Genul proxim şi diferenţa specifică - Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără

Dimineața se arăta a fi una oarecare. Chiar aș mai fi dormit puțin peste soneria enervantă din Blackberry. Da’ uite că n-a fost să fie. Ca de obicei, mi-am zis când telefonul ălalt, adică ăla Sony-Ericsson, ăla care nu are trebă cu trezitul meu de dimineață a început să sune. Răspund și încerc să anihilez soneria de ceas din Blackberry. Măcar ăla să tacă. Dincolo e o prietenă care ori de câte ori e vreo chestie legată de presă îmi dă o mână de ajutor. Ok. uit continuarea înjurăturii…. Îmi spune că două televiziuni importante continuă să dea știrea aia aberantă cu impozitarea programatorilor. Nu-i bai, îi spun, o să actualizeze ei. Gre shit. Oamenii continuă să bata câmpii. Între timp, la ProTV știrile sunt date corect. Bănuiala noastră este că cele două televiziuni au aceeși sursă de…, hai să-i zic, informare. O rog să depisteze sursa. Aflu în jumătate de oră că este vorba de Gândul căruia i s-a oferit “pe surse” textul ordonanței privind modificările din Codul Fiscal de acum trei săptămâni. Mișto. De altfel, recunosc textul.

Încerc să iau legătura cu cele două televiziuni. Este imposibil. Mă izbesc de un zid de amănări. E limpede că le pică prost ideea de a recunoaște că livrează informație eronată. Și continuă să o livreze… Între timp, apare eternul și, în circumstanțe mai puțin tensionate, haiosul Agaton, bătând câmpii cu generația de aur care au fost toți olimpici în aceeși stupidă jelanie pe care o aud de vineri încoace. Evident că știe că totul este ok. Altfel, ar tăcea mâlc. Evident că atunci când totul va fi public gata va țipa Victorie! de parcă jelania cu generația de aur ar fi putut să rezolve ceva. În treacăt fie spus, singurul argument care a contat în menținerea măsurii a fost calculul bazat pe datele care mi-au fost furnizate de către companii și care demonstra clar că pentru fiecare leu pe care statul nu îl ia din impozitul pe salariu, statul primește 13 lei. Arcgument cu care, cu două săptămâni în urmă problema fusese rezolvată.

Dacă în zilele trecute domnul Agaton, prin împăunarea aberantă a sa, reușise să atragă atenția sindicatelor care acum întrebau cum este posibil ca unui pensionar să i se ia 15% din pensie iar unui programator să nu i se ia impozitul pe salariu, acum apărea o nouă problemă. Pentru sindicate fusese destul de clară explicația rațională: pentru că păstrând industria de software funcțională reușim să contribuim la formarea celor 85% din pensie care se poate plăti și datorită nouă. Problema care apărea era una de credibilitate în fața industriei. Am fost toată dimineața sunat de patroni și directori generali de multinaționale pentru a mă întreba ce se întâmplă. Am fost sunat și de programatori. Mulți mi-au scris pe mail sau pe blog. Dacă o informație eronată în presă era considerată ca o explicație acceptabilă, o informație răspândită de către patronat a apărut ca fiind o chestiune certă, în special în ochii managerilor generali de multinaționale. Patronii români știu cine este domnul Agaton. Multinaționalele vin însă dintr-o cultură în care patronatele au credibilitate.

Am realizat că trebuie urgent să iau legătura cu Primul Ministru și cu Ministrul de Finanțe. Am convenit cu acesta din urmă să prezint documentele la zi pe site-ul ANIS și ARIES filiala Timișoara (pentru că acolo se prefigura buba cea mai mare). Ceea ce am și făcut. În treacăt fie spus, documentele au fost postate pe aceste site-uri înainte de a intra în posesia presei sau a fi făcute într-un alt mod publice, ceea ce arată respectul și încrederea de care industria noastră se bucură, indiferent de cine este la putere.

Între timp, aberațiile domnului Agaton continuau să alimenteze presa și neincrederea din industrie. L-am sunat din nou pe Premier și l-am rugat să dea un comunicat de presă pe acest subiect. Cred că l-a dat, pentru că pe unul dintre posturi la pomelnicul de tăieri a dispărut informația cu programatorii. La celălalt lucrurile continuau. Orice încercare a mea de a intra în direct și a dezminți s-a lovit, în continuare, de același zid. De aceea, momentul în care Adrian Vasilache de la HotNews m-a sunat a fost unul aproape providenţial. Aveam, în sfârşit, acces la presă. Sigur, aş fi putut să invoc un subiect oarecare, să intru în direct la televiziunile cu pricina şi să spun cu totul altceva, adică să dezmint ştirea. Numai că nu-mi stă în fire să recurg la şmecherii ieftine, chiar atunci când miza este mare. Aşa cum nu îmi arog lucruri făcute de alţii, domnule Agaton. Am dat declaraţia pe care o ştiţi şi ea a apărut imediat pe blog graţie unei prietene căreia a trebuit să-i dau username-ul şi password-ul… Asta e…

Domunl Agaton trebuia însă oprit. Acces la presa pe la care se perinda bătând câmpii, nu aveam, iar dinspre unele multinaţionale veneau veşti destul de îngrijorătoare. Am recurs, pentru prima dată în viaţa mea, la un lucru destul de nashpa. Am sunat unul dintre patronii din industrie şi l-am rugat să ia legătura cu şefii de-acolo. În definitiv, publicitate vine şi de la noi. Şi încă destul de multă. Am intrat pe unul dintre posturi. Din nefericire, cu acelaş trâmbiţaş de generaţii de aur cu nushce olimpiade în coadă. Ok. Mi-am spus mesajul şi i-am cerut în direct să se oprească. Nu a făcut-o. L-am întrbat dacă, primid o confirmare de la Primul Ministru sau Ministrul de Finanţe încetează să mai bată câmpii. Mi-a spus că da. Nu am avut inspiraţia să îi cer şi numărul de telefon. Şi iată de ce spun asta: Sunându-l pe Primul Ministru şi rugându-l să ia legătura cu domnul Agaton şi să îl calmeze pentru că mesajul tâmpit pe care îl dă pune pe fugă multinaţionalele, acesta m-a întrebat: Dar cine … mai e şi ăsta? I-am explicat că e purtătorul de vorbe al unei confederaţii patronale mari. N-am ştiut să-i spun care. Am convenit să îl caut pe Ministrul de Finanţe, care păstrează legătura cu patronatele, ceea ce am şi făcut. Sunându-l mi-a dat prin cap să îl rog să dea şi un comunicat (spre HotNews, am sugerat eu) al Ministerului. Cel pe care l-aţi văzut.

Spre seară, l-am sunat pe domnul Nicolae Badea, cel care iniţiase înfiinţarea patronatului în domeniu rugându-l să-şi oprească angajatul. I-am explicat tot răul pe care acesta l-a făcut în ultimile zile şi i-am spus că avem trei posibilităţi: ori retragem patronatul din confederaţia cu pricina, ori le spun companiilor care cotizează acolo că este cazul să desfiinţăm patronatul, ori domnul Agaton se lasă de sportul ăsta de stricat ce construiesc alţii.

Şi pentru că toate documentele sunt acum la vedere… Aş fi vrut din tot sufletul să nu fie nevoie să facem asta acum. Pentru cine a avut de negociat lucruri complicate e limpede de ce. Anyhow… Şi pentru că toate documentele sunt acum la vedere, îmi face o deosebită plăcere să enumăr oamenii, asociaţiile şi companiile care au făcut totul posibil. Cei cu care an intrat în contact direct. În ordinea intrării în scenă:

Horaţiu Moldovan (Lasting), Irina Socol (Siveco), Sorin Mindruţescu (Oracle), Liviu Drăgan (TotalSoft, ANIS), ANIS, Nicolae Badea (Computerland), Mihai Tudor (IBM), ARIES, Călin Tatomir (Microsoft), AMCHAM, Mihai Ianciu (UTI), Radu Enache (HP), Ovidiu Ganţ (Forumul Democrat al Germanilor din România), Camera de comerţ Germană, Mihai Bătrâneanu (rol.ro, ANISP) Cristian Radu (UTI), Dan Bedros (Camera de comerţ Franceză), Zoltan Herczeg (Microsoft), Dan Gârlaşu (Oracle), Continental Timişoara, Paula Apreotesei (Microsoft), Alcatel Timişoara, Emil Boc (Prim Ministru), Sebastian Vlădescu (Ministru al Finanţelor), Alexandru Borcea (ARIES), Valerica Dragomir (ANIS) şi, cu voia dumneavostră, ultimii pe listă, voi cei care mi-aţi scris şi m-aţi ţinut în formă în toată această perioadă. Sunt şi prieteni care nu au nici o treabă cu industria de software şi care m-au ajutat cu dăruire de timp şi de energii sufleteşti şi care, sunt sigur, nu vor dori niciodată ca numele lor să se aşeze pe acest blog. Pentru că aşa sunt prietenii mei. Este cazul să le mulţumesc în mod deosebit tuturor companiilor care direct sau prin intermediul asociaţiilor profesionale (ANIS şi ARIES) au acceptat să îmi transmită date interne contabile cu menţiunea că acceptă oricând ca aceste date să fie verificate de către Ministerul de Finanţe. Lor le datorăm singurul argument care a câtărit în luarea deciziei: pentru fiecare leu pe care statul nu îl ia din impozitarea programatorilor, statul primeşte 13 lei. Dacă nu apărea domnul Agaton pe 21 mai să bată câmpii, toul era rezolvat din 14 mai. În linişte şi normalitate. Acum, mai avem puţin de înfruntat reacţii din spaţiul public şi totul va fi bine.  Pentru tot ajutorul dat până acum şi, sunt convins, şi în perioada care urmează (din păcate)

Vă mulţumesc tuturor!

Aveţi încredere şi nu vă temeţi. Vom trece cu bine şi de valul de antipatie generat de faptul că avem tot felul de trâmbiţaşi care bat câmpii zicând că ne ajută.

Dragii mei,

Ştiu că vă bucuraţi. E bine şi e firesc aşa. Vă rog însă să nu uitaţi că există azi în România o majoritate care va suferi. Vă rog să nu vă consideraţi niciodată mai presus de semenii noştri. Suntem cu toţii oameni. Şi dacă şansa şi voinţa proprie i-a călăuzit pe unii spre o meserie cu o valoare adăugată uriaşă, asta nu înseamnă că suntem în vreun fel mai cu moţ. Bach este ceea ce este pentru că în întreaga sa viaţă şi-a făcut meseria bine, cu bucuria pe care o ai când îţi faci meseria bine, aşa cum un pantofar face pantofi buni de încâlţat sau un croitor haine plăcute la purtare.

154 Responses to “Genul proxim şi diferenţa specifică - Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără”

 1. Marius Z. Says:

  Inca o data, tin sa va multumesc!
  Si ma incapatanez pe ideea cu ministerul economiei - stiu ca nu vreti dar cred ca sunteti printre putinii oameni de acolo care ar fi capabil de o strategie coerenta si reforma in profunzime!

 2. gtd Says:

  Multumesc Varjuane!

 3. Linu Says:

  D-le Pambuccian,
  Pentru ca in data de 21 Mai 2010 v-am trimis un email pe adresa: varujan@cdep.ro dar mesajul mi s-a intors cu eroare, va scriu mai jos continutul email-ului meu:


  Buna ziua domnule Pambuccian,

  Am urmarit cu mare interes interventiile domneavoastra in media vis-a-vis
  de masurile pe care Guvernul intentioneaza sa le aplice pentru a reduce
  deficitul bugetar.

  Sunt suparat ca Guvernul intentioneaza sa elimine scutirea de la
  impozit a programatorilor. Este una dintre putinele masuri de incurajare a
  unui domeniu care este COMPETITIV si care PRODUCE bani. Asa cum spuneti
  dumneavoastra: este o investitie, nu o subventie.

  Cred ca aceasta masura va duce in timp la o scadere a interesului firmelor
  din afara fata de Romania, specialistii IT romani se vor indrepta spre alte
  meleaguri, iar in tara multe firme vor gasi alte metode (mai putin ortodoxe)
  de a-si recompensa angajatii.

  Domnule Pambuccian, dumneavoastra sustineti si aparati cu succes cauza
  comunitatii IT din Romania, sunteti unul dintre autorii morali ai acestei
  legi de scutire de la impozit a programatorilor. Eu imi pun sperante in
  domneavoastra ca le veti deschide ochii celor de la putere si de data
  aceasta.

  Va multumesc si va doresc multa sanatate

 4. gabi Says:

  buna seara,

  inca o data mii de multumiri. Am vazut ca a aparut un articol destul de defaimator la adresa scutirii pe siteul hotnews in care se vorbeste despre discriminare.

 5. varujan Says:

  Asta este lucrul pe care am vrut să-l evit prin tăcerea mea din care a trebuit să ies graţie aberaţiilor domnului Agaton. Acum o să am de luptat un timp şi cu chestii dintr-astea. Sper ca măcar de data asta să nu se mai bage şi să nu strice mai mult. Vă reamintesc că măsura de introducere a impozitării fusese anulată de două săptămâni şi readusă în zona dicuţiilor prin fanfaronada domnului Agaton începând cu vinerea trecută. Eu aş fi tăcut mâlc pănă treceam puntea. Sper să fie ok.

 6. varujan Says:

  Am citit articolul. Să-i mai mulţumim o dată domnului Agaton pentru inteligenţa şi subtilitatea de care a dat dovadă. Cred că de mâine trebuie să o iau de la capăt. Un lucru este însă cert. Mâine voi cere patronatului din IT să se retragă din confederaţia în care bate câmpii domnul Agaton sau să producă o schimbare acolo. Nu putem lăsa un om care nu pricepe nimic să vorbească aberant în numele nostru.

 7. Amicis Says:

  Fratilor, hai sa ne mobilizam cu argumente si comentarii la adresa urmatorului articol:

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-7329341-moftul-neimpozitarii-softistilor.htm

 8. Mihai Says:

  Domnule Pambuccian,

  va multumesc pt ca va implicati. V-am votat la ultimele alegeri tocmai pt ca stiam ca ne aparati interesele.

  Veti avea votul meu si la alegerile urmatoare !

