Genul proxim şi diferenţa specifică - Addendum (adică a se citi neapărat în continuarea postului anterior)

Pentru că am impresia că nu a fost suficient de clar postul anterior, am să prezint o variantă extrem de simplificată a socotelilor care clarifică problema despre care vorbim. Este o variantă în care nu ţin cont de un efect se propagare atât în ceea ce priveşte câştigurile statului (mai mari cu circa 20%) pe o simulare ceva mai precisă dar foarte complicată cât şi în ceea ce priveşte restângerea de activitate a industriei prin relocări şi opriri de investiţii (care ar avea şi ea un efect negativ de circa 35%). Ceea ce prezint aici este o socoteală simplă de tot bazată pe un fenomen migraţionist mai mic decât cel din perioada 1995-2000 şi în care singura influenţă a muncii programatorilor scutiţi de la plata impozitului pe salariu o are la nivelul contributiilor sociale şi a celor directe ale companiilor la care lucrează la bugetul de stat.

În acest moment, numărul celor care beneficiază de măsura despre care vorbim este de 16.000. Salariul mediu net al unui programator este de circa 1000 Euro. În acest moment la un factor mediu de multiplicare de 13 (descris în postul anterior şi determinat pe baza datelor interne furnizate de un număr mare de companii în zilele acestea) un programator aduce anual la bugetul de stat consolidat 28.200 Euro. Dacă i s-ar lua şi impozitul de 16%, ar aduce 30.120 Euro, rezultând un plus de 30 milioane de Euro. Apropo, nu vi se pare suficient faptul că 16.000 de oameni îngraşă anual din munca lor statul cu 450 de milioane de Euro? Pe care statul îi cheltuie cu voioşie pentru salariile bugetarilor, pensii, şpăgi pentru politicieni şi funcţionari, asfalt solubil, borduri sfărămicioase şi multe altele de felul ăsta. Şi nu am făcut socoteala decât pentru bugetul central consolidat. Că la ea se mai adaugă şi cele locale.

Socoteala de mai jos o fac pentru cei care nu înţeleg de ce insist atât pentru menţinerea acestui sistem de taxare. În treacăt fie spus, dacă un căcănar ar avea un factor de multiplicare de minimum 5 şi ar fi o cerere uriaşă de căcănari în lume, aş lua fără nici o ezitare o decizie similară în cazul lor. În asemenea decizii nu contează deloc nici cât de frumos, nici cât de deştept e omul ci câţi bani scoţi de pe urma lui faţă de câţi bani investeşti în el. Dacă am fi gândit aşa în toate domeniile nu am mai fi ajuns în halul în care suntem acum. Din păcate, am gândit în termeni de frumos, haios, deştept, important şi săracu’ de el.

Hai să vedem cum arată toată povestea asta. Astăzi de pe urma muncii a 16.000 de programatori, statul încasează 450 de milioane de Euro anual, bani care reprezintă salariul anual brut a 83.500 de bugetari sau pensia anuală a 235.000 de oameni. Sigur, dacă nu am trăi într-o societate liberă ci într-un lagăr de muncă, impunerea salarială a programatorilor ar duce la un număr şi mai mare de salarii bugetare sau pensii plătite din munca lor. Numai că nu suntem într-un lagăr de muncă. Plecarea din ţară (de jure sau de facto cum observa foarte inteligent cineva în comentarii), de bună voie sau datorită schimbării politicilor firmelor din domeniu este şi ea bine cunoscută din perioada 1995-2000. Fără a ţine cont de triplarea cererii de programatori în lume şi considerând o scădere a ritmului de plecare de la 2000/an (cât era în anul 2000) la 1600/an (cel puţin în primul an de după aplicarea impozitării), fără a lua în considerare efectul de multiplicare observat în perioada (1995-200) când un plogramator plecat trăgea după el câţiva foşti colegi rămaşi încă în ţară, considerând deci un aflux constant 1600/an, iată care ar fi pierderile:

17.5 milioane Euro (adică 3.200 de locuri de muncă bugetare sau pensia a 9.100 de pensionari) în primul an

65.7 milioane Euro (adică 12.100 de locuri de muncă bugetare sau pensia a 34.200 de pensionari) în primul an

113.9 milioane Euro (adică 21.100 de locuri de muncă bugetare sau pensia a 59.300 de pensionari) în primul an

Înainte de a bate câmpii, ar fi interesant să batem la uşa celor care se vor trezi fără resursa asta de bani şi să-i întrebăm dacă le convine. Eu am bătut pe la alte uşi, unde chestia asta a început să fie înţeleasă.

Comportamentul acesta, adică cel de a merge acolo unde din aceeaşi muncă poţi câştiga mai mulţi bani este unul natural şi este dovedit nu doar de către cei din IT. Este suficient să amintesc plecarea masivă a românilor la munci în occident sau, mai recent, plecarea (de jure) a unui număr mare de firme în Bulgaria şi Ungaria în urma reformelor lui Pogea. Mulţi cred că ele şi-au dat duhul. Pentru unele, din păcate, este adevărat. Adevărul cel mai cinic este însă că multe şi-au mutat doar rezidenţa fiscală, continuând lucrul în România dar plătind taxe şi impozite în Bulgaria şi Ungaria. Rezultatul impunerii lor a fost o gaură în bugetul României şi un plus de bani în bugetele Bulgariei şi Ungariei.

Mai sunt dator cu o explicaţie, pe care a dat-o foarte clar, zic eu, cineva în comentarii. Aşa că iau cu copy & paste de-acolo:

“Nu este adevarat, si o firma de 3 programatori intr-un garaj poate beneficia de scutirea de impozit daca indeplineste conditiile de cod CAEN, venit pe cap de programator scutit si bineinteles de vanzarea pe factura a programelor si sericiilor realizate (nu la negru)”

În ceea ce priveşte chestiunile legate de neintervenţionism, lucrurile stau destul de simplu, zic eu. Dacă am o resursă pe care o pot exploata cu costuri mici în raport cu profitul obţinut, o exploatez. Lucrurile acestea, într-o lume normală, le permit statelor să reducă povara fiscală pusă asupra tuturor. În definitiv, dacă ar exista un fond de investiţii străin în care punând o parte din banii strânşi din taxe şi impozite am lua lunar cel puţin de şase ori banii depuşi, nu cred că ar mai zice nimeni nimic. Păi eu asta am făcut. Iar măsura despre care vorbim, nu a creeat dezechilibre în piaţa producătorilor de software. Pentru cei care cred că da, îi rog să mai citescă încă o dată comentariul pe care l-am reprodus un paragraf mai sus.

Iar celor care stau prin alte ţări şi propun cote de solidaritate celor rămaşi pe-aici, le dau eu răspunsul, pentru că îl ştiu deja: răspunsul este nu. Nu suntem în faţa unei catastrofe naturale ci în faţa unui fenomen creeat de noi la care programatorii au contribuit într-o măsură nesemnificativă. Mai mult, răspunsul este că vor urma bunul exemplu dat de către cei plecaţi, dar sunt sigur că nu le vor propune celor rămaşi lucruri dintr-astea. Până una-alta, ei, ăştia rămaşii, sunt printre puţinii care mai ţin barca pe linia de plutire.

Doar că eu cred că nu va fi nevoie să plece :D

184 Responses to “Genul proxim şi diferenţa specifică - Addendum (adică a se citi neapărat în continuarea postului anterior)”

 1. cristina turcescu Says:

  O facilitate deosebita pentru atragerea de vizitatori din strainatate este includerea unui script de traducere instantanee a sitului dumneavostra in peste 30 de limbi de circulatie internationala. Tot ce trebuie sa faceti este sa includeti un mic cod, oriunde in paginile site-ului dumneavoastra.

  Acest cod, impreuna cu un exemplu de utilizare poate fi gasit la adresa http://www.anunturibucuresti.ro/traducere/ .

  Acest cod este special conceput pentru site-urile romanesti si selecteaza implicit limba romana ca limba in care este scris textul original.

 2. Mario Says:

  Am o mare incredere in judecata dumneata domnule Varujan.
  Totusi daca reusesti sa ii convingi de dreptatea clara a expunerii enuntate, gandeste-te serios daca nu cumva poti sa te extinzi si in alte arii de interes general, pt ca simt ca ai putea aduce lucruri bune in tara lui: “sa moara si capra vecinului chiar daca din cand in cand mai servesc si eu un pahar de lapte”.

 3. Dan Selaru Says:

  Varujan, mai mult de atat nu pot sa fac. Toate cele bune.

 4. eu****** Says:

  Nu va grabiti cu concluziile din urmatoarele motive:

  1. Criza economica continua - nu stiti pana unde si cat se va mai contracta economia la nivel global. Nu cred ca este o gluma si afacerea asta este ingrozitor de serioasa. Ma intreb atunci ce o sa se intample cu vanzarile si dezvoltarea din ITC.

  Vom mai vedea, pentru ca orizontul nu arata lucruri bune si nu prea se stie ce se va intampla in urmatoarea perioada. Poate salariile vor ramane neimpozitate, dar pentru cata vreme? Nu sunt pentru o uniformizare a sistemului, dar serios ma gandesc cat va mai continua criza si cat de sever vom mai fii afectati.

  Socurile urmeaza: Europa nu se simte bine, China a inflorit dar nu se stie pentru cat timp, USA si Japonia se simt rau si nu prea se vede bine de acolo. Ce a mai ramas: America de Sud, Asia de Sud-Est si Australia (Africa nu am luat-o in considerare).

  Industria ITC nu a provocat criza, dar nici nu cred ca o poate opri sau nu o poate incetini. Poate gresesc eu.

  Vom trai si vom vedea…

  2. Plecarile din RO vor exista in permanenta. Intotdeauna voi putea repera usor un loc mai bun pe pamant decat cel numit Romania si cei hotarati, capabili si insetati de altceva vor pleca. Nu ma indoiesc de asta.

  Desigur comoditatea si puterea obisnuintei decid in favoarea ramanerii in tara, dar sa traiesti langa unii ca Nastase, Tariceanu, celalalt Varujan, si/sau Videanu, care sufoca si agreseaza pe aia mici, care stau in garaje si vor sa faca un mic business pe bune, EU NU VREAU.

  Si stiti de ce este nevoie de SOLIDARITATE??? Pentru ca e nevoie de o lupta a noastra, a tuturor, impotriva CORUPTIEI care impune, in afara de crearea unui sistem legal de actiune impotriva ei si de o anumita stare de spirit, care de altfel lipseste cu desavarsire si este de forma:”SI CE IMI PASA de vecinului?” pana ajunge sa te loveasca/sa ricoseze si in tine.

  Uite asa, ca un vis frumos, din solidaritare, legea ANI a trecut prin Parlament, uite asa nimeni nu vede, nu aude si nu vorbeste decat post-mortem despre borduri, afaceri ilegale, s.a.m.d.

  Am lucrat in garaj pentru 25% suma totala adusa pentru un judet din finantarile nerambursabila alocate Modernizarii Adminstratiei Locale, proiecte de IT.

  Ce au ajuns la sfarsit proiectele:
  1. unul aproape implementat mai putin exact sistemul de impozitare si colectare electronica a taxelor (adica functionarii publici si-au tras calculatoare moderne si ATAT);
  2. unul a pornit dupa 6 luni, si, vai de mama lui, finalizat partial;
  3. in altul s-au tras banii, i-au transformat in lei si nu i-au folosit - bancuri cu prostii.

  Demersuri la Primarii, la Prefectura (prefectul a recomandat atunci sa fie abandonate aceste proiecte in favoarea celor dedicate mediului - PNL, usor dus, ulterior ajuns consilierul lui Tariceanu), iar in sfarsit o hartie trimisa la Bucuresti, la Minister, a facut sa se puna in miscare o ancheta de ochii lumii, fara nici un efect asupra proiectelor.

  Credeti ca plange cineva dupa banii nefolositi sau dupa rezultatele neatinse??? Nimeni, nici de la primarii, nici de la guvernul Romaniei, si nu am auzit ca s-ar fi strofocat vreun membru din Parlamentul de la Bruxelles.

  O mana spala pe alta, asa cum, de exemplu, mana lui Nastase poate a spalat-o pe a multora (vezi solidaritatea cu care partidul l-a aparat sa nu fie cercetat si supararea produsa personajului de o fraza a omului de presa CTP), Din nefericire nu este singurul.

  De aceea CORUPTIA face ca Romania sa nu aiba economie de piata ci o economie de subsol, interventionista. Gresesc oare???

  Au toate acestea legatura cu sectorul ITC si impozitarea specialistilor??? Eu zic ca da!

  Asa ca are rost sa te chinui si sa te injosesti aici, cand poti munci normal, in conditii la fel de bune, daca nu si mai bune, iar munca ta sa fie recunoscuta si apreciata??? Banii nu inseamna totul, desi sunt extrem de importanti.EU VREAU MAI MULT.

  Poate ca gresesc si va rog sa ma corectati. Multumesc.

  O seara buna.

 5. varujan Says:

  Cred că sunt unul dintre primii care au atras atenţia asupra depresiei economice în care ne aflăm. Blogul ăsta şi toate luările mele de poziţie publică stau mărturie. Mai mult, am scris şi spus că ceea ce trăim acum este un lucru mult mai serios decât pare. Este finalul unui sistem imaginat de Marx şi pus în operă de Lenin sub forma comunismului şi de un şir de politicieni şi economişti occidentali, dintre care i-aş aminti pe Roosevelt şi Keynes, sub forma socialismului şi, mai nou, a statului social. Acum trăim sfârşitul utopiei politice şi a unui imens joc piramidal care a hrănit-o.
  Dacă nu von renunţa la utopie, acest sârşit va fi extrem de dureros şi încununat cu un şir de dictaturi populiste care îi vor succeda. Sigur, mai avem timp să evităm lucrul acesta, dar mă tem că nu o vom face.
  Am vorbit şi de soluţii în care cred. Pentru lumea largă, vin dintr-o ţară prea mică pentru a avea vreo şansă să fiu auzit. Dar pentru România, ele cred că puteau da roade. Oricum, acum este prea târziu pentru ele, pentru că orice implementare a lor presupunea o finanţare a primelor luni în care măsura devenea activă, iar acum nu mai sunt bani deloc. Aici, de auzit m-am făcut auzit, însă nimeni nu a crezut că se vor întâmpla lucrurile despre care vorbeam. Stau martor că tot optimismul aberant al celor care l-au afişat a fost cât se poate de sincer. Oricum, am făcut tot ceea ce a depins de mine pentru a-i face pe cei din jur să înţeleagă ce va urma şi să încerce să contracareze efectele. A fost însă doar un soi de nice try.

