autorul postului,
  Un InginerIT

 33. IT Board Blog : Despre impozitele angatilor in industria IT Says:

  [...] http://varujan.rol.ro/2010/05/14/genul-proxim-si-diferenta-specifica/ Published Sunday, May 16, 2010 7:12 AM by Aurelian Filed under: taxe si [...]

 34. zighi Says:

  In 2002 am facut o firma mica in domeniul IT. Am facut si bani pana anul trecut. Acum o suspend ca m-am saturat sa platesc impozit forfetar ca asa vrea Pogea, alta masura mai inteligenta nu a avut si 1 an cred ca e suficient sa platesti taxe aiurea. Eu nu mor de foame ca deschid firma intr-un paradis fiscal ma costa 250 eur/an si nu ma freaca administratia financiara cu declaratii lunare si hartii imbecile.
  Afacerile se fac pe bani nu pe nasturi poate aude cineva din guvern.
  cine va plati pentru pensiile parintilor mei? Eu. Le dau bani direct in mana, m-am saturat de sponsorizat pensionari de boala inchipuiti si tigani care stau pe ajutoare sociale.
  E singurul mod in care pot protesta si doare…nu mai dau bani.

 35. codrin Says:

  Salarile sunt clar mai mari in occident si foarte simplu de angajat. Si sa nu vorbim despre nivelul de trai si sistemul de sanatate. In occident, caci asta e destinatia directa/simpla de moment, viata nu iti este periclitate de o amigdalita, sa spun asa. Impozitarea asta cu siguranta va desfinta 60% din industria de it de la noi.

 36. DanS Says:

  Sincer, eu mi-am inchipuit intotdeauna ca “Scutirea IT” a fost o decizie luata de specialisti si oameni competenti care au analizat situatia si au dedus implicatiile unei astfel de decizii. Insa constat ca doar un singur om din tara asta a fost capabil sa faca o astfel de previzionare? Iar decizia a fost luata (sa fim sinceri) ca la un spritz la bodega din colt?!?! Si singura decizie “gandita” de guvernare este retragerea acestei scutiri? Asta a fost doar retorica… Trebuie sa fac o mica paranteza: acest gen de “favorizare” nu este unica in lume. Orice societate civilizata ajuta domeniile vitale sau profitabile. Doar in Romania - agricultura si, acum, industria IT sunt tratate… cum sunt tratate. Recunoasteti: suntem condusi de niste idioti! Inchipuiti-va doar cat de stupida este situatia: cei mai analitici oameni din Romania la mana celor mai cretini.

 37. arakelian Says:

  o asemenea masura va da inapoi cresterea de acum 7-8 ani. Iar riscul ca una din firmele mari din Bucuresti de a muta office-urile in India (intentie deja afirmata) , cu cateva sute de angajati va crea o situatie de criza si plecarea din tara a multor programatori buni.

 38. Avocatul diavolului pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu. Says:

  [...] de natura unei tocanite cu ciolan afumat.Initiatorul proiectului de reducere a respectivelor taxe, Varujan Pambuccian, scrie destul de lamurit teza pro domo. E clar de ce blogosfera o va prelua si-o va sustine orbeste [...]

 39. polimedia.us/fain/ Says:

  Varujan Pambuccian — Blog Archive — Genul proxim –i diferen–a specific–…

  Tot despre scutirea de la plata impozitului pentru lucratorii in software, de la initiatorul masurii….

 40. Mihai Says:

  Buna ziua domnule Varujan!
  Exceptional articolul dumneavoastra! Ca si intreaga activitate, de altfel! Oameni ca dumneavoastra ma fac sa nu-mi mai fie asa rusine sa spun: sunt din romania (special am scris fara majuscula). Sunt programator si muncesc mai mult pe-afara (chiar acum am un contract de un an in Atena), asa ca sunt foarte bucuros ca cineva acolo sus se mai gandeste si la noi!
  Voi publica articolul dumneavoastra pe blogul meu!

  Tineti-o tot asa!

 41. Mihai Says:

  Buna ziua,

  Lucrurile stau cam asa. Sunt programator de cativa ani. Pana acum, cu sau fara criza, mi-am gasit de lucru. Am incercat si pe cont propriu, mi-am facut o firma, dar cum am avut tot clienti romani, si am avut constant probleme cu incasarea banilor, am renuntat, si am devenit din nou angajat. Bine sau mai putin bine, treaba mergea. Salariul mi l-am crescut, fie prin negocieri, fie prin cautarea altui loc de munca, pe masura ce experienta mea crestea.

  Din pacate, cu suma de masuri pe care statul roman intentioneaza sa le ia (cresterea impozitului unic, marirea TVAului, anularea scutirii pentru programatori), ma astept ca venitul meu net sa scada drastic, in ciuda eforturilor mele din ultimii ani. In nici un caz nu ma astept ca firma la care lucrez sa imi mareasca salarul brut cu 25%, ca eu sa nu simt toate aceste masuri.

  Singura solutie pe care o vad in acest moment pentru mine si familia mea (si prietena, sper eu nevasta in devenire, e tot programator), este sa plecam. Unde, nu mai conteaza, locuri sunt destule, si profesia noastra este cautata. Da, prin treaba asta nu voi mai contribui la pensia parintilor si bunicilor mei, dar nu-i nimic, le voi trimite bani direct. Cel putin am satisfactia ca banii mei nu mai ajung direct in buzunarele unor politicieni corupti, ale unei “elite” sub orice critica, si poate voi trai si eu civilizat. Adica sa am acces la un sistem de educatie functional, un sistem medical decent, sosele practicabile, autostrazi…
  Cu cat stau mai mult si ma gandesc, cu atat mai mult imi surade ieea plecarii. Si ca mine cred ca mai sunt multi.

  Si ca sa terminam povestea, putina matematica - in special pentru Ionut si cei care gandesc ca el, si care probabil nu au pierdut foarte mult timp cu materia aceasta prin scoala:
  impozit pe salar = 0
  impozit pe firma la care lucrez = n =>
  impozit total = n>0 - bani incasati de statul roman, nu conteaza cati

  eu plec:
  impozit pe salar = 0
  impozit pe firma la care lucrez = 0 =>
  bani la stat = 0 - cu ce platiti datoriile externe, salariile bugetarilor, pensiile, etc.?

 42. @mihai Says:

  Logica ta o poate aplica absolut orice salariat la privat in Romania ca sa ceara scutirea de impozit - daca pleaca statul va castiga si mai putin de pe urma lui.

 43. civis rumanum sum Says:

  @ITst

  Pai uite de ce nu face: nu e compus din oameni cinstiti. La Mafiotul&Son, transparenta n-are cautare. Intrebarea mea este: construieste cumva Romania o baza pe luna, de se volatilizeaza banii si imprumutam mai dihai decat au jecmanit conchistadorii din imperiile “lumii noi” ? Daca nu s-a facut nimic de ani de zile, se va face de-acum incolo cu impozite mai mari ? Cresterea pretului tutunului si-a rachiului nu acopera gaura facuta de guzganii in frac. Pe de alta parte, sa nu incercam sa taiem sabia cu trestia: programarea nu sustine o tara, nu te hranesti din ea. Comertul, agricultura, spiritul cetatenesc mai mult decat cel de breasla, astia sunt stalpii. Nici daca programezi in India sau Silicon Valley nu hranesti pe nimeni de-acolo la propriu vorbind. Asa ca rogu-va, mai moale cu infailibilitatea IT-ului - plantatiile IT, fie ele romanesti (astept sa vad…) se muta de colo-colo, tara insa, care ne hraneste si pe care trebuie s-o hranim la randul nostru, ramane unde e. Totul depinde de cine-o poseda.

 44. Laur Says:

  O educație în domeniul IT și o cunoaștere cât de cât a limbii engleze sunt suficiente pentru a lega o viață în Europa de Vest. Eu sunt unul din cei 70% care au plecat în 2000; nu zic că a fost ușor, dar nici irealizabil. Am cochetat cu ideea de revenire în România, dar criza mi-a amânat planurile. O astfel de măsură le-ar anula definitiv.

  Așa cum spune și domnul profesor și reprezentant al meu în Parlamentul României, mobilitatea forței de muncă IT este mult peste medie, iar măsurile care să atragă investiții IT în România și care să oprească exodul de creiere sunt binevenite. Sigur, se poate argumenta că oricine poate emigra, însă (fără supărare) programatorii sunt printre categoriile cu cele mai mari șanse de succes în a-și începe o nouă carieră în “exil”.

  Cât despre noi, cei plecați, noi nu vrem șpagă de 50.000 de euro ca să ne întoarcem în țară, așa cum promitea Geoană. Ne e suficient un mediu sănătos de afaceri în domeniul IT și promisiunea unui salariu decent în raport cu pregătirea noastră. Cerem prea mult?

 45. civis rumanum sum Says:

  @Laur

  Descreieratele fosile care “conduc” numai de creiere n-au nevoie… O populatie miloaga si analfabeta e de preferat oricarei alte organizatii. Taman ceea ce n-a finalizat comunismul direct, il realizeaza convertitii. Banu’ sa iasa (si din tara, si din munti, si din fum) si sa intre unde trebuie, ca potopul vine el… !