 9. varujan Says:

  Staţi liniltiţi. Nu intraţi în polemici. Nu faceţi decât să amplificaţi totul. Politica de low profile este cea mai inteligentă în acest moment. Azi a trebuit să intervin în spaţiul public pentru a opri panica creeată de un inconştient. Ştiam că reversul va consta în reacţii de tipul articolului de pe HotNews. Atât timp cât lucrurile vor staţiona în zona asta, totul este controlabil. Dacă nu se opreşte însă nebunia asta, vă voi spune ce trebuie făcut. Oricum, cine a creeat-o, va plăti, vă asigur.

 10. Linu Says:

  D-le Pambuccian,

  Aveti perfecta dreptate. In acest moment dificil in istoria acestei tari (si nu numai), cand salariile bugetarilor se reduc cu 25% si pensiile cu 15%, a te lauda cu impozit 0 este cel putin inoportun.
  Imi pare sincer rau pentru toti cei care vor avea de suferit, dar fratilor, vorba d-lui Pambuccian: “low profile, low profile …”

 11. Amicis Says:

  Domnule Varujan,

  Aveti dreptate cu low profile.

  Cred ca site-ul dumneavoastra e super accesat zilele acestea. Acum 1 ora raspundea foarte greu.

 12. gabi Says:

  Multumim pentru tot ceea ce faceti pentru noi! Datorita dvs. nu am plecat din aceasta tara.

 13. nano2k Says:

  Dle Pambuccian,

  Ar fi interesanta o estimare referitoare la cat ar risca Romania sa piarda daca aceasta scutire ar cadea.
  Macar sa stim despre ce vorbim.

  Multumesc (pt tot).

 14. Remy Says:

  Lor le datorăm singurul argument care a câtărit în luarea deciziei: pentru fiecare leu pe care statul nu îl ia din impozitarea programatorilor, statul primeşte 13 lei.
  Se poate cu o intrebare? Cum poate omul amarat, ca mine, sa afle cum s-a facut acel calcul?

  Am o mare dilema nu numai in a intelege pe ce se bazeaza acel calcul, dar si cu formularea concluziei in sine. Principalele probleme in enunt ar fi urmatoarele:
  1. Statul nu primeste bani. Toti banii luati de stat sunt din taxe si impozite. Deci mai corect ar fi: “pentru fiecare leu pe care statul nu îl ia din impozitarea programatorilor, statul impoziteaza sau taxeaza alti 13 lei.” Desigur, chiar si acest enunt este absurd, dar oricum, este mai aproape de realitate.
  2. Ce ni se spune este ca printr-un calcul anume (pe care, va reamintesc, mi-as dori din suflet sa-l aflu, macar in mare, schitat) bugetul statului ar creste cu 12 lei (13 - 1 = 12). Ce nu ni se spune este ce rezultate da calculul pentru celalalt caz, in care 1 leu este impozitat de la programatori?

  As mai avea si alte dileme in legatura cu acest enunt, dar e bine sa astept pentru primele doua sa fie clarificate, deoarece s-ar putea sa raspunda si la urmatoarele.

  Multumesc anticipat.

 15. varulujean Says:

  o sa muriti in focurile iadului bai “independetilor”…toate curvele lu base se dau inteligenti…cand veti arde la propriu in cladirea guvernului atunci sa vedeti impozite 0 pentru copy pasteri…o maimutza scrie cod mai bine decat orice programatoras roman…2 indieni cu doctorat in informatica iti iei pentru 1 copy paster roman…sai impoziteze cu 80% pe micutzi…josssss guvernul curveloorrrr “independente”

 16. Adrian Says:

  Domnule Pambuccian, ca intotdeauna, respect. Ma bucur sa am (din nou) o explicatie de dat angajatilor si rudelor mele care v-au votat - de ce? Pentru ca sunteti cu adevarat un prieten al industriei.

  Si iarasi ma bucur sa vad ca asociatiile au strans randurile de aceasta data, ca am stat la masa si cu ANIS, AMCHAM, APDETIC etc.

  Pacat ca unii incearca sa isi faca imagine publica pe aceasta tema.

  Ci voia dumneavoastra, dupa ce trecem de aceasta perioada, am sa va invit in compania noastra, colegii mei vor sa va stranga mana.

  Respect!

 17. varujan Says:

  @Remy, nano2k
  Sunt patru posturi pe acest subiect. Ultimile patru, evident. Daca le cititi pe cele de acum doua saptamani, gasiti un raspuns si la intrebarile dumneavoastra.

 18. varujan Says:

  @All
  Iata reactiile despre care vorbeam. Incep sa apara si aici pe blog. Sa-i nultumim domnului Agaton pentru cat de stupid a putut fi in aceste zile si pentru cum, bagandu-se ca musca in lapte, a reusit sa puna in pericol totul. Asa e cand vii de nicaieri si te-apuci sa-ti dai cu presupusul despre lucruri despre care pana ieri nici nu stiai ca exista.

 19. Marin Says:

  Total pe langa cu comentariul meu fata de subiectul abordat in articol.

  Imi puteti spune cum ati slabit? :) Nu de alta, dar am vreo 135kg si 1.70 si devine foarte frustranta aceasta situatie…

 20. cristi Says:

  domnule pambuccian,
  poate reusiti sa va clonati in cateva exemplare, si sa mai dregeti busuiocul pe la cateva ministere.
  keep walking, varujan pambuccian!

 21. varujan Says:

  @Marin
  Ok. Vad ca deja ma intreaba multi chestia asta. E simplu:
  1. Nici un fel de bautura carbogazoasa. M-am ingrasat cu 8Litri de Cola/zi
  2. In prima parte, niciodata masa dupa ora 10 dimineata. Masa inseamna o conserva de ton cu lamaie.
  3. Doar apa plata si cafea fara zahar
  4. O ora si jumatate de sala/zi impartite astfel: 40 min cardio, restul forta. Incepeti cu 15 min sala/zi (10 cardio 5 forta) si ajungeti la o ora si jumatate dupa o luna.

  Asta e tot.

  Acum ma ingras, ca nu mai reusesc sa ajung la sala…. :(

 22. Robert Says:

  Va multumesc din suflet pentru tot ce ati facut si faceti pentru noi ! Va asigur ca votul meu va fi pentru dumneavostra cu proxima ocazie cand situatia o va cere. Sunteti printre putinii de acolo care se zbat pentru noi, pentru oamenii din tara asta.
  Sa va dea Dumnezeu multa sanatate si putere de munca !

  @Timisoara

 23. gabi Says:

  da, aveti dreptate, scoateti-l pe domnul agaton care se impauneaza pe seama altora. Cu melita lui atrage numai frustrari din partea claselor defavorizate.

 24. Mario Says:

  Varujan, tot respectul.

  Totusi sunt profund mirat ca blogul tau nu a fost folosit in mod denaturat de “adevaratele surse mass-media”, dar ma bucur ca nu a fost asa.

  Am inteles cu totii reactia lui Agathon, care pana la urma, obiectiv judecand e una de inteles. Ascensiunea lui in ultimul timp e asemanatoare economiei noastre(a se citi deja frustrantul “crestere negativa”). A sesizat un moment care in loc sa-l mai traga un pic in sus, e foarte posibil sa-i fi pus cruce in viata publica(aici, prietenii tai apropiati din patronatul dansului ar trebui sa poarte coliva).

  Nu-i mai da importanta, nu faci decat sa ii faci publicitate gratuita, si sa nu uitam ca suntem in tara in care pana si publicitatea negativa te face (euro)parlamentar/demnitar.

 25. cristi Says:

  @varulujean,
  postul tau otravit este departe de o argumentatie logica si structurata, care este apanajul unui programator bun.
  asa ca da-mi voie sa-ti explic un pic cum e cu “doctoranzii indieni in informatica si programatorasii romani”.
  firma la care lucrez este in fapt divizia de it a unei multinationale nemtesti. a fost infiintata in romania ca si centru de dezvoltare global acum vreo 3-4 ani. pana atunci oferea doar servicii de suport si mentenanta pt. romania.
  atunci cand nemtii incercau sa se decida unde sa-si faca amintitul centru, si decizia pt. romania era luata in proportie de 75%, india a intervenit f. agresiv. “noi stim, noi putem, noi suntem mai ieftini”. si au venit indienii aici in romania sa ne dea lectii, noua, “programatorasilor romani”. ei ne predau (toate bubuielile pe care le faceau in sisteme) si noi invatam (rabdarea cand trebuie sa reparam ce-au stricat ei). dupa ce au facut niste bucati majore care erau sa puna pe butuci cateva tari din grup, decizia nemtilor a fost de 100% pt. romania.
  iar de atunci centrul din romania continua sa creasca; in 4 ani a crescut de peste 10 ori (!). din ce in ce mai multe activitati sunt mutate din germania in romania. de ce? ceea ce fac nemtii, facem si noi, doar ca facem mai ieftin. si facem mai ieftin si pt. ca exista aceasta scutire la impozitare.
  sper ca acum e clar, stimate varulujean…iar daca nu, ramai asa, si nu te necaji prea tare: nu e vina ta, e vina naturii!

 26. remy Says:

  @Remy, nano2k
  Sunt patru posturi pe acest subiect. Ultimile patru, evident. Daca le cititi pe cele de acum doua saptamani, gasiti un raspuns si la intrebarile dumneavoastra.

  Multumesc pentru sugestie. As putea relua din acele posturi ceea ce consider eu dezinformare, fraza cu fraza. Dar prefer sa nu fac asta, pentru ca dupa parerea mea calculul e simplu.

  Multinationalele care vin in Romania nu platesc altceva in plus decat profitul pentru cei 10.000E profit declarati (adica 1.600E/an), profit pe care daca nu il fac in Romania, il muta aici… impozit pe care l-ar plati oricum, aici sau in alta tara. Statul pierde 16% din fiecare salariu de programator (sa spunem ca media este de 800E!?)… cam 1.536E/an. Multinationalele nu sunt proaste, nu vin in Romania ca ei sa ia 1 leu si sa dea 12 lei la stat. Asta e praf in ochi pentru fraieri… de fapt asta era si intrebarea mea, cine pierde practic 12 lei? E clar ca e un calcul facut din burta si la misto, care are ca principala cunoscuta faptul ca in cazul renuntarii la scutirea de impozit, toti programatorii s-ar evapora din tara sau ar ramane fara loc de munca. Deloc adevarat. Cei care au fost buni si au putut, au plecat, pe salarii la fel de bune, incomparabil mai mari decat cele din Romania. Daca credeti ca 16% dintr-un salariu de 400->1500E/luna tine pe cineva in Romania… va spun cu siguranta ca va inselati.

  Pe o cu totul alta parte aveti dreptate, acest lucru a incurajat firme mari de IT sa riste bani in Romania si a creat o forta de munca oarecum stabila plus un regim concurential. Sunt la fel de sigur ca va veni momentul in care intreaga clasa politica, corupta au ba (fiecare decide pentru el), al carei membru marcant sunteti, nu va avea incotro decat sa taie in stanga si in dreapta… si vor lua aceasta masura. Acesta cred ca a fost doar semnalul de alarma.

  Nu va acuz cu nimic pe d-voastra, sunt sigur ca d-voastra sunteti foarte bine intentionat si credeti in ceea ce faceti. Ii acuz totusi pe programatori, care se bucura pentru acel 1 leu pe care il primesc (si pe care ar trebui sa-l primeasca oricum, indiferent ca vine de la stat sau multinationale) si vin sa scrie 100 de “multumesc”, in loc sa aiba demnitatea sa nu se milogeasca pentru ceea ce e munca lor. Conditia de negru pe plantatie nu ti-o poate schimba nimeni, decat tu insuti.

 27. CosminM Says:

  Va felicit pentru post….mai ales pentru ultima parte a acestuia….
  Este de un bun simt rar intalnit…
  Ma bucur nespus ca mai exista politicieni cum sunteti dumneavostra, ma resemnasem….ca disparusera.

  Felicitari

 28. rem Says:

  Am o corectie de facut. Sunt 10.000 de $, nu de E. Si sunt venit, nu profit. Deci firmele nici macar aia 1600E/an nu trebuie sa-i plateasca. My bad. Oricum, calculul 13 - 1 = 12… e facut la misto rau de tot.

 29. Johnny Says:

  Va multumesc pentru efort. Atunci cand tu ca angajat nu ai prea multe solutii de a interveni, e foarte reconfortant sa stii ca e cineva care in timp ce tu lucrezi, lucreaza si el in interesul tau.

  Multumesc.

 30. eu****** Says:

  Ce e val, ca valul piere…

  Succes mai departe si sa sper ca Agathon (na, ca era sa ii scriu gresit numele) va parasi locul din CONPIROM, parca asa se numeste “adunarea” din care face parte.

 31. Despre bucuria de a face și de a ajuta | Weblogul lui Zoli Says:

  [...] Cheers! [...]

 32. varujan Says:

  Calculele au fost facute pe baza datelor contabile ale companiilor care mi le-au pus la dispozitie. Ele (datele contabile) sunt si la dispozitia Ministerului de Finante in urma acceptului dat de companiile care mi le-au trimis. Evident, la nivelul de amanunt la care ele au fost furnizate nu pot fi facute publice. Pentru cine nu pricepe motivul (si banuiesc ca exista si asemenea oameni), acesta tine de competitia existenta intre firmele in cauza. Credeti ca un ministru de finante, oricum s-ar numi el, poate fi convins sa nu ia un impozit doar cu vorbe si cu abureli? Credeti ca o companie ar transmite date eronate care ar pune-o in situatia platii unui impozit pe profit mai mare? Daca da, inseamna ca orice continuare a discutiei este inutila.

 33. Oana Says:

  Multumimiri pentru ceea ce faceti nu doar pentru oamenii din domeniul IT ci pentru romani in general si felicitari pentru rezistenta cu care luptati contra curentului!
  Ati adus multa bucurie in sufletul celor deja resemnati ca mai exista oameni integri carora sa le pese de ce se intampla in tara asta si nu doar de propriile interese!

  Sa va dea Dumnezeu in continuare intelepciunea, rabdarea si curajul de care aveti nevoie!

  Tot respectul si aprecierea!