  Eu nu judec oamenii. Am învăţat să nu mai fac lucrul ăsta demult. Nici resentimente sau cine ştie ce bucurii pentru eşecurile sau împlinirile mele nu mai am demult. De-aia îmi e greu să citesc comentariul.

  Locul în care decide fiecare om să trăiască este o opţine personală şi e treaba fiecăruia să îşi aleagă locul ăsta aşa cum poate. Vreau doar să spun că n-am nimic împotriva venirii sau plecării oamenilor şi că dacă vreau să îl conving pe cineva să vină sau să stea nu fac asta cu retorică ci cu pragmatism. Ceea ce m-a deranjat însă este ideea de a-i teleghida pe cei care duc greul momentului ăsta şi de a le cere lucruri pe care ei chiar nu sunt dispuşi să le facă. Eu însumi fac parte dintr-o diasporă. Cea armeană. Dar nu mi-a dat niciodată prin cap să le spun armenilor din Armenia cum ar trebui ei să fie solidari şi să se sacrifice pentru ţărişoara lor în timp ce eu stau bine merci şi îmi beau cafeaua în rondul de la Unirii. Iar motivul este foarte simplu: trăind departe de Armenia, ştiu ce se întâmplă acolo doar din presă şi din auzite şi lucrul ăsta chiar nu mă poate face să am o părere cât de cât realistă despre nimic de acolo. Uite, o să spun şi o poveste adevărată despre asta. Am o bună prietenă în Armenia. O cheamă Kristina. După ultimele alegeri prezidenţiale de acolo, am văzut led-ul de la Blackberry pâlpâind a mesaj de messenger. Mă uit, era Kristina care îmi spunea că este îngrozită şi că prin faţa geamurilor de la biroul ei trec tancuri. Se pătrea că grupuri de armeni ieşiseră în stradă să conteste rezultatele alegerilor şi administraţia alesese să scoată tancurile pentru a-i intimida demonstranţii. Nici atunci, nici acum, nu mi-am pus problema dacă alegerile au fost corecte sau nu. Nici dacă a fost sau nu o chestie organizată de opoziţie. Pentru mine, Armenia este apolitică. Dacă pot ajuta cu ceva acolo, fac lucrul ăsta cu bucurie. Iar ajutorul înseamnă acţiune, nu sfaturi. În ziua aceea eram gata să merg acolo, nu pentru a interveni în vreun fel în ceea ce se întâmpla, ci pentru a o pune pe Kristina şi pe ai ei la asăpost. Repet, nici atunci, nici acum, nici niciodată, nu voi avea vreo părere despre ce a fost în Armenia în acele zile. Chiar dacă am trăit totul, oră de oră, alături de Kristina pe messenger. Da, ori de câte ori mi-au cerut părerea în domenii în care m-am priceput le-am spus-o ca pe o părere subliniind de fiecare dată că s-ar putea să greşesc pentru că eu trăiesc într-un cu totul alt context decât ei. Când mi-au cerut ajutorul în chestiuni la care mă pricep, l-am dat fără nici o ezitare. Dar atât. Pentru că nu trăiesc acolo, iar realitatea mea este cea de aici şi nicidecum cea pe care aş percepe-o dacă aş trăi acolo. Dacă aş pleca vreodată din România, sunt convins că după cel mult jumătate de an percepţia mea despre ce se întâmplă în ţară nu ar mai avea nici o legătură cu percepţia pe care aş fi avut-o dacă n-aş fi plecat. De-aia nu le-aş cere celor rămaşi nimic. M-aş comporta faţă de România exact aşa cum mă comport acum faţă de Armenia.

  Când un om vrea mai mult pentru sine sau cei din jur e foarte ok. Când le cere altora, aflaţi departe, într-un context care nu mai e demult trăit de el însuşi, să facă un lucru sau altul… Şi le las cele trei puncte la îndemâna celor din ţară. Să pună ei acolo cuvintele lor. Că ale mele, văd că nu ajung.

 6. DanM Says:

  Sunt de acord cu calculele Dvs, sunt It-ist am o firma, am angajati programatori, forfetarul mi-a dat peste cap bugetul pe anul trecut, acum urmeaza si impozitarea asta, suntem printre putinele ramuri care intr-adevar exportam fara subventii de la stat si cu toate astea am ajuns supra-taxati. Nu e in regula sa platesc pentru smecheria nimanui si foarte posibil, o sa ma mut cu resedinta fiscala, programatorii din Ro care sunt oricum talentati si bine pregatiti voi incerca sa ii contractez freelance sau in alt fel, nu e posibil sa muncesc doar pentru stat, pentru ca ajung si eu sa ma intreb Ce face statul pentru mine? Stie cineva ? Politie ? Administratie Publica? Sanatate? Infrastructura? e deja o gluma proasta…

 7. Simona Says:

  E stabilit ca se va renunta la scutirea de impozit? Sau doar e o propunere? Se mai poate face ceva sa nu se renunte la scutirea de impozit?

 8. CRISTIAN Says:

  DOMNULE PAMBUCCIAN SPER SA MA AJUTATI SI PE MINE CU O INFORMATIE DESPRE NUMELE SAU CABINETUL NUTRITIONISTULUI CU CARE ATI REUSIT SA SLABITI. SAU DACA AVETI O RETETA MIRACULUASA SA IMI TRIMITETI UN LINK. VA MULTUMESC ANTICIPAT SI VA URMARESC ANTICIPAT. cristian_gabriel76@yahoo.com

 9. CRISTIAN Says:

  multumes anticipat !!! :)

 10. Marian Says:

  D-le “eu******”,

  La punctul 2 spuneti: “Plecarile din RO vor exista in permanenta”, ca si cum programatorii ar fi plecat oricum. Lucrurile nu stau chiar asa. IN cazul meu, chiar nu aveam de gand sa plec, situatia familiei ramase in urma (parintii) ma impiedica. In aceeasi situatie se afla majoritatea colegilor mei.

  Din pacate, acum sunt convins: voi pleca, si inca foarte curand (am pornit deja demersurile si am acceptul tehnic al doua companii din strainatate, au ramas doar formalitatile). Imi pot ajuta parintii mai bine de acolo, la un salariu mai mult decat dublu.

 11. userul lui peste Says:

  @eu******
  Criza economică continuă, e adevarat, însă asta contează puţin! Întotdeauna va exista un loc mai bun decât altele în privinţa condiţiilor de afaceri ITC, iar cine îl va oferi, va beneficia de avantajele industriei. România cât şi alte state trebuie să înţeleagă că nu orice lucru e un bun garantat, că (în general) ingineria spre deosebire de alte domenii nu e “legată de glie” şi nu se supune aceloraşi reguli ca alte ramuri dependente de legislaţia sau orânduirea locală. Statele care înţeleg asta vor adopta măsuri să o atragă, lucru care le va oferi un avantaj atât pe termen scurt, ca o măsură anti-criză, cât şi pe termen lung. State care nu reuşesc să înţeleagă acest lucru… vor adopta alt gen de măsuri!
  Nu ceri solidaritate, oferi condiţii! Lăsând poezia şi romanţa la o parte (căci nu prea îşi au locul printre cei care au ales latura ştiinţifică), trebuie să înţelegi că suportă, sau luptă cine nu are de ales. Generaţiile de sacrificiu ar trebui să rămână istorie!

 12. varujan Says:

  @eu*****
  Frate, e tare simplu să spui că plecările au exista şi vor exista întotdeauna… Da, plecările din România au existat şi vor exista tot timplul. Dar una este ca plecările de care vorbim să fie o chestiune care ţine de mobilitatea naturală a forţei de muncă şi cu totul altceva atunci când vorbim despre un exod în masă. Şi de la un oraş la altul în aceeaşi ţară, şi în cadrul aceluiaşi oraş de la o firmă la alta există o asemenea mobilitate şi ea e chiar un lucru bun atât timp cât se încadrează în anumite limite. Mobilitatea naturală este de până la 5%. Tot ce trece de acest prag reprezintă un semnal că ceva este ieşit din comun. Înainte de anul 2000 ea era pe la 70%. Azi este 4%, adică sub media europeană. Menţinerea ei în zona asta, în condiţiile în care oamenii despre care vorbim aduc o grămadă de bani la bugetul consolidat, mi se pare o chestiune de management banală în jurul căreia văd că trebuie purtat un întreg război. Un lucru care unui bord de companie i s-ar părea firesc şi pe care, odată găsită soluţia, l-ar rezolva într-un minut, a devenit la loi subiect de dispute, discuţii filosofice şi o grămadă de nebunii. În cazul nostru soluţia există şi, mai mult, a dat în mod cert, măsurabil şi verificabil rezultate foarte bune în ultimii opt ani.

 13. varujan Says:

  @Simona
  Nu, nu e stabilit. Iar răspunsul este că da.

 14. varujan Says:

  @Cristian
  Numele nutritionistului este Varujan Pambuccian. Pe bune.

 15. Mircea Dunka Says:

  Buna seara,

  Am gasit la HotNews stirea legata de propunerea dvs. de a muta Parlamentul in spatiul virtual. As avea un comentariu, sunt programator si… dar mai intai sa va felicit pentru inititativa! :)

  Pentru lentoarea din parlamentul nostru, propunerea dvs. sunt convins ca e nici mai mult nici mai putin decat o nuvela SF. Baietii se bat pentru diurne, deplasari, bani de chirie, doresc sa fie vazuti. On-line-ul i-ar rupe.

  Daca totusi, printr-o minune, s-ar aproba asa ceva, indraznesc sa sugerez ca aplicatia sa fie realizata in cadru universitar! La fel si mentenanta ei, sa fie asigurata de catre un colectiv care sa ruleze studentii pe masura ce acestia trec prin scoala.

  In felul acesta, studentii ar avea la indemana un teribil studiu de caz, plus ocazia de a lucra “in productie” si nu doar la nivelul teoretic la care atat de bine ne pregateste scoala, cu proiecte copiate de la unul la altul, vechi de ani si ani de zile…

  De asemenea, profesorii implicati sunt convins ca s-ar mai pune si ei la punct, ar iesi din plictiseala si ar evita rutina zilnica. Idei bune ar iesi la iveala, create de oameni entuziasti (de ce nu si patente), bucurosi sa fie prinsi intr-un astfel de proiect…

  Si nu in ultimul rand, banii s-ar duce spre invatamant, adica intr-o directie mai mult decat laudabila…

  Ce ziceti, domnule Pambuccian? Ar fi asa ceva posibil SI LA NOI?

  Legat de topicul curent… Ce sa spun, am lucrat “pe plantatie” ani si ani de zile. A fost si bine, a fost si mai putin bine. Apoi a venit o propunere si am facut o firma. Treaba mergea OK, dar la un moment dat au aparut ceva probleme legate de stabilitatea clientilor (pe care ii pastea falimentul). Prin urmare, in loc sa ne extindem, ne-am contractat… Partnerul de atunci a plecat inapoi in State, de unde SE INTORSESE DUPA 7 ANI FIX PENTRU A LUCRA DE AICI, “DE ACASA”!!! (Din pacate, reintoarecerea lui in Romania nu a fost una fericita, peste tot a avut numai probleme, se si dezobisnuise de sistemul nostru “Faceti dvs. o cerere si veniti dvs. cu ea maine, ca acum am inchis. Aaa, raspunsul? Peste o luna!”)

  Bun, nu m-am descurajat, am fost tentat sa imi bag picioarele si sa ma intorc de unde plecasem, dar am zis ca daca voi face asta, nici n-o sa mai ies din rand vreodata. A urmat deci a doua firma si acum sunt propriul meu angajat, cu speranta de a-mi lua cateva ajutoare in viitorul apropiat.

  Deocamdata lucrez de acasa, la limita celor 10000 de euro adusi anual in tara, astfel incat sa pot evita plata impozitului. Daca aceasta facilitate va disparea (am impresia ca dvs. suntei “parintele” ei, felicitari pentru modul pragmatic de gandire), imi voi schimba salariul cu cel minim.

  Oricum la medic platesc, analizele le platesc si pe acelea, pensia va fi vai de mama ei, daca va fi… Ce rost mai are sa bag bani in Stat?! Nici gradinita fetitei noastre nu suntem siguri ca va fi una “de stat” -nu sunt locuri! Si atunci, la ce bun?

  Pe scurt, in loc de salariul modic (2000RON brut) pe care mi-l dau acum, o sa trec pe cota de avarie. Cat va fi castigat Statul de la cei care vor face ca mine? Cat va fi pierdut? “Ei stie.”

  In incheiere, revin la la Parlamentul Virtual. Mi-ar placea sa se faca asa ceva, va sustin 100%. Initiem o petitie online (inutila pentru ai nostri lideri, dar utila pentru a masura feed-back-ul)?

  Cu stima,
  Mircea Dunka.