 46. varujan Says:

  @civis rumanum sum
  Încep să cred că există o zonă în care este imposibil să argumentez logic ceva. Mai încerc însă încă o dată, spunând că aici nici sentimentele de nici un fel, nici lucrurile colaterale nu au ce căuta. Vorbim de bani pe care trebuie să îi luăm de undeva. Altfel, suntem pierduţi. Din agricultură, ultimii 10 ani au dovedit că nu se pot lua. Acolo subvenţionarea cu 3 miliarde de Euro pe an produce 45 milioane de Euro. Adică o pagubă de 2.955 miliarde de Euro anual. Asta face, până una-alta, pilonul I din propunerea dumneavoastă. Comerţul merge bine şi fiind o chestiune extrem de localizată va merge bine şi în viitor, fără să fie nevoie de nimic special pentru asta. Siritul cetăţenesc… Nu ştiu cum să cuantific lucrul ăsta în bani, sună frumos, nu face parte din din zona tradiţiilor fundamentale şi nu pot estima în nici un fel timpul necesar pentru formarea a aşa ceva în România. Programatorii (cei scutiţi de impozit) nu susţin o ţară, dar aduc prin munca lor directă 450 de milioane de Euro anual. Aportul industriei de software este mult mai mare, dar nu acesta este subiectul principal şi nu vreau să deschid subiecte colaterale. Lucrul ăsta este măsurabil şi uşor de calculat. Nu este de perspectivă, ci s-a întâmplat şi se întâmplă acum. De hrănit, munca lor hrăneşte peste tot pe pământ şi pe alţii, pentru că în condiţiile unui excedent de hrană, singura condiţie pentru a te hrăni este să ai banii cu care să o cumperi. Iar oamenii ăştia exact asta aduc: bani. Mult peste cât aduc oameni care lucrează în alte domenii. Asta e… Este un domeniu cu o valoare adăugată foarte mare. Problema este că se mută de colo-colo, aşa e, pentru că au căutare mare. De-aia, e bine să îi ţinem acasă, dacă se dovedeşte că ţinerea lor acasă este rentabilă, adică aducătoare de bani pentru mai multă lume. Pentru câtă lume, am arătat în postul care urmează celui de acum, dar mai scriu o dată şi aici ce înseamnă 450 de milioane de Euro în pensii medii şi salarii medii brute anuale. Înseamnă 82.200 de locuri de locuri de muncă bugetare sau 234.000 de pensionari. Lucrul ăsta îl fac 16.000 de oameni. Eu zic că e o afacere bună pentru stat. Eu nu ştiu ce se va face de acum încolo, dar ştiu sigur că făcând lucruri dintr-astea, doar pentru că aşa credem că e bine sau pentru că ne oftică unii şi alţii, va duce în timp la un număr din ce în ce mai mare de pensionari sau salariaţi bugetari lipsiţi de resursa care le finanţează pensia sau salariul. Ceea ce, zic eu, nu prea sună a spirit civic şi în nici un caz a responsabilitate. IT-ul nu este nici frumos, nici deştept, nici infailibil. Este doar aducător de bani, de care iată, acum este nevoie rău de tot. Mai ales că ţara nu prea ne hrăneşte de multişor, iar “trebuie” este un cuvânt pe care economia reală nu l-a înţeles niciodată. Ceea ce trebuie este luciditate, realism şi, dacă se poate, cât mai multă ştiinţă de carte aducătoare de bani.

 47. gabi Says:

  Eu si sotia sintem unul dintre votantii dumneavoastra (daca nu ii pun la socoteala si pe cei pe care i-am incurajat, argumentat, sa va voteze).
  Din pacate eu cred ca ati ales o barca ce acum nu numai ca visleste contra curentului ci este deja pe sol pe undeva …
  Din punct de vedere logic argumentatia dumneavoastra este corecta (in ceea ce priveste categoria profesionala amintita), cu toate acestea exista si niste aspecte generale neatinse de dumneavoastra.
  Nu trebuia sa se ajunga pina aici (si din pacate si dumneavoastra sinteti de partea celor care au facut asta posibil). Imi place sau nu si dumneavoastra sinteti unul dintre cei care ati votat legea impozitului minim (presupun aceasta avind in vedere calitatea dumneavoastra de sustinator al guvernarii), care a fost un prim pas in subrezirea mediului privat.

 48. gg Says:

  E frustrant sa vezi cum o idee/initiativa probata in ani multi si care s-a dovedit profitabila este respinsa intr-un mod complet ilogic, fie prin iresponsabila globalizare (taiem de la toti fara diferentiere) fie in mod void (oferta mare de munca in domeniul IT din vestul europei). Intr-o situatie de criza, statele/firmele interligente aleg sa INVESTEASCA in tehnologie.
  Traim vremuri complet ilogice, avem un guvern (si nu numai) speriat si care actioneaza haotic. Este viata noastra cea cu care se joaca. Este viitorul nostru. Cum poti lupta impotriva unor astfel de lucruri? Nu vorbim de scaderea salariilor programatorilor: in loc de 1000e vor avea 850e ci de faptul ca se renunta la una dintre putinele masuri care s-au dovedit bune - sau poate singura, fara nicio explicatie logica. Cum iti poti convinge guvernul ca ceea ce face e total gresit?

 49. varujan Says:

  @Gabi
  Din punctul acesta de vedere, puteţi sta liniştit. Nu am votat Ordonanţa 34. Mai mult, am luat cuvântul în final (în zona explicării votului) pentru a rămâne în memoria parlamentului (era şedinţă comună, fără vot electronic adică) lucrul acesta. Vă reamintesc că acel parlament avea o majoritate de 75% (PDL+PSD), în faţa căreia votul meu nu a avut nici un fel de putere. Vă reamintesc şi faptul că am fost unul dintre puţinii care au propus soluţii alternative împrumutului FMI, că am fost şi sunt un adversar al acestui tip de abordare şi că am atras de nenumărate ori atenţia asuprupra intrării României în depresie economică şi în incapacitate de plată încă din octombrie 2008. Când majoritatea celor care vorbeau despre economie spuneau cu totul altceva. Vă mai reamintesc că am susţinut în toamna lui 2009 un guvern gândit altfel, dar şi acolo, alt vot în care al meu nu a contat deloc, a fost cel care a decis. Aşa că, mă simt cât se poate de confortabil cu felul în care am gândit şi am votat. Cu felul în care arată lucrurile acum, nu.

 50. civis rumanum sum Says:

  Eu nu inteleg ce vor unii sa faca, si pentru ce isi mai pierd timpul argumentand democratic fata de niste tartufi. Arde satul si baba se piaptana… statul a incaput pe mana organizatiilor de interes privat criminale (pe care, chipurile, UE le-ar condamna, cand la carma ei stau cei mai mari criminali si idioti). Incapacitate de plata ? de unde ? eu de ce sa mai dau bani unui stat al carui salut a fost portretizat ca o intindere de mana miloaga ? Nu credeti ca o mana de grenade aruncate in sedinta plenara ar rezolva mai multe decat simple vorbe ? Asta ar fi atitudine cetateneasca, cum nu s-a mai vazut din vremurile cele vechi, unde minciuna se platea cu capul.
  Faptul ca finantele tarii asteia erau, pe larg, excedentare in 1989, nu mai constituie un mit. Situatia n-a fost niciodata roz, pe departe, insa rechinii n-aveau liber la inot cum au acum. Dumneavoastra ganditi intr-un mediu in care NU se gandeste dupa regulile cetatenesti, constitutionale/democratice, nici macar cele ale bunului simt. Daca faptul ca tara a incaput pe mana unei camarile (prin rotatie: PSD si PDL, amandoua izvorate din “disensiunile” FSN-ului - care, la randu-i, era compus din fosti activisti si diversionisti alesi pe spranceana), daca acest fapt, deci, deranjeaza, atunci mai fericit este strutul… Aud vorbind de macro-economie, insa de macro-politica nu aminteste nimeni: nu-i un mister, iarasi, faptul ca deciziile nu se mai iau de mult in Parlament (destul de pestrit in ultima vreme), mai mult, de oameni demni de acest apelativ. Asa ca treaca mearga, problemele sectorului IT sunt intrecute de altele mai grave. Nu moare nimeni fara tehnologie, fara investitii, fara piete de desfacere “macro”… in schimb, fara mancare (sau cu mancare proasta), fara drepturi, fara istorie, et caetera - ai disparut mai rapid decat te asteptai. Nu pot crede ca un guvern imi vrea binele numai pentru ca e guvern. Cu atat mai mult cu cat ii stiu puturoasa compunere (descompunere ar fi mai potrivit). Asa ca lasati-i, va rog, stimate domn, sa-si faca legile pe care oricum nici Cel de Sus n-are timp de pierdut sa le desfaca; pe terenul lor, initiativele cetatenesti sunt sortite esecului inca din momentul gandirii, cu atat mai mult cu cat ele sunt impartite pe bresle/corporatii. Sa ne bucuram, asadar, de trecerea timpului, gratie careia probleme de genul acesteia apar ca fiind prea plapande…

 51. THE BLOG-BÂRLOG | Despre jumătatea plină a paharelor goale Says:

  [...] primit linkul unui text grozav de interesant, de pe blogul lui Varujan Pambuccian, legat de intenţiile stârpiturii noastre de prim-ministru de a impozita veniturile [...]

 52. varujan Says:

  @civis rumanum sum
  Comentariul ăsta mi se pare extrem de important. El ne arată limpede de ce suntem aşa cum suntem de vreo 600 de ani şi de ce suntem abia la mijlocul perioadei. Am să răspund la el, ştiind bine că este un gest pe cât de impopular, pe atât de inutil.
  Nici cu entuziasmul, nici cu disperarea nu se fac nici bani şi nici nu se trăieşte mai bine. Pendularea asta de la disperare la entuziasm şi înapoi, este, cred eu o atitudine contraproductivă. E drept, lumea anglo-saxonă ni se pare rece şi flegmatică şi cam de roboţei (nu e deloc aşa în realitate) dar e al naibii de stabilă, serioasă, temeinică şi atentă la detalii şi tocmai de-aia o duce aşa cum o duce, adică bine. Şi o parte dintre asiatici tot aşa sunt şi asta le-a permis să facă salturi mari şi sustenabile în intervale scurte de timp. Şi apropo de citatul latinesc, romanii semănau mai mult cu nemţii de azi decât cu italienii.
  Chestia cu să dea staul o pensie la toată lumea, că de-aia-i stat, am citit-o înainte de a o auzi în Conu’ Leonida. După aia, am auzit-o de-atâtea ori încât am înţeles cum stă treaba cu cei 600 de ani. Numai că pentru ca statul să poată da, mai trebuie să mai fie şi unii de la care să aibă ce să ia, că staul bani, nu prea are cum să facă. Şi dacă privim puțin la felul în care ajung banii ăştia în mâna statului, vedem că singurul loc de unde se iau bani cu adevărat este economia privată. În rest, taxele şi impozitele plătite de bugetari sunt bani luaţi dintr-un buzunar al statului şi puşi în celălalt. La incapacitate de plată se ajunge atunci când economia privată nu mai poate alimenta statul la nivelul cheltuielilor pe care acesta le face. E simplu, zic eu. Asta nu se rezolvă cu bani mutați dintr-un buzunar într-altul, ci fie cu un mediu privat prosper, fie cu un stat mai puțin cheltuitor, fie, cel mai bine, cu ambele. O mână de grenade, face bani doar dacă grenadele alea sunt vândute, nicidecum aruncate. E drept că ce spun eu aici, e mai puțin spectaculos, dar, credeți-mă, mai folositor. Mâncarea, drepturile, istoria, chair și et caetera, se întâmplă să existe în societățile care au o bază economică solidă iar baza aia stă de când lumea pe un postament tehnologic. O fi vreo coincidență, n-o fi? Îi las pe unii mai deștepți decât mine să spună asta, că eu sunt doar un biet matematician. Doar că din tot ce am văzut într-o viață de om, constat că nu prea ne interesează să urcăm dincolo de nivelul fundamental al piramidei lui Maslow.
  Vă plângeți de clasa politică și vă întreb simplu: cine o aduce la putere și o legitimeează? Am văzut de atâtea ori făcându-se mișto de idei folositoare și stându-se cu gura căscată la schimburi de replici gratuite, încât vă spun că șanse ca lucrurile să meargă altfel nu prea văd. Oamenii preferă tabloidul unui lucru făcut sec, cu cap și fără spectacol. Și atunci când între spectacol și lucrul făcut mai cu față de-aia de muncitor posomorât alegi de fiecare dată spectacolul, totul o iau din ce în ce mai mult în direcția tabloidului. Iar tabloidul nu dă de mâncare ci consumă pentru sine.
  Eu pot să mă gândesc şi la moartea termică a Universului, numai că pe-aia nu o apuc sigur. Trecerea asta a timpului în lumea mea sublunară e chestia care mă preocupă din ce în ce mai mult şi sincer, nu cu foarte mare bucurie. De-aia încerc să fac şi eu ce pot ca trecerea asta să nu fie la fel de mizerabilă ca cea de până acum.

