Despre libertate

    Săptămâna trecută mi s-a întâmplat un lucru atât de greu de priceput de către mine încât m-am hotărât să scriu, cât oi fi în stare să mă țin de chestia asta, despre libertate. Așa cum o percep eu, fără a avea orgoliul că spun cine știe ce lucruri fără de care umaninatea ar fi definitiv condamnată la beznă, fără a avea macar vreo pretenție că dețin un adevăr cât de mărunt. Zic și eu doar ce-mi dă prin minte. Cu credința că libertatea mea nu poate fi îngrădită decât de cea a semenilor mei. Dar de libertatea și nu de ideile fixe proprii sau instituționalizate, de stările de autarhie, de lipsa de cultură, de cultura de scară de bloc, de lipsa de viață personală și alți viermi care cască grote prin zonele în stare avansată de putrefacție a creierului.

    Era într-o zi de Marți. Ăsta e chiar un lucru important, nu pentru că umblă vorba că Marți ar fi nu știu ce ceasuri rele, ci pentru că Marți vine după Luni și e prima zi în care nimeni nu se mai poate plânge că ar fi atins de mahmureala generată de un weekend epuizant. Faptul că povestea cu pricina s-a petrecut în plenul Camerei Deputaților și că protagonist a fost un coleg al meu e un amănunt absolut nesemnificativ. Întâmplarea cu pricina se putea consuma pe stradă, în scara oricărui bloc sau la birtul din colț, în Mall sau în metrou.

    O dispută care se anunța una de păreri și idei s-a terminat brusc cu un text standard utilizat atunci când simți că nu mai ai argumente. Colegul cu pricina mi-a spus că se simte jignit să stea în același Parlament cu cineva care nu vine “la cămaşă şi cravată, că nu suntem pe stradă, la păscut oi, să umblăm cu traiste şi cu nu ştiu ce după cap, atunci când venim aici, în forul suprem al ţării…”. Sigur, replica pe care i-am dat-o, citându-l pe profesorul Moisil (de ce aveți nevoie, de capul meu sau de curul meu) a fost o simplă reacție pentru a detensiona situația și pentru a-mi masca amărăciunea. În sinea mea, am înțeles pentru a nu știu câta oară că din autarhie poate izvorî ură, intoleranță, catalogarea celor care nu sunt conformi cu un anumit șablon mental ca dușmani. Când ești singur și gândești așa, înjuri. Când ești într-un grup care gândește așa, poți ucide oameni. Când ești într-o societate care gândește în majoritatea ei așa, ucizi libertatea tuturor.

    Uite, de-aia m-am hotărât să scriu despre libertate. Pentru că eu cred că e minunat să fim diferiți, că e minunat să nu dăm buzna unii peste alții ci să repectăm granițele alea în care libertatea fiecaruia dintre noi o întâlnește pe cea a celuilalt. Vreau să scriu despre cum ne putem îmbogăți unul pe celălalt, fără a avea naivitatea că pot schimba ceva. Despre ceea ce cred eu că ne face să fim umorali, temători, agresivi, disperați și ne oprește să trăim cu adevărat. Despre iubire și despre lipsirea de iubire, despre prietenie și însingurare, despre certitudini și iluzii, vreau să scriu.

    Poate că cei care așteaptă de la mine gânduri legate de meseria mea, vor fi dezamăgiți. Și pentru dezamăgirea asta, le cer de pe acum iertare… Nu voi vorbi nici despre matematică, nici despre tehnologia informației sau comunicații, nici despre politică. Chiar daca, aparent, hotărârea mea de a scrie a plecat din povestea pe care am spus-o aici. Voi vorbi doar despre libertate. În fel și chip, despre libertate, cum și cu cine are chef să tăifăsuiască despre asta.

10 Responses to “Despre libertate”

 1. sarah Says:

  hooopaaa!bun venit in lumea bloggerilor, d-l pambuccian!daca si blogul asta o fi pe bune, ca “aveti antecedente”!!:)))
  ia te uita ce zice alegatorul, turmentat sau ba, despre opinia colegului constipat din cauza blugilor tai: alegatorul il indeamna sa se care la origini, ca dupa mine te poti imbraca si in itari daca asa ai chef sa te duci la parlament.doar sa faci treaba!punct!

  Da’ despre telecom, nimic, nimic??

 2. Victor Says:

  Buna ziua domn profesor! Asta cu libertatea e destul de simpla. Lumea nu a inteles Star Trek, unde prima directiva a flotei stelare era “there can be no interference with the internal affairs of other civilizations”. Eu invoc primul amendament ori de cate ori ma bate la cap nevasta-mea sa fac ce nu vreau sa fac, ori sa spun ce nu vreau sa spun. Uneori sunt taxat de lenes, dar asta e, libertatea se plateste scump. Acum, serios, daca lumea ar respecta aceasta directiva, nu ar mai fi niciun fel de probleme.