 16. varujan Says:

  Ideea cu parlamentul virtual este una simplă de tot din punct de vedere tehnic. Practic vorbim de extinderea site-ului Camerei deputaţilor cu un soft de videoconferinţă şi translatarea sistemului de vot electronic deja existent. În treacăt spus, mi-au trebuit 6 ani ca să-i conving pe toţi că merită să trecem la votul electronic şi tot chestii de tipul “cine mai foloseşte aşa ceva în lume?” am auzit şi atunci. Problema nu este una tehnică ci una legată de acceptarea ideii. Din păcate, aici am văzut deja câteva reacţii la care mă aşteptam, dar… Prima categorie de reacţii nu vine de la parlamentari ci de la alegători. E de-aia cu “îşi trag laptoape şi mai e şi proşti pe de-asupra”. Predictibilă într-o ţară care vrea cu încăpăţănare să se menţină în zona lui Caragiale şi a lui “eminamente agricolă”. A doua, tot predictibilă, vine din partea unei părţi a presei care a pus-o la categoria “parlamentarii spun lucruri trăsnite”. Evident, am mai auzit, de foarte multe ori, dar m-am obişnuit şi cu asta, întrebarea: “unde mai există aşa ceva?”. Este o întrebare care, de asemenea, ne caracterizează. Dacă nu mai există, nu e bine de plano. Când, după oarece timp, există peste tot, apare textul contrar: “Trebuie să facem lucrul ăsta. Că uite, aşa e în toată Europa”.
  Pentru mine, felul ăsta de a gândi, a fost cel mai urât lucru pe care l-am trăit, an după an, de când mă ştiu. Aşa se face că imităm orice şi nu dăm nici o şansă lucrurilor gândite de noi.
  Propunerea pe care am făcut-o este una foarte serioasă. Am spus lucrul acesta clar de tot în Biroul Permanent, pentru că ştiam ce reacţii va stârni. Calculez acum economiile de bani şi timp şi avantajele legate de transparenţe procesului legislativ pe care ea o poate aduce. După primele estimări, am economisi cam 70-80% din banii alocaţi acum.
  O prietenă mi-a amintit că aşa ceva funcţionează de ani buni într-un alt context e drept, chiar în România. Este vorba de videoconferinţa cu prefecţii care se derulează săptămânal la Guvern. Exemplul din companiile mari care folosesc asemenea sisteme pentru şedinţele de bord (în care se şi votrază) e deja clasic şi funcţional de ani buni.
  Sincer, chiar sunt curios să facem un text de acceptanţă a idee. Foarte nouă pentru un parlament, clasică şi de rutină pentru o companie.

 17. eu****** Says:

  @varujan

  Multumesc pentru raspunsuri.

  @Marian, userul lui peste

  Multumesc pentru raspuns.

 18. CRISTIAN Says:

  In legatura cu slabitul, rvin . Sper sa nu va supere mai ales ca nu este chiar locul potrivit pe acest blog. Va rog sa imi dati mai multe detalii !!!! Cum ati reusit !!! Este miraculoasa scaderea in greutate pe care ati reusito !!! Daca aveti timp sa imi explicati cum ati facut . Multumesc anticipat
  Cristian
  cristian_gabriel76@yahoo.com

 19. Robert Says:

  Si eu m-am gandit la un parlament virtual atunci cand domnul Traian Basescu ne indemna sa renuntam la Senat.
  Am considerat ca nu este in ordine sa renuntam cu totul la camera asta, ca ceva trebuie pus in loc, o camera consultativa virtuala formata din membrii voluntari de diferite ranguri:
  Membrii de rangul I: academicieni, profesori universitari, membrii de rang inalt ai cultelor recunoscute, alte personalitati ale Romaniei.
  Membrii de rangul II: sindicalisti, membrii ai diferitelor ONG-uri, jurnalisti, alti membrii ai societatii civile.
  Membrii de rangul III: utilizatori obisnuiti care pot veni cu comentarii la discutiile purtate de oficiali.

  Puterea legislativa va fi exercitata de Camera Deputatilor (devenita camera unica) dar propunerile legislative vor fi trecute si prin aceasta camera consultativa inainte sa primeasca votul Camerei Deputatilor,
  ne-am intoarce astfel la prima forma a Republicii, i-am face mandrii de noi si pe greci.

 20. Cristi Says:

  La asumarea raspunderii in parlament, grupul dumneavoastra nu poate conditiona sprijinul impotriva unei motiuni de cenzura de renuntarea la impozitul de 16% in IT?

  Boc daca nu pricepe de vorba buna, poate pricepe de “bata”. Tatal lui a demonstrat ca il batea cu oua in cap.

 21. varujan Says:

  Eu zic ca va fi totul ok. Sigur, se mai pot întâmpla multe într-o săptamână, dar nici eu nu dorm. în altă ordine de idei, niciodată bâta nu a reușit să rezolve nimic pe termen lung. Argumentele construite bine și prezentate cu cap, folosesc însă din plin. Cand se va termina totul, poate ca povestim putin (adica atat cat se poate) despre cum a fost.

 22. DanS Says:

  Apropo de “dormit” dar si de “Cura nutritionistului Varujan Pambuccian”: am observat ca majoritatea raspunsurilor sunt date intre orele 9 seara si 2 dimineata. Hmmm…. Asta ma face sa ma intreb cum o arata o ZI din viata Domnului VP si daca exista vreo legatura cu scaderea in greutate. Si, apropos de faptul ca si eu dar si altii au deschis subiectul “Ce ar mai putea face Dl V.P. pentru Romania?” - cred ca ar fi interesant sa deschideti un post pe subiectul “Asa decurge o zi din viata unui om care vrea sa faca ceva pentru Romani” (nu “…pentru Romania…” fiindca nu mai suntem in Socialism si nici la ProTV).
  So….?!?

 23. varujan Says:

  So… I’d rather prefere to tell less about myself.
  Acum, pe bune, ce contează ora la care dorm sau cât dorm? De când mă știu îmi place mai mult să stau cu ochii cât cepele noaptea și de dormit dorm destul de puțin, așa că asta n-are nici o legătură cu slăbitul. Ziua mă duce capul mai greu și prefer să o umplu cu lucruri mai mult sau mai puțin obișnuite și simple. Iar de făcut, fac lucruri care îmi plac, așa că nu există nici o conotație de epopee greacă prin viața mea. Doar chestii mișto sau nashpa rău, ca la orice om.

 24. Ionel Says:

  Dle. Pambuccian, la intalnirea de azi de la Cotroceni ati prezentat si aceasta problema a anularii scutirii de impozit pentru programatori? Ca din declaratia dvs. de dupa discutii nu reiese ca ati fi vorbit despre asta. Daca nu ati facut-o, e mare pacat, era o sansa unica sa prezentati cu cifre avantajele pastrarii acestei facilitati. Degeaba ne batem noi capul pe bloguri sau prin diverse articole, daca celor care decid nu li se explica clar avantajele, n-am castigat nimic, vor introduce anularea in pachetul legislativ si adio industrie IT in Romania. Daca ati facut-o, atat la Cotroceni cat si in discutii cu alti membrii ai Guvernului, va rog sa ne spuneti ce vi s-a raspuns.

 25. Ionel Says:

  Sincer vorbind, dintre toti cei care sustin actuala Putere in Parlament, sunteti singura persoana care intelege ca anularea scutirii de impozit e aberanta si daunatoare bugetului si industriei IT. De aceea cred ca sunteti singura noastra speranta ca se mai poate schimba ceva. Poate cu un lobby sustinut si pragmatic pe la factorii de decizie (eventual si impreuna cu alti sefi de mari firme IT cu influenta din Romania) poate ii convingeti sa renunte. Paradoxal, ar castiga toata lumea, si bugetul, si programatorii, din firmele de IT. Sunt convins ca si dvs. personal veti castiga daca acest demers reuseste (cel putin stima noastra, poate si voturile).

 26. varujan Says:

  @Ionel
  Ei… Și cât de clar e scris printre comentariile de-aici răspunsul… Și încă de vineri încoace. Și ce bine ar fi dacă ați înțelege și de ce nu pot să îl dau explicit până miercurea viitoare când îl veți afla, așa, explicit adică.
  Cele două comentarii îmi amintesc de prepelița din Bambi care într-un atac de panică își lua zborul direct în bătaia puștii vânătorului.
  Cât despre avantajele mele, stima dispare la trei zile după ce se rezolvă totul iar dacă tot nu m-ați votat, am siguranța că nu o veți face în continuare. Tot cu gândul la cai verzi pe pereți și ca la meciul de fotbal veți vota. Dacă nu veți pune de-un protest dârz de-ăla cu neparticipatul la vot să îi băgați clasei politice mințile în cap. Îmi amintesc de cea mai haioasă întâlnire pe care am avut-o cu mulți ani în urmă la Timișoara. Eram în campanie electorală, un nene care beneficia pentru prima dată de măsura asta a mea venise s-mi mulțumească. La întrebarea ce ar putea face pentru mine, i-am spus că mai mult decât să mă voteze nu ar avea ce să facă. Răspunsul a fost mișto de tot: Dar eu nu mă înjosesc să merg la vot. Ei, uite, nu mie să îmi fiți recunoscători ci celor care s-au înjosit, au mers la vot, au înțeles că nu merg la un meci de fotbal, nici la cruciade și lupte epopeice, ci la o chestie unde e bine să ai mințile în cap și să te gândești la propriile interese. Lor da, ar trebui să le fiți recunoscător, măcar alea două-trei zile după ce totul va fi ok. Oricum, eu nu fac trocuri de-astea, iar industra o dezvolt prntru simplul motiv că așa cred eu că e bine.
  Și da, încep să cred cu amărăciune că degeaba îmi bat gura pe-aici…

 27. Adrian Says:

  Domnule Varujan,
  Doresc sa ma rezum la a va spune doar ca sunt si persoane care urmaresc cu interes ceea ce ziceti si care va respecta. Personal, desi nu am avut ocazia, as fi incantat sa dau mana cu dvs. daca v-as intalni.

 28. Anonymous Says:

  Intrebare:
  Eu nu activez in domeniul IT, dar intamplator cunosc competentele persoanele care lucreaza si cam si ce pot;
  Explicati-mi cum ati ajuns la concluzia ca un programator(fiind util societatii - din pct meu de vedere nu inteleg de ce, exceptand replica dvs legata de finante - cu toate ca pe aceeasi criteriu salariatii de la DACIA ar tb scutiti de orice fel de impozit pe veci) ar fi mai util societatii decat un medic. Orice fel de medic orice fel de specializare(ca oricum nu stii de ce te trezesti imbolnavindu-te).
  Exceptand argumentul: “Tovarase, programatorul produce(ca incepe tot cu pro, programator, productie), lucreaza de mic(ca cine stie ce de invatat nu e in domeniu -STIU CE VORBESC) spre deosebire de medicu’ puturos care mananca banii statului, ai contribuabililor, ai muncitorilor si taranilor(prosti) timp de 6 ani in scoala. Ce dracu’ ii ia lu’ ala 6 ani plus specializare inca 5 cand un programator lucreaza din anu II.”
  Exceptand asta si cu riscul sa mor cand ma duc in spital in Romania(nu pt ca s-au terminat competentii la programare si au ramas prostii in spital, ci pentru ca stau pe un salariu de nimic asa ca prefera sa plece, ca stiu o multime de medici(chiar si chirurgi) romani care lucreaza si in State si in Europa de Vest) mi se pare legea aceasta total abuziva si discriminatorie.
  Dar asta este RO. Avem prea multi fizicieni dom’le de lucreaza la programu’ spatial romanesc, colcaie tara de chimisti si de matematicieni.

 29. Ionel Says:

  Mai intai, doresc sa-mi cer scuze daca am parut malitios in vreun fel. In niciun caz nu mi-am propus sa bat vreun apropo despre voturi, mi-a “scapat” mana pe tastatura. Va apreciez activitatea parlamentara legata de domeniul IT (dupa mine sunteti singura “voce” din Parlament interesata de prezentul si viitorul domeniului in Romania, v-am citit si aprecierile critice legate de solutia tehnica de la eRomania si sunt de acord cu ele) si va doresc mult succes in demersurile dvs., poate chiar o sa reusiti sa transformati parlamentul intr-un spatiu virtual. Chiar va propun sa analizati modul cum e utilizat IT-ul in spatiul public in Estonia (desi cred ca ati citit deja despre asta), poate mai civilizam si noi tara asta amarata. Legat de mersul la vot si tinutul minte dupa aceea, trebuie sa va contrazic, am mers la vot si am votat de fiecare data de 20 de ani partidul celuilalt Varujan, chiar si cand eram soldat in armata sau plecat la lucru in strainatate (pe ultimul vot il regret acum, cel care ma reprezinta a intrat de pe locul III si nu l-am vazut sau auzit ca a facut ceva pe-acolo de 1 an si jumatate). Mi-am dat seama prea tarziu ca va puteam vota pe dvs., dar n-am stiut ca reprezentantii minoritatilor nationale sunt trecuti pe liste chiar si la alegeri uninominale. O sa stiu data viitoare. Fie si numai daca s-ar fi implementat votul electronic si inregistrarea electronica a voturilor la alegeri, s-ar fi terminat cu fraudele si rezultatul alegerilor ar fi fost altul, cel real (la noi in firma a doua zi dupa alegerile din decembrie a fost tristete ca in zi de doliu, desi suntem oameni destul de tineri si nimeni n-a mai votat sau n-a mai tinut cu stanga pana acum).
  Asteptam cu nerabdare ziua de miercuri, sa vedem ce va contine epistola “de intentie”, ce va fi trimisa catre “creditori”. De asemenea, va doresc sa votati mereu in Parlament asa cum va dicteaza propria constiinta, indiferent cine va fi “majoritatea” la un moment dat. Ca si predecesorul meu (de mai sus), si eu as fi incantat sa dau mana cu dvs. daca v-as intalni, indiferent de rezultatul demersului dvs. de acum. Cu stima.

 30. Ionel Says:

  O mica remarca pt. Anonymous: aveti dreptate partial. De fapt nu programatorii din Romania au salarii prea mari (media e de 1000 euro brut, cam de 3 ori mai mica decat in Vest) ci medicii de la noi au salarii injositor de mici. In tarile civilizate medicii au cele mai mari salarii, mai mari decat cei care lucreaza in banci, aviatie sau in industrie (vezi de ex. salariile medii din Franta la http://www.insee.fr/fr/themes/tableau.asp?reg_id=0&ref_id=NATSEF04119).
  Unde nu aveti dreptate e la partea de studiu, sa stiti ca e mult de studiat in IT, cam la fiecare 2-3-5 ani esti nevoit s-o iei de la capat si sa inveti alte lucruri, fiindca domeniul evolueaza continuu, iar multe din cartile scrise

 31. Adrian I. Pop Says:

  anonymus, varujan face ceva in domeniul care-l pasioneaza. ii apara pe programatori. ai si tu dreptate, si daca activezi pe la spitale, inseamna ca dispui si de oaresce inteligenta — alegeti-va fratilor reprezentanti ca varujan, pe palierul vostru.
  si scuza-ma, dar am dat lectii la medici primari cu 6 ani de studii superioare, asta dupa ce din cauza unuia aveam 90% sanse sa mor. A trebuit sa caut pe internet mii de informatii ca sa-i explic ce s-a mai schimbat la nivel de tratamente si din ce motive.
  Apropo, nici eu nu sunt programaor, ci un modest geniu absolut.