 53. Nu luati scutirea de 16% programatorilor! | Cine Sunt ? Says:

  [...] Varujan Pambuccian (unul dintre initiatorii si sustinatorii acestei legi) ne explică faptul că în România, de pe urma muncii a 16,000 de programatori, statul încasează 450 de milioane de Euro anual, bani care reprezintă salariul anual brut a 83.500 de bugetari sau pensia anuală a 235.000 de oameni. Eliminarea scutirii de impozit ar aduce cam 30 de milioane în plus. Vorbim de o investiţie foarte rentabilă si nu de o subventie. [...]

 54. DanS Says:

  Bai fratilor, eu nu stiu cum faceti voi calcule dar se pare ca toata lumea s-a tampit de tot. Daca sunt 16.000 de programatori care (prin absurd) ar lua 2000 EUR fiecare - impozitul de 16% reprezinta ~5 milioane de EUR. Si nenea Varujan sa-ti spun o treaba simpla: chiar daca agricultura aduce cheltuieli mai mari decat veniturile, eu tot zic ca investitia in agricultura este mai profitabila decat in IT. Dar trebuie sa te duca capul ca sa-ti dai seama de ce…

 55. Răzvan Says:

  Domnule Pambuccian, nu prea se împacă grija asta pentru industria IT românească cu fervoarea cu care susțineți folosirea software-ului closed-source în proiectele IT majore ale României (printre care și e-România http://www.apti.ro/proiect-deschis-eRomania).

  Cred că acolo s-ar putea economisi mult mai mulți bani pentru buget, dacă, după modelul european promovat pe osor.eu , codul ar putea fi refolosit și ar fu publicat sub licențe deschise (EUPL sau GPL).

  Noi plângem de grija unei categorii sociale - importante si valoroase, ce-i drept ! - fără a ne uita și la situația generală din IT-ul românesc, în care firmulițele mafiote ale unchilor și nepoților fac legea în contractele publice, iar softul public se scrie sau se achiziționează după modelul asfaltărilor de șosele: la fiecare proiect, alt soft… în fiecare primăvară, alte milioane de euro…

  Asta o fi convenabil pentru cei care sunt patroni de case de soft, dar pentru România înseamnă SIGUR dezastru !

 56. Cosmin Says:

  Foarte argumentata expunerea dumneavoastra dar din pacate problema este cronica in Romania. NU exista nici o strategie pe termen lung la nivel global. Industria IT, poate este unul din singurele lucruri pozitive, cu o dinamica buna, dar IT nu poate sa creasca solitar (invatamant univeritar mediocru fara pic de cercetare, infrastructura la pamant, servici medicale proste cu mii de medici care emigreaza si asa mai departe.

  Dupa cum supuneti si dv se incerca trecerea de la emblematicul Outsourcing (made in India) la R&D. Insa acest lucru nu se poate realiza chiar asa peste noapte, fara o educatie puternica, crestera spiritului antreprenorial si incurajarea adevaratilor experti sa paraseasca corporatile pentru a crea mici startupri. Eu cred ca mai trebuie lucrat mult aici.

  Eu sunt programator de ani buni si din fericire (sau poate pacate) de mai bine de 3 ani am plecat din tara. Daca m-as mai intoarce as face-o numai sa incerc un startup, insa din pacate acum nu este deloc propice.

 57. varujan Says:

  Eu nu pricep de unde naiba o tot tine langa comunitatea open source ca eu sustin closed source… Din faptul ca refuz sa intru in meciul asta de fotbal absurd? A nu fi cu nimeni nu inseamna a fi impotriva tuturor, sper. Din faptul ca sustin ideea patentelor pentru software? Pai intr-o tara in care firmele si persoanele ar avea ce patenta, cred ca merita sa sustin asta. Iar de recomandat ceva pentru eRomania… atat timp cat nu exista un proiect clar, prefer sa ma tin deoparte. Eu am spus ce cred ca ar trebui facut, proiectul merge in directia in care merge si prefer sa nu ma bag. Este un subiect despre care am tot vorbit si ceea ce se face acum la nivel guvernamental nu prea e subiectul meu. Am invatat ca atunci cand orice ai face nimeni nu tine cont de parerea ta inseamna ca fie ai o parere gresita, fie ceva nu e in ordine. Si atunci, e mai bine sa nu insisti.
  Cat despre open si closed source, in perioada asta dezvolt un proiect pentru mass market in care am decis o combinatie pentru closed (server side) si open (client side). Pentru ca in cazul proiectului cu pricina, e mai bine asa.
  Sunt un om prea liber pentru a apartine unui curent sau unei galerii.

 58. varujan Says:

  Calculele sunt corecte. Trebuie doar urmarite putin si vei vedea ca asa e. E drept, ca nu am detaliat aici structura factorului de multiplicare. El e format din toate cotele care se aplica salariului si pe care programatorul si firma le platesc si din impozitul si taxele platite de companii pentru ce se obtine la nivelul lor din munca programatorilor. Iar acel factor se aplica la 160 Euro, adica banii pe care azi statul nu ii ia prin impozitare. Dar de lucrul asta iti puteai da seama usor facand urmatoarea operatiune: (30120-28200)/12=160 :D
  In ceea ce priveste a doua afirmatie:
  Frate, tot dand bani ca sa aiba oamenii senzatia ca e bine si sa stea linistiti, doar pentru ca sunt multi, ajungi usor-usor in halul in care am ajuns. Orice lucru care nu este profitabil in sensul strict financiar al cuvantului nu numai ca se duce el insusi de rapa, dar trage dupa sine si tot restul. In lumea in care traim, a da 3000 pentru a obtine 45 este deja in zona psihiatriei, zic eu. Rationamentul corect cred ca e altul. Daca am un domeniu care face bani si o piata saturata de un produs pe care eu nu il pot produce intr-un mod rentabil, il cumpar de la cine il poate produce asa sau e suficient de fraier sa il subventioneze. Ca o data cu produsul, iau moca si ceva din venitul national al fraierului. Dar, intr-adevar, trebuie sa te duca putin capul si totul e in ordine. Si mai trebuie ceva: sa ai sange in instalatie pentru a le spune celor multi de la tara adevarul. Indiferent ce le tot baga in cap cei care le iau din patru in patru ani voturile. Pai e mai bine sa le dam banii aia pur si simplu, ca ajutor social, decat sa intretinem un mit a carui aberatie o perpetuam din vremurile in care produceam grau ieftin pentru o Europa care se industrializa si avea nevoie de niste fraieri care sa o hraneasca la un pret pe care fermierii lor nu si-l puteau permite.

 59. DanS Says:

  Scuze pentru calcul. Intradevar inmultit cu 12 daca cam 30 mil.
  Si… in mare, sunt de acord cu faptul ca statul a facut tot timpul investitii neprofitabile. Insa am “aruncat la gunoi” prea multe alternative. Am distrus industria, aproape am macelarit agricultura si am lasat in paragina turismul. Am ajuns un popor bun numai la consum, in special al produselor din import. Sunt si eu programator asa ca as putea sa-mi sustin breasla insa daca speranta romaniei a ramas doar in industria IT atunci eu zic ca suntem in buda deoarece pot afirma ca inca de acum cativa ani industria IT este in declin la nivel mondial. Ok, trebuie sa recunosc ca ati facut un lucru important pentru tara si meritati toata stima din partea majoritatii si, in particular, din partea mea care (pana acum) nu am facut nimic atat de important. Insa, sfatul meu ar fi sa nu va consumati toata energia pe ceva insignifiant. Considerati treaba asta cu IT-ul ca antrenament pentru o treaba cu adevarat importanta. Ati demonstrat ca aveti potential asa ca ganditi-va la ceva mai important decat sa faceti fericiti 16k de oameni care, fie vorba intre noi, reprezinta doar 0.1% din populatie, un procent mai mult decat nesemnificativ.
  Multa bafta si scuze inca o data!

 60. varujan Says:

  În orice economie, fiecare dintre indstriile care contribuie cu valori adăugate mari sunt importante. Sigur, este ideal să poţi combina eficienţa cu masa critică de oameni. Dar atunci când ai un domeniu eficient, oricât de puţini oameni sunt acolo, e bine să îl deyvolţi. Să nu uităm că, o dată cu creşterea productivităţii 3D printerelor, producţia de bunumri materiale va deveni o chestiune de competenţa strictă a roboţilor. Eu cred că lucrul acesta se va întâmpla în cel mult 20 de ani. În treacăt fie spus, acesta este fereastra de oportunitate a Chinei care, dacă nu va reuşi să realizeze o tranziţie de la economia bazată pe producție industrială la cea bazată pe producție de proprietate intelectuală și pe servicii, va suferi un șoc mai mare decât cel pe care l-a avut în 1455 când din cauza inflației a renunțat la monedă și s-a întors la troc.
  Industria IT românească este pentru mine premiza necesară pentru tranziția la producția de proprietate intelectuală în România. Este un lucru despre care m-am ferit să vorbesc până acum pentru că la noi, planuri de-astea pe zeci de ani înainte sunt privite de toți cu curul. De-aia este foarte important să o dezvoltăm. Pentru că aduce mulți bani azi și asigură tranziția la ce va să vină. Nepoții muncitorilor din fabrica de soft de azi vor fi muncitorii din fabrica de idei de atunci. Subliniez cuvântul muncitor. E bine să nu privim cu trufie meseria pe care o avem. Foarte puțini dintre noi sunt altceva, adică inginerii, arhitecții și, cu atât mai puțin, cercetătorii și profesorii din breaslă. Și e și normal să fie așa. Iar faptul că am ales o meserie care are o valoare adăugată mare, nu trebuie să ne facă să credem că suntem mai cu motz decât alții. Important este să rămânem împreună și să contruim, fiecare ce și cât poate, pentru sine și spre folosul celor din jur, da’ fără să îi facem pe nebunii pentru asta.