 34. cristi Says:

  @rem,
  pe lanaga aia 10k$/programator (cel putin), se plateste impozitul pe salariu. stii cat merge la stat la un salariu de 1350E net? 760E prietene…lunar.
  cat priveste ideea asta cu “cei care au fost buni au plecat”, e o speculatie, nimic mai mult. eu iti spun doar ca la noi pe culoare in fiecare zi s-a discutat: “unde plecam?” nici macar cand eram student nu eram atat de hotarat sa plec. si stii de ce? pt. ca am o rata de platit, si ea a fost calculata in functie de salariul pe care-l am. cand acest salariu o sa scada, o sa am probelme cu rata. si oricat de atasat sunt eu de familie si prieteni, cand casa unde sta familia mea e in pericol, plec in alta parte sa castig bani mai multi.
  sa admitem ca pleaca doar un sfert, sau doar o zecime. cei mai buni, cei care conduc proiecte, cei care au ideile sclipitoare. asta va afecta firmele, care ori vor cauta sa aduca din alta parte oameni, pe mult mai multi bani (si asta va afecta profitul) ori se vor reloca imediat. daca nu mai e de lucru, pleaca si oamenii. si daca si-au gasit capsunarii, indraznesc sa cred ca un programator isi va gasi mai usor. oricum ai da-o pica prost.
  nu e nevoie de calculele cu 1 la 13, e nevoie de un pic de bun simt si mai ales de informatie din “interior”. cum gandeste un programator? ce planuri si-au facut firmele? sa iei decizii pe baza speculatiilor de genul asta, inseamna sa-ti asumi riscuri prea mari. efectele pe termen mediu vor fi cel putin proaste.
  te rog citeste si postul unde i-am raspuns lui “varulujean”.

 35. virgil Says:

  Zici “cei care au fost buni si au putut, au plecat, pe salarii la fel de bune, incomparabil mai mari decat cele din Romania.” - gresesti grav. Locul 1 absolut (cel mai mare punctaj) la olimpiada internationala de informatica - ti se pare “suficient de bun ca sa poata pleca”? E inca in RO (la Cluj). Nu stiu daca beneficiaza de scutire, e drept, dar vroiam sa zic ca nu toti pleaca. (eu de exemplu am avut oferte de la Intel la modul “oricand te hoataresti sa vii aici, anunta-ma doar”)

  Acu’, intrebarea e - “din cauza celor 16% nu pleaca?”. Aici e discutabil, si nu am date sa spun clar “da” sau “nu”. Gresesti cand spui ca programatorii “se milogesc”. Majoritatea programatorilor pe care ii stiu eu (peste un anumit nivel) considera ca sunt oarecum injust “favorizati” de scutirea asta…. de fapt, eu am fost foarte surprins ca nu au scos-o atunci cand s-a introdus cota unica. Masura a fost providentiala pt. industrie atunci cand impozitul era 40% - acu’ impactul zic eu ca ar fi ceva mai mic (nu inexistent).
  Ce am eu de comentat la reintroducerea impozitarii este:
  1. Nu asa se face. Firmele isi fac un plan de afaceri, nu se face sa anunti asemenea masuri de azi pe maine. Daca anuntau “se scoate de la 1 ianuarie”, era mult mai ok.
  2. Impactul maxim e pt. cei care acum termina facultatea. Cei cu experienta (care nu sunt “negri pe plantatie”) digera relativ usor reintroducerea impozitului. Absolventii insa…. mai greu. Si tocmai astia pleaca! Dupa ce ai familie, copiii, casa - e mai greu sa pleci pt. un 16%. Dar realitatea e ca industria are nevoie de o acumulare de “masa critica” de programatori buni care sa ramana in tara, pentru a evolua de la “lohn/call center” la “r&d”. Exista acum cateva centre de r&d, dar e extraordinar de greu sa le cresti…. iar situatia actuala a sistemului de invatamant nu ajuta foarte tare. Exista firme care investesc direct in universitatile romanesti (angajati care tin cursuri/laboratoare, donatii catre universitati, etc.) - sigur ca nu o fac dezinteresat - dar nu e un “joc de suma nula”, nu trebuie sa piarda cineva, castigam toti.
  Ce vreau sa zic de fapt:
  A. Romania e SCUMPA. Mult peste india, si peste china. Salariu mediu o fi de 800E, da’ asta fiindca banuiesc ca sunt multe salarii mici in “call-centers” - intr-un centru r&d e de cateva ori mai mare. Daca vrem sa continuam asta, tre’ sa crestem calitatea.
  B. Industria e “volatila”. Daca se distruge “masa critica” de care vorbeam, nu conteaza ca mai raman 1-2-10-100 de oameni “valabili” in tara - deciziile de a inchide un centru si a-l muta in alta tara se iau cvasi-instantaneu
  C. Programatorii (in special aia buni) cauta la terminarea facultatii “instant gratification”. Asta inseamna 2 lucruri: venit bun (considerabil peste salariul mediu alt tarii!) si, la fel de important, munca interesanta. Taie oricare dintre astea doua, si efectul va fi unul major.
  Cu alte cuvinte, s-ar putea ca echilibrul sa fie foarte instabil. Daca mediul de afaceri din RO in domeniul IT trece de la “usor avantaj in fata Chinei/Rusiei/Indiei/Ucrainei” la “usor dezavantaj”…. impactul va veni “peste noapte” si va fi mare. SI odata “stricata”, industria asta va fi greu de reconstruit.

  Sunt exacte calculele cu 1:13? Nu stiu. Da, ce pot sa-ti zic e ca e o industrie in care practic mai toate costurile sunt in bani care raman local - si care vin din afara tarii, nu prea pleaca din tara (nu importi materii prime, practic principalele costuri sunt cu sediile si salariile - ambele cu un impact direct asupra bugetului statului).

  Bottom line… desigur ca ma bucur ca nu mi se ia impozit, ca deh, om sunt, ar fi stupid sa nu ma bucur. Insa, mai tare decat de “castigul meu” ma bucur ca nu s-a luat o masura pripita care ar fi putut avea consecinte foarte nefaste (nu sunt neaparat impotriva introducerii impozitului…. dar nu pe negandite, nu fara a analiza impactul si fara a te consulta cu/a avertiza industria, sa-si ajusteze bugetele).

 36. cercel Says:

  Domnule Varujan,

  pe cind o actualizare a Specializarilor din Anexa 2 a ordinului 250 /2004 ?
  Exista inca multi programatori discriminati de lipsa includerii specializarii in acest ordin , cu toate ca au terminat facultatea de Cibernetica sau Automatica.

  Va multumesc !

 37. Ion Says:

  @varujan, cercel

  Domnule Varujan,

  Sperand ca aceasta discutie va mai fi relevanta si ca veti reusi sa tineti lucrurile sub control, este intr-adevar nevoie de actualizarea specializarilor din Anexa 2 a ordinului. Multe s-au schimbat din 2004 pana acum, asa ca acea anexa da dureri de cap atat angajatilor cat si angajatorilor.

  De asemenea, avand in vedere scopul si spiritul legii de a domoli exodul programatorilor, o modificare a ordinului pentru a ii acomoda si pe cei ce au absolvit studii de profil ale unor universitati din strainatate si au dobandit diplome cu specialitati similare ca cele enumerate la Anexa 2, ar fi probabil echitabila, binevenita si atat in interesul industriei cat si al statului. Da, uite ca mai sunt si atfel de “fraieri” ce s-au intors sa lucreze in Romania dupa ce au studiat la facultati din vest.

  Va multumesc!

 38. Justin Says:

  Domnule Varujan,

  Am o idee despre cum putem reduce cheltuielile bugetare cu ajutorul unei aplicatii informatice. Este legata strict de buget. Am incercat sa trimit un email pe adresa dvs. de la CDEP dar nu cred ca am nimerit unde trebuie caci mi-a returnat o eroare. Va rog, in masura timpului dvs., sa ma contactati pe adresa mea de email. Va multumesc anitcipat pentru raspuns. Va mai multumesc si pentru eforturile pe care le-ati depus pentru noi, IT-istii.

 39. Ionel Says:

  Pt. cine se mai indoieste ca statul pierde daca pune impozit pe salariile programatorilor, uite alte doua variante de calcule edificatoare:
  1. Statul pune 16% impozit pe salariul brut S (nu conteaza cat e acesta), deci statul castiga 16% din S.
  2. Angajatul se hotaraste sa plece din tara. Se pierde un loc de munca si statul pierde:
  - din salariul angajatului: 10,5% din S ca si CAS, 5,5% din S ca si CASS, 0,5 % din S la somaj. Nu mai pun la socoteala eventuale prime, parti variabile, al 13-lea salariu, etc.
  - din banii firmei, proportional cu S: 20,8% din S ca si CAS, 5,2% din S ca si CASS, 0,5% din S ca somaj, plus niste maruntis la carti de munca, fondul pt. concedii medicale, etc.
  La astea se mai adauga 16% impozit pe profit pt. firma, impozite pe dividende, etc. Total cam 45% din S
  Deci statul ar castiga 16% si ar pierde 45% din salariul brut actual al angajatului. Pana aici e clar de ce ar pierde statul, nu?
  Sa presupunem ca nu toti programatorii pleaca din tara. OK, sa vedem cati ar trebui sa plece pt. ca statul sa iasa in pierdere.
  Statul a facut o estimare intr-o nota de fundamentare ca din impozitul pe veniturile programatorilor ar castiga 30 mil. RON pe 7 luni din 2010. Asta inseamna 7 mil. euro in 7 luni, deci 1 mil. euro pe luna.
  Un programator are cam 1000 euro net pe luna, in medie. Asta inseamna ca el si firma mai platesc cam 700-800 euro pe luna ca impozite la CAS, CASS, somaj si celelalte. La asta se mai adauga ce plateste firma ca impozit pe profit si alte dari, sa zicem ca in total statul obtine 1000 euro pe cap de programator pe luna.
  Asta inseamna ca daca se pierd 1000 de locuri de munca de la programatori statul incepe sa iasa in pierdere, s-a consumat milionul ala pe care l-ar fi castigat. Voi ce credeti, doar 1000 de programatori ar pleca, ei de buna voie sau firmele lor cu totul? Eu cred ca pe putin de 5 ori pe atat. Pai e suficient ca o multinationala din Bucuresti sa-si mute sediul fiscal la Ruse si s-au acoperit cele 1000 de locuri de munca (mai adaugati in plus si locurile de munca ale celorlalti angajati ai firmei, care s-ar putea muta si ei cu impozitele, directori, personal administrativ, resurse umane, etc.)
  E clar de aici ca statul pierde oricum ai da-o. Si atunci Guvernul a luat masura logica de a ne lasa in pace.
  Mai clar de-atat nu se poate.

 40. Judit Says:

  Va multumim pentru eforturi!

 41. L Says:

  Multumiri! Sa va dea Dumnezeu Dvs sanatate si guvernantilor limpezime in gandire pentru a va asculta sfaturile!

 42. IXU PIXU Says:

  Much ado about nothin….

  fuck nu am rabdare sa citesc tot… faceti si voi un rezumat… inclusiv cu comenturile…. ca pe bune nu pot sa stau juma de zi sa citesc un blog….

  astept rezumatulll…..

  cineva vroia sa isi faca statuie? :))

 43. varulujean Says:

  “Independetilor” no sa va uitam…nici pe voi, nici pe rahati aia de unguri…alaturi de pdlisti salvatori de neam si patrie binenteles…veti plati cu totii…o sa vina si ziua cea mare in care va veti trezi cu pietre in cap si molotoave dupa voi…cat despre restul de code monkeys tinetio tot asa mai…deontologilor…voi sa nu platiti impozit da tatilor si mamelor voastre sa le reduca pensiile si salariile…bravo baiii…voi produceti cod cum produce viespea miere fina…bagati lu nea bill si “nemtilor” bani in conturi…cacamas pe voi si pe multinationalele voastre…va vad eu belitilor cand se face impozitul 25%…o sa ne distram atunci bine bine cu multinationalele lu peste…sai vad eu cum fac ei “optimizari fiscale” la asta…

  P.S. Boc, piticule, fa impozitul 50%, sa ne distram nene…macar daca tot e hora…sau hoara…joaca…

 44. gabi Says:

  eu zic sa ignoram cu totii creatura neinteleasa de mai sus si sa ne concentram asupra topicului nostru.
  Domnule Pambuccian chiar nu mai am cuvinte fata de cosideratia pe care v-o port, si chiar daca v-ati “plictisit” de atatea multumiri, nu cred ca mai strica inca una. Recunosc cu rusine ca d-abia saptamana trecuta am aflat de dumneavoastra dar de acum incolo voi urmarii cu interes activitatea dvs zilnica in calitate de demnitar si va asigur de tot suportul meu si al familiei mele. Si nu fac nici eu nota discordanta de la ceea ce au spus oamenii de masi sus, intr-adevar un adevarat politician care isi apara argumentat masurile si lupta pentru o industrie in care crede. Astazi am auzit multe persoane nemultumite pe tema asta dar ei nu iau in considerare si faptul ca statul poate lua anumite masuri, chiar daca pot fi considerate discriminatorii , pentru a relansa economia si cum spuneati si dvs nu prea convingi un ministru de a neimpozita un venit doar asa pe ochi frumosi. V-ati atras foarte multi sustinatori prin campania pe care ati dus-o in ultimele zile. Speram ca acesta sa nu fie un “semnal de alarma” ci un lucru gandit care sa se mentina.

  Multumesc,
  si un weekend linistit!

 45. Bibliotecaru Says:

  @ Varujan Pambuccian
  Întreb şi eu, să mă aflu în treabă… :D
  Dacă ipotetic cineva c-ar cere să fiţi premier în această perioadă de criză, aţi accepta sau nu aţi îndrăzni?