 32. Ionel Says:

  … multe din cartile scrise acum 5 ani nu mai sunt utile la nimic, ca s-au schimbat softurile si nu mai poti utiliza ce e scris acolo. Asa ca e mult de citit, de studiat si testat, si in permanenta, daca vrei sa ramai “solvabil” in acest domeniu. Cartile de IT sunt la fel de scumpe si de groase ca si cele de medicina, si mai toate sunt in alte limbi, fiindca in romana nu prea se mai traduce nimic. La multe din firme clientii sunt straini, se fac stagii in strainatate, se scriu documente si oferte in alta limba, asa ca mai trebuie sa stii bine si limbi straine, de multe ori inca una pe langa engleza, care “se subintelege”. Nu mai vorbesc de faptul ca scoala nu ne invata mai nimic practic sau care se cere pe piata, cursurile sunt invechite si cum spuneam mai sus, daca au mai mult de 5 ani pot fi aruncate usor la gunoi (exceptie cele de notiuni de baza).
  In IT e ca la fotbal, cel putin in Romania, strangi bani cat esti tanar si cautat pe piata, dupa 40 de ani va fi foarte greu sa mai gasesti de lucru. La medicina e exact invers. Tot respectul pt. medici, cei care isi iubesc meseria si respecta juramantul lui Hipocrate.

 33. varujan Says:

  Cred că socotelile pe care le-am prezentat sunt suficient de clare. Dar mai zic o data de ce:
  Nu pentru că ar fi cine știe ce mare lucru de capul lor
  Nu pentru că nu există alte catogorii mai frumoase, mai destepte, mai cum vreți dumneavoastă
  Nici pentru că nu ar fi alții care exportă ceea ce fac (exportul nici măcar nu este atât de important cât crede multă lume)
  Motivul este unul foarte simplu: aduc extrem de mulți bani la bugetul de stat. Adică, pentru fiecare leu pe care nu îl luăm de la ei, staul ia 13 lei de pe urma simplului fapt că ei muncesc în România. Este un lucru măsurabil, ușor de măsurat și ușor de exprimat. În cazul altor industrii, incliusiv cea din care face parte Dacia, lucrurile stau diferit. Factorul de multiplicare este de cel mult 2, iar forța de muncă respectivă nu are căutare pe piața internațională a muncii. Adică nu prea ar avea unde să plece. Dacă le-am lua însă programatorilor banii, ar pleca. Știm sigur lucrul ăsta din ceea ce s-a întâmplat până în anul 2000. Pentru detalii, vă rog să citiți ce am scris aici.
  În concluzie, nu ei sunt marea chestie în povestea asta, ci banii pe care îi ia statul de pe urma lor și pe care i-ar pierde dacă le-ar reduce veniturile. Cred că să nu iei 30 de milioane de Euro/an ca să iei 450 milioane de Euro/an de pe urma a 16.000 de oameni, e foarte mult și merită.
  Și acum vă pun eu o întrebare. Este, sper, limpede că avem o mare nevoie de bani. Cum e mai bine să facem: să încercăm să facem mai mulți sau să mai pierdem din ce avem? Că de cheltuit, e ușor…
  Ideea de a compara, opune, masura IQ-uri, utilități sociale ș.a.m.d., s-o putea dezvolta în felurite forme, numai că eu prefer să măsor totul simplu și practic. În bani adică. Dacă scot mult mai mulți bani decât investesc, e bine. Dacă e pe dos, nu e bine. Pare simplist, dar așa se face că în societățile în case se trăiește bine (adică bine pe bune, nu ca în sloganul de fraierit fraieri), lucrurile se vând și se cumpără cu bani și de-aia oamenii s-au obișnuit să gândescă practic și să măsoare și să compare ușor.

 34. varujan Says:

  @Ionel, Anonymous
  Vă rog mult, nu încercați să comparați meserii între ele. Este ca și cum am încerca să ordonăm punctele în plan. Orice meserie merită respectată și orice meseriaș adevărat merită tot respectul din lume. Aici nu vorbim despre meserii ci despre bani.

 35. Same Anonymous Says:

  1.Ma scuzati ca va corectez dar sa luam de pilda Mercedes: in medie 30.000 euro una bucata masina. cate antivirusuri vinde softwin ca sa faca 30.000 de euro. cred ca 30.000 de antivirusuri :). Cati oameni trag in piept pe banii statului Siveco ca sa vanda de 30.000 euro? La fel si cu Dacia dar la o scara mai mica. S-a bagat deja 1 mld euro oin informatizarea statului - unde se vad banii????
  2.Sa-l apreciem pe Dinu Patriciu ca a facut avere din 50.000 $ petromidia la cumparare si la vanzare 2 mld $? - asta referitor la criteriul important banul in evaluarea lucrurilor - parca s-a mai facut un capitalism din asta salbatic si in Germania interbelica si parca stim la ce a dus:)
  3. Cum se face ca sistemul romanesc de invatamant care este la pamant produce atatia specialisti in IT?(Probabil e ceva in apa).
  4. Nu ma intereseaza banii care intra la statul hotz roman -pentru ca stiu ca nu o sa vad nici unul inapoi. Si daca impoziteaza cu 90% toata populatia nu o sa vad 1 leu. Din punctul meu de vedere se face o grava discriminare, as spune penala, intre categorii sociale pe criteriul ca unii sunt mai importante ca altele, pentru ca muncitorii dau suruburile si taranii dau graul.

 36. Same Anonymous Says:

  Pentru ceilalti de pe site: daca ati fi citit cu atentie ati fi citit si ca “intamplator” cunosc domeniul IT si specializarea, pregatirea celor ce lucreaza in el(nu, nu sunt medic, tzeapa - am dat exemplul unei categorii sociale neglijate dar de o importanta capitala). Pentru ca daca da masina peste mine pe strada ultima persoana de care as avea nevoie ar fi un programator.

 37. Vali Says:

  @Anonymous
  Cred ca totusi nu ati inteles elementul esential: De ce sa schimbam ceva care s-a dovedit a fi eficient si ca produce? Faptul ca alte domenii nu sunt la fel de sprijinite nu inseamna ca trebuie sa eliminam aceasta “discriminare” pe principiul “sa moara si capra vecinului”! Asa suntem noi romanii, in loc sa luptam si sa sprijinim toate ideile care “produc” si care ne ajuta sa ne ridicam, aruncam cu noroi si in ceea ce este bine facut!

  @Varujan
  Toata stima pentru dumneavoastra. De multe ori ma gandeam ca nu mai avem politicieni care sa lucreze si in folosul tarii noastre. Sunteti o raza de speranta pentru viitorul nostru. Inca odata felicitari!

 38. neo geo Says:

  Mai anonymous tu esti amuzant , fara doar si poate ca daca da masina peste tine nu ai nevoie de un programator ,dar nu ar fi fost bine sa te uiti cand treci strada?Nu cred ca e cazul sa facem o dezbatere medici vs programatori , adus foloase diferite .Ce zice domnul Varujan e limpede si clar , industria e volatila , azi e aici maine poate fi in alta tara si ca in curand cresterea de impozit poate duce la o scadere a sumei ce se va indrepta spre buget(stiu ca pentru multi e destul de anti-intuitiv si ca le e greu sa depaseasca un mod de a gandi rudimentar).Nici o alta meserie nu are asa cautare pe plan international .Nu e vina noastra a programatorilor ca medicii sunt platiti execrabil in comparatie cu pregatirea si abilitatea lor.Asa se intampla cand decide statul cum se impart resursele .Felicitari domnule Varujan pentru inteligenta si logica de care dati dovada!Sunt direct interesat pentru ca din vara acesta imi voi cauta loc de munca ca junior software developer si pentru mine (INCA) nu exista varianta plecarii in strainatate (desi deja ma gandeam peste cativa ani sa fac si pasul asta ,chiar si atunci cand exista acea scutire de impozit )

 39. Simona Says:

  Eu citind ce scrieti aici am mari sperante ca nu se va renunta la scutirea de impozit pentru programatori. Sint unul din cei care v-au votat (si am convins si sotul sa o faca :) ) tocmai pentru asta - mi se pare ca este interesul meu.

  Eu lucrez intr-o multinationala care s-a extins in ultimii ani si are planuri sa se extinda in continuare in Bucuresti, toti colegii mei programatori sint scutiti de impozit. Daca se va renunta la scutirea de impozit probabil nu se va mari salariul brut, probabil nu se va extinde la fel de mult cum s-a planificat initial si multi colegi au declarat ca vor pleca cu siguranta din Romania.

 40. eduard Says:

  Eu (care v-am si votat) si alti 130 de programatori din firma mea nu putem decat sa va multumim. Sunteti o dovada clara ca se poate daca vrei chiar si in Romania

 41. Adrian I. Pop Says:

  @ anonymus si la alti anonymus de pe site :-): n-am inteles deloc ca esti medic, n-am zis ca n-ai dreptate, facusem si eu o paranteza legat de medicina.
  si ca sa n-ai accidente de masina, fii precaut, imbraca-te ca Iron Man. invata sa te tratezi singur de eventualele boli sexuale; esenta e sa devii la urma urmei un bun programator al tau. Iarta-mi si mie apetitul pentru mistoruri.

  Cat despre Varujan, desi incearca sa fie incredibil de clar si crede probabil “cu tarie” ce spune atunci cand spune ca singurul lucru la care s-a gandit a fost cum sa aduca mai multi bani la statul mafiot, eu nu cred pe dea’ntregul.
  Asta ar insemna ca nu am nici pe departe dreptate cand spun ca Varujan a incercat sa-i ajute pe cei din breasla, sa-si apere pasiunea. Hai putin “supraumanism” in povestea asta, permite-ti sa-l introduc, da? :-)

 42. Mario Says:

  Varujan, ne poti intari stirea asta?
  http://economie.hotnews.ro/stiri-it-7300226-angajatii-din-vor-scutiti-continuare-impozitul-venituri-patronate.htm

 43. Ioan Says:

  Scutirea de impozit este o facilitate buna din toate punctele de vedere. Creeaza un soi de concurenta neloiala, insa in castigul statului. Numai asa are Romania o mica sansa sa nu ramana chiar codasa printre marile centre de IT din lume.

  Este insa o masura prost gandita si prost aplicata. Eu, cu facultatea de inginerie in calculatoare si tehnologie absolvita in Statele Unite, nu ma pot incadra datorita textului legii ce e conceput cretin. In loc sa ofere aceste facilitati si tinerilor ce eu diplome universitare dobandite in vest, pentru a ii incuraja catusi de putin sa se intoarca in batrana tarisoara, aducand cu ei o pregatire si un know-how deosebit, statul a demonstrat o lipsa totala de viziune cand a elaborat acest text de lege.

  Domnule Pambuccian, parca se pomenea la un moment dat de anumite initiative legislative pentru a remedia aceasta idiotenie. Ce s-a ales de ele?

 44. octavian Says:

  Sunt programator la o multinationala din Bucuresti. Am auzit de dumneavoastra acum 1 an de la managerul meu. Ne-a recomandat sa mergem la vot si sa va votam pe dumneavoastra. Azi din intamplare am intrat pe acest site ,iar dupa o ora de lecturare am ajuns la o concluzie : la urmatoarele alegeri o sa aveti votul meu …

 45. varujan Says:

  @Mario
  Din păcate, da. Și iată de ce spun din păcate. Decizia de a nu se impozita, în continuare, programatorii a fost luată vinerea trecută. Iar cele scrise de mine la comentarii erau clare de tot pentru cine le putea citi corect. Dar decizia urma sa fie făcuta publică miercurea viitoare. Din păcate s-au găsit unii care au aflat de ea azi să vorbească public într-un moment cât se poate de nepotrivit. Când va fi totul gata, sper cu bine, am să vă spun și de ce. Până atunci, vă rog, evitați pe cât puteți să dezvoltați subiectul cu pricina. Și, mai ales, nu alimentați polemici. Mai e foarte mult până miercuri și prin vorbitul ca proasta-n târg un lucru făcut poate fi desfăcut. De data asta, creți-mă, mi-ar fi foarte greu să mai repar ceva. Tot ce pot să vă spun este că, prin gura spartă a unuia care a auzit azi și el de la sursă că este așa, măsura este din nou în pericol.

 46. Mario Says:

  Multumesc, asteptam.

 47. Deltady Says:

  Buna seara Domnule Varujan P. Chiar la mana unei “guri sparte” am ajuns…? Argumentele aduse de Dvs, nu au reusit sa-i lamureasca??? Oare cand se vor lua la verificat toate “investitiile” astea maretze, gen al doilea rand de borduri si instalatie de udat gazonul, in loc de locuri de parcare, refacere pasaj, doar prin inlocuirea bordurilor, in loc de a modifica ceva ce si-a dovedit eficientza?? Desi nu sunt beneficiar al scutirii de impozit, (dar lucrez in domeniu IT), v-am votat cu mare caldura. M-ati impresionat cand v-am ascultat la cateva evenimente organizate de catre un furnizor de hardware, apreciat si laudat de Dvs, cu care din fericire si lucrez…:)Bafta, asteptam cu interes miercurea viitoare!

 48. Robert Says:

  Dar n-ar fi totusi bizar ca dupa ce patronatele au anuntat ca angajatii din IT vor fi scutiti in continuare de impozitul pe venituri (fiindca veni vorba, nu ca programatorii insisi ar beneficia efectiv de aceasta facilitate - la noi in firma s-a zis: daca se va lua decizia de anulare a facilitatii toti programatorii vor avea salariile scazute si ni s-a dat si un link catre un calculator ca sa ne calculam viitoarele venituri - great, thanks…), miercuri sa se revina si sa se anunte contrariul?

  Oricum ceea ce s-a intamplat e un semnal de alarma. Asta inseamna ca aceasta decizie nu mai reprezinta o strategie pe termen lung si se poate anula in orice moment. Deci oricum va trebui sa ne orientam.