 61. java developer Says:

  Cea mai tampite idee luata vreodata de guvern… Lucrez in domeniul IT in de 3 ani, si in aceasi timp sunt si la doctorat . Am gasit servici bun din timpul facultati, si m-am specializat in domeniul Java. Asta a fost singurul motiv din care nu am plecat inca din tara asta… Evident la inceput nu am avut un salar foarte tralucit, dar ca si orice student..la inceput clar ca nu stiam aproape nimic practic, dar cu timpul am invatat tot ce trebuia ca sa devin o profesionista in domeniu.
  Dar daca astia ne mai baga si taxa aia 16%… o chestie ii clara : am sa plec din tara, daca nu acuma, dupa ce gat cu doctoratul, si intre timp cat un job bun si bine platit.
  Fiind un profesionist in domeniu, oricand, orice moment o sa gasesc un job intr-o alta tara, oriunde ar fii tara aia…
  Ca orice profesionist din domeniu mereu invat technologi noi si cercetez alte posibilitati noi si mai eficiente decat cele existente de a implementa chestile intr-un mod mai clar si eficient, si pentru a oferi un soft de calitate, nu unu de 2 lei… Dupa atata eforturi..normal ca am un salar cum se cuvine, si nu mi se pare normal sa vine idioti astia din parlament (pe care nu stiu cine naiba lo votat sa conduca tara, ca eu sigur nu am votat cu idioti din fruntea tari…) si sa im zica ca vor si mai mult decat deja firma plateste pentru stat , o suma destul de mare…. Si asa contribui destul de mult la stat pentru anumite chestii, inclusiv pensia , somajul..etc..
  Mi se pare absurd sa taie 16% din salarul unui programator numa ca sa intre in buget unde idioti din parlament sa fure pana nu mai au ce fura…
  Sincer decat sa taie 16% din salar si sa intre la buget…mai bine as dona unui pensionar, care si asa are o pensie de mizerie (multumit idiotilor din guvern care au furat tot ce se putea…)…
  Sincer nu pot intelege pe toti care sunt revoltati impotriva programatorilor… Ce ii asa de greu de inteles ca oameni aia lucra din dimineata pana seara? cei mai buni mereu tin pasul cu technologile noi.. ce ii asa greu de inteles si acceptat ca au un salar mare care sa rasplateasca eforturile depuse pentru a crea ceva util si interesant?
  Oricum in cazul in care se va pune taxa respectiva majoritatea firmelor o sa plece din romania, la fel si majoritatea programatorilor.

 62. Tica2 Says:

  Se pare ca avem promisiuni ca nu se intampla:

  http://economie.hotnews.ro/stiri-it-7300226-angajatii-din-vor-scutiti-continuare-impozitul-venituri-patronate.htm

  Sa speram.

  Tica2

 63. Daniel Says:

  Domnule Pambuccian, va adresez o intrebare: aveti in vedere modificarea legii in discutie, in sensul maririi numarului celor vizati de scutirea de impozit?

  Va scriu aceste randuri pentru a va supune atentiei o propunere de modificare “ORDINULUI nr. 250 din 31 mai 2004 privind încadrarea în activitatea de creatie de programe pentru calculator”.

  Actul mai sus mentionat a fost emis pentru incurajarea si stimularea deopotriva a anagajatorilor, cat si a angajatilor profesionisti ce activeaza in domeniul IT&C.

  In opinia mea, limitarea impusa prin art.1 aliniatul 3 este incorecta, impiedicand multi profesionisti IT sa beneficieze de reglementarile acestui ordin, printre care se numara si subsemnatul. NU am absolvit nici una din specializarile enumerate in acest ordin, dar ma consider un profesionist pentru ca: activez de circa 7 ani in domeniu, am absolvit un master in securitate informatica, am urmat numeroase cursuri de specializare (unele organizate de firme recunoscute de Ministerul Muncii, altele de catre companii importante
  din domeniu), sunt detinatorul mai multor certificate recunoscute international, emise de catre industry-leaders.

  Spre exemplificare, permiteti-mi sa va dau cateva date din CV-ul meu:

  Studii post-universitare: Master Securitate Informatica, Academia de Studii Economice, Facultatea de Cibernetica si Informatica Economica

  Studii universitare: Facultatea IMST, Universitatea Politehnica Bucuresti, specializarea Roboti Industriali

  Detin mai multe certificari (nivel associate/professional/expert) acordate de companii precum RedHat, Cisco, Oracle.

  Cu siguranta sunt foarte multi colegi de breasla in aceeasi situatia ca a mea: desi pregatirea profesionala este de un inalt nivel, nu pot avea acces la unele facilitati, datorita unei stipulari mult prea restrictive a ordinului in discutie.

  Este inechitabil ca la aceeasi pregatire profesionala - probata prin dobandirea de cunostinte temeinice de-a lungul carierei, prin cursuri de formare de inalt profesionalism, certificare de competente recunoscuta international, studii post-universitare in domeniu, functii si responsabilitati la locul de munca etc. - si la acelasi salariu brut, un salariat sa aiba salariu net mai mare decat un altul, doar pentru ca a avut un “parcurs” descris de o lege.

  Mai mult decat atat, daca la un interviu de angajare se prezinta 2 candidati in conditiile descrise mai sus, sunt create deja circumstantele unui dezechilibru de sanse, pentru ca angajatorul va inclina intotdeauna in favoarea candidatului pentru care plateste un impozit mai mic.

  In consecinta, pentru inlaturarea unei nedreptati si stimularea profesionalismului, va rog sa aveti in vedere modificarea Ordinului nr.250 din 31 mai 2004, in sensul includerii si a altor angajati care, desi nu au urmat o forma de invatamant de lunga durata la una dintre speicializarile mentionate in anexe, probeaza totusi inalta calificare profesionala in domeniul IT.

  Dincolo de subiectivismul inevitabil al acestor randuri, va rog sa va aplecati asupra faptelor obiective descrise mai sus. Imensa majoritate a anunturilor de job-uri in IT in tara, la capitolul cerinte incep cu fraza: “absolvent al unei facultati de specialitate…”, trimiterea fiind implicita la scutirea de impozit. Insa pentru job-urile din strainate aceasta fraza lipseste; in aceste cazuri conteaza experienta si expertiza probata. Prin urmare, daca se doreste descurajarea emigrarii specialistilor, acest lucru este atins doar partial de catre acel ordin. In Romania, din nefericire, indraznesc sa afirm ca nu neaparat facultatea produce personalul competent.

  Un alt aspect ar fi ca, prin modificarea acestui ordin, se poate incuraja reconversia profesionala. Va fi mult mai atractiv pentru un disponibilizat sa se orienteze catre IT, daca la capatul unei efort de re-educare va avea garantia unui ajutor de schimbare a carierei.

  Cu respect si speranta ca veti acorda acestui text atentia cuvenita,
  Daniel

 64. varujan Says:

  Ce pot să spun decât că este cea mai potrivită întrebare pentru momentul în care ne aflăm…
  Da. Am în vedere. Demersul l-am început de câteva luni bune. Este vorba de punerea în acord a celor scrise în ordin cu cele scrise pe diplome după ce a intrat în vigoare prostia de la Bologna și facultățile au început să scrie pe diplome numele specializărilor așa cum au simțit nevoia să o facă.
  Însă, în nici un caz acum. Ar fi ca și cum am încerca să stingem cu kerosen o casă care arde.

 65. e.h.m Says:

  Si eu ma aflu intr-o situatie asemanatoare. Lucrez in IT de peste 8 ani, am certificari Cisco, Microsoft, Oracle si ITIL. Probabil ca momentul actual nu ar fi cel mai inspirat pentru un aemenea demers, dar e bine ca e cineva acolo sus caruia chiar ii pasa si incearca sa faca ceva… Astept insa cu mare interes momentul favorabil…

 66. Naumel_Gheorghiu Says:

  Buna seara,
  Din intamplare v-am urmarit prestatia la un post de televiziune.
  Cred ca EI nu pot, sau nu vor sa inteleaga propunerea d-voastra de majorare a TVA-ului.
  1.TVA este impozitul cel mai usor de urmarit.
  2.TVA este impozitul cel mai usor de colectat.
  3.E mult mai usor de construit un buget bazat pe o singura taxa principala,decat pe multe taxe greu de urmarit si scump de colectat.
  4.Daca s-ar fi majorat TVA-ul acum 5-6 ani(strans legat si de o cheltuire mai decenta a banilor) alta ar fi fost situatia)

  Eu propun un TVA mult mai mare, 30% de ex. dar legat de un mic amanunt:
  -deducere de TVA aferent fondului de salarii??!!
  Exemplu:am cheltuieli cu salariile de 1000lei sa mi se deduca din TVA virat la stat 300 lei(sau un procent mai mic-nu am date sa pot face un calcul corect)
  Avantaje:
  1.Albirea cheltuielilor cu salariile
  2.Incurajarea angajarilor si/sau marirea salariilor.
  3.Poate cel mai important lucru cresterea competitivitatii productiei interne si descurajarea importurilor.
  Exemplu:
  -importator 1000lei+TVA 300lei virat la stat=1300 pret de vanzare
  -producator intern 1000lei+TVA 300lei virat la stat=1300 pret de vanzare-200lei(de ex.)tva de recuperat de la stat.