 46. Remy Says:

  Varujan, initial imi spui sa merg sa citesc calculul in articolele din trecut de pe blog, apoi imi spui ca nu poti sa-mi spui care e calculul exact (nu l-am vrut foarte detaliat oricum) pentru ca e secret si nu-i de nasul meu, doar al ministerului de finante. D-asta am afirmat la inceput “Cum poate omul amarat, ca mine, sa afle cum s-a facut acel calcul?”. Spre dezamagirea mea, nu sunt nici ministru, nici prim ministru, nici nu stiu ce alt politician.
  Varujan, aplici strategia aia: mai intai minimizeaza-l, apoi ridiculeaza-l si apoi ataca-l. Urmeaza atacul. Eu unul ma opresc aici. Am vrut doar sa atrag atentia asupra faptului ca singurul argument care a câtărit în luarea deciziei este absurd, ca multe altele in tara noastra… si ca programatorii care vin sa scrie multumesc pentru leul pe care il primesc pentru munca lor, au mentalitate de sclavi pe plantatie, nu-i intereseaza sa priveasca in ansamblu si cu atat mai putin nu sunt ei cei in masura sa ameninte cu plecarea.
  Daca in Romania prostitutia ar fi legala si prostituatele ar fi scutite de la plata impozitului pe venit, sunt sigur ca in mai putin de 1 an am depasi Tailanda in notorietate. Din acest motiv sunt foarte mandru de aceasta masura de scutire de impozit pentru IT, intrucat prefer sa fim cunoscuti pentru acest sector decat pentru cine stie ce altele. Dar asta nu ma impiedica sa nu fiu de acord cu alte 1000 de reguli impuse in tara asta.

  cristi - aia 10K$/programator/an sunt venit. Daca un programator (care in medie are un salariu de 12K$/an) n-ar aduce un asemenea venit, ar fi neproductiv => nu si-ar merita jobul. Deci regula cu 10K$/an venit adusi ar putea fi ignorata.
  Nu am spus “cei care au fost buni au plecat”, ci am spus “cei care au fost buni si au putut, au plecat, pe salarii la fel de bune”. Asta nu inseamna ca toti cei buni au plecat, sau ca numai programatorii buni au plecat. Ai vrut s-o iei ca pe un atac personal, dar sa stii ca n-am intentionat in nici un moment sa spun ce ai afirmat tu. Sunt foarte constient ca au plecat si programatori slabi si buni, am spus doar ca cei buni care au putut sa plece, au salarii mult mai bune acolo si sunt sigur ca nu cei 16% i-ar fi oprit.
  “eu iti spun doar ca la noi pe culoare in fiecare zi s-a discutat: “unde plecam?”” - si la ce concluzie ati ajuns? Unde plecati? La munca la negru poate. Sunt sigur ca esti sigur ca astfel de discutii sunt doar discutii si ca in momentul anuntarii masurii n-am vazut nici 10 mii de oameni in piata victoriei, nici liniile aeriene suplimentand numarul de avioane.
  “sa admitem ca pleaca doar un sfert, sau doar o zecime. cei mai buni, cei care conduc proiecte, cei care au ideile sclipitoare” - nu mai bine admitem ca la acea zecime patronii le vor acoperi pierderea de 16% si am terminat povestea?

  virgil“Locul 1 absolut (cel mai mare punctaj) la olimpiada internationala de informatica - ti se pare “suficient de bun ca sa poata pleca”? E inca in RO (la Cluj). Nu stiu daca beneficiaza de scutire, e drept, dar vroiam sa zic ca nu toti pleaca.” - aceeasi problema ca in cazul lui cristi, numai ca tu nici macar nu o iei personal ci o pui in umerii unui castigator de olimpiada de informatica. E problema lui de ce nu a plecat, la fel cum e si problema ta daca ai inteles c-am spus ca toti cei buni au plecat si prostii au ramas.
  Altfel, total de acord cu comentariul tau. Totusi, ca si programator scutit de impozit, eu parca n-am inima sa ma bucur de bani, cand stiu ca daca ar fi aplicat impozitul pe salariul meu, 10 pensionari (carora acum le scad pensiile) ar castiga 1 milion la pensie. Nu ma pot preface ca inot in apa rosie cand de fapt stiu ca e sange.

  Ionel - iti respect calculul, dar te invarti in jurul cozii. Oricum o dai, trebuie sa plece 16% din programatori ca statul sa nu castige nimic. Tot dupa calculul tau rezulta ca sunt 6250 programatori scutiti de impozit. Nu ca ar fi relevant numarul lor, dar stiu anumite firme care au cate 1000, deci ar trebui sa deduci singur ca o cel putin o cunoscuta in acea imparteala nu e corecta… iar cam toate cunoscutele vin de la guvern (aka politicieni) ;-)

  Pe de alta parte, stai sa te gandesti, statul nu impoziteaza 1 leu, dar acel leu produce in economie o gramada de alti lei, astfel incat statul sa impoziteze 13… cel putin cam asta spune calculul sugerat de domnii politicieni. Absurditatea vine din faptul ca daca ne-am gandi la toate taxele pe cladiri, impozitele pe profit platite de firme (probabil ca trebuie sa fie foarte profitabile), alte impozite pe salarii… si chiar daca am adauga ceilalti 5.25 lei din salariul programatorului, in ideea e ca odata primit salariul pe card, programatorul da fuga la supermarket si cumpara doar tva-ul la produse, fara sa ia produsul in sine… tot e foarte greu sa ajungi la 13 lei.
  Ce imi doream eu e sa platesc companiilor din IT impozitul la sanatate al angajatilor si ei sa-mi dea mie inapoi, nu 13 lei, dar macar 3 lei acolo. Ar face asta? Banuiesc ca ar spune ca sunt nebun, ca asta ar insemna ca ei sa piarda 2 lei. Bine’nteles ca acelasi calcul nu se aplica cu statul, cu statul nu pierde nimeni, pentru ca statul nu sunt politicienii care dau cu sclipici, ci voi care le dati “multumesc” in loc sa le dati alt cuvant care incepe cu aceeasi litera.
  Imi pare rau si pentru patronii de firme de IT si pentru sefii de multinationale si pentru domnul Varujan, care trebuie sa se duca si ei la randul lor sa se milogeasca la guvern cu fel de fel de calcule cand ar fi trebuit sa fie exact invers.

  Keep up the good work people! Cu o floare nu facem primavara, dar macar ne tine in viata.

 47. varujan Says:

  @Reny

  1. Ok. Calculul nu e secret, e chiar banal şi se face în felul următor:

  Pentru fiecare companie care mi-a pus la dispoziţie date interne se consideră programatorii care au scutire de impozit. Pentru acestia, se consideră venitul lumnar mediu pe un an.

  16% din acest venit reprezintă impozitul care nu se ia de către stat.
  Se calculează sumele datorate bugetului de asigurări sociale şi casei de asigurări de sănătate.
  Se consideră contractele la care au lucrat cu aportul în ore-muncă raportat la numărul total de ore-muncă necesare pentru realizarea contractului respectiv şi se prelevează profitul obţinut de pe urma orelor-muncă ale programatorului. Cumulând toate contractele la care lucrează în timpul unui an se obţine profitul rezultat din munca lui, adunând fracţiunile din profitul fiecăruia ce i se datorează. Din ăsta se iau impozitul pe profit şi impozitul pe dividende.

  Suma anuală astfel obţinută se împarte la 12 şi se adună cu suma plătită către bugetele de asigurări de stat.
  Ceea ce se obţine aşa se împarte la cât ar lua statul în medie lunară dacă l-ar impozita, obţinându-se multiplicatorul pentru fiecare programator în parte.
  Rezultatul mediu pe companie (adică se adună toţi coeficienţii de multiplicare şi se împart la numărul de programatori pentru care se face calculul) este între 6 şi 15 variind de la o companie la alta.
  Rezultatul mediu pentru toate companiile (medie ponderată cu numărul de programatori scutiţi de la plata impozitului pentru fiecare companie în parte) este 13.
  Nu e deloc complicat şi credeam că este clar de tot că aşa se face.

  Au fost şi companii la care nivelul de detaliu al datelor furnizate a fost mai scăzut. Acolo am împărţit profitul companiei aferent producţiei de software sau serviciilor de software la numărul total de programatori.

  Ceea ce nu voi face public niciodată reprezintă datele furnizate de companii. Bămuiesc că îmi daţi dreptate după ce citiţi ceea ce am scris la punctul 1. Mi-aş pierde credibilitatea câştigată fosrte greu în ochii acestor companii şi aş declanşa un război urât de tot în piaţă. Ce pot spune este că în acest calcul am cuprins cam 80% din programatori. În acest calcul nu am ţinut cont de TVA-ul luat de pe urma lor şi nici de alte venituri ale administraţiei centrale sau locale.
  E mai bine acum?

  2. Cât despre chestia cu ar trebui să plece 16% dintre programatori ca statul să piardă, cred că e bine să repet multiplicatorul. Este 1 la 13. Ar trebui să plece mai puţini, zic eu. Nu?

  3. Despre jignirile aduse programatorilor, ce pot să spun? Dacă sunteţi bugetar, măcar gândiţi-vă că o parte din munca lor vă asigură salariul, aşa cum e el. Dacă nu sunteţi bugetar, încercaţi să refaceţi calculul de mai sus în cazul dumneavostră. Şi dacă iese la fel de bine, spuneţi-mi domeniul în care lucraţi. L-aş cerceta şi dacă ar fi unul cu o asemenea productivitate şi cerere de forţă de muncă pe piaţa internaţională, aş lua şi acolo măsuri de creştere economică similare. Vorbesc serios.

  4. Cât despre plecari, primele care pleacă sunt companiile. Indiferent dacă sunt româneşti sau multinaţionale. După ce impozitul forfetar al lui Pogea le-a deschis ochii întreprinzătorilor români către ţara vecină şi prietenă numită Bulgaria unde cota unică mai e şi doar de 10%, multe companii şi-au făcut socotelile şi şi-au mutat rezidenţa fiscală doar pentru ăia 6% + 6% în plus. Acum ele plătesc impozitul pe profit, impozitul pe dividende şi o parte din TVA statului bulgar. Repet, într-o lume liberă, nu poţi ţine economia în lagăr de muncă forţată. O guvernare inteligentă e aia care ştie să îşi ţină companiile şi forţa de muncă cu valoare adăugată mare (o să vă dezamăgesc, aici valoare înseamnă bani şi atât) acasă.
  În ceea ce priveşte protestul unui programator… Păi de ce ar protesta dacă meseria lui este suficient de cerută oriunde în lume. Sigur, nu e o bucurie să trebuiască să îţi părăseşti ţara, dar măcar ştii sigur că ai unde pleca făcând ceea ce ştii să faci şi îţi place. Liniile aeriene nu au fost blocate. De plecat nu pleci imediat, iar dacă tot trebuie să pleci şi ştii că ai căutare stai un pic să vezi unde şi pe ce bani.
  Şi dacă tot vorbim de plecat, sfatul meu este oriunde numai în Europa nu. În doi ani, Europa se va scufunda rău de tot. Cu statul ei social cu tot. Sau, mai exact, din pricina ideii ăsteia fixe cu statul social.

  Off topic:
  Ştiţi ce nu pricep eu? De ce în manualele de istorie (cel puţin alea după care învăţam eu când eram mic) zeciuiala era considerată nashpa. Că era 10% ca unică dare către stat… E drept, nici statul ăla nu era social. Adică european. Dar parcă era mai normal la cap.

 48. Remy Says:

  Multumesc pentru explicatie d-le Varujan! Nu sunt mare economist, dar cred ca am inteles.

  “Se calculează sumele datorate bugetului de asigurări sociale şi casei de asigurări de sănătate.” - deci se presupune ca dupa ridicarea scutirii de impozit toti cei care erau scutiti raman fara loc de munca.

  “Se consideră contractele la care au lucrat cu aportul în ore-muncă raportat la numărul total de ore-muncă necesare pentru realizarea contractului respectiv şi se prelevează profitul obţinut de pe urma orelor-muncă ale programatorului.” - am inteles, o companie cu 100 de angajati din care 20 programatori, daca faca profit 100E, atunci se considera ca fiecare programator a facut profit 5E. Ceilalti 80 de angajati ai companiei nu conteaza. Impozitul pe profit cat e? Parca tot 16%. Deci, din pix, fiecare programator aduce de 5 ori mai mult profit numai in cazul acestei companii.
  De ala pe dividende nici nu mai vorbesc, pentru ca in cazul multinationalelor (IBM, Oracle, Microsoft, Ericsson, etc.) nu cred ca este cazul.

  “Suma anuală astfel obţinută se împarte la 12 şi se adună cu suma plătită către bugetele de asigurări de stat.” - iar consideram ca toti programatorii scutiti de impozit se vor evapora in cazul ridicarii scutirii.

  “Nu e deloc complicat şi credeam că este clar de tot că aşa se face.” - Da domnule Varujan, este clar, nu stiu la ce m-am mai ostenit sa intreb.

  “Despre jignirile aduse programatorilor, ce pot să spun?” - imi pare rau sa va dezamagesc, dar n-am adus nici o jignire, nici unui programator (mai putin celui care a spus ca e fericit de masura si i-am atras atentia ca apa in care inoata e de fapt sange… daca asta poate fi considerata jignire).

  “Dacă sunteţi bugetar…” - Nu, nu sunt bugetar… am spus mai sus, sunt programator :-) Probabil ca doar ma dau cu mai multe coarne decat cei ce multumesc.

 49. varujan Says:

  @Bibliotecaru
  Nu. Motivul este unul singur. Nu cred în stat. Cel puţin în cel de azi. În Statele Unite din secolul XIX, da. În orice perioadă, de criză sau de creştere economică.
  Eu nu sunt un reprezentant al statului. Reprezint interese ale unor oameni şi atât. Adică ale celor care m-au votat. Prin aceasta, de multe ori intru în conflict cu statul.
  În plus, ceea ce numiţi criză este sfârşitul unui sistem. Asta trăim acum şi vom mai trăi foarte mulţi ani de acum înainte. La rădăcina căruia se află statul, aşa cum este gândit azi. Cum să reprezint aşa ceva?

 50. Remy Says:

  Nu cred în stat. Cel puţin în cel de azi. În Statele Unite din secolul XIX, da. - Sunteti libertarian sau anarhist? Join the club :-)
  Anarhist nu cred ca sunteti deaoarece totusi reprezentati pe cineva. Sper sa luptati pentru reducerea implicarii statului in viata individului cel putin la fel de mult cum ati luptat pentru acest caz.

  Oricum, o intrebare se cade. Spuneti ca “Reprezint interese ale unor oameni şi atât. Adică ale celor care m-au votat.” — banuiesc ca nu stiti care sunt toate interesele celor care v-au votat. Si chiar daca i-ati asculta pe fiecare in parte si le-ati afla, mai banuiesc ca interesele tuturor celor care v-au votat nu coincid intre ele. Deci, care sunt criteriile dupa care inclinati balanta?