 49. varujan Says:

  Că săptămâna asta aud prostii peste prostii, nu mă mir. Dar că ele vin dintre noi… Aici încep să am semne de întrebare serioase. La fel cum cum am în ultimii ani în ceea ce privește generațiile care trec prin facultatea în care predau. Hai, cu răbdare, să vedem ce scrie în comentariul ăsta:
  1. Este limpede (sau nu? atunci măcar sper…) că multe dintre comentarii sunt făcute fără ca cel care le face să se fi ostenit să citească postul și, cu atât mai puțin, comentariile anterioare. De-aia o grămadă de lucruri se tot repetă. Sper că cei care sunteți programatori vă comentați sursele, iar cei care preiau cod scris de altcineva citesc comentariile făcute de înaintașul lor. Dacă cealaltă ipoteză (pe care nu aș vrea să o numesc este cea adevărată… Dar refuz să cred așa ceva.
  2. Despre luarea sau neluarea unei măsuri, nu poate vorbi credibil decât cel care este răspunzător de ea, adică guvernul. Și nu tot timpul, ci atunci când lucrurile sunt definitive, adică, dacă la asumarea răspunderii, pentru că asta a fost calea pe care au ales-o. Dacă era vorba de un pachet legislativ care trecea prin Parlament, singura care o putea confirma credibil era camera decizională, prin votul final dat.
  3. Deciziile nu se iau, evident atunci, ci pe parcurs. Cea legată de neimpozitare s-a luat acum vreo 10 zile fix pe baza argumentelor pe care le-am prezentat și pe blog. Argumentele, la rândul lor au fost construite plecând de la date interne ale unui număr mare de companii, date care mi-au fost furnizate, imediat după ce s-a anunțaț anularea măsurii. Pentru încrederea mare pe care cei care conduc companiile respective au avut-o în mine, le mulțumesc și îi asigur că tot ceea ce am prezentat au fost date consolidate la nivelul industriei. Alături de dânșii, ANIS, ATIC, ARIES și APDETIC, asociațiile profesionale din industrie, precum și o parte însemnată a conducerilor multinaționalelor și firmelor românești din domeniu s-au sincronizat cu demersul făcut de mine și în felul acesta, demersul a fost coerent, bine documentat și eficient.
  4. Acum patru zile, asociația patronală din industrie m-a rugat, prin vocea unuia dintre patronii care a avut un rol important în rezolvarea chestiunii acesteia, să furnizez și asociației patronale cu pricina micul studiu de impact pentru a vorbi aceeași limbă la întâlnirea cu guvernul. Evident, știa că totul a fost rezolvat, dar am convenit că este important ca o asemenea solicitate să apară și pe lista lor, pentru a justifica, o dată în plus, motivele pentru care nu se renunță la măsură. Fiind la volan, l-am rugat să ia datele de pe blog, suficiente pentru scopul propus.
  Totul a fost în ordine până la maniera în care dl Agaton s-a apucat să trâmbițe victoria patronatelor (sună mashpa de tot într-un moment ca ăsta). În treacăt fie spus, majoritatea deciziilor despre care tot vorbește în ultimile zile, erau de mult luate. Nu faptul că a vorbit despre ele este o problemă, ci maniera agresivă și stupidă în care a făcut-o. Dacă spunea că guvernul a decis să ia serios în calcul propunerile respective era ok. Aici și primul ministru a greșit, știind pe cine are în față. Nu trebuia să-i comunice faptul că decizia este luată. De atunci, domnul Agaton nu face decât să oripileze oamenii care vor avea de suferit de pe urma pierderii unei sume importante din venitul lor. Pe oamenii aceștia nu îi interesează nici un calcul economic, iar atunci când cel care vorbește aiurea mai e și agresiv și arogant, da’n pulea, că atât îl duce capul, este posibil să avem de înfruntat o reacție masivă la care guvernul să cedeze. Repet, în momentele astea, cei care au mult de pierdut și de suferit, nu sunt interesați de nici un fel de raționamente legate de relansarea economică. Îi interesează două lucruri: că ei vor suferi în timp ce alții (cu salarii bunicele) nu sunt nici măcar impozitați (și din punctul lor de vedere e corect să fie revoltător) și de întrebarea dacă măsura asta a tăierii veniturilor lor este temporară sau nu. La întrebarea asta trebuia să răspundă cel care vorbea despre măsură. Am făcut-o ori de câte ori am avut ocazia. Azi, noi suntem una dintre speranțele lor, nu niște nesimțiți îmbuibați cum apărem din discursul domnului Agaton.
  Riscul este mare, iar atunci când o masă de oameni este asmuțită printr-un discurs prost și agresiv, lucrurile devin impredictibile.
  5. Ceea ce s-a întâmplat acum, s-a mai întâmplat aproape o dată pe an. Faptul că am rezolvat totul fără valuri, nu înseamnă că nu a existat intenția renunțării la măsură. Principalele momente grele au fost legate de felurite presiuni făcute de către reprezentanți UE. Dar am trecut și vom trece cu bine de chestii de-astea. Nu trageți concluzii pripite din nimic. Mai bine întrebați. Că eu vă răspund. Doar să citiți ce mai răspund și eu pe-aici.

 50. Eduard Says:

  Si este ceva ce mai putem face, acum, dupa ce unii au vorbit fara rost? Acum chiar suntem pasarea din bataia pustii din filmul Bambi… Si culmea este ca noi, programatorii, nu prea putem face nimic, doar sa stam si sa asteptam: nu exista sindicate sau orice fel de asocieri care chiar sa ne reprezinte si care eventual sa incerce sa ne apere…
  Si ce este neplacut pentru toti, nu numai pentru programatori: dupa aceasta perioada de stres am inceput sa aflu de la colegi care nu prea aveau nici un gand dorinte de plecare dintre cele mai serioase. Si exilul va reincepe pentru ca nimanui nu-i place sa stea cu sabia deasupra capului…
  Ca o intrebare: v-ati pus problema infiintarii unei asociatii/sindicat care sa ii reprezinte pe programatori? Nu stiu cati ar adera (si mai ales cati vor mai ramane in tara pe termen mediu) dar este un pas care ar ajuta, daca mai este ceva sa ajute…

 51. varujan Says:

  Asociații există și și-u făcut treaba foarte bine. Eu cred că voi reuși să țin totul sub control. Din fericire, nu mai e mult. Evitați discuții în contradictoriu pe tema asta și nu încingeți spiritele. Va fi bine. Aveți încredere.

 52. eu****** Says:

  Astept vestea de miercuri. Pana atunci vad ca s-au mai potolit valurile din presa. Numai bine!

 53. Ionel Says:

  Dle. Varujan, din pacate se pare ca demersul dvs. nu a avut succes, in nota de fundamentare a Guvernului pt. modificarea Codului Fiscal se specifica faptul ca veniturile din activitati de creare de programe de calculator vor fi considerate venituri impozabile.
  Am gasit informatiile aici: http://www.evz.ro/detalii/stiri/care-sunt-noile-valori-ale-impozitului-pe-proprietatile-romanilor-895931.html.
  Ba chiar reiese ca se vor aduce la buget 30 mil. RON in 2010, 62,4 mil. RON in 2011, 66 mil. RON in 2012 si 70 mil. RON in 2013. Va puteti imagina ca nu va fi deloc asa. Pacat de tot efortul depus. Mai aveti totusi o posibilitate de a va exprima punctul de vedere, care este si al nostru, pe baza propriei dvs. constiinte: la votarea motiunii de cenzura.

 54. Ionel Says:

  E clar, se elimina scutirea de impozit. Vezi la http://www.evz.ro/detalii/stiri/care-sunt-noile-valori-ale-impozitului-pe-proprietatile-romanilor-895931.html
  Mai ramane o singura solutie pt. dvs.: motiunea de cenzura. Chiar daca echilibrarea bugetului trebuie realizata cumva, nu e oportun ca ea sa fie facuta de cel mai prost Guvern pe la care l-a avut Romania vreodata. Sa vina specialistii sa o faca si sa o explice oamenilor.

 55. alex Says:

  foarte de treaba articolul, imi place si respect munca dvs. domnule varujan,

  dar eu am o dilema proprie pe care nu a reusit nimeni sa ma convinga ca asa ceva este normal.

  lucrez din 1997 la o multinationala din romania (nume sonor, nu conteaza acum, sa zicem Compania A) si m-am angajat odata cu un coleg de camera din camin, amandoi aceiasi varsta doar ca am terminat sectii diferite din politehnica. se da legea cu scutirea de impozit, colegul meu care era absolvent de automatica beneficiaza de scutire, eu absolvent de alta sectie din politehnica NU beneficiez (pana atunci eram egali la salar brut si net). cam 70% din cei din companie beneficiaza de scutirea de impozit. dupa vreo 6 ani cateva departamente din companie sunt preluate de o alta multinationala(compania B) dar care nu oferea acea scutire de impozit, ca sa nu existe divergente la toti cei scutiti li se mareste salariul brut pentru a avea acelasi salar net. dupa inca 3 ani be reintoarcem la compania de unde am plecat, si fiecare vine cu salarul brut care il avea (in compania B) dar aici din nou majoritatea beneficiaza de scutirea de impozit, ca asa e legea; si din nou inca o marire cu 16%. pe parcursul acestor ani si eu si colegul meu am avut acelasi procentaj de marire a salarului (grila de bonificatii,majorari este in procente conform unui grafic bine stabilit in functie de vechime si performanta), adica acelasi procent ca valoare de “x%” am luat amandoi pe toata aceasta perioada, + inflatiile din fiecare an. acum dupa atatia ani eu are ca venit deva de 3 ori mai mult decat mine si amandoi suntem la fel: acelasi job, aceleasi taskuri, aceiasi experienta, aceiasi performanta… e corect asa? nu sunt suparat pe el ca nu e vina lui… asa e legea… dar…

  ce parere aveti de asta domnii mei?

 56. Vlad Says:

  @alex “acelasi job, aceleasi taskuri, aceiasi experienta, aceiasi performanta” dar NU si “am terminat sectii diferite din politehnica”. Alex e putin neclar, pentru ca daca tu ai terminat Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor esti inginer, ai terminat o facultate grea dar nu esti informatician. Legea a fost pentru informaticieni, IT-isti. Sunt constient ca sunt si alte domenii importante, chiar mult mai importante, dar fiecare lege are nisa ei. Sincer, ar trebui sa ne ofticam mai mult cand vedem toti parvenitii care fara scoala, fenteaza cu o degajare maxima legea, sau mai exact au legea de partea lor. De ce incercam sa ne atacam tot intre noi?

 57. alex Says:

  @vlad, ca sa fiu un pic mai specific: eu am terminat electrotehnica, si amandoi facem soft pt computerele de bord la masini. bun asa?

 58. eduard Says:

  Pe mediafax a aparut o stire in despre o orodonata de urgenta in care se specifica ca veniturile programatorilor vor fi impozitate. Trebuie sa inteleg ca pana la urma nu am scapat si domnul de la patronate a vorbit prea devreme si in final am pierdut?

 59. Robert Says:

  @eduard
  Unde? Da-ne si noua un link.

 60. Robert Says:

  La conferinta de presa Varujan statea la dreapta lui Boc. Deci da-mi voie sa sper ca nu.

 61. Mario Says:

  Asteptam un raspuns oficial, care sa infirme/confirme stirile aparute,

 62. varujan Says:

  Sunt în măsură să vă confirm, definitiv şi irevocabil, în urma şedinţei din dimineaţa acesta, la care am participat, că măsura neimpozitării programatorilor se menţine

 63. Alex Says:

  Buna ziua,

  Vroiam sa va intreb daca este adevarat ce ati precizat mai devreme. Se pastreaza scutirea de la impozit pentru programatori ? Si daca da, aceasta scutire va fi pastrata si in noul cod fiscal, deoarece astazi au aparut anumite stiri despre masurile noi ce vor aparea in codul fiscal?

  Va multumesc mult pentru eforturile depuse.

 64. vali Says:

  Uite ca am ajuns si sa stau pe un blog toata ziua, dand refresh din cand in cand sa vad aceasta stire. m-am linistit, multumesc. pana acum imi dadea Isarescu emotii cu afirmatia: “Majorarea taxelor trebuie să se facă după extinderea bazei de impozitare şi eliminarea excepţiilor” gasita pe mediafax cautand stirea de care zicea Eduard.

  totusi, primesc acum de la un coleg, link-ul unui articol din gandul:
  http://www.gandul.info/financiar/noul-cod-fiscal-500-000-de-angajati-pe-drepturi-de-autor-vor-veni-cu-bani-de-acasa-la-recalculare-taxa-pe-proprietate-e-dubla-iar-programatorii-nu-mai-au-facilitati-fiscale-6176752

 65. Mario Says:

  http://dexonline.ro/definitie/definitiv
  si
  http://dexonline.ro/definitie/irevocabil

  masura NEimpozitarii se mentine.

  @Varujan, continua la fel, si anunta-ne doar detaliile importante legate de momentul aflarii unui raspuns oficial(a se citi “raspuns de televizor” ca asta se pare ca se doreste).

 66. eduard Says:

  @robert: http://www.money.ro/fiscalitate/vezi-aici-principalele-modificari-aduse-de-noul-cod-fiscal-1-iunie-2010.html

  @varujan: nu pot decat sa va multumesc si sa ma bucur ca am votat cum am votat acu 2 ani (adica cu dumneavoastra)

 67. programator Says:

  Dl. Pambuccian, cu speranta ca va ramane intradevar facilitatea, va multumim foarte mult pentru sprijinul acordat IT. Sunteti printre putinii care au facut ceva pentru economie.

 68. Gabi Says:

  Este incredibil ce se intampla in aceasta tara… Nici nu ma mir ca tara e in gaura asta daca institutiile statului sunt in haos. De ce nu se poate lua o decizie pe care sa mearga toata lumea? Nu stie stanga ce face dreapta…
  E cu adevarat trist.