  Esenta crizei mondiale(nu cea Damboviteana), care cred ca abia incepe este Asia.
  Acum de 50 ani Occidentul s-a lovit de o mica problema asemanatoare:JAPONIA-EI:Din orez nu iese creier si in 20 de ani s-au trezit napaditi de produse de fff buna calitate si ieftine.
  CHINA+INDIA = 20x Japonia.Se concureaza un salariu de 100 de euro cu unul de 1500euro.
  Ciudat dar noi avem o sansa=salariu mediu <500 euro.
  Daca ideea mea nu este o aberatie, mai am 2 in legatura cu subventionarea agriculturii si cu pensiile.
  Cu stima,
  Naumel Gheorghiu

 67. varujan Says:

  @Naumel_Gheorghiu
  1. Păi eu cred că argumentația pe care am avut-o relativ la cota unică și TVA este destul de clară. O reiau aici:
  Costul scoaterii banilor aferenți profitului este:
  dacă plătești dările către stat 32% (adică 16% impozitul pe profit + 16% impozitul pe dividende)
  dacă scoți banii pe nashpa între 8 și 10%
  Orice om normal la cap știe că 32 este mult mai mare decât 8.
  Cum pe nashpa este la lumita legii, dar legal, mare lucru statul nu poate face. Dacă înăsprește legea firmele îsi mută rezidența fiscală, dacă o lasa așa grosul banilor devine netaxabil. Mulți din acești bani se îndreaptă către plata unei părți din salarii la negru, pentru că din cauza cotei de asigurări sociale, a celei de asigurări de sănătate și a altor taxe sociale, locul de muncă este extrem de scump în România, ceea ce îi face pe patroni să angajeze oamenii cu un salariu apropiat de cel minim pe cartea de muncă și cu restul banilor dați în mână angajaților. Cum povestea cu creditele s-a cam încheiat iar șomajul este în creștere, din ce în ce mai mulți angajați acceptă formula asta. Aici nu ne3 putem face ilizii că vom asana ceva.
  Ideea pe care o propun de aici pleacă. Adică, ar trebui să ajungem la cota unică de 8/2. Asta înseamnă 4% impozit pr profit și 4% impozit pe dividende. În felul acesta scoaterea banilor pe nashpa devine nerentabilă. Pentru că ideea am avut-o în anul 2006, calculele le-am făcut pe bugetul de atunci și pe cel din 2007, an în care am reiterat propunerea mea ca o soluție de accelerare a creșterii economice. Pentru a nu afecta intrările la buget, TVA-ul trebuia majorat la 25%. Hai să privim acum puțin cum arată această măsură:
  TVA = 25%
  Impozit pe venit = Impozit pe profit = Impozit pe dividende = 4%
  Cum creșterea unui punct procentual la TVA înseamnă o creștere cu 0.8 puncte procenuale a prețurilor, prețurile ar crește cu 4.8%
  Pe de altă parte, pentru salați trecerea de la 16% la 4% ar însemna o creștere a veniturilor cu 12%, adică o creștere a puterii de cumpărare cu 7.2%. Cum suntem într-o perioadă de dezinflație și în drum drept către deflație, măsura ar stimula consumul fără a stabilizând puțin tendința deflaționistă (în treacăt fie spus, deflația are efecte economice mult mai grave decât inflația). În același timp, locurile de muncă ar deveni mai ieftine și, în consecință, mai stabile, descurajând tendința de creștere a șomajului.
  4% impozit pe profit și 4% impozit pe dividende ar transforma România într-o țară extrem de atractivă pentru investiții și stabilirea rezidenței fiscale. Aici există singura bubă. Lucrul acesta ar atrage o serie de complicații de ordin politic pe plan internațional, dar este o chestiune secundară în raport cu gravitatea situației în care suntem. Altfel spus, cămașa îmi e mai aproape decât haina.
  Ceea ce propun eu este mai funcționa decât ceea ce propuneți dumneavoastră. Cu datele pe care vi le-am furnizat, puteți să înțelegeți singur de ce. Aveți dreptate în ceea ce privește colectarea TVA+ului, dar problema principală acum nu este să aducem venituri la stat ci să facem economia să funcţioneze.
  Cred că e bine că nu am reuşit să impun ideea nici în 2006, nici în 2008, nici în 2009. Mă tem că ar fi fost folosită excesiv pentru creşteri de pensii şi salarii bugetare nesustenabile mult mai mari decât cele de acum.

  2. Asia nu este cauza depresiei economice în care suntem. Cauya am descris-o de nenumărate ori, inclusiv pe blog-ul acesta din 2008 până acum. În esenţă ea este utopia statului social. Acum trăim sfârşitul acestei utopii. Ceea ce unii numesc criză economică reprezintă sfârșitul unui sistem. Al celui socialist imaginat de Marx și adus în lumea capitalistă de Roosevelt și Keynes cu 75 de ani în urmă. Adică atunci când capitalismul a dispărut din lumea euroatlantică. Acum 20 de ani s-a prăbușit utopia socialistă a la Lenin. Acum se prăbușește cea a la Keynes. Cu Asia unic beneficiar al acestei căderi. Și când spun Asia, mă refer și la China unde, un mare vizionar Deng Xiaoping a văzut înaintea multora direcția corectă și a ales cea mai inteligentă tranziție pentru țara sa.

  3. Șansa noastră nu o reprezintă forța de muncă ieftină ci producția de proprietate intelectuală. Dacă acționăm în timp util. Și dacă nu, nu.

  4. Mă interesează orice idee. Nu faceți prostia să considerați ideile pe care le aveți ca aberante. Comunicați-le. Nu se știe niciodată de unde sare Iepurele cu I mare.

 68. varujan Says:

  @ e.h.m
  Dacă măsurile macroeconomice pe care le propun vor fi acceptate și își vor dovedi viabilitatea, s-ar putea ca acel moment să fie foarte aproape.

 69. Paul Says:

  Aceasta masura daca se ia in plina criza va destabiliza instantaneu bugetele companiilor - companiile in care s-a negociat salariul net vor fi fortate brusc sa-si modifice fondul de salarii (care a fost deja stabilit de la inceputul anului la cele mai multe), iar in companiile in care s-a negociat salariul brut angajatii vor fi afectati si vor cauta sa-si schimbe jobul in graba pentru a-si putea plati ratele. Firmele straine vor percepe schimbarea ca pe o instabilitate legislativa care ii loveste brusc si vor lua in calcul posibilitati de relocare (mai ales daca pierd deja oameni importanti de care depind unele proiecte nu vor mai avea prea mult de pierdut prin relocare). In plus, sunt convins ca programatorii scutiti de impozit din toata tara sunt atat de putini in prezent incat daca s-ar ridica scutirea, banii colectati din impozitele lor nu s-ar prea simti la buget.

  Va multumim pentru legea promovata si pe care continuati sa o sustineti si pentru acest articol bine argumentat!

 70. varujan Says:

  Sunt în măsură să vă confirm, definitiv şi irevocabil, în urma şedinţei din dimineaţa acesta, la care am participat, că neimpozitarea programatorilor se menţine.

 71. Victor Martin Says:

  Multumesc Varujan.

 72. MM Says:

  In sfarsit o veste mai normala in marea de aberatii din ultimele zile. Multumim!

  Ar fi bine daca s-ar putea extinde scutirea de impozit pentru toti “oamenii muncii cu capul” din industria IT - cum spuneau si cei de mai sus, suntem destui cei care lucram in acelasi domeniu, aceleasi posturi poate aceeasi firma si datorita acestei “chichitze” cu specializarea de pe diploma unii au scutire, altii nu! (Ingineri de suport, administratori de retele, DBA)

  La urma urmei conteaza mai degraba ce stii si ce faci - decat o denumire pe o diploma - daca am pleca din tara (la urma urmei asta e obiectivul legii - sa impiedice exodul de creiere din IT), am ‘contribui’ la PIB-ul altei tari…

 73. Marius Z. Says:

  Felicitari si multe multumiri pentru efortul depus in ultimele saptamani pentru ceea ce parea a fi o cauza pierduta!

  O mica sugestie: daca vi se va mai oferi vreodata participarea la vreo guvernare, va rog insistent sa cereti ministerul economiei!

 74. varujan Says:

  E normal să fie ok.
  În ceea ce priveşte posibila mea participare în executiv, răspunsul este nu. Am refuzat de cinci ori până acum şi voi mai refuza de ori de câte ori mi se va mai propune. E mai bine aşa cum e acum, credeţi-mă.

 75. Marius Z. Says:

  Ma gandeam ca ati putea impune un model asemanator de dezvoltare (ca si IT-ul) pentru inca 3-4 domenii economice prioritare in tara asta (ex.: aero-spatial, industria energiilor/materialelor verzi, industrie metalurgica, industrie auto etc. ). Turismul si agricultura s-ar putea sa aiba nevoie de un model diferit.

  Apropos, e ciudat ca la stirile de azi dimineata de pe antena3 au sustinut ca impozitarea IT inca face parte din scrisoarea catre FMI…

 76. doru Says:

  Salut.

  Am observat in ziare si la TV ca impozitarea programatorilor se aplica in scrisoarea catre FMI. Care este adevarul?

  Multumesc.

 77. Didi Says:

  Un fost prof de C ne-a zis odata la un curs: “Programarea este istoria umilintei omenesti”… Daca exista oameni care cred ca se poate invata in citeva luni, ii invit din suflet sa incerce sa vada cit timp le trebuie de fapt…

  Personal sint plecata din Ro de mult timp si nu prea sint la curent cu ce se intimpla pe-acolo, privesc “din avion” si vad asa in mare evolutia lucrurilor acolo… Este prima data cind inteleg de ce din 2000 incoace scoala de programare romaneasca a inceput sa fie recunoscuta la ea acasa… Din 1990 ingineria romaneasca a inceput sa fie recunoscuta datorita emigrantilor. Tot mai usor gaseai de lucru afara cind se afla ca esti din Ro. Totusi companiile mari nu dadeau semne ca ar vrea sa mearga sa deschida ceva pe meleagurile alea… Iata deci secretul, iata de ce au mers sa faca asta din 2000! Super! Excelent! Felicitari!

  Parerea mea e ca ar fi bine ca lucrurile sa continue macar pentru inca 10 ani… Competitia de acum incolo nu mai este cu SUA sau cu Vestul Europei ci cu India si China… Pe astia nu-i poti “taia” usor caci costul vietii si al miinii de lucru acolo este mai scazut inca… Romania ar fi o variaanta mai interesanta in principiu fiindca este mai aproape in spatiu si cultura… Asa ca trebuie sa atragi cumva investitiile straine… Taxele reduse sint o prajiturica grozava… Singura problema grea ramine coruptia… Cu asta sincer nu stiu ce se poate face in cursul generatiilor curente si imediat urmatoare… Nu ca in Vest nu ar exista coruptie de fel… E vorba de nivele… Pretutindeni trebuie sa fii corupt ca sa faci bani cu galeata si repede… Dar in lumea oamenilor de rind in vest inca mai poti respira… In Ro nu prea e asa… Si saracia nu este o scuza… si scuzele oricum nu ajuta…

 78. RazvanVlasin Says:

  Buna ziua,

  este total neclar ce se intampla cu impozitarea veniturilor programatorilor.
  Ieri(26 mai) spuneati ca scutirea se pastreaza, iar azi(27 mai), pe online, mai multe ziare anunta introducerea impozitarii.

  Ramane valabila afirmatia dumneavoastra de ieri:
  “Sunt în măsură să vă confirm, definitiv şi irevocabil, în urma şedinţei din dimineaţa acesta, la care am participat, că neimpozitarea programatorilor se menţine.” ?

  Va mutlumesc.