 51. varujan Says:

  @Remy
  Mă tem că nu aţi înţeles. Eu vă detaliez un calcul de productivitate al angajatului pe care orice patron îl face și pun deoparte ce ia statul din munca omului respectiv. Ia mai citiți, de exemplu ce scriu eu și ce înțelegeți dumneavoastră din chestia cu orele-muncă. Ceea ce v-am prezentat este un calcul în baza căruia sunt evaluați angajații în orice companie privată în care nu a pătruns virusul notărilor legate de prostii care nu se pot măsura cum ar fi gradul de sociabilitate al angajatului. Eu am folosit drept criteriu banii produși pe angajatul scutit de impozit. Folosind o metodologie standard. Aia cu orele- muncă. Pentru că este cea mai mare relevanță în chestiunea în cauză. Sunt tot felul de felul de alte criterii folosite în unele companii de software. Ca să vă dau un exemplu de criteriu de eficiență de acest fel care nu are relevanță în ceea ce privește beneficiile statului, unele companii calculează în bani produși pe metru pătrat (în care includ și cheltuielile salariale).

 52. varujan Says:

  @Remy
  Dacă citiți mai mult în blog-ul ăsta, veți vedea că înclin spre ideile libertarienilor. În ceea ce privește criteriile după care mă ghidez, întotdeauna există o reyultantă vectorială. Dacă e zero, nu fac nimic. Dacă e diferită de zero, mă ocup. În cazul de față, pare diferită de zero, nu?

 53. marian tetiva Says:

  Cum sa va trimit un mesaj? Cu toata stima, M. Tetiva

 54. Catalin Says:

  Buna ziua,

  As avea si eu nevoie de o clarificare de la dvs stiind ca sunteti si ati fost unul dintre cei mai mari sustinatori ai industriei. Am apelat la o gramada de consultanti in contabilitate si saracii nu se pun de acord cu urmatorul articol din lege “4. angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
  ” - mai precis - situatia in care suntem noi este urmatoarea:
  1. firma are 10 programatori - a avut in balanta 100.000USD pe anul 2009
  2. firma vrea sa ofere pentru luna Mai - scutirea pentru 5 din cei 10 pe motivul ca doar ce 5 au produs cei 10.000 USD necesari cu toate ca defapt venitul a fost de 100.000USD.
  Intrebare - restul de 5 angajati in 2010 - pot sa beneficieze de aceeasi scutire?

  Dupa cum am mai mentionat - ma adresez dvs - pentru ca nu am primit un raspuns concredt si clar.

  Multumesc,
  Catalin

 55. FP Says:

  Felicitari si multumiri dle VP!

  Nu va bate gandul sa faceti un tandem cu dl Johannis si sa faca grupul minoritorilor ordine in tara asta?

  Eu unu’ clar v-as sustine!

 56. Bibliotecaru Says:

  @ Varujan Pambuccian

  Stimate domn,
  Vi se pare că am întrebat eu ceva fără rost… până acum? :D

  Spuneţi aşa:

  “Nu cred în stat. Cel puţin în cel de azi.”

  mai spuneţi… “ceea ce numiţi criză este sfârşitul unui sistem”.

  Păi tocmai de aceea, pentru a aprinde o lumânare la sistemul de astăzi, cel condus de o copie imagologică şi psihologică a clasei politice de tip PCR din perioada României socialiste, fie istoria lui uşoară, şi renaşterea României într-un sistem al politicienilor de profesie, care studiază guvernarea înainte de a guverna şi nu populează partidele pentru a avea avantaje şi nici pentru a stăpâni grupuri mai mari sau mai mici de oameni.

  România are nevoie astăzi de un pol de putere în stat care să nu fie parte din viaţa politică “clasică”, tocmai pentru ca actuala clasă politică să se poată reforma. Cât timp partidele vor executa puterea sau vor tânjii după executarea puterii, ele nu se vor reforma, oamenii nu se vor schimba, pentru că avantajul atrage precum febra aurului. Avem nevoie de un respiro şi acest respiro nu poate fi suportat de viaţa politică. Eu de aceea v-am întrebat, ipotetic (că nu am eu puterea să hotărăsc), aţi accepta postul de premier, fie şi numai ca să permiteţi clasei politice să respire, să se reformeze, să se înlăture mucegaiul din statul îmbâcsit şi repune în funcţie un stat cu adevărat nou şi funcţional? Aţi avea curajul să vă asumaţi un asemenea rol cumplit de greu (pentru că ar trebui să ţineţi piept tuturor partidelor), ştiind că ar trebui să alegeţi colaboratori independenţi de sfera politicii, dar, în acelaşi timp, capabili să pună piesele viitorului stat la un loc astfel încât întregul să funcţioneze în valori nominale?

 57. Pongo Says:

  Felicitari pentru realizarea dvs. Problema este ca mai sunt si alte industrii in aceeasi situatie, industrii ctot cu valoare adaugata mare (cum spuneati dvs.) carer in acest moment NU beneficiaza de ingeniozitatea, persistenta si sustinerea unui Varujan Pambuccian.
  Poate mai corect ar fi fost sa reusim instalarea unui guvern capabil sa inteleaga aceste aspecte in intregul lor (nu pe bucati si “clase sociale” cum ziceau unii).
  Stiu ca si dumneavoastra ati intuit aceasta necesitate la momentul ei.

  As fi dorit sa pot sa va multumesc. Insa nu pot, pentru ca as minti.

 58. Luci Says:

  D-le. Varujan, un nesemnificativ dar sincer:”thumbs up”! Ma simt onorat ca am ocazia sa va scriu in mod direct. Trecand totusi peste betia acestei victorii (pentru ca este o victorie in adevaratul sens al cuvantului) se nasc cateva semne de intrebare. Lucrurii de o logica elementara, la prima mana, cum ar spune Mircea Badea. Cu toții stim ca aceasta scutire de impozit nu poate dura la nesfarsit. Nu vreau sa merg pana intra-colo sa spun ca este un “pahar otravit” din partea guvernului dar si noi stim si dumneavoastra stiti ca vor urma “runde grele” cu mass-media. Marea majoritate a opinei publice se va simti profund preocupata de faptul ca n-a murit si capra vecinului…si ca aceasta capra trebuie “rezolvata” cumva. Acestia nu vor putea fii convinsi cu “x13″ pentru ca pur si simplu setea de sange este mare … plus ca haideti sa recunoastem, nici nivelul de gandire al populatiei nu este unul ridicat. Un lucrul de care guvernul are nevoie mai mult decat bani este IMAGINE. Asa ca tind sa cred ca daca lucrurile vor deveni cu adevarat “distractive” in tara, guvernul ne va sacrifica fara sa priveasca inapoi pentru un capital de imagine. Bani in minus la buget vs. posibile voturi? alegerea este una clara si trista. Nu vreau sa fiu anarhist dar in locul celor care raman in tara pt cei 16% mi-as face alte planuri. Introducerea impozitarii in IT este o doar o chestiune de timp din pacate. Eu sunt unul dintre cei care se gandesc sa ramana in tara din cauza lui 16%…nu spun ca pot pleca cand vreau…nu am oferte/nici nu am cautat…dar am inceput sa ridic putin antenele si sa sondez teritoriul. Sunt absolut convins ca si multinationalele din industrie au fost anuntate de aceasta masura banuiesc ca cel mai tarziu va fii aplicata la inceputul anului viitor…presupun ca un motiv determinant pentru care nu a fost introdusa inca este pentru a nu le da bugetele peste cap (caz in care vor exista compensari) sau pentru a nu creea deranj in interiorul companiilor…dar sa nu ne amagim…avertismentul a fost dat companiilor…fiecare urmand sa-si gestioneze situatie la modul individual. Alt motiv ar fii sondarea opiniei publice… daca chestiunea se trece pe sub masa (asa cum speram) si presa nu marseaza pe asta avem toate sansele sa scapam. Nu vreau totusi sa minimizez meritele d-lui. Pambuccian despre care, marturisesc, nu am avut o perceptie publica pana acuma, buna sau rea. Nu sunt nationalist, cu atat mai mult xenofob, dar nu se poate sa nu simt o palma peste fata si un sentiment de tradare cand un armean se lupta pentru interesul meu si pe Boc si Vladescu ii doare in x13-14. Ati castigat respectul meu si tot odata votul…fie si nesemnificativ. Am sa va urmaresc cu interes activitatea de acum incolo. Respecte din Timisoara!!!

 59. Ionel Says:

  Nenorocirea e ca atunci cand ne vor pune iar impozit pe salarii, nu va mai fi de 16%, ci mai mult ca sigur de 30-40%, cum era cand s-a acordat facilitatea in 2001. Cred ca pana in ziua aia mai sunt maxim 6-12 luni. De ce? Pai e simplu:
  - daca ramane guvernul actual si actuala putere, sunt suficient de incapabili si lipsiti de credibilitate, incat sa nu puna in practica ce au stabilit acum cu reducerile cheltuielilor bugetare. Vor constata in cateva luni ca ori n-au putut sa le puna efectiv in practica, ori le-au pus dar n-au obtinut banii scontati, asa ca vor mari si mai tare taxele si impozitele si cota unica nu va rezista mult timp. Vor avea de ales intre un nou imprumut de la FMI (ma indoiesc ca le mai da cineva ceva) si renuntarea la cota unica. Pe noi ne vor sacrifica din varful pixului.
  - daca vine PSD la putere, sau un guvern in care ei sunt majoritari (putin probabil cat timp e Basescu presedinte, dar teoretic in haosul din tara orice va fi posibil), vor elimina cota unica de a doua zi, ca tot ne-a promit Nastase un impozit progresiv de 15-25-35 la suta. La noi va fi de 35%.
  - daca vine un guvern de tehnicieni, care sa fie de acord cu ce zice Isarescu si FMI (adica “sa luam mai mult de la bogati” si “bugetul e ciuruit de N exceptii de la plata impozitelor”), clar se va anula facilitatea, se va impune o cota progresiva si deci se vor mari impozitele celor cu salarii peste medie, mult peste 16%.

  Cum o dam va fi mult mai rau in urmatoarele 12 luni decat a fost in ultimele 12 luni, atat in tara in general, cat si in industria IT in particular. Sper sa ma insel, dar in Romania regula este ca orice merge prost azi, va merge si mai prost maine.

  Dle. Varujan, va multumesc pentru aceasta amanare a anularii scutirii impozitului pe salariu. Daca vor mai fi alegeri libere in Romania in viitor, daca veti mai candida si daca voi mai fi in tara sau intr-un loc unde sa pot vota, veti avea si votul meu.

 60. Ionel Says:

  Cred ca ar fi momentul unei reflectii serioase asupra viitorului apropiat din partea celor care inca mai au zero la suta impozit pe salariu, si nu numai (si eu ma numar printre ei). Cu sau fara scutire, ne va scadea mult nivelul de trai in urmatoarea perioada. Va conta foarte mult nivelul de educatie financiara al fiecaruia.

  OK, momentan nu ni se iau 16%. Cat inseamna asta? Pai la majoritatea inseamna cam 100-200-300 euro maxim.
  Ce ne asteapta in urmatoarele luni si ani in Romania? Pai, cresterea semnificativa a costului vietii, direct sau indirect:
  - va creste sigur TVA-ul, deci orice cumparam ne va costa mai mult
  - probabil va creste si cota unica, asa incat daca aveti sot/sotie, parinti care mai lucreaza, sigur le vor scadea veniturile, ceea ce va afecta venitul familiei. Daca vom plati si noi impozit pe salariu, ne-am ars
  - pensiile vor scadea, ceea ce inseamna ca va trebui sa ne ajutam (si mai mult) parintii sau bunicii dpv. financiar
  - se vor impozita dobanzile la conturi bancare, depozite, fonduri de investitii, deci cine are bani la banca va pierde o parte din castiguri (oricum dobanzile sunt in scadere)
  - cota alocata pilonului II va scadea iar de la 2,5% cat e acum, asa ca pe viitor vom avea mai putini bani pusi depoarte pt. pensie (despre pensie la stat pe pilonul I nici nu trebuie sa ne facem iluzii)
  - euro, dolarul sau ambele vor creste in urmatoarea perioada fata de leu, asa incat toate utilitatile se vor scumpi, plus creditele la banci in euro (pt. cine are)
  - se vor mari impozitele si taxele locale (pe cladiri, pe masini), vom plati mai mult pt. ele
  - se va anula sau micsora semnificativ subventia la caldura in marile orase, vom plati mai mult la caldura la iarna indiferent ca suntem chiriasi sau proprietari
  - se vor impozita bonurile de masa, s-ar putea sa nu le mai primim (cine le primeste acum)

  Toate aceste mariri de costuri vor depasi cele 100-300 euro castigate din scutirea de impozit, asa ca va trebui sa mai strangem cureaua. Poate niste educatie financiara nu ar strica. Cati dintre noi au anticipat ca dolarul va creste in doua luni cu 10% fata de leu, ca sa investeasca din economii in dolari? Cati dintre noi au anticipat ca bursa va creste in perioada martie 2009 - aprilie 2010 cu peste 100% ca sa investeasca la bursa sau in fonduri de investitii? Si in general, cati punem bani deoparte pt. zile negre?
  Daca nu punem deloc sau punem prea putini, va trebui sa economisim mai multi bani de-acum incolo. Mai putine cheltuieli inutile (gadgeturi, excursii la munte si la mare, in tara sau afara, plasme si lcd-uri, haine de fite, cheltuieli pe credit), mai putini bani pe combustibil si deplasare la serviciu pe jos sau cu transportul in comun (macar partial, sa zicem o zi pe saptamana, sau o parte din drum), marirea surselor de venituri, mai mult studiu cu privire la investitii personale nu ne va strica.

  E momentul unei reflectii serioase cu privire la bugetul propriu, e si el in criza, ca si bugetul tarii. O sa ne prinda bine mai multa educatie financiara, indiferent ca avem impozit pe salariu sau nu, indiferent ca traim sau vom trai in Romania sau in alta tara, indiferent ca e criza sau nu.