 69. Westbam Says:

  Buna ziua,

  V-am votat acum 2 ani si nu imi pare rau.
  Va multumesc pentru tot ce faceti pt industrie.
  Totusi, se mentine scutirea de impozit sau nu? Toate ziarele spun ca nu…

  Cu respect,
  Un angajat in it cu impozit 0%

 70. zara Says:

  se va mentine scutirea sau nu? in presa cat si pe ProTV se spune ca se va elimina… :-(

 71. Robert Says:

  Si la Realitatea spune la fel :(

 72. petrozoo Says:

  Se pare (potrivit ProTV) ca angajatii IT vor fi totusi impozitati. Puteti sa confirmati/infirmati aceasta stire?

  Multumesc

 73. zara Says:

  banuiesc ca va ramane scutirea, dl pambuccian a spus-o mai devreme…era dupa sedinta lui Boc, deci banuiesc ca stia ce spune. In plus, Boc nu a spus nimic de scutire….restul au fost deducerile presei.

 74. Bogdan Buga Says:

  Stimate Domnule Pambuccian,

  In primul rand va asigur de toata consideratia mea.

  Si acum intrebarea : vineri, 21 Mai, ziarele scriau ca patronatele ar fi reusit sa convinga guvernul pentru a mentine scutirea de impozit pentru programatori.

  Astazi la stiri se afirma ca s’ar fi scos. Ce ne puteti spune ?

  Cu respect !

 75. Robert Says:

  Presupun ca “presa” a luat masurile astea de undeva. Trebuie sa existe vreun document oficial. Sau nu?

 76. Andrei Says:

  Exista vreo sursa oficiala unde putem vedea si noi?

 77. Sindicatul IT Timisoara Says:

  Buna seara,

  respectele noastre si va multumim pentru sustinere.
  Puteti confirma ceea ce s-a anuntat la stiri? Cum ca totusi a fost reintrodusa impozitarea?

  Multumim

 78. SeNeKa Says:

  In scrisoarea de intentie trimisa catre FMI nu se spune nimic despre impozitarea salariilor pt. programatori:
  http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2010-05-26-7323879-0-scrisoarea-intentie-catre-fmi.doc
  Ramine de vazut daca modificarea Codului Fiscal va introduce acest impozit.

 79. Mario Says:

  Cititi postul de mai sus al dlui Varujan.
  In rest crrd ca cel mai ok ar fi sa asteptam si, din nou, sa nu alimentam polemici inutile pe alte medii de comunicare.

 80. Ioan Says:

  @SeNeKa: De fapt, in noua scrisoare de intentie este precizat:
  “Pentru a spori veniturile bugetare, vom lua următoarele măsuri: (i) o lărgire a bazei de impunere pentru impozitul pe venit şi a bazei de contribuţii sociale (după cum se precizează în Memorandumul Tehnic de Înţelegere (MTÎ)), (ii) introducerea unui impozit pe cifra de afaceri (clawback) pentru distribuitorii de medicamente. ”

  Din pacate, acest MTÎ anexat la scrisoare nu apare insa inclus in documentul pus la dispozitie de hotnews, asa ca nu pot vedea masurile exacte ce vor fi luate pt a largi baza de impunere pentru impozitul pe venit. Dar totusi lcururile nu par a sta deloc roz…

 81. Ioan Says:

  Putem totusi spera (cuvinte prost alese cand e vorba de astfel de masuri) ca largirea bazei de impunere pentru impozitul pe venit sa fie realizata prin masuri altele decat anularea scutirii pentru programatori, precum impozitarea drepturilor de autor, etc.

 82. varujan Says:

  Da. Sursa oficială care confirmă neimpozitarea programatorilor sunt eu. Este cert, clar și încheiat.
  Ca să înțelegeți cum au stat lucrurile, iată întreaga poveste:
  1. Luni 10 mai Guvernul a anunțat anularea măsurii.
  2. Imediat am luat legătura cu Liviu Drăgan, președintele ANIS, cu cei mai importanți patroni români și directori generali de multinaționale din domeniu din București și Timișoara și le-am cerut o serie de date interne care să fundamenteze eficiența măsurii. În paralel, am activat AMCHAM, Camera de comerț Germană și Camera de comerț Fanceză din București
  3. Joi 13 mai am finalizat raportul privind eficiența măsurii bazat pe datele interne puse la dispoziție cu promptitudine de companii. Am reverificat totul și am avertizat asupra nevoii de acuratețe a datelor furnizate în cazul în care s-ar fi dispus o verificare a lor.
  4. Vineri 14 mai am prezentat un raport privind eficiența măsurii Primului Ministru și Ministrului de Finanțe. În urma acestei prezentări a fost hotărâtă eliminarea măsurii de abrogare a neimpozitării programatorilor (că mai simplu nu știu cum să spun asta…). Acesta a fost momentul în care totul a devenit ok.
  5. Sâmbătă am convenit cu patronatul din industrie, într-o convorbire cu domnul Nicolae Badea, să susțină și el aceleași chestiuni. Just in case.
  6. Joi 20 mai, la rugăpmintea lui Nicu de a pune la dispoziție patronatelor raportul făcut de mine, i-am rugat, dată fiind urgernța să ia datele (sficiente, zic eu) prezente pe blog-ul aceta.
  7. Vineri 21 mai, Premierul a confirmat patronatelor hotărârea de a nu impozita programatorii. În urma trâmbițării ei publice, a fost singurul moment în care lucrurile au fost puțin scăpate de sub control. Din fericire acum e ok. În treacăt fie spus, toate măsurice solicitate şi acceptate în cursul discuţiilor din acea zi, erau de o săptămână convenite, iar patronatele ştiau despre câteva dintre deciyiile luate.
  8. În cursul zilelor de 23, 24 şi 25, a trebuit să păzesc această măsură de o serie de presiuni care apăruseră pentru anularea ei, în urma vorbitului aiurea de luni.
  9. Azi, în şedinţa de la Guvern la care am participat între ora 9 şi 14, măsura era deja în mod cert şi irevocabil menţinută. Am verificat şi reverificat, pentru că diavolul este în detalii. La prânz, când ştiam că nu mai poate fi în nici un fel anulată, am anunţat ANIS şi pe câţiva dintre conducătorii din industrie.
  10. În seara aceasta, am privit amuzat ştirile din presă, l-am sunat totuşi pe Primul Ministru înainte de conferinţa de presă de după şedinţa de Guvern legată de adoptarea scrisorii către FMI pentru a mă convinge că sunt aiureli, apoi pe Ministrul de Finanţe şi amândoi mi-au reconfirmat că totul este ok.

  Aşa că: TOTUL E OK. Şi îm scrisoarea către FMI şi în modificarea Codului Fiscal.
  Chiar nu puteţi avea încredere în ce vă tot spun de două săptămâni încoace?

 83. zara Says:

  MULTUMIM! Dau o bere la Timisoara! :-)

 84. Bogdan Buga Says:

  Stimate Domnule Pambuccian,

  VA MULTUMIM !

 85. Ioan Says:

  Multumim! Avand in vedere circul la care am asistat mai ales in ultima perioada, cu unele afirmatii facute de unii ministri, contrazise de altii si retractate de primii, increderea in guvernanti e practic inexistenta. Sunt insa placut surprins de modul deosebit in care ati actionat si orchestrat aceasta miscare. Jos palaria! Avem un om de o competenta si o pregatire deosebita in camera legislativa. Off-topic, mi-a facut mare placere sa va ascult la radio romania legat de trecerea la televiziunea digitala terestra.

 86. SITT Says:

  Respectele noastre. De ce nu pot fi oare macar 10-20 in parlament care sa gandeasca ca si dumneavoastra?
  O sa revenim in perioada urmatoare cu cateva chestiuni pe care dorim sa vi le supunem atentiei. Una din ele se refera la legea 67/2006! :)

 87. asarpe Says:

  Jos palaria pentru profesionalism si insistenta.

 88. Adrian I. Pop Says:

  Haideti mai copii, imi place. Varujan si-a punctat facerile. A stiut sa argumenteze, cum isi argumenteaza un programator adevarat informatia catre inputuri. Si outputurile au putut.
  Hai ca se poate, da? incercam si altii sa muncim astfel? :-)
  Bine, stiu ca nu. Atunci, hai sa importam niste armeni. Ca alte neamuri bastinatizate nu vor sa ne ajute pe noi, impotentii de romani.

 89. zara Says:

  Legat de armeni: varujan vosganian e si el armean….si nu mi-as dori mai multi ca el :-). Pe de alta parte, fratii Karamian se pricep ca nimeni altul la negocieri si afaceri (prietenii stiu de ce).

 90. Andrei Says:

  @zara
  Varujan Vosganian este un scriitor foarte bun.

 91. John Says:

  Domnule Pambuccian,

  Pana la urma sunt sanse ca scutirea de impozit sa nu fie anulata? Acum cateva zile se parea ca va ramane.. E adevarat?

 92. John Says:

  Multumesc, am citit comentariile de mai sus..

 93. Filip Says:

  GG (good game) Mr. Varujan. Nu trebuie sa va simtiti neapreciat sau lipsit de increderea noastra, a celor care va citesc blogul, increderea se castiga… and you’ll get mad skill points for this one, “trust me” :D.

 94. Sebi Says:

  Incredibil:
  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7252986-update-3-scrisoarea-intentie-catre-fmi-daca-reducerile-salarii-pensii-nu-efect-vor-creste-taxele-impozitele-plata-efectiva-creantei-rompetrol-incerta-evaziunea-fiscala-creste-impozit-cifra-afaceri-pen.htm

 95. gabi Says:

  domne, eu nu mai inteleg nimic. Pe toate posturile de televiziune se spune ca venitul programatorilor va fi impozitat numai dumneavoastra combateti increzator acest lucru. Eu cum pot afla adevarul????

 96. Sebi Says:

  @gabi
  pe toate posturile dar si pe site-uri (vezi Hotnews: Daca reducerile de salarii si pensii nu au efect, vor creste taxele si impozitele. Plata efectiva a creantei Rompetrol e incerta, evaziunea fiscala creste. Impozit pe cifra de afaceri pentru distribuitorii de medicamente. Eliminarea scutirii pentru angajatii din IT) E mult prea ciudat.

 97. Andrei Says:

  gabi, am incredere deplina in dl. Pambuccian, insa la cat de duplicitari sunt cei din guvern, ai o singura sansa sa afli adevarul: la salariu!

  Domnule Pambuccian, indiferent cum o iesi, va multumim pentru toate eforturile depuse!

 98. Sebi Says:

  @Andrei
  Exact, cred ca au modificat-o dupa sedinta de guvern.

 99. Radu Says:

  Asta e, ne-au pacalit…

 100. mau Says:

  Domnul Varujan a spus clar in comentariul de la ora 8 : 48 ca decizia de neimpozitare se mentine, clar si irevocabil, vad ca in continoare inca o tot dati la palavrageala si nu aveti incredere.
  Pe de alta parte in seara asta aflu prima data de dumneavoastra domnule Varujan, am citit ce ati postat si toate comentariile si pe mine m-ati convins, la urmatoarele alegeri aveti fara indoiala votul meu. Recunosc (mea culpa) ca astazi (de fapt ieri 26 mai ca acum e trecut de 12:) am auzit prima data de dumneavoastra dar m-ati convins, pana acum auzisem doar de celalalt varujan (vosganian:)

 101. Adrian I. Pop Says:

  @zara: ii selectam dupa barba. ok?
  ce-ai cu vozgy? ca e simpatic :-)

 102. Ionut Says:

  man, articolul ala de pe hotnews e mai vechi ( de pe la vreo 10 mai ), oricum nu stiu de cand era update-ul.

  prea multa intoxicare media. noi il credem pe varujan, dar suntem circumspecti in legatura cu “bunele intentii” ale guvernantilor si stium ca pot juca la dublu.

  maine probabil lucrurile vor fi mai clare…

 103. varujan Says:

  Varujan chiar este Varujan Pambuccian?

 104. Andrei Says:

  Si astazi dimineata pe toate posturile: “scutirea a fost anulata”.
  Cand toti zic intr-un fel si numai aici altfel, ceva e in neregula. De aceea am intrebat “sursa oficiala”. Sursa oficiala este documentul in sine facut public unde sa scrie negru pe alb. Altfel, la sedinta de guvern aia au spus intr-un fel, si dupa aia au dat-o cotita.

  Vorba lui Fox Mulder: “trust no one”. Nu mi se pare deloc greu de inchipuit sa-i fi spus lui Varujan intr-un fel (sau la sedinta de guvern) si dupa sa schimbe. Nu? Mai ales ca se stie ca au fost presiuni.

 105. varujan Says:

  good point

 106. Florin Says:

  Offfff,

  nu mai stiu ce sa cred. Blog-ul asta e singura oaza de speranta (pentru unii deja certitudine) ca deducerea se mentine. Eu sunt circumspect.

  Informatiile din alte surse sunt toate “de rau”.

  Numai bine si cine afla ceva va rog postati cu incredere.

 107. varujan Says:

  pai citeste scrisoarea. scrie negru pe alb, salariile programatorilor vor fi impozitate.

 108. Florin Says:

  In scrisoarea de intentie la masurile legate de venituri bugetare e cam ambiguu pentru mine:

  • Pentru a spori veniturile bugetare, vom lua următoarele măsuri: (i) o lărgire a bazei de impunere pentru impozitul pe venit şi a bazei de contribuţii sociale (după cum se precizează în Memorandumul Tehnic de Înţelegere (MTÎ)), (ii) introducerea unui impozit pe cifra de afaceri (clawback) pentru distribuitorii de medicamente.

  Are cineva textul memorandumului tehnic actualizat ieri ?

  Multumesc.

 109. Andrei Says:

  Probabil ca televiziunile il aveau …

 110. Alex Says:

  “good point”?? Pai ori stiti ceva si puteti confirma oficial, ori spuneti “good point” la o afirmatie care pune sub semnul intrebarii comentariile dv. anterioare.

 111. mau Says:

  Cititi ultimu comment (penultimu pardon - ala lung) si el zice foarte clar acolo, ce atatea povesti, in plus boc nu a zis nimic de asta, doar de mame cu 15%, daca se anula scutirea sigur era o “fraza” si despre asta ieri, nu credeti?