  Cu stima,

  Razvan Vlasin

 79. Vicus Says:

  Un articol excelent, o lege pe masura. Doar o mentiune mica, dl. Mike Popa nu e prea afectat grozav de nimic, doar compania dansului are angajati PFA…

 80. Cristian Says:

  Ar trebui sa va uitati in Strategia Fiscal Bugetara unde scrie negru pe alb ca ”veniturilor din salarii obţinute ca urmare a activităţii de creare de programe de calculator” vor fi impozitate.
  Sa votati bine la motiune.

 81. varujan Says:

  Eu chiar nu mai prcep de unde scoate toată lumea aiureli pe bandă rulantă. Eu sunt în mijlocul evenimentelor. Zi de z, ceas de ceas. Ca să liniștesc toată zvonistica asta, am publicat pe siteurile asociațiilor (ANIS și ARIES Timișoara) toate documentele oficiale care prevăd acțiuni în această perioadă legate de buget. Cu acordul Ministerului de Finanțe a fost prima prezentare publică a acestora.

  Nu am destui adversari în zona de decizie ca să mai trebuiască să mă ocup și de răspânditorii de zvonuri și interpretări?
  Toată zvonistica și dezinformarea din ultimile zile a făcut deja un rău mare industriei. A blocat sau anulat investiții care urmau să se facă în toamnă, a condus la apariții de planuri B în cadrul companiilor și a băgat în capul unui număr de programatori ideea plecării.
  Chiar trebuie să tratăm totul ca pe un joc de fotbal? Chiar nu ne putem maturiza nici măcar acum când totul se scufundă în jur? Chiar nu ne simțim bine decât dacă ies ai noștri indiferent de costuri? Când l-am susținut pe Johannis, unde naiba erați? Acum, singurul lucru pe care îl mai am de făcut este să contribui cum pot la salvarea a ce se poate. Fără fotbal și alte aiureli. Eu nu țin cu absolut nimeni. Cu excepția celor care m-au votat, cu absolut nimeni. Și încerc să gândesc logic și rațional, indiferent de cât de emoțional devine totul în jur.

  Repet: MASURA DE NEIMPOZITARE SE MENȚINE

 82. b.j Says:

  as avea o intrebare legata de impozitul pentru programatori, a aparut un articol legat de masurile guvernului:
  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7348058-curand-intra-vigoare-noul-cod-fiscal-incepe-lupta-evaziunea-vezi-care-sunt-principalele-modificari-materie-taxe-impozite.htm
  documentele de langa articolul respectiv sunt cele vechi? din cate am inteles so renuntat la idea de a pune impozit pe venitul programatorilor..
  pana la urma care este varianta finala?

 83. Gabi Says:

  @varujan
  Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra din May 17th, 2010 at 9:17 pm:

  “varujan Says:
  May 17th, 2010 at 9:17 pm

  @Gabi
  Din punctul acesta de vedere, puteţi sta liniştit. Nu am votat Ordonanţa 34. Mai mult, am luat cuvântul în final (în zona explicării votului) pentru a rămâne în memoria parlamentului (era şedinţă comună, fără vot electronic adică) lucrul acesta…”
  Din pacate ne cam scufundam si nu am avut timp sa mai citesc …

  Cu stima!

 84. Coding for food » Radu Boncea Weblog Says:

  [...] Programatorii sunt scutiti de impozitul unic pe venit de 16%. De ce? Un raspuns ni-l poate oferi cel mai inflacarat sustinator al acestei masuri, Varujan Pambuccian. [...]

 85. varujan Says:

  @Coding for food
  Ce pot să spun?… Că peste 60% dintre cei scutiţi de impozitul pe profit lucrează în companii deţinute de cetăţeni români şi că acolo dezvoltă software proprietar? Că încă 30% dintre cei scutiţi lucrează în departamente de dezvoltare ale unor multinaţionale şi dezvoltă proiecte cap-coadă? Cei care chiar lucreză în industrie, ştiu bine că este aşa. Cei care îşi dau cu presupusul… Ok, e dreptul lor să spună ce le trece prin minte. Fabrica de soft, nu este outsourcing. E fabrică de soft. Ca şi aia de pantofi, dar cu valoare adăugată mai mare. Cât despre banii pe care îi ia statul de pe urma lor, după ce am avut la îndemână date contabile interne ale majorităţii companiilor, lucrurile sunt atât de clare încât trebuie o doză mare de tot de rea-voinţă sau de oftică românească pentru a scrie după 10 ani de la căderea .com-urilor un articol despre acele vremuri (americane) transpus într-un alt timp şi într-o altă lume, timp şi lume cu care nu are nici o legătură. Ca şi poza şi titlul, care tot de atunci şi de acolo sunt.
  Încep să cred că cel mai mare duşman al locului ăstuia sunt chiar locuitorii lui…

 86. Radu Boncea Says:

  Domnule @varujan,

  Nu sunt chiar pe langa subiect, fiind un programator care se “bucura” de cota unica de 0% ar trebuii sa fiu tentat sa va dau dreptate. Dar tentatia a disparut in timp.

  Despre ce fabrici de software vorbim? In afara de cateva exceptii laudabile, gen Gecad, Softwin, Raiu Costin al caror succes oricum nu se bazeaza pe neplata cotei unice, eu nu vad alte fabrici de software autohtone.

  Exceptarea de la plata cotei unice a adus, nu neg, beneficii industriei IT, orice scutire de taxe aduce beneficii celui care beneficiaza de scutiri (scuze de logica abstracta), dar sa nu ne amagim…nu s-a reusit decat reducerea costurilor cu forta de munca.
  Pentru asta au venit firme gen Ubisoft. Au externalizat doar forta de munca ieftina, nu inteligenta. Inteligenta a ramas tot in Franta, la fel si intreg profitul tot acolo se duce.

  Si nici cu migrarea programatorilor n-as fi atat de optimist. Nu se mai pleaca ca inainte, dar acest lucru se datoreaza cresterii generale a nivelului de trai. Nu se mai pleaca direct din bancile facultatilor, se pleaca ceva mai tarziu acum.

  Si ca un exemplu, Cehia este considerata Irlanda Europei de Est in ceea priveste IT-ul. Toti jucatorii mari, gen Google, Microsoft, Apple, IBM au centre de dezvoltare si cercetare in Praga si imprejurimi. Cehia nu a recurs la scutiri de taxe si au si forta de munca mai scumpa ca la noi. Deci secretul nu sta in scutirile de taxe.

 87. varujan Says:

  @Radu Boncea

  Ei, mai există şi competiţia ceor pe care le-aţi amintit. Mai e şi zona care nu are foarte multă treabă cu ei. Interesant este faptul că patronii lor erau foarte interesaţi săptămânile trecute de menţinerea facilităţii de care vorbim. Cât despre celelalte fabrici de software, e bine să ne uităm puţin la ce e în jur. 16000 de programatori reprezintă o cifră mare, zic eu. Şi, oricât de incredibil ar părea, oamenii ăsţia nu lucrează în firme de 2-3 persoane. Alea cu sute sau mii de programatori care dezvoltă produse proprii şi le vând sub licenţă proprie, nu cred că se numesc altfel decât fabrici de soft. Ca şi departamentele multinaţionaleleor care îşi deyvoltă aici produsele. Mai mult, impresia că profitul se duce nush unde în cazul multinaţionalelor, e la fel de falsă. Ubisoft are aici un studiou. Nu ştiu dacă face doar dezvoltare de soft, dar am impresia că sunt jocuri întregi făcute cap-coadă aici. Ca şi tot ceea ce fac cei de la Alcatel, Continental, Freescale şi mulţi alţii. La ăştia din urmă ştiu sigur că tot ce fac este şi gândit aici. Dar nu asta este principala problemă. Scopul principal al netaxării ţine de banii pe care oamenii ăştia îi aduc la bugetul de stat prin munca lor aici. Atât.
  Migrarea este un fapt clar şi în săptămânile care au trecut numărul de CV-uri depuse pentru alte destinaţii, a crescut. Ca şi întreruperea demersurilor a două companii mărişoare care vroiau să investească în România şi planuri de migrare a altor două companii care angajează împreună can 1500 de programatori. Ce mă miră este cuvântul optimist folosit. Chiar nu pricep de unde vine oftica…
  Interesant, în ceea ce priveşte exemplele pe care mi le-aţi dat este că ambele sunt deja multinaţionale cu patroni români, iar optimizarea taxelor l-a făcut pe unul dintre ei să aleagă diferite rezidenţe fiscale pentru fiecare produs în parte. Sunt lucruri mai puţin ştiute şi, e drept, ţările (extrem de onorabile şi de vestice) în care omul a ales rezidenţa fiscală nu au fost atât de ofuscate de faptul că inteligenţa rămânea în România iar acolo veneau doar oarece contabili care se ocupau cu plăţile taxelor şi impozitelor. Dimpotrivă.
  Până când nu vom pricepe odată că problema asta nu e nici una de mândrie, nici de nushce mare deşteptăciune ci de bani şi atât, vom rămâne precum capra aia râioasă, dar cu coada sus. În cel mai bun caz. Că probabilitatea este să o şi înecăm într-un ocean de oftică pur şi simplu. Adică de-aia, cu supărare la greu pe viaţă. Ştiu că e greu să acceptăm că tot ce ţine de cunoştinţele noastre, de creativitatea şi munca noastră reprezintă o marfă ca oricare alta care este tranzacţionată şi are un preţ stabilit de piaţă. Dar cam aşa stau lucrurile în zona în care fiecare dintre noi intră în contact cu lumea reală.

 88. Ioan Says:

  D-le Pambuccian vreau sa stiu mai multe despre legiile dumneavoastra care mi se par f OK! Statul trebuie restructurat din temeli, nu e posibil ca stat tu sa faci anumite examinari si tot tu sa le controlezi, din cate am inteles la aceste lucruri se refera proiectul dumneavoastra legislativ, de modernizare a statului.
  Dupa parerea mea un stat modern e acel stat care se ocupa de colectarea impozitelor si de controale a diverselor activitati pe care firmele private le iau. Odata cu proiectul dv de legi cred ca in mare parte ati diminua costuriile statului dar inca un lucru f important ati diminua si coruptia care este in acest stat.
  Daca reusiti acest lucru aveti tot respectul meu si a colegiilor din mediul privat romanesc.
  As dori daca as putea sa primesc un raspuns pe adresa mea de mail . Va multumesc

 89. Georgian Says:

  Buna ziua stimate domnule Varujan Pambuccian,

  Sunt absolvent al Facultatii de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica din Bucuresti, sectia Economie - Matematica. Dupa ce ani la rand nu am primit nici o solutionare incercand pe la ministere precum cel al Finantelor, al Muncii, al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si cel al Educatiei iata ca ma adresez acum si dumneavoastra personal pentru solutionarea unei probleme cauzate de o anexa la legea privind scutirile de impozit pentru cei care muncesc in domeniul IT. Aceasta anexa enumera specializarile scutite de plata impozitului, iar problema este ca anexa este foarte veche si nu cred ca a fost vreodata actualizata, din acest motiv cred ca specializari mai recent infiintate precum specializarea mea Economie - Matematica nu au apucat sa figureze in aceasta anexa.