 61. varujan Says:

  Impozitul ăsta a fost amenințat de vreo cinci ori în trecut. Din fericire, nici un guvern nu a făcut publică amenințarea și nici n-am avut parte de prea multă mediatizare si de deștepți care să bata câmpii în jurul lui, Eu zic că va mai rămâne acolo, Singura amenințare ar putea sî vină de la mine. Dacă îmi acceptă ăștia ideea cu TVA 25% și cotă unică 4%. Dar atunci oricum ne scoatem bine de tot cu economia. O să povestesc despre ideile pe care le am pentru a deveni profitorii momentului ăstuia, într-un post viitor

 62. Gopo Says:

  Salutare domnule Pambuccian.

  In primul felicitari pentru modul calm in care reprezentati interesele industriei IT din Romania. Exact de asta e nevoie, nu de atitudinea isterica de tata a lui Agathon, care vad ca a trecut de la turism la IT, dovedind pentru a nu stiu cata oara ca politicianul roman se pricepe la toate.

  In al doilea rand, subscriu la sugestia ca problema sa fie tratata pe cat posibil cu discretie, fara scandal si agitatie prin presa. Fara suparare, dar sunt unii colegi care prea si-au luat aere de contesa ofensata “daca ne bagati impozit, plecam din tara”. Hai zau. Nu se vor evapora instantaneu programatorii din tara, mai ales pe vremea asta de criza, sa fim seriosi. Si in plus afirmatii de genul asta miros a semi-santaj, ceea ce nu “da bine” in ochii nimanui.

  PS : Ma uimeste mereu viteza cu care romanii se mobilizeaza pentru cauze negative .. gen “sa nu fie ales X” sau “sa se elimine scutirea de impozit a programatorilor”, samd. Daca alte categorii profesionale se considera “jigniti” de ce nu fac si ei lobby pentru eliminarea impozitului pe salariu ? La medici de exemplu ! Tot auzim ca pleaca medicii, mai ales cei tineri. Sa-si foloseasca asociatia profesionala pentru a face lobby la guvern in favoarea eliminarii impozitului pe salariu pentru medici ! Nu le-ar folosi mai mult un plus la salariul propriu decat o reducere a salariului altora ?

 63. Pongo Says:

  Stiu ca masura cresterii tva concomitent cu scaderea cotei de impozitate s-a aplicat in ungaria. Sper sa nu ma insel, dar prieteni mi-au povestit asta. Va (ne) tin pumnii :)

 64. Bibliotecaru Says:

  Văd că nu mi-aţi mai răspuns… :(

 65. varujan Says:

  Eu zic că am răspuns. Și încă într-un post destul de lunguț. Cel de după acesta. De asumat un rol în stat însă, răspunsul rămâne constant: nu. Am spus și de ce.

 66. Radu Says:

  Buna ziua !
  Problema e ca legea e cel putin incompleta.
  Unii dintre noi lucram ca programatori in diverse firme, desi am terminat facultati fara profil informatic. Asa se face ca eu de exemplu, care am terminat TCM, lucrez ca programator intr-o multinationala, iar desi am o functie mai buna decat a altor programatori, si un salariu ceva mai mare, la sfarsitul lunii raman cu mai putini bani decat unii dintre ei fiindca eu platesc acel impozit de 16%. Unde mai este dreptatea aici ?
  La negocieri, toata lumea spune ca salariile nu se pot modifica fiindca legea poate sa dispara oricand, dar asta este deja de ani buni si probabil nu o sa se renunte curand. Pe de o parte, ii inteleg si pe cei din firma ca doar aplica legea, dar legea dupa cum spuneam este cel putin incompleta.
  Eu vad ca orice persoana care lucreaza pe un post de programator ar trebui sa fie inclusa in aceasta categorie.
  In fond, care e diferenta intre un programator care nu a terminat o facultate dintre cele enumerate in lege, si unul care a terminat una din cele enumerate? In multe cazuri, cel care nu a terminat una din acele facultati, probabil este mai bun, in caz contrar nu reusea sa se angajeze.
  Sa luam un exemplu, la 3000 ron, 16% reprezinta aproximativ 480 ron pe care eu ii platesc la fiecare salariu; inmultit cu 12 inseamna aproape 6000 ron/an care eu ii platesc iar alte persoane care lucreaza la biroul de langa mine, facand acelasi lucru nu platesc acesti bani.
  As dori un raspuns la comentariul meu daca se poate.
  Multumesc

 67. Mihai Says:

  Domnule Varujan,

  tare bine ar fi daca v-ati putea implica si ati da o mana de ajutor incompetentilor din guvern sa conceapa un plan de iesire din criza, ca sa fie bine si pt pensionari si pt bugetari.

  Asa cum ati prezentat calcule concrete in leg cu acest impozit, asa se pot face calcule si pt TVA de 25% sau impozit de 4% cum spuneati mai sus. Iar guvernul ar trebui sa ia decizii bazate pe calcule si nu dupa ureche, cum mi se pare ca face acum.

  Din pacate, cred ca guvernul ma merge din greseala in greseala, si vom pleca cu totii din tara nu din cauza impozitului ci din cauza idiotilor astia din guvern (scuzati limbajul).

 68. varujan Says:

  Nu e momentul acum. Cred că e limpede pentru toți de ce. Astăzi, în ședința de la Guvern, am avut iar o discuție destul de tensionată cu o persoană care, chiar dacă se vede mai puțin, are o influență majoră în deciziile cu caracter economic și care și-a arătat un dezacord resemnat (deocamdată) în legătură cu hotărârea luată, invocând rațiuni de natură etică. Asta mai lipsea să mai vorbesc și despre extinderea ei, în condițiile în care în interiorul zonei de decizie nu e încă toată lumea convinsă de justețea ei.
  Când voi găsi momentul potrivit, o voi face, fiți sigur.

 69. virgil Says:

  @Remy, nu stiu daca mai citesti: exemplul pe care l-am dat a fost de un om care nu poate contesta nimeni ca “e bun”, si in plus, ca informatie aditionala, iti spun acu’ ca a fost plecat in strainatate (la studii) si s-a intors in Romania. Deci “e bun si poate pleca” - am bifat criteriile tale. In plus, puteam sa ma dau exemplu si pe mine, da’ am zis sa nu o fac direct asa, sa nu sune a “lauda de sine”…. da’ crede-ma ca am avut destule oportunitati de a pleca, si in timpul facultatii, si la terminarea ei, si dupa - am ramas fiindca am vrut sa raman, nu fiindca nu as fi putut sa plec. Repet, 16% impozit nu ar conta prea mult pentru mine in decizia “plec sau nu”…. 40% vs.0, au contat destul de mult totusi, cred eu.

  D-le @varujan, am citit articolul urmator, nu sunt sigur ca sunt 100% de acord cu tot ce ziceti acolo, insa 25%TVA+4%impozit suna excelent ca proportie, daca poate fi convins guvernul (si daca e sustenabil).
  Eu as mai propune ceva la capitolul “desfiintat statul social”… e greu de inghitit, dar….
  Ce ar fi daca renuntam la CNPAS? (si automat, la contributia asociata). Toata lumea zice “am dat bani, sa primim inapoi acum, e dreptul nostru!”. Ce propun eu e sa se dea intapoi tuturor ce au contribuit (X) minus ce au primit (Y) ajustat cu inflatia (i.e. un soi de “X-Y”,dar ponderat - aplicata un soi de “dobanda anuala” la soldul pe care l-ar fi acumulat). Practic, ar rezulta o suma uriasa de platit acum, dar cred ca FMI/UE ar fi dispusi sa dea banul (imprumut) daca ar sti ca “e sustenabil” - i.e. am lichidat o sursa majora de cheltuieli la buget.
  Desigur, ar fi problema multor oameni care ar ramane fara nici o sursa de venit mai devreme sau mai tarziu (caci multi nu-si vor face “asigurari private” cu banii primiti, ci ii vor cheltui repede pe produse de consum). As fi perfect de acord sa se ia in continuare o “taxa de solidaritate”, din care sa se asigure un soi de “pensie minima garantata” dar doar pentru cei care dovedesc ca nu au alte surse de venit, nu sunt capabili sa munceasca, etc. Ideea e ca aceasta fiind un ajutor social, s-ar putea da bani … fix atatia cat sunt, adica nu mai poate nimeni sa iasa in strada “sa-si ceara dreptul”, caci a primit “dreptul”.
  Masura asta ar merge compensata cu altele - de exemplu poate fi data o lege care sa zica “daca angajatul pune deoparte o suma de X bani din salariu intr-un fond de economisire pt. pensie, angajatorul trebuie sa contribuie si el cu X la fondul respectiv, in limita a max 10%”. Practic asa s-ar constitui un “CAS alternativ” dar pe baze mult mai sustenabile, si ar lasa la dispozitia oamenilor decizia de a incasa bani acu’ sau a economisi pt. pensi (sau a-i investi in altceva, mai profitabil?).

  Stiu ca e o masura radicala…. dar merita considerata, cred eu. Evident, inainte de a anunta impozit de 4%, ca dupa ce facem asta nu ne mai dau UE/FMI nici un ban :)

 70. virgil Says:

  ca si observatie - da, renuntarea la CNPAS poate ca i-ar afecta si pe parintii mei (desi nu as fi tocma’ sigur). Da’ prefer daca e sa ii ajut eu direct daca e nevoie decat sa dau banii intr-un fond din care se duc spre cinestiece gauri negre/”smecheri” care si-au legiferat pensii mari intr-un fel sau altul.

  Ca si observatie: modelul “vechi” era sa te bazezi pe copii la batranete. Nu stiu de ce e asa de “gresit” sa facem asta in continuare…. la urma urmelor, oricum copii (generatia lor) ne asigura noua un trai decent - banii sunt “o iluzie”, daca prin absurd toti oamenii ar inceta sa munceasca acum, si Bill Gates ar muri foarte repede indiferent cati bani “a economisit” pana acum. In sensul asta, mi se pare mai cinstit ca pensia sa si-o economiseasca fiecare in masura posibilitatilor, iar “societatea” sa-i ofere doar un venit minim care sa-i permita sa traiasca decent (indiferent cat/la ce a lucrat)…. in masura in care societatea isi va permite. Daca nu, nu. Ca sistemul “piramidal” de azi e o iluzie, si legiferarea valorii pensiei e o tampenie.

 71. Dan Says:

  Dle Varujan,

  Calculul descris intr-unul din post-urile precedente se poate aplica in orice domeniu de activitate, nu-i asa? Atunci de ce sa nu scutim de la impozit toti salariatii si nu numai pe cei din IT?

  Cu respect,
  Dan

 72. varujan Says:

  @Dan
  Dintr-un motiv simplu şi cinic în acelaşi timp:
  Măsura are sens doar pentru meseriile cu valoare adăugată foarte mare şi cerere mare pe piaţa internaţională a muncii. Pentru forţa de muncă neaducătoare de bani mulţi buget şi/sau care nu are unde pleca, este ineficientă aplicarea ei. Adică duce la pierdere şi nu la câştig de bani la buget. Dacă însă mai ştiţi domenii cu caracteristicile enumerate mai sus, chiar mă interesează şi, după o amaliză care să confirme că merită să luăm o măsură similară şi acolo, chiar mă bat pentru ea.

 73. varujan Says:

  @virgil
  1. 25-4 este sustenabilă. Mai mult, ea duce la apariția unui excedent la vreun an de la aplicare, excedent care poate fi utilizat la diminuarea treptata a TVA-ului la 19%.
  2. Chestia cu CNAS nu prea ţine. Au datorii de peste un an şi jumătate la farmacii care au ajuns în felul ăsta la producători. Ce naiba să iei de-acolo? Că nu mai e nimic de luat.
  3. Imperiul Roman a căzut din cauza inflației. Cel care și-a dat seama din timp de asta a fost Domițian. A avut si soluția parțială la problemă și ăsta este motivul campaniei în Orient pentru cucerirea minelor de aur, ca și campania din Dacia, făcută în același scop. Și Traian a avut același lucru în cap când a trimis legiunile romane unde a-nțărcat dracu’ copiii. Din păcate, nodul în care au folosit aurul pentru a stăvili inflația a fost greșit. În timp, din cauza accentuării inflației, meșteșugarii au sărăcit și au preferat să cumpere mici ferme care să le asigure subzistența, părăsind business-ul din oraș. Baza de impozitare s-a diminuat și, pe fondul creșterii inflației, nu au mai fost bani de plătit armata imperială, care era de mercenari. Nu tehnologia a fost cauza, ci banii. Imperiul a căzut în fața unor hoarde absolut ridicole pentru armata imperială din vremurile de glorie. Cam asta a fost cu căderea Imperiului Roman. Habar n-am ce scrie acum prin manualele de liceu.
  4. Nu există nici un risc de război. Războiul costă și acum nu sunt bani. În plus, nu văd ce mare afacere ar fi un război acum. Războaiele economice fac mai mulți bani decât prăduirea unui teritoriu.
  Credeți-ma îmsă că nimeni nu va mai ajuta pe nimeni. SUA a intrat în autoprotecție Pe 21 mai 2010, Senatul american a votat în unanimitate chestia asta:
  “The US Senate has voted 94:0 to block use of taxpayers’ money for IMF rescues that make no economic sense or bail-outs for countries like Greece that far are beyond the point of no return.”
  Germania, după ce a mai aruncat niște bani la gunoi, intră și ea în autoprotecție. Mie mi se pare că ambele state au un comportament absolut rațional și responsabil. Iar restul lumii euroatlantice se va prăbuși fix cum scrie în textul ăla în engleză de deasupra.
  În cel mult un an vor intra în colaps Spania, Portugalia, Italia și Irlanda, iar în cel mult doi ani, Franța și Marea Britanie. Dacă nu se întâmplă vreo minune. Eu nu cred în minuni.
  Și asta e tot. Nu e o mare nenorocire. Poate însă deveni nenorocirea noastră. Și atunci, brusc, e mare de tot.

 74. Bogdan Radu Bocsan Says:

  Stimate Domnule Deputat…

  Intai de toate v-am cunoscut prin intermediul tatalui meu care fiind om de telecom va cunostea si mi-a povestit de activitatea Dvs. Dupa care v-am cunoscut personal lucrand timp de peste 8 ani in regimul de Reglementari in IT&C (mai mult T / telecom) si v-am vazut mereu nu numai un prieten al tehnologiei, industriei, etc… Dar mai mult decat atat v-am cunoscut ca o persoana care stie sa si gandeasca. Vorba unui precomentator aici: sa va clonati sa va duceti la cateva ministere.