 112. varujan Says:

  Nu ştiu de unde a apărut tâmpenia asta în presă. Aseara, în conferinţa sa de presă, Ministrul Finanţelor a spus şi el clar că NU se inpozitează salariile programatorilor. Mai mult, cu o jumătate de oră în urmă, am avut o discuţie telefonică în care omul a fost de acord să postăm documentele cu FMI, UE şi Legea de modificare a codului fiscal, aşa cum sumte în momentul de faţă. Nu vă luaţi după informaţii aiurea sau după ce vă spun oameni care comentează ce citesc prin ziare. Vă rog, aveţi încredere în ce vă spun. Presa e ca tot ce mişună în jurul nostru…

 113. Andrei Says:

  @Alex: am impresia ca oricine se poate semna “varujan” :) Nu e un sistem cu useri inregistrati.

 114. radu Says:

  # varujan Says:
  May 27th, 2010 at 8:23 am

  pai citeste scrisoarea. scrie negru pe alb, salariile programatorilor vor fi impozitate.
  ———–

  acum spuneti ca se vor impozita? sau nu e postarea dvs?

 115. Florin Says:

  @ mau

  probabil “good point” se refera la faptul ca teoretic oricine poate posta cu numele “varujan”.

  Si sigur la ultimele 2 post-uri cu numele “varujan” nu este vorba despre titularul prezentului blog.

 116. Alex Says:

  @Andrei: ok, atunci dl. Varujan ar trebui sa modereze comentariile, sau macar in ceasul al 14-lea sa le stearga pe cele scrise de “falsul Varujan” :D

 117. Florin Says:

  Incep sa am indoieli de autenticitatea ” varujan”-ului , si nu ma refer la evidente si chiar la cel de la postul de la 8:30.

 118. varujan Says:

  Am lăsat şi căcaturile scrise sub aparenta mea semnătură. Cred că trebuie să fii foarte de-al locului ca să faci chestii de-astea. Vă repet, NU se impozitează veniturile programatorilor. Faptul că pot exista oameni care se amuză în felul acesta, mă determină să le dau aici IP-ul. Poate că ne amuzăm şi noi un pic :D
  Iată IP-ul celui care semnează la mişto varujan şi scrie tâmpenii pe blog-ul meu:
  89.120.155.163

 119. Robert Says:

  Va multumesc foarte mult pentru eforturile depuse pentru noi. Sper ca totul sa fie bine. Eu si colegii mei avem increde in dumneavostra.
  @Timisoara

 120. zara Says:

  Unde putem gasi Legea de modificare a codului fiscal?

 121. Florin Says:

  Salve din nou,

  Se pare ca au anuntat acum la stiri ca scapam de “sodomizarea” veniturilor.

  Nu stiu pe ce post exact, am primit doar un SMS.

  Oricum, impozitatat sau nu, ar trebui sa ma intorc la lucru acum:)
  Numai bine

 122. xkz Says:

  “varujan”-e de la ora 8:23, mai jos dau linkul catre scrisoarea de intentie publicata pe hotnews. Ne spui si noua exact la ce pagina, ce alineat scrie negru pe alb ceea ce sustii tu ? Sau tu te uiti pe alt document ?
  http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2010-05-26-7323879-0-scrisoarea-intentie-catre-fmi.doc

 123. Florin Says:

  pe PRO TV

 124. varujan Says:

  Azi îmi va transmite Ministrul Finanţelor cele trei documente în forma lor finală cu acceptul de a le posta. Am să văd unde şi voi da link aici. Probabil însă că la noapte, ca acum prefer să supraasigur totul. NU se impozitează programatorii.
  În altă ordine de idei, vă retransmit IP-ul celui care scrie pe-aici tâmpenii sub numele meu: 89.120.155.163 Poate îi amplificăm puţin cheful de mişto. Eu nu pot, că eu am dat legea aia nashpa cu 15 ani la răcoare…

 125. varujan Says:

  Dar cred că o localizare mai fină cu ajutor de la prietenii de la RomTelecom s-ar putea. Că tipul cu IP-ul 89.120.155.163 care se dă drept eu e la ei în reţea. Se-aude la fraţii de la RomTelecom?

 126. invest Says:

  din pacate nu putem afla cine e respectivul. e un casnic, fara chef de munca, cu net de la romtelecom.

 127. Andrei Says:

  multumim si apreciem! si scuze pentru suspiciuni, dar asta este mediul in care traim.

  incercam sa ne tinem departe de fluxurile de stiri pana postati documentele.

  IP-ul smecherului este de Dolce, ADSL.

 128. nu_conteaza_numele Says:

  In loc sa facem o vinatoare de vrajitoare dupa un anumit IP sau sa dam cu presupusul care este varujan cel real si care nu, cred ca mult mai simplu ar fi ca domnul Pambuccian sa faca un entry nou pe blog, zona administrata numai de dansul (si nu in zona de comments unde oricine poate posta orice si mai ales sub orice nume) si in care sa lamureasca problema.

 129. Mihaela Says:

  de acord cu nu_onteaza_numele.

  multumim mult domnului Pambuccian pentru tot efortul !!!!

 130. cititor9 Says:

  Multumiri pentru tot ceea ce faceti in spatiul public!

 131. Crs Says:

  Domnule Pambuccian , pentru a risipi toate indoielile este de ajuns un lucru foarte simplu, stergeti toate comentariile semnate cu “varujan” ce nu va apartin domniei voastre.
  Va multumim pentru tot ceea ce faceti!

 132. Mario Says:

  @Ionel, replyul tau de pe realitatea.net nu face decat sa alimenteze eventuale alte discutii/polemici/injurii pe aceasta tema (din categoria DMAgathon).

 133. varujan Says:

  Voi intra acum pe Realitatea pentru clarificari. Stirea gresita a plecat din Gandul iar toti s-au luat dupa el. Agaton a facut suficient rau prin fanfaronada aberanta de care da dovada si toate prostiile astea ma fac sa intervin public

 134. eduard Says:

  Comunicat de presa al ACPR:
  http://www.realitatea.net/creierele-it-din-romania-vor-migra-spre-silicon-valley-din-cauza-masurilor-lui-boc–spune-acpr_715593.html

  In mod sigur guvernul actual are o problema de comunicare chiar si cu patronatele…

 135. varujan Says:

  Am transmis acum, cu incuviintarea Ministrului Finantelor, cele trei documente (Ordonanta privind Codul Fiscal, Scrisoarea FMI si scrisoarea UE) asa cum au fost semnate in dimineata asta. Vor fi postate pe site-ul ANIS. Din pacate, Valerica Dragomir careia i-am transmis acum documentele nu este in sediul ANIS asa ca va dura putin pana la postarea pe site-ul lor.
  Din cele trei documente, REIESE CLAR ca programatorii NU vor fi impozitati. Nu va luati dupa toti papagalii care bat campii.
  Astept sa fiu contactat si de cele doua posturi de televiziune care raspandesc o stire falsa data de Gandul. Se vede treaba insa ca papagalii au mai multa trecere in presa decat cei care stiu despre ce vorbesc.

 136. Ionel Says:

  Culmea e ca Gandul chiar publica Scrisoarea de intentie catre FMI si Memorandumul catre UE la adresa: http://www.gandul.info/news/guvernul-a-dat-unda-verde-scrisorii-catre-fmi-cititi-la-ce-s-a-angajat-romania-70-000-de-concedieri-si-cresterea-taxelor-in-functie-de-necesitati-6181074
  In cele doua documente nu se mentioneaza absolut nimic despre programatori, asa ca ramane cum a fost initial, adica impozit ZERO.
  Asteptam si Ordonanta privind Codul Fiscal.

 137. Edgar Says:

  Documentele au aparut pe site-ul ANIS.

  http://www.anis.ro/2010/05/27/status-impozitul-0-documentele-de-angajament-ale-romaniei/

 138. Ionel Says:

  Toate cele trei documente pe site-ul ANIS la http://www.anis.ro/2010/05/27/status-impozitul-0-documentele-de-angajament-ale-romaniei/

 139. Gabi Says:

  http://www.anis.ro/2010/05/27/status-impozitul-0-documentele-de-angajament-ale-romaniei/

 140. ameno Says:

  Ceea ce demonstreaza pentru a nu stiu cata oara dezinformarea sau lipsa de profesionalism a celor din presa romaneasca!
  Una peste alta, scaparam ieftin. O fi bine, o fi rau? Pe termen mediu si lung, ca pe scurt e bine certamente!

 141. Tiberiu Says:

  S-a afisat pe ANIS:
  http://www.anis.ro/2010/05/27/status-impozitul-0-documentele-de-angajament-ale-romaniei/

 142. Ionel Says:

  Dle. Varujan, nu vreau sa creez confuzie, dar Ordonanta de urgenta a Guvernului publicata pe site-ul ANIS se refera la combaterea evaziunii fiscale, nu la modificarea taxelor si impozitelor (de ex. nu se mentioneaza impozitarea cu 16% a dobanzilor de la depozite bancare, conturi curente sau titluri mobiliare).
  Acestea au aparut intr-un alt proiect de Ordonanta, ce poate fi gasit la http://www.evz.ro/detalii/stiri/care-sunt-noile-valori-ale-impozitului-pe-proprietatile-romanilor-895931.html (e de ieri, e adevarat, poate nu mai e real). Se pare ca tot nu e totul “oficial”. Evident ca scutirea sau nu de impozit a programatorilor n-are nimic de-a face cu evaziunea fiscala. Poate v-au dat de la Guvern alt document decat ce trebuia. Ca la noi la nimeni!

 143. Andrei Says:

  Citat din MEMORANDUM SUPLIMENTAR DE ÎNŢELEGERE (Al doilea addendum la Memorandumul de Înţelegere):

  “Implementarea riguroasă a unor măsuri de sporire continuă a veniturilor, ce includ:
  o Extinderea bazei de impunere pentru impozitul pe venit pentru a include şi
  tichetele de masă, veniturile din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la
  depozitele bancare, şi plăţile compensatorii;”

  Sursa: http://www.anis.ro/wp-content/uploads/2010/05/Memorandum-UE.pdf

 144. Alex Says:

  Au fost publicate documentele pe site-ul ANIS. (http://www.anis.ro/2010/05/27/status-impozitul-0-documentele-de-angajament-ale-romaniei/).

  Domnule Pambuccian, va multumim din suflet pentru tot sprijinul acordat.

 145. Edgar Says:

  Ăştia de la Realitatea spun iar că se impozitează

  http://www.realitatea.net/guvernul-a-finalizat-proiectele-de-lege-prin-care-strange-cureaua-bugetarilor–vezi-documentele_715613.html

  N-au fost atenţi la explicaţiilor dvs. se pare…

  Se impozitează:

  * tichetele cadou, de creşă, de vacanţă şi de masă
  * dobânzile la depozitele la vedere/conturi curente şi la termen
  * plăţile compensatorii
  * salariile programatorilor
  * 3 clădiri în proprietate, în afara celei de domiciliu - taxare suplimentară 200 %
  * procentul deductibil pentru drepturi de autor scade de la 40% la 20%

 146. Marius Says:

  Domnule Pambuccian, va multumim pentru tot sprijinul acordat.

 147. Alexandru Says:

  Domnule Pambuccian, va multumesc. Pt. ce ? Pt. idei, pt. actiune, pt, activitatile desfasurate in folosul specialistilor si a industriei de profil din Romania, pt. faptul ca va comportati cum ar trebui sa se comporte si ceilalti politicieni din Romania. Din pacate, aproape toti ceilalti sunt niste javre ordinare, penale, spagare si lipsite de creier, idei si moralitate. Sper sa rezistati in cloaca aia de parlament. Daca nu, macar stim ca unu’ de-al nostru a incercat si a reusit o vreme sa fie un exemplu pt. politicieni si politica. Da’ doar unu’ singur a reusit.

 148. Edgar Says:

  Cei de la Realitatea au scos partea cu “Se impozitează”… Profesionişti.

 149. Gabi Says:

  @Edgar, citeste din nou stirea se pare ca au retras paragraful “incriminat” :)

 150. DanM Says:

  Jos Palaria Domnule! nimic mai mult nimic mai putin, mai avem nevoie si de oameni in tara asta, va multumim ca ati pastrat legatura si totodata ca ati clarificat informatiile “pe surse”.

 151. radu Says:

  Daca ar fi mai multi ca dvs in parlamentul tarii, sunt sigur ca nu am fi ajuns in situatia de acuma.

  Jos palaria si mult succes de acum inainte!

 152. Serban Says:

  Domnule Pambuccian,

  Va multumesc pentru intiativa, implicare si eforturile depuse!

 153. ovidiu Says:

  Fara initiativa dumneavoastra, la ora asta as cauta de munca pe site-uri din Austria/Norvegia/Germania.

 154. alexk Says:

  bah ma uimiti… valoarea voastra sta in aia 16%. mie daca imi scade salaru imi ia max 3 saptamani sa ma mut la alta companie aici in romania care imi va da salar cel putin cat castig acum(in situatia actuala si castig mult peste 1000euro net)… mi-e mila de voi cei care va cramponati in acesti 16%, par ca ati fi limitati. sa nu ma intelegeti gresit: sunt si eu ca legea sa ramana asa cum e, dar ma dezgusta vaietatul care il vad pe toate forumurile: un it-st bun (indiferent ca e developer sau nu) se descurca… cei care sunt mediocri se vaieta cat se poate deoarece nu pot mai mult.