  Solutia la toate problemele ridicate de aceasta anexa este in opinia mea, ca toti cei care lucreaza in domeniul IT avand meseria de programator pe cartea de munca sa fie scutiti de plata impozitului pe venit. Nu e mai simplu ? Nu asta s-a dorit, sa fie un sprijin pentru toti cei care dezvolta programe de calculator ? Eu lucrez ca programator cu carte de munca exact de cand am terminat facultatea si iata, nu pot beneficia de acea scutire de impozit din cauza unei anexe pe care nimeni nu o mai actualizeaza… Trebuie sa precizez si ca intre timp sectia Economie - Matematica s-a desfiintat dupa ce a scos mai multe promotii de absolventi, deci toti absolventii acestei specializari suntem ca ai nimanui…

  Despre specializarea Economie - Matematica va pot spune ca absolventii acestei specializari au studiat aceleasi materii de informatica ca si cei de la specializarea Cibernetica Economica (toate sectiile au studiat aceleasi materii in primii 2 ani - sisteme de operare, baze de date, bazele programarii, programare, etc.) din cadrul aceleiasi facultati de Cibernetica, care se regaseste in aceasta anexa fiind o specializare mai veche decat anexa.

  Cu respect si speranta ca dumnevoastra veti gasi rezolvarea acestei probleme,

  Georgian

 90. Daniel Tudor Says:

  Buna ziua Domnule Varujan,

  O problema asemanatoare cu cea a lui George am si eu. Specializarea care am terminat-o eu se numeste “Tehnologii si Sisteme de Telecomunicatii” si este de fapt fosta specializare “Telecomunicatii”. In acest sens chiar am obtinut de la facultate o adeverinta prin care facultatea recunoaste ca cele 2 specializari sunt identice din punct de vedere a disciplinelor IT. Micile diferente provin din faptul ca specializarea care am terminat-o eu este de tip Bologna, dar asta nu are legatura directa cu schimbarea denumirii deoarece unele specializari au trecut pe tipul Bologna, dar si-au pastrat denumirea, iar absolventii nu mai au probleme cu scutirea de impozit. Dar firma ne-a spus ca nu poate sa ne incadreze la scutirea de impozit pe baza acelei adeverinta.

  Rugaminte mea este daca puteti sa-mi spuneti ce pasi ar trebui urmati pentru a ne rezolva aceasta problema. Doar din auzite am aflat ca ar trebui obtinuta o hartie de la minister in care sa sa se specifice ca specializarea cu pricina poate fi considerata ca facand parte din lista cu specializari. Puteti sa ne dati si alte detalii?

  Va multumesc!
  Daniel Tudor

 91. Florin-Nicolae Says:

  Poate e o veste singulara, dar inca mai vin firmele in Romania sa deschisa filiale noi; cea mai recenta este firma japoneza Anritsu; ne-am dori sa participati la inaugurarea oficiala; credeti ca puteti participa?

  Multumesc anticipat!
  Florin-Nicolae

 92. Genul proxim şi diferenţa specifică | IT Cafe Says:

  [...] Nu am mai scris demult pe-aici şi îmi pare rău. Celor pentru care am tot scris şi sper că o voi mai face în curând, le cer iertare pentru faptul că astăzi nu voi scrie ca de obicei. Astăzi am să scriu nu din plăcerea de a scrie ci din nevoia de a clarifica un lucru pe care îl consider important. Aşa că, uite, îmi calc pe inimă şi îi fac loc aici unui subiect de care am tot ferit până acum blog-ul. Sper să fie pentru prima şi ultima dată când mă abat de la felul în care mi-am dorit să îl alcătuiesc… http://varujan.rol.ro/2010/05/14/genul-proxim-si-diferenta-specifica/ [...]

 93. Genul proxim şi diferenţa specifică | IT Cafe Says:

  [...] Nu am mai scris demult pe-aici şi îmi pare rău. Celor pentru care am tot scris şi sper că o voi mai face în curând, le cer iertare pentru faptul că astăzi nu voi scrie ca de obicei. Astăzi am să scriu nu din plăcerea de a scrie ci din nevoia de a clarifica un lucru pe care îl consider important. Aşa că, uite, îmi calc pe inimă şi îi fac loc aici unui subiect de care am tot ferit până acum blog-ul. Sper să fie pentru prima şi ultima dată când mă abat de la felul în care mi-am dorit să îl alcătuiesc. http://varujan.rol.ro/2010/05/14/genul-proxim-si-diferenta-specifica/ [...]

 94. De ce nu trebuie taxati programatorii: http://varujan.rol.ro/2010/05/14/genul-proxim-si-diferenta-specifica/ (via @mihaisecasiu) | scribu on twitter Says:

  [...] ce nu trebuie taxati programatorii: http://varujan.rol.ro/2010/05/14/genul-proxim-si-diferenta-specifica/ (via [...]

 95. cetateanul turmentat Says:

  Domnule Pambuccian,
  nu am gasit alta modalitate de a va scrie decat aici.am o mare rugaminte,amintiti-va de cei multi si nu mai sustineti incompetenta,impostura,infatuarea.faceti ceea ce este moral si drept pentru acest popor!va multumesc

 96. Gigi Says:

  Pana una alta: VOTATI LEGEA MAIDANEZILOR!!!!!! Ne e frica sa mai iesim din casa…. Faceti ceva…. Nu mai avem timp de povesti cu sterilizare si alte baliverne.. pe mine ma musca azi cainii nu peste 30 ani…!!!

 97. Dan Stoica Says:

  Buna ziua!

  Va trimit un mesaj de aici fiindca am mai facut-o in trecut si poate asa reusesc sa iau legatura cu Dvs. desi aici, pe acest forum, se pare ca “sufla vantul” de ceva vreme…
  Deci, ideea este urmatoare: sunteti singurul politician pe care-l cunosc si care mi-ati parut a avea idealuri care vizau poporul, nu interesele personale.
  V-am mai “propus” intr-o discutie anterioara sa va implicati si in alte directi si ati refuzat motivand ca nu vreti sa va depasiti sfera Dvs. de profesionalism.
  Totusi acum mi-a venit o alta idee si care as pune-o eu in practica daca as avea influenta Dvs si care ar rezolva (sper eu) situatia din ultimii 20 de ani din Romania.
  Nu intru in detalii fiindca nici nu stiu daca imi veti citi acest email, nici daca v-am starnit interesul si nici ca sa se apuce (pana si) curcile sa rada de mine (ca stiti cum e lumea, rea).
  Asa ca voi astepta un email de la Dvs. pentru a va spune in cateva cuvinte la ce m-am gandit.

  Cu tot respectul,
  Dan

 98. MSR Says:

  Mmda, numai ca toata teoria si practica asta este valabila si in alte domenii de activitate, vezi domeniul pharma de exemplu si Slovenia tot aici. In 2001 s-a mers pe investitie - profit, apoi iar investitie - profit, iar acum ar fi cazul de investitie - profit, profit si iar profit prin introducerea impozitului, pt. ca la veniturile salariale din acest domeniu un impozit de 8% sau chiar mai mult nu ar mai determina multe emigrari de specialisti, iar statul s-ar dovedi astfel un bun si moral afacerist . Un bun afecerist este cel care obtine profit maxim din investitie. Moral pt. ca ar gandi in termeni de echitate sociala si profesionala - pt. acest lucru au murit acei tineri frumosi in America anilor razboiului din Vietnam! Chiar, d-nule Varujan Pambuccian, imaginati-va ca ati fi un student la stiinte sociale si la un exament ati primi un subiect cu tema “Eseu despre echitate sociala si profesionala”. V-ar fi destul de greu probabil. Ce ar fi interesant si poate chiar justificativ pt. mine sau chiar poate pt. d-voastra, ar fi sa punem un ramasag in baza suspendarii exceptarii (sau unei impozitari partiale) timp de un, doi sau chiar trei ani! Sa urmarim efectele asupra domeniului IT, practic, in 2012-…., fara teorii! Sunt sigur ca o sa-mi raspundeti destul de agresiv si arogant, asa cum am observat ca obisnuiti sa o faceti cu aceia care au pareri sau puncte de vedere diferite de ale d-voastra. Chiar si asa, eu va doresc tot binele din lume! La revedere!

 99. call off duty mw2 Says:

  I go along with every one of the basics you could have introduced with your publish. They’re incredibly begging and definitely will absolutely operate. However, your threads are incredibly easy for starters. May you please expand these slightly coming from the very next time? Basically article.

 100. nfjacket.com Says:

  Hello! I’m at work surfing around your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the superb work!

 101. extreme weight loss after pregnancy Says:

  Always have a healthy snack along with you to function or
  when you are out. Internal motivation is linked to neurological circuitry
  inside the left prefrontal lobe; the feelings of accomplishment,
  passion for work, excitement in your day all connect to the
  left prefrontal cortex. You will find that there are numerous things that want to come together in order
  to shed the weight however, if you choose one thing to truly master at a time you
  will find your confidence soars.

 102. herbal weight loss Says:

  Wilkinson has been devastated since reports surfaced in June 2014 that
  her husband, former NFL star Hank Baskett, had cheated on her with transsexual model Ava Sabrina London just
  one month after Kendra gave birth to their second child.
  Triphala Choorna benefits us through its detoxifying powers.
  Many weight loss methods are available on the market but experts recommend that
  you avoid quick-fix solutions.

 103. rent a treadmill Says:

  A blog like yours ought to be earning rent a treadmill lot of money from adsense.

 104. gmail.com login username Says:

  And you might have another backup source, which don’t take
  any effort to feed.