  Lumea telecomului si IT-ului in Romania contemporana este o jungla si este impresurata de oameni care nu numai ca nu stiu meserie, dar se si baga ca musca in lapte. Dumneavoastra sunteti contrariul. Sunteti antiteza unui sistem bolnav si pentru acest motiv de cativa ani incoace va tot votez (desi stiu ca aveti oarecum locul asigurat). Din pacate la ultimele alegeri nu am avut aceasta posibilitate pentru ca se voteaza pe colegii.

  Va felicit si sper ca toata munca Dvs sa nu fie in zadar.

  Cu stima

 75. varujan Says:

  @Toti cei care intreaba despre impozitarea programatorilor

  Dragii mei,
  Ce credeti ca ar mai trebui sa fac pentru a intelege ca programatorii nu vor fi impozitati? Sigur, am putea lasa timpul sa va dovedeasca faptul ca e asa cum spun. Dar in tot timpul asta va consumati inutil. Nu e vina mea ca apar stiri scrise dupa documente vechi. Am pus pe site-ul ANIS si ARIES Timisoara documentele asa cum au fost deja semnate. Inainte de a aparea oriunde in alt loc. I-am innebunit pe toti, inutil, cerandu-le sa dea comunicate peste comunicate. Le-au dat cu promptitudine de fiecare data. Am facut valuri inutile, poate chiar paguboase pe termen lung, in intreaga societate. Toata agitatia asta a creeat o serioasa ingrijorare si in randul companiilor si in cel al programatorilor. Pana acum masura a mai fost in pericol de cinci ori. Nu a stiut nimeni, totul s-a rezolvat repede si a fost foarte bine asa. De ce nu se putea asa si acum? Masura nu mai e in pericol de aproape trei saptamani. Este peste puterile unui om sa previna aparitia unor stiri neverificate sau vechi.

  Aveti incredere si va rog mult sa incheiem odata discutiile pe subiectul asta.

 76. virgil Says:

  ANEXA Nr. 2

  LISTA
  cuprinzând specializările

  1. Automatică şi informatică industrială
  2. Calculatoare, Inginerie electrică şi calculatoare
  3. Electronică, Electronică aplicată, Electronică şi telecomunicaţii, Comunicaţii
  4. Matematică, Matematică informatică
  5. Informatică, Informatică economică, Informatică aplicată
  6. Cibernetică şi informatică economică, Cibernetică şi previziune economică, Contabilitate şi informatică de gestiune.

  La Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica din cadrul ASE specializarile sunt urmatoarele :

  a) Cibernetica Economica
  b) Statistica si Previziune Economica
  c) Informatica Economica

  De ce specializarea “Statistica si Previziune Economica” nu apare in Anexa ?

 77. Pongo Says:

  “Dacă însă mai ştiţi domenii cu caracteristicile enumerate mai sus, chiar mă interesează şi, după o amaliză care să confirme că merită să luăm o măsură similară şi acolo, chiar mă bat pentru ea.”- industria filmululi este in situatia asta, doar ca pentru ei este cumva “happened”. Tarile din jurul romaniei au legi nou introduse care acorda facilitati fiscale importante celor care aduc productii cinematografice din afara tarii. La noi din aceasta cauza industria o duce rau de tot. Am rugat pe cinava direct interesat sa va contacteze, au din cate stiu date mai exacte. Oricum, in cazul lor este usor de constatat ce cifra de afaceri era acum 1-2 ani si cum stau acum. Dar astea sunt detalii.

 78. cercel Says:

  E tipic pentru Romania - legi proaste , greu de aplicat si foarte interpretabile - ATIT NE DUCE CAPU’

 79. varujan Says:

  @Pongo
  Dacă mă convingeţi că poate funcţiona o industrie de media în România, mă ocup. Atenţie însă: vorbesc despre o industrie, nu despre o piaţă.

 80. Pongo Says:

  Vorbesc despre o industrie, piata nu exista :)

  Anii trecuti productiile straine de film cu bani straini erau cu zecile. Acum e o seceta crunta. Practic nu mai suntem atractivi. Vecinii unguri au introdus o lege care acorda facilitati celor ce produc pe teritoriul ungariei, bulgarii din cate stiu asijderea. Pentru ca overall statul ramane cu niste bani pe care altfel nu i-ar atrage. Degeaba impozitam activitatile astea acum, daca ele nu mai exista fix din cauza impozitelor.
  Din cauza asta spuneam ca in industria asta nenoracirea “happened”, pentru ca deja ei se afla intr-o situatie “post impozitare” ca sa zic asa.

 81. Lecţia scutirii de impozit pentru programatori « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro Says:

  [...] patru milioane de angajaţi tot discriminaţi ar rămâne. Să moară sau să scape capra vecinului?“Pentru fiecare leu pe care statul nu îl ia din impozitul pe salariu, statul primeşte 13 lei…. Acesta este argumentul în faţa căruia Guvernul şi sindicatele au fost de acord să păstreze [...]

 82. Lecţia scutirii de impozit pentru programatori. Tu de ce nu meriţi? « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET Says:

  [...] “Pentru fiecare leu pe care statul nu îl ia din impozitul pe salariu, statul primeşte 13 lei…. Acesta este argumentul în faţa căruia Guvernul şi sindicatele au fost de acord să păstreze scutirea de impozit pentru programatori. [...]

 83. dam Says:

  Domnule Pambucian, am descoperit blogul dvs. destul de tarziu si este posibil ca sa nu mai urmariti aceasta sectiune. Ati lansat intrebarea “daca mai exista si alte domenii cu valoare adaugata si cerere la fel de mare ca IT-ul care sa pretinda facilitati fiscale”. Va raspund simplu: medicina.
  1. Valoarea adaugata. La prima vedere o sa pretindeti ca domeniul medical aduce doar costuri si nu plus valoare. Am sa va dau un raspuns cinic: bolile costa. Americanii, natiune pragmatica (pentru care a aveti o admiratie profunda) dedica o mare cantitate de timp calcularii costurilor din spatele fiecarei patologii. Fiecare boala duce la costuri directe (de ingrijire) si la costuri indirecte (imposibilitatea practicarii meseriei, necesitatea ingrijirii permanente). Daca va uitati pe cifre o sa descoperiti niste sume halucinante. Am sa iau un exemplu: AVC-ul (accidentul vascular cerebral), boala foarte frecventa si a treia cauza de mortalitate in lume (dupa infarct si cancer). Va anexez un link
  http://www.theuniversityhospital.com/stroke/stats.htm
  Practic meseria noastra reduce (incearca sa reduca) costurile produse de boli, deci este aducatoare de plus valoare.
  2. Cererea. Aici vorbesc iar strict economic (fara sa ma aberez cu cat invatam noi comparativ cu IT-istii, cu cate sacrificii am facut, bla, bla).
  a) durata de studii: IT - in medie 4-5 ani / medicina - in medie 11 ani (6 ani facultatea, 5 ani rezidentiatul).
  b) Costurile de scolarizare + selectia dura a candidatilor (medicina este una dintre cele mai scumpe facultati)
  c) riscurile de mal-praxis (in Europa si mai ales in State chiar exista asa ceva !!!)
  Din a,b si c –> deficit de medici in Europa + imposibilitatea de acoperire prin “productie proprie” in urmatorii 10 ani –> cerere ridicata de medici
  La astea mai adaug urmatoarele:
  - diplomele romanesti sunt recunoscute in totalitate (inclusiv specialitatea), in majoritatea tarilor europene nu se mai cer examene de echivalare (doar test de limba)
  - esticii in general si romanii in particular sunt preferati magrebienilor, asiaticilor si negrilor din fostele colonii franceze/engleze doarece sunt bine pregatiti, motivati, mai apropati de cultura europeana si mai ales disciplinati.
  - in nici o meserie nu se face o campanie de recrutare mai agresiva ca in medicina (mergeti la orice spital mare si o sa vedeti peretii plini cu afise de genul “firma de recrutare cauta medici specialisti ….”)
  - salariul in UE este cuprins intre 2000 EUR si 10.000 EUR/luna in functie de specialitate si exeprienta, in timp ce in romanica este undeva intre 300 si 600 EUR
  - In primele 3 luni 6000 medici si-au scos de la MS certificatul de conformitate.

  In concluzie as aprecia daca am putea purta un dialog economic pe marginea acestui subiect. Eu cred ca anumite facilitati de natura fiscala/administrativa ar putea comuta o parte din servicile medicale spre sistemul privat si ar putea limita exodul cadrelor medicale spre vest.

 84. Catalina Says:

  @dam
  Buna. De ce nu ai scrie asta si la comentariile de pe ultimul post al D-lui Pambuccian “Sfarsitul utopiei” ? Acela este urmarit zilnic de multa lume. Mie mi se pare excelenta ideea ta.
  Tinem pumnii !

 85. dam Says:

  @Catalina

  Sa iti raspund: pentru ca am gasit intamplator blogul, era o ora tarzie si a doua zi trebuia sa-mi vad si de pacienti, pentru ca am incercat sa imi fac o idee de ansamblu urmarind firul discutiilor si am pierdut din vedere ca subiectul asta nu prea mai era frecventat de lume. Si pentru ca intrebarea era adresata in aceasta sectiune si nu in cea cu utopia.
  Daca ti se pare interesanta ideea mea, poti sa o readuci in vedere intr- sectiune mai de actualitate si daca va interesa pe cineva promit sa dezvolt subiectul :)

 86. Catalina Says:

  @dam
  Am descoperit si eu blogul acesta de mai putin de doua saptamani si am inceput sa-l citesc de la inceput (ceea ce recomand tuturor); nu am nici un fel de cunostinte de economie in general, iar de economie politica…ce sa mai zicem (terminand liceul in 90, iti dai seama…). Stiu numai ca ideile valoroase despre relansarea unui domeniu nu pot veni decat dinspre cei care se confrunta zi de zi cu problemele acelui domeniu- in sensul acesta mi se pare deosebit de interesanta ideea ta. Cred ca ne-am saturat cu totii de planuri din ce in ce mai aberante de masuri clocite de niste indivizi care nu au nici habar despre domeniile la care se refera. Si mai stiu ceva: ca migratia din ce in ce mai mare de medici din aceasta tara ne va duce in cele din urma tot la faliment - ne pleaca valorile, creierele din toate domeniile, iar acesta este simptomul ce trebuie tratat, pentru ca in ritmul acesta, in curand nimeni nu-si va mai face bine meseria. In noianul de aberatii economice din jur, blogul domnului Pambuccian mi-a redat speranta ca se poate construi ceva: cu pasi mici, dar cu tenacitate si mai ales cu coerenta. Ma bucur sa vad ca nu doar mie mi-a redat speranta si ca sunt destui care gandesc ca, daca te-ai impotmolit, te dai naibii jos din caruta si impingi, nu stai sa vina cineva sa te scoata. O singura teama am: ca multi nu vor intelege ca in acest moment nu trebuie amestecata politica cu niste masuri economice inteligente (pentru ca acum politica este atat de corupta). Sunt convinsa ca va fi citit comentariul tau, acum ca ai facut si trimiterea.

 87. Radu Says:

  Buna ziua!
  Nu stiu daca mai cititi acest blog, fiindca din cate am vazut nu prea mai este activitate recenta (ultimul post e din 30 mai din cate vad).
  Am postat un comentariu mai demult, in care v-am intrebat daca legea pentru neimpozitarea programatorilor se va extinde si asupra celor care nu au facut facultatile mentionate in respectiva lege (in cazul meu eu am terminat TCM-ul). La vremea respectiva, mi-ati spus ca, la momentul oportun o sa cereti modificarea acestei legi.
  Intrebarea mea este urmatoarea: avand in vedere ca suntem innaintea inceperii anului scolar, credeti ca la un moment dat o sa se modifice legea, sau ar fi mai bine sa ma inscriu si sa urmez una din facultatile enumerate in lege ?
  Eu ma gandesc ca in trei ani o sa pot permina o astfel de facultate; as incerca sa imi aleg cea mai slaba facultate/sectie care o pot gasi fiindca ceea ce ma intereseaza este doar diploma pentru a beneficia de scutirea de impozit. Poate nu suna prea “bine” ceea ce spun, dar implinesc 32 de ani, si nu mai prea imi vine sa ma apuc de invatat din nou. Tocmai ce am terminat si un master in calculatoare, si pot sa spun ca nu mai prea imi doresc sa mai tot fiu student :)
  Pana nu demult, toata lumea din IT carora le ceream sfatul, spuneau ca probabil legea se va scoate incepand cu anul urmator. Dar iata ca au trecut 3 ani de cand lucrez ca si programator, si legea e tot acolo iar banii mei se duc tot la impozit. Nici nu vreau sa ma gandesc ce suma am ‘pierdut’ pana acum fata de colegii mei.
  Nici nu as vrea sa ma apuc de facultate, iar peste 2-3 ani sa ma trezesc ca am platit si o gramada de bani pentru studii, dupa care sa se scoata legea sau sa se modifice in sensul ca si cei care nu au terminat la profilele enumerate in lege, dar lucreaza in acelasi domeniu, sa beneficieze de scutire.
  Dupa cum spuneam, fiindca perioada in care ma pot inscrie la o facultate este acum, as aprecia un raspuns cat mai rapid :)
  Va multumesc.

 88. x Says:

  Here we go again: http://www.mediafax.ro/economic/guvernul-a-promis-ce-ca-va-elimina-gradual-scutirile-la-impozitul-pe-venit-pentru-programatorii-it-7187554/

  Parca-s idioti cu totii … se schimba orice de la o zi la alta …

 89. Dragos Says:

  Dle. Varujan Pambuccian,

  Inainte de toate doresc sa va multumesc din partea tuturor ing. electronisti, softisti, si telecom pentru eforturide depuse in scpul aprecierii acestei ramuri de activitate.