 155. bog Says:

  @alexk

  Si eu castig mult peste 1000 eur net dar asta se datoreaza in parte valorii personale si in mare parte pietei. Pot fi un geniu IT daca nu e cerere pe piata. Asadar cei 16% pentru care ne vaietam creeaza piata…si pe bune ca as tine cu dintii sa o creeze si de acum incolo
  Ce nu se intelege inca destul de bine este ca tot ansamblul trebuie sa functioneze ca sa ne mearga bine…doar creierul personal nu e de ajuns…

 156. alexk Says:

  @bog

  pai cam asta spun si eu: un om performant (dea dreptu’ performant) este cautat tot timpul, si oricand poate sa isi schimbe jobu’ ca este si va fi cerere tot timpul pentru acest gen de oameni. pentru mine in momentul actual mai important decat banu’ (in cazul in care ar trebui sa schimb compania) nu este suma ci restul de beneficii si mediul de lucru.(rog a nu se intelege gresit: nu as accepta sub cat castig acum, ci daca as avea de ales intre ce e acum +20% si atat, si cat am acum dar un mediu de lucru in care sa imi fie drag sa vin la lucru as prefera ultima varianta). revenind la topicul initial: se cauta IT-sti profesionali (profesionisti) si se platesc bine, dar asta nu inseamna un proaspat absolvent sau cineva cu 3-5 ani de experienta care a schimbat in aceasta perioada 5 companii (asta decat daca ii ceva guru si poate face munca unei echipe). eu acum sunt solicitat de mai multe companii din ro, si ma bate gandu’ sa fiu freelancer in romania… la primele calcule ce le-am facut: mi se merita. eu personal lucrez pe prioecte, nu la norma de 8h/zi ca sa am unde merge la lucru si sa am de unde pleca. iau bonususri serioase daca taskurile le termin inainte de data finala a proiectului, si daca nu mai sunt necesare retusuri. eu personal zic ca se poate: acuma depinde de fiecare in parte, cat ii dispus sa evolueze si sa avanseze. nu m-am nascut invatat peste noapte ci sunt ani de experienta si studiu in continuu. ca se scoate sau nu se scoate scutirea de impozit eu o privesc ca pe o provocare; normal ca ma va afecta si pe mine, dar nu ma cramponez de asta; stiu ca se poate si mai bine, dar asta numai prin forte proprii. mie nu mi-a dat nimeni nimic, tot ce am este pe spatele propriu(si al sotiei, binenteles); impreuna am pornit de la zero fara ajutor si pot sa spun ca am reusit in viata, dar ne-a luat ceva timp.

 157. ITBanateanu Says:

  Va salut,
  Am urmarit cu atentie subiectul pentru ca ma intereseaza. Viti amabil puteti sa faceti un update a situatiei, daca mie mi-a scapat scuze insa iata ce stiri apar pe site-urile de stiri:
  http://stirileprotv.ro/stiri/economie/impozite-noi-vom-da-la-stat-bani-pentru-drepturile-de-autor-pfa-si-tichete.html

  “Si programatorii IT vor fi impozitati, potrivit Noului Cod Fiscal. Pana acum erau scutiti de la plata taxelor.”
  Ce sa mai intelegem?! Plecam din tara asta condusa in bataie de joc sau nu?!
  Multumesc!

 158. EVEREST Ultimate Edition v5.50.2100 Final - Multilingual - Full Says:

  [...] Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim ?i diferen?a … [...]

 159. varujan Says:

  @EVEREST Ultimate Edition v5.50.2100 Final - Multilingual - Full
  Aaaaa… Facem spam publicitar. Puteam să-l şterg e adevărat, dar am să fac un lucru şi mai rău ca să le treacă şi altora cheful:
  Produsul este de căcat - nu îl cumpăraţi!
  Mai trimitem linkuri de-astea? :D

 160. Mihai Stanciu Says:

  Pana la urma cum a ramas in privinta impozitului, dupa votul de ieri?

 161. varujan Says:

  @Mihai Stanciu
  Nu pot să cred că e adevărat!
  Păi dacă în legile pe care şi-a asumat răspunderea Guvernul nu mai scria nimic despre impozitul cu pricina, cum credeţi că a rămas? Şi ce legătură are moţinea venită în continuarea unor texte de lege în care nu scrie nimic despre impozit, cu impozitul? Este ca şi cum Guvernul şi-ar fi asumat răspunderea pe un pachet de legi privind agricultura, o moţiune depusă de opoziţie nu ar fi trecut şi m-aţi fi întrebat acelaşi lucru.
  Observ, cu anărăciune, că un număr din ce în ce mai mare de oameni inteligenţi şi tineri nu dau nici o importanţă unei elementare culturi politice. Este un lucru foarte important, zic eu. Pentru că înţelegând mecanismele care ne afectează viaţa de zi cu zi, ajungem să ştim ce şi cum să alegem şi să putem influenţa viaţa aia de zi cu zi.

 162. Anonymous Says:

  Interesant. Sa stiti ca va stimez dle Varujan; dar scutirea de impozit unor categorii sociale este o greseala; o spune cineva care se poate spune ca beneficiaza de scutire. Voi aduce si cateva argumente.

  1. Nedreptatea sociala. Ca si inginer software nu consider ca am fi mai presus de de un inginerii chimisti de exemplu. Anii de pregatarire nu sunt mai multi, echipamentele necesare pregatirii, softul nu sunt mai scumpe pentru a pregati un inginer IT - cu precadere software - ci as putea spune ca este chiar invers. Sunt un mare sustinator al impozitului unic, si “bogatii” si “saracii” sa plateasca impozit egal ca si procentaj din veniturile lor, dar cu tot libertinismul asta nu pot sa trec cu vederea ca parintii nostri platesc impozit din 100 euro iar noi nu platim impozit zero din 1000… Asta este dincolo de toate principiile liberale.

  2. Impozitul unic. Este in directa contradictie cu cota unica. Nu stiu cum se face dar orice principu gasit si argumentat ca bun reusim sa-l stricam, corupem cu tot felul de situatii particulare. Pai daca e unic sa fie unic, pentru toata lumea. Odata creat precendent se pot argumenta si alte situatii, credeti-ma. De ex. de ce nu am scutii de impozit (sau pe jumatate) cei ce lucreaza in turism. Tot dorim sa facem ceva in aceasta privinta dar nu reusim… Ca software vor fi intotdeuna chinezi si indieni care sa ne inlocuiasca dar ca si turism Romania este unica; sau cel putin asa cred multi. Argumentul meu nu este un spici de sustinere pentru turism, ci de arata ca se pot gasi usor si alte domenii care aduc bani si cu foarte, foarte mare potential.

  3. Idea ca sustinem personalul din IT. Cea mai mare gogoasa! Oamenii din industrie nu sunt beneficiari directi al acestei masuri. Ca dovada ca la toate incercariile de schimbare sar in sus patronii/managerii de top al companiilor afectate. Deci sa fie clar, astfel de masuri ajuta firmele si nu oamenii! Patronul da si va continua sa dea in functie de piata, luand ca referinta netul si nu brutul, chiar daca in final costurile ajung pe firma. Nu sunt impotriva idei de a sustine industria de IT, dimpotriva! Dar modalitatea in care se face este profund gresita. Cum as face eu? Impozit pe profit/venit redus. Scutiri de taxe, etc… dar toate la nivelul firmei si nu la nivelul angajatului.

  4. Prin reintroducerea impozitului vor pleca IT-istii. Gogoasa! Poate a fost adevarat in trecut, dar nu va exista un exod prin reintroducerea impozitului. Sa nu vorbim ca firmele vor compensa, deoarece cum am spus ele se uita la net; chiar daca asta nu se va intampla din prima. Dar intr-un an, doi salariile nete vor fi la acelasi nivel sau mai sus. O alta chestie: cei care ar pleca de spaima impozitului au plecat de mult, sau daca nu vor pleca acum de la maririle care se vor produce si de marirea TVA.

  5. Sa nu uitam de efectul negativ. Ca si ne-platitor de taxe am pe formularul fiscal venit zero. Atentie: zero! Cina imi garantiaza mie ca in 20 de ani nu voi fi un paria al societatii? Intelegeti oameni buni? Felul in care astfel de lucruri sunt vazute si raportate la sistemul de valori se schimba in timp. Sistemul de valori se schimba in timp… Sunt convins ca o gramada de oameni ignora acest fapt dar ajunge sa ne uitam in trecut sa vedem cate de mult s-a schimbat sistemul de valori… Se poate intampla ca un Vadim al anului 2030 cand sistemul este aproape de colaps sa spuna ca cei care nu au platit sa fie beneficiari secundari, cu pensii reduse, cu access redus la sistemul de sanatate… deci chiar nu se poate prezice ce se va intampla, dar un lucru-i sigur peste 20 de ani alegerile si argumentatiile noastre de acum vor fi lipsite de valoare. Nu va mai conta un argument steril: “ca noi am incercat sa sustinem industria IT”…

  6. Argumentatia banilor adusi de IT. Este adevarata intr-un anumit sens, dar industria software s-a dezvoltat in Romania pentru ca a fost singurul sector ce se putea dezvolta fara sprijinul guvernelor stupide care s-au precedat. Deci ideea ca IT-ul produce bani pentru ca a fost sprijinit anume, este o prostie. Singurul lucru ce trebuie sa faca guvernul si haita de comunisti este sa reduca interventai in domeniu si sa o lase mai incet cu mulsul industriei. Valabil pentru toate sectoarele….

 163. rp Says:

  Am trimis fara sa pun numele…

 164. Iulian Says:

  Atat de tare v-ati chinuit sa rezolvati problema programatorilor incat ati complicato atat de mult incat programatorii sunt platiti de 10 ori mai prost decat in tarile civilizate.
  Sa ne intelegem, statul (sistemul) INTRADEVAR nu trebuie sa plateasca sau sa compenseze “cash” lacomia patronilor romani sau transnationalelor.. NU
  Statul trebuie sa ofere un CADRU legal, statul trebuie sa civilizeze, sa simplifice, sa fluidizeze niste procese social economice cultural.. etc.. sa fie chiar un CATALIZATOR al proceselor normale.
  Din cate vad domnule Varujan, si “statul” din Dvs. nu simplifica, nu fluidizeaza,dimpotriva.. introduce mai multa “materie amorfa” in stiinta politica.
  Sa stiti ca ghiveciul este o mancare ce o consider delicatesa, dar, numai ghiveciul bun, din pacate, bucataresele/bucatarii care stiu sa faca un ghiveci buni sunt numai 1%.
  La fel si cu politica.. nu cred ca sunteti in cei 1% “bucatari”, in mod cert din cultura dvs clasica lipsesc Marc Aureliu, Platon, Montesquieu, Machivelli dar se pare ca stiintele “mecanice” nu lipsesc.
  Domnule Varujan, sunt sigur ca de-a lungul intregii Dvs cariere ati auzit tot felul de invective, este normal, oamenii prosti sunt 90%, multi dintre ei v-au spus “ce v-ar face de ar putea”, ei bine, eu v-as lasa pe toti tot acolo, v-as dubla salariile, nu.. v-asr mari salariile de 10 ori.. pe bune.. dar ca sa meritati asta.. v-as trimite 1 an undeva la munte la cabana, linistit, cu cartile enumerate mai sus.
  Sunt probabil printre cei 1 la 100,000 romani care este incredintat ca actuala clasa politica nu este ticaloasa ci doar.. NEEDUCATA

 165. www.snipni.com Says:

  Your means of telling everything in this piece of writing is in fact nice,
  every one be capable of simply understand it, Thanks a
  lot.

 166. swamp attack hack tool Free download Says:

  swamp attack hack tool Free download…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Addendum (adică a se citi neapărat în continuarea postului anterior)…

 167. Growtopia hack no survey no password no Download Says:

  Growtopia hack no survey no password no Download…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Addendum (adică a se citi neapărat în continuarea postului anterior)…

 168. growtopia hack tool no survey Says:

  growtopia hack tool no survey…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Addendum (adică a se citi neapărat în continuarea postului anterior)…

 169. re.vu Says:

  re.vu…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Addendum (adică a se citi neapărat în continuarea postului anterior)…

 170. real racing 3 hack android 2015 Says:

  real racing 3 hack android 2015…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Addendum (adică a se citi neapărat în continuarea postului anterior)…

 171. Hungry Shark Evolution Hack Tool Download Without Survey Says:

  Hungry Shark Evolution Hack Tool Download Without Survey…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Addendum (adică a se citi neapărat în continuarea postului anterior)…

 172. csr classics hack android no root Says:

  csr classics hack android no root…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Addendum (adică a se citi neapărat în continuarea postului anterior)…

 173. dead Trigger 2 v0.4.0 hack cydia Says:

  Thhat won’t happen with our Dead Trigger 2 hack, as
  a result off the whole lot iss done utterly online.

  My website dead Trigger 2 v0.4.0 hack cydia

 174. nba 2k16 mt hack pc Says:

  Many thanks really handy. Will certainly share website with my friends

 175. csgo skins duel Says:

  Many thanks very beneficial. Will certainly share site with my friends

 176. mp3juice Says:

  Wonderful, what a web site it is! This web site provides valuable
  information to us, keep it up.

 177. 99 AArti Says:

  It’s actually a nice and helpful piece of info. I am satisfied
  that you shared this helpful info with us. Please stay us up
  to date like this. Thank you for sharing.

 178. http://childrensbirthdayinvitations.net/birth-announcements-for-girls/ Says:

  All good is hard. All evil is easy. Dying,losing, cheating, and mediocrity are easy. Stay away from easy.

 179. expert psychics Near Says:

  Hi there, for all time i used to check weblog posts here in the early hours in the daylight, because i enjoy to find out more and more.

  my blog post :: expert psychics Near

 180. pandora bracelet charms how to put on Says:

  pandora bracelet charms how to put on…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenţa specifică - Addendum (adică a se citi neapărat în continuarea postului anterior)…

 181. Sports vines Says:

  Even so, Coventry’s Student Satisfaction scores have gone by way of the roof,
  making it a powerful selection for potential Sports Science students.

 182. Donte Ullathorne Says:

  An excellent post, congratulations !!

 183. Claudio Holmes Says:

  Hello

  YOU NEED QUALITY VISITORS FOR YOUR: rol.ro ?

  WE PROVIDE HIGH-QUALITY VISITORS WITH:
  - 100% safe for your site
  - real visitors with unique IPs. No bots, proxies, or datacenters
  - visitors from Search Engine (by keyword)
  - visitors from Social Media Sites (referrals)
  - visitors from any country you want (USA/UK/CA/EU…)
  - very low bounce rate
  - very long visit duration
  - multiple pages visited
  - tractable in google analytics
  - custom URL tracking provided
  - boost ranking in SERP, SEO, profit from CPM

  CLAIM YOUR 24 HOURS FREE TEST HERE=> ventfara@mail.com

  Thanks, Claudio Holmes

 184. dissertation writing construction students Says:

  dissertation writing construction students…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenţa specifică - Addendum (adică a se citi neapărat în continuarea postului anterior)…

Leave a Reply