  The company says it watches because of this type of content by building a database
  of ‘hashes’ ‘ unique codes that correspond to known images of abuse that allow the corporation to ‘look’ for abusive
  content without examining the wonderful pictures themselves or
  having to maintain a permanent database. Gmail doesn

 105. jetpack joyride hack download no jailbreak Says:

  jetpack joyride hack download no jailbreak…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică…

 106. backway93.webgarden.com Says:

  backway93.webgarden.com…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică…

 107. Growtopia Hack Tool Ios Says:

  Growtopia Hack Tool Ios…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică…

 108. Pixel Gun 3D Hack Apk No Survey Says:

  Pixel Gun 3D Hack Apk No Survey…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică…

 109. pixel gun 3d hack ios no jailbreak Says:

  pixel gun 3d hack ios no jailbreak…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică…

 110. swamp attack hack tool for Android Says:

  swamp attack hack tool for Android…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică…

 111. squaredegree9.wordpress.com Says:

  squaredegree9.wordpress.com…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică…

 112. pathyard5.bravesites.com Says:

  pathyard5.bravesites.com…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică…

 113. hungry Shark evolution hack Apk download Says:

  hungry Shark evolution hack Apk download…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică…

 114. growtopia hack apk Indir Says:

  growtopia hack apk Indir…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică…

 115. dead trigger 2 hack no survey facebook Says:

  dead trigger 2 hack no survey facebook…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică…

 116. Jetpack Joyride Hack Ios 5 Says:

  Jetpack Joyride Hack Ios 5…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică…

 117. csr classics hack tool android Says:

  csr classics hack tool android…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică…

 118. hungry shark Evolution hack tool no download Says:

  hungry shark Evolution hack tool no download…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică…

 119. subway surfers hack iphone cydia Says:

  subway surfers hack iphone cydia…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică…

 120. Lacey Says:

  Tremendous Mario World for tthe Super Nintendo Entertainment
  System gave Mario a stwed to ride upon named Yoshi
  , graphical developments that used the assorted powers oof the console, and nearly 100
  level exits.

 121. Chassidy Says:

  Super Mario World for the Tremendous Nintendo Leisure System gave Mario a stred to ride upon named Yoshi , graaphical developments that used the varieed powers
  oof the console, and almost one hundred degree exits.

 122. bayshore park condo Says:

  bayshore park condo…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică…

 123. sewer line Says:

  Every weekend i used to go to see this site, because
  i want enjoyment, for the reason that this this site conations
  in fact pleasant funny material too.

 124. http://Telecomhw.Org/activity-2/p/1383503/ Says:

  A mouthful right here but very informative I have to re read to digest it, however it seems important if you are planning to
  traverse the net so much.

 125. Alta Says:

  My put up is mostly on private condos.

 126. Kirk Says:

  This app is just about untraceable and with the help of tthe brand new
  anti-ban guard you will be even safer when cheating aat Call of Duty Heroes!

  Feel free to visit my web site - call of duty heroes cheats
  [Kirk]

 127. new executive condo Says:

  Are pets allowed in your constructing or advanced?

 128. Sol Acres Singapore advertisement video Says:

  Strata landed house which isn’t within an permitted condominium improvement below the Planning Act (eg.

 129. download Kingsford Waterbay Singapore Says:

  Being a legal extension, it is expected that the department workplace can even use the name of its important headquarter unless it’s deemed vulgar
  and indecent or one other business organization in Singapore is using it.

 130. souvenir handuk Paling murah Says:

  Ӏ’m impressed, I Һave to admit. Rareely dⲟ I cߋmе across
  a bloog that’s both educative ɑnd entertaining, and let mе teⅼl you, you’vе hit the nail on thee head.
  Тhe isssue іѕ somethin not enogh people аге speaking intelligently аbout.
  Ⅰ’m ᴠery happy I stumbled across thos in my
  hunt for ѕomething relating to tɦis.

  Silahkan Cek bpog Saaya demi mendapat Faktta lebih lengbkap tentanbg souvenir handuk Paling murah .
  Terima Kasih

 131. http://4804haverwood.bligoo.cl/ Says:

  If you do not complete this vital step, you may end up facing criminal
  charges. If you are single, it is a good idea to find a roommate.
  Pepper Spray is to be mounted next to one is bedroom bed where one sleeps in the
  event that someone enters into your personal space.

 132. https://furnishedapartmentsparisfrance.xyz Says:

  Guests can easily get online with a notebook computer, allowing them to stay connected to those back
  home while touring Sydney. Then mix another bucket the same way
  you do not have to worry about cold joints as the Cerlon will chemically attach to the concrete and itself.

  They take the responsibility of packing, loading, transporting, unloading, and rearranging your belongings upon your request thus relieving you of all stresses and hassles on the day of the move.

 133. Jefferson Palm Beach Says:

  It’s a wonderful tool for both owners and those looking to buy or rent.
  If you are new to apartment living, you may be finding it hard to make your apartment
  feel like an actual home. Pepper Spray is to be mounted next to one is bedroom bed where one
  sleeps in the event that someone enters into your personal space.

 134. flatsatninthapt.wikidot.com Says:

  What will you do with it when the next great opportunity comes knocking - which often happens in the
  middle of the night while you’re surfing Craigslist
  looking for apartments in Singapore or the
  Caribbean. The floor-plan will dictate how you will
  layout your furniture in each separate room.
  You have to have excellent credit, a large down payment in order
  to get a good interest rate, and jump through
  a bunch of hoops.

 135. multifamilytraffic.wikidot.com Says:

  Now, in case you have 5 keywords with a potential
  of 20000 searches a month and in case you are able to rank in the top 5 for all of them, you can estimate around 2000 - 4000 visitors in a month.
  The advantage of this is that users in that region will be able to
  locate your services more quickly by finding you in their search results.
  They can use their knowledge to set up everything that’s necessary
  to help you sell things through your website, giving you time to get back
  to the most important part of your business.

 136. sturdee residences showflat Says:

  We stumbled over here by a different website and
  thought I might check things out. I like what I
  see so i am just following you. Look forward to exploring
  your web page repeatedly.

 137. belgravia villas showflat Says:

  wonderful points altogether, you simply received
  a brand new reader. What might you recommend in regards to your publish that you
  simply made a few days in the past? Any sure?

 138. six derbyshire showflat Says:

  Unquestionably imagine that that you stated. Your favorite reason seemed
  to be at the internet the easiest factor to bear in mind of.
  I say to you, I certainly get annoyed at the same time
  as people consider worries that they plainly don’t realize about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out
  the entire thing without having side-effects , other people can take a
  signal. Will probably be again to get more. Thanks

 139. the wisteria condominium Says:

  Good answers in return of this matter with solid arguments and telling everything on the topic of that.

 140. sturdee residences showflat Says:

  Thanks for some other informative web site. The place else may I am getting that kind of information written in such an ideal
  means? I’ve a undertaking that I am just now working on, and
  I’ve been at the look out for such info.

 141. เบอร์ สวย มาก ๆ Says:

  It’s remarkable to pay a visit this web page and reading the views of all mates regarding
  this post, while I am also keen of getting familiarity.

 142. รับสร้างบ้านหรู Says:

  Hi there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels.
  I will be grateful if you continue this in future. Many
  people will be benefited from your writing. Cheers!

 143. ทะเบียนสวย Says:

  Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other sites?
  I have a blog based upon on the same topics you discuss
  and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would enjoy your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 144. westwood residences EC Says:

  Good article. I certainly love this website. Stick with it!

 145. The Clement Canopy Condo Says:

  If you want to improve your know-how simply keep visiting this site and be updated with the hottest news update posted
  here.

 146. the clement canopy condo Says:

  naturally like your website but you need to take a look at the spelling on quite
  a few of your posts. A number of them are rife
  with spelling issues and I to find it very bothersome to
  inform the truth on the other hand I will certainly come back again.

 147. โรงงานผลิตครีมที่ไหนดี Says:

  My programmer is trying to convince me to move to
  .net from PHP. I have always disliked the idea because of the
  expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites for about a year and am anxious about switching to another platform.

  I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any help would be really appreciated!

 148. เบอร์มงคล หุ้น Says:

  This paragraph provides clear idea designed for the new visitors of blogging, that in fact
  how to do blogging and site-building.

 149. fifa 17 coin hacks Says:

  Hi there, its pleasant post on the topic of media print,
  we all know media is a impressive source of facts.

 150. butelie gpl auto Says:

  Un magazin foarte bine cotat in acest sens este, magazin care and attention prezinta oferta de pret
  la anvelope de vara, dar si anvelope all season.

 151. download subway surfers mod apk Says:

  Very nice article, just what I needed.

 152. instalatii gpl auto pitesti Says:

  Daca vrei sa pastrezi roata, pui butelia in portbagaj.

 153. instalatii gpl auto preturi pitesti Says:

  Sau benzen.

 154. Magento 2 one step checkout Says:

  Thanks for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and
  I will be waiting for your further write ups thanks once again.

 155. http://dev-01.forum-contabilitate.ro Says:

  Thank you for the good writeup. It in factt used to be a leisure account it.

  Look advanced too more introduced agreeable from you! However, how could we keep up
  a correspondence?

 156. mobile pet grooming nyc Says:

  mobile pet grooming nyc…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenţa specifică…

 157. lottery kali uchis Says:

  At the present time most US states do not allow the sale of online lottery tickets but several are
  considering allowing residents to play online.
  As the saying goes one does not need millions of dollars to be
  happy. But, in the process, I have caused a ruckus about lottery jackpots.

  This investment takes very little knowledge and time, and you could
  get a huge rate of return the EASY and FUN
  way.

 158. News Vietnam Says:

  Vntoday.xyz is a go-to news website for international readers, foreigners living in Vietnam, Vietnamese living abroad, entrepreneurs,
  and the general public – in essence, everyone
  interested.

 159. magento reports Says:

  SavvyCube eCommerce analytics…

  Varujan Pambuccian …

 160. software development company Says:

  Hi there, You’ve done a fantastic job. I’ll certainly digg it
  and personally recommend to my friends. I’m sure they will be benefited from this website.

 161. jokerstash review Says:

  Wonderful web site. A lot of helpful info here.
  I am sending it to some friends ans also sharing in delicious.
  And naturally, thank you on your effort!

 162. 3010 weight loss Says:

  Wow, superb weblog format! How lengthy have you been running a blog for?
  you made running a blog glance easy. The full glance of your website is wonderful,
  as smartly as the content!

 163. Epson Printer Error code Says:

  Thank you for the information

 164. Epson Printer Error code Says:

  Than you for the information

 165. DAMARIS K. T. MAHAGNI Says:

  what do you think about being difference ?

 166. Corynne Allen Says:

  hiiii…. Nice blog!Thanks for sharing this information

 167. Avocatul diavolului on Trilema - A blog by Mircea Popescu. Says:

  [...] proiectului de reducere a respectivelor taxe, Varujan Pambuccian, scrie destul de lamurit teza pro domo. E clar de ce blogosfera o va prelua si-o va sustine orbeste [...]

 168. vietnamese online dating Says:

  vietnamese online dating…

  blog topic…

 169. 리니지 프리서버 Says:

  Thiss website was… how do I say it? Relevant!! Finally I havve fouund something thazt helped me.

  Thank you!

Leave a Reply