  Sunt un proaspat absolvent al Politehnicii din Timisoara, specializarea Telecommunication Technologies and Systems, specialiazare cu predare atat in limba romana (traducere mot-a-mot) cat si engleza, in cadrul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii din Timisoara. Practic aceasta este “varianata” pe 4 ani “europeni” a vechii specializari intitulate “Telecomunicatii” de 5 ani, cea din urma incadrandu-se in lege in ceea ce priveste mult dezbatuta scutire de la impozit, totusi prima nu, in mare parte pentru ca denumirea “nu pusca exact” daca imi permiteti sa ma exprim asemeni unora …

  Ceea ce voiam sa va intreb este de ce anume se considera ca unic criteriu in acest sens “ceea ce scrie pe diploma la specializare”? (intr-o exprimare mai mai mult sau mai putin colocviala sau… mai bine spus inteligenta). Va scriu, la indemnul mai multor colegi, in speranta de a gasi o solutie, in situatia epuizarii mai mulor variante (petitii cu semnaturi in mare parte) pana la ora actuala. De ce nu se considera un studiu al foii matricole in privinta unei comparatii cu un eventual tabel continad materiile care fac subiectul unei specializari in domaniu. De ce ne legam de un VICIU DE EXPRIMARE?

  Sincer nu mi se poare normal ca, intr-o tara membra UE, daca o firma avand obict de activitate in domeniul telecom sau al electronicii considera ca “ne incadram” , in urma metodologiei de selectie tipice (care dupa parerea mea este destul de riguroasa - ei fiind primii interesati sa recruteze personal apt mai ales in vremurile acesteat binecuvantate), cei de la minister sa refuze sa realizeze o evaluare corespunzatoare - mi-as permite sa zic chiar un pic mai atenta, daca nu cer prea mult - a unor criterii mai mult de nuanta decat de fond.

  Conclud prin a-mi motiva dolenata prin faptul ca atat eu cat si colegii mei suntem tineri… si niste banuti in plus n-ar strica… mai ales ca suntem la inceput de drum, si totodata daca tot reprezinta un mic drept al nostru.

  Va multumesc, si va dorsc numai bine!

  IDF

 90. Stefan Says:

  Domnule Parlamentar,

  Sunteti genul de om pe care-l ascult cu mult interes. Reusiti sa traduceti datele tehnice intr-un limbaj inteligibil pentru profani si sa dati savoare unor notiuni la care am privit totdeauna cu respect, dar fara patima. Practic, sunteti pentru domeniul dumneavoastra ceea ce este Andrei Plesu pentru filozofia moravurilor romanesti. Tocmai de aceea nu pricep un lucru: cum de nu aveti nicio reactie prieteneasca fata de poporul roman pe care il veti sfida maine, impreuna cu tot grupul minoritatilor, la votarea motiunii de cenzura? Probabil ca aveti argumentele dumneavoastra ca sa faceti acest gest greu de calificat. Insa eu va spun ca dumneavoastra si colegii din grupul minoritatilor sunteti acolo pentru a sprijini argumentele NOASTRE. Saracia materiala este a NOASTRA. Rusinea si ocara din partea presedintelui si a primului ministru au cazut pe obrazul NOSTRU si nu pe al dumneavoastra. Morala este vorba in vant, toti mintim, toti uram, toti suferim haotic si fara speranta. Indiferent de argumentele logice si economice, atunci cand increderea in cineva se prabuseste - procesul este ireversibil. Viata unui politician este prea scurta pentru a putea recupera, cinstit, handicapul pe care si l-a creat prin deciziile sale neinspirate. Imi amintesc ca aveti in grup un coleg, militar de cariera, reprezentant parca al minoritatii bulgarilor. Nu ii stiu numele, dar recunosc ca i-am ascultat fascinat discursul cu luni in urma. Imi vine greu sa cred ca si dansul va fi printre cei care vor fi impotriva vointei populare. Si mai este o chestiune. Daca noi, cei multi, gresim, atunci nu este nicio rusine faptul ca si dumneavoastra gresiti fiind alaturi de noi. Inchei cu nadejdea ca nu-mi ve-ti da ocazia sa ma indoiesc de logica si de inima dumneavoastra. (Comentariul de fata vi-l adresez personal, nu doresc sa creez o polemica pe blog).

 91. CL Says:

  Poate si Romania ar trebui sa faca ceva.. cam pierdem teren ceva teren in favoarea bulgarilor si asta o stiu si din proprie experienta

  http://novinite.com/view_news.php?id=122195

 92. Iulian Says:

  Pe masura ce citesc ma gandesc la Procesul si Castelul lui Kafka, atata vorbiti de sistem ca noi oamenii nu mai existam.. ne-a inghitit sistemul cu tot.
  Sa ne intelegem, citesc Heidegger, citesc Noica, citesc chestii de 10 ori mai sofisticate, dar nu inteleg betia asta de cuvinte.. parca e o bolboroceala continua

 93. CL Says:

  Se mai poate face ceva pentru a nu ne pierde competitivitatea? Din proprie experienta stiu ca exista un numar considerabil de specialisti IT care prefera sa lucreze in Bulgaria (trendul a inceput acum vreo 2-3 ani)

  http://www.zf.ro/business-hi-tech/bulgaria-vrea-sa-ia-fata-romaniei-cu-taxe-mici-pentru-companiile-it-9453269

 94. reparatii calculatoare Says:

  Somebody essentially lend a hand to make significantly articles I would state. That is the very first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the analysis you made to make this particular post amazing. Wonderful task!

 95. IBM Says:

  Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much. I am hoping to provide something back and help others like you helped me.

 96. skin whitening science Says:

  Teva skin care introducing ARTYU-DEVA renewal complex. I’ll cover that also in a moment.
  Before picking a whitening cream from market, it is suggested to evaluate your skin type for attaining good results.

 97. spartiaten.bplaced.net Says:

  Just the other day, I went home for lunch to take my dog out
  for a little walk, and I met a very nice man who was driving
  around checking out the area where I live. 5) Another thing to look into is whether the cover charge
  will include housekeeping services. Should you favor a relaxing time, then the spectacular seashores
  Dubai has to offer could be the ultimate location for relaxation.

 98. ระบบกำจัดปลวก Says:

  I am really happy to read this weblog posts which
  includes lots of helpful facts, thanks for providing these kinds
  of information.

 99. Dead Trigger 2 Gold Hack Cydia Says:

  Dead Trigger 2 Gold Hack Cydia…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără…

 100. real racing 3 hack ios 8 Says:

  real racing 3 hack ios 8…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără…

 101. fifa 15 Ultimate Team hack ios no survey Says:

  fifa 15 Ultimate Team hack ios no survey…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără…

 102. Read the Full Posting Says:

  Read the Full Posting…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără…

 103. Stockbronze0.myblog.de Says:

  Stockbronze0.myblog.de…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără…

 104. Monthdrum28.blogcindario.com Says:

  Monthdrum28.blogcindario.com…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără…

 105. Chictopia.Com Says:

  Chictopia.Com…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără…

 106. csr classics hack android No root Says:

  csr classics hack android No root…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără…

 107. jetpack joyride hack cydia Says:

  jetpack joyride hack cydia…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără…

 108. game of war hack ipa Says:

  So, it can drive bigger game of war cheats profits. Tips that flash on the cover by
  the most sought after people at the beginning you can spend hours enjoying a mobile
  casino games are available for $0.

 109. unturned hack latest version Says:

  The Best Gaming PlatformWe can find some bugs found in this game on the unturned hacks role of the child leads to confidence building.
  However even though wagging its tail. The first participant
  asks the unturned hacks other. I always
  love discovering many new buyers carry out not good as you
  will have realized early on that later.

 110. waste tire processing machine Says:

  waste tire processing machine…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenÅ£a specifică - Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără…

 111. vpn service Says:

  Guidelines are the rules, if they seem to consumers or not,
  while all is lost. Skype gained its popularity
  by being cost-effective and reliable. Torrent vpn service makes your on-line freedom a real possibility.

 112. vpn service Says:

  Whether or not you pay together with a hard-earned cash or your valued identity, you may pay in a way.

  After purchasing a VPN service, you seem emailed your
  account with complete set up guide.

 113. www.jollytours.hr Says:

  Official Learn4Good Web site Sweet Crush game free on-line to play
  now with no three recreation on-line free Candy Crush game for teenagers
  to play now with no download 3 video games akin to Bejeweled ,
  or anyone who enjoys a very good-old visual
  puzzle.

 114. vpn service Says:

  Of course, lot many others and tend to be also listed and
  compared on their site. I have no idea if is
  actually a 3D engine or not, nor do I care. So, how can you
  will best vpn service for Hulu?

 115. vpn service Says:

  You can visit any sites you want, and they’ll not be in the position to track you down.
  A person buy vpn account each one of these data are offered by your vpn service source.

 116. subway surfers hack iphone no jailbreak Says:

  Oh youu scare, the Inspector has you and your
  subway surfers ‘ close friends in the spraying of the trains caught!

  my site subway surfers hack iphone no jailbreak

 117. vpn service Says:

  The regular price to do this channel is$1.99 per month’s time.
  Cinemax Premium Package Cinemax Premium package provides variety of
  movies. I’ve just found out that with a vpn service you can view
  Hulu outside The us!

 118. vpn service Says:

  Before starting, refer to the configuration email you received after subscribing
  to a vpn service.
  RHONDA: Compassion, understanding, and also the ability
  efficient well with individuals.

 119. vpn service Says:

  You can choose how a number of days you desire to spread
  the submission over so you obtain a drip feed.

  These channels are available only in DirecTV’s HD Extra pack.
  Utilizing totally 6 channels in this package.

  my site vpn service

 120. best vpn sservice Says:

  It isn’t easy to know which VPN is the best vpn sservice.
  They are now so easy to fool that spammers just get pass her.
  Best of all, this software are all affordable (or free).

 121. vpn service Says:

  Right as you subscribe for you to some provider, several have the stalkers cell number immediately.
  Or is it your office that is placed in disarray? But a vpn service can do it much more for you.

 122. vpn service Says:

  They offer the free site visitors vpn service for the lifetime.
  If you need watch less regarding channels near a lower price, subscribe Directv.

  Costly free traffic alerts too as Lane Assists.

 123. vpn service Says:

  Do not lose your chance to be secure and protected with p2p
  vpn service plans.
  You can test it by logging into your mail provider’s webmail.
  Once you set up a campaign in SENuke you can walk on holiday.

 124. disqus.com Says:

  Since the file is kind of small it ought to take only some seconds until the obtain iis completed.

  Lookk into my page; Pixel gun 3d hack 10.0.0 (disqus.com)

 125. vpn service Says:

  But, that fee is the actual pleasure of watching your favorite shows and series if you want to actually.
  Read through some assessments and determine what other
  folks today need to say to fix it.

  My site vpn service

 126. Inge Says:

  So for those who occur to be searching for Astrategy to
  enhance your gaming expertise on Hungry Shark Evolution.

  Also visit my blog post - hungry shark evolution hack
  appk no survey [Inge]

 127. fertility clinic riverside ca Says:

  Happily, my dad and mom were able to help me each by co-signing for the card and by
  giving me recommendation on what to look for and avoid.

 128. Lecţia scutirii de impozit pentru programatori Says:

  [...] “Pentru fiecare leu pe care statul nu îl ia din impozitul pe salariu, statul primeşte 13 lei…. Acesta este argumentul în faţa căruia Guvernul şi sindicatele au fost de acord să păstreze scutirea de impozit pentru programatori. [...]

 129. nba 2k16 mt generator download Says:

  Wow cuz this is extremely helpfulexcellent work! Congrats and keep it up

 130. csgo skins aug Says:

  Hi-ya, excellent online site you’ve here

 131. reparatii laptop bucuresti sector 3 Says:

  reparatii laptop bucuresti sector 3…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenţa specifică - Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără…

 132. http://infojabber.com/ Says:

  Thanks for finally writing about > Varujan Pambuccian »
  Blog Archive » Genul proxim şi diferenţa specifică - Despre cum să te aperi
  de cei care spun că te apără < Loved it!

 133. cardio Says:

  cardio…

  blog topic…

 134. Top roofing Shingles Says:

  Top roofing Shingles…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenţa specifică - Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără…

 135. Mellissa Says:

  Hi there! I simply would like to give you a huge thumbs up for your great info you have
  right here on this post. I’ll be returning to
  your site for more soon.

  Feel free to visit my web site Mellissa

 136. Survival Tips Says:

  Survival Tips…

  Varujan Pambuccian » Blog Archive » Genul proxim şi diferenţa specifică - Despre cum să te aperi de cei care spun că te apără…

 137. Siti Fitria Yonalia Says:

  Thank you, things about this post are really interesting. can i share it?

 138. Lincoln Schane Says:

  This site is really a stroll-by way of for the entire data you wished about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.LikeLike

 139. cheap weed canada Says:

  cheap weed canada
  I want more.

 140. curing cannabis Says:

  curing cannabis
  Awesome blog site.

 141. cbd oil online canada Says:

  cbd oil online canada
  Fantastic blog! Thank you for sharing. Keep posting!

 142. phoenix tears Says:

  phoenix tears
  I simply would like to give you a big thumb up for your great blog site.

 143. smoking hash Says:

  smoking hash
  Thanks for sharing this great blog site. Very interesting and informative. Good job!

 144. cheap weed Canada Says:

  cheap weed canada
  Great work! Thank you for sharing. Keep posting.

 145. budget buds Says:

  budget buds
  Thank you so much for this incredible blog site.

 146. golden goat strain Says:

  golden goat strain
  Your work is good and amazing .Keep it up!

 147. weed pens Says:

  Thank you so much for doing the impressive job here, everyone will surely like your blog site.
  weed pens

 148. pot cargo Says:

  pot cargo
  Way to go!Keep writing more awesome and meaningful content.

 149. ROCKSTAR MASTER KUSH Says:

  ROCKSTAR MASTER KUSH
  This is definitely a wonderful blog site.

 150. Pink Gorilla Says:

  Pink Gorilla
  Very Helpful blog and give us an idea. Keep it up!

 151. thompson cariboo concentrates Says:

  thompson cariboo concentrates
  Very interesting and informative blog site. Keep up the good work!.

 152. WHAT IS ROSIN Says:

  Amazing! It’s actually remarkable blog site.
  WHAT IS ROSIN

 153. phoenix tears Says:

  phoenix tears
  You have a God humor on your posts. keep it up!

 154. Nightmare Cookies Says:

  Nightmare Cookies
  Nice and Amazing blog.

Leave a Reply