 3. Ana Maria Says:

  Cand ati venit la noi, la Politehnica, in calitate de invitat al d-lui Tatomir, ati fost de departe diferit, ca si stil vestimentar, de toti invitatii anteriori! Dar ati vazut si d-voastra, fiind invitat si a doua oara, ca nu conteaza haina, nu aceasta impune respect, capteaza atentia sau starneste interesul auditorului!

  Sincer, prefer o persoana care stie bine ceea ce spune, care ma uimeste si incanta in acelasi timp prin cunostintele pe care le poseda, de la care am ce invata, chiar daca aceasta nu este imbracata in tinuta business!

  Eu cred ca noi oameni gresim prin faptul ca nu suntem mai toleranti cu ceilalti! Ar trebui sa vedem dincolo de poza care ne este afisata, ar trebui sa dam sansa unei exprimari si altfel decat vestimentar!

  Fiti in continuare cel care ati fost si pana acum, deoarece cea din urma libertate este aceea de a-ti alege singur atitudinea!

 4. alex Says:

  Buna ziua domnule Pambuccian!Ma numesc Alexandru, sunt elev in clasa a 12a si ma framanta cateva intrebari.As dori sa aflu parerea dumneavoastra despre masonerie , deoarece am auzite multe despre aceast “grup”.Am inteles ca multe personalitati politice fac parte din masonerie si prin urmare are implicatii politice.Ce scop urmaresc aceste implicatii politice?Ce parere aveti?Ar mai fi multe de spus, dar din lipsa de timp nu mai pot scrie! Astept cu nerabdare parerea dumneavoastra!

 5. Mekone Says:

  Eu v-am pus la insectar, unul numit ”Citesc și mă dumiresc”. Îmi place că nu vă ascundeți după vorbe, că blogul curge, fiecare post are cap, coadă și …. miez pentru cine are urechi de auzit!!!!

 6. Metalshrine Says:

  Asta e ca si cum un animal ar fi invidios pe alt animal ca are blana de alta culoare… Cel putin. Ce oameni idioti mai suntem cateodata…

 7. Metalshrine Says:

  Iar daca stau sa ma gandesc bine, insasi ideea de democratie este intoleranta de fapt. Unii, mai multi, ii zdrobesc pe ceilalti, mai putini. Cu legi, cu atitudini, cu intoleranta intr-un final. Chit ca ipoteza de la care se porneste vorbeste despre egalitate in sanse. Asta e doar o mare hoha…

 8. DanS Says:

  GATA?!?!
  Dupa un sumar search pe google dupa “varujan pambuccian” am sentimentul ca o parte din univers s-a prabusit! Sper ca nu-i asa si astept cu nerabdare a unui mesaj simplu: “TRAIESC…” (si asta sa insemne ceva mai mult decat faptul ca inca respirati…)

 9. Ifrim Says:

  Comentariile de pe blog ma plicitisesc, de fapt pot sa spun ca trairile interioare ale lui VP nu prea ma intreseaza. Sunt ale lui, sunt intime, …si este firesc ca fiecare om sa-si consume viata sa interioara asa cum crede de cuvinta, asa cum simte, conform filozofiei de viata, modelelor si valorilor ce le impartaseste si le respecta.

  Modul de exprimare la VP, nu mi se pare varianta cea mai inspirat in abordarea / sustinerea unui blog care este destinat in primul rand comunicarii. E prea personal.
  Prin naturaletea sa fortata, necenzurata de un minim formalism necesar ptr. a respecta conventiile societatii, mi se pare a fi un mod de exprimare ostentativ personalizat (ca neconformist)

  In schimb VP, prin atitudinea lui, pozitia lui in diverse probleme (in special de interes comun) ale comunitatii, solutiile lui inchegate, sistemice, de o logica simpla, fireasca usor de inteles… etc. mi se par interesante si este singura mea justificare in a incerca sa comunic, in cadrul acestui blog.

  Imi plac solutiile lui VP, propuse si argumentate, in care se vede de departe ca sunt abordate structurat, de o minte structurata, ordonata, soutii care au in vedere restrictiile de toate felurile, solutii incadrate intr-un sistem unitar si coerent, avand referintele potrivite si mai ales sustineri convingatoare.
  Nu poti sa nu apreciezi ca toate solutiile lui au obiective clare si se bazeaza pe probleme bine puse, complet definite.

  Imi place VP ca individ, caci stie sa abordeze si sa rezolve problemele complexe ale colectivitatii si ale momentului.

  De aceea il plac, si il consider un tip interesant chiar foarte interesant, si mai ales valoros. Poate sa-ti ofere o viziune convingatoare, lucru rar si deosebit care nu se gaseste decat la liderii autenticii. (…din nefericire, noi romanii la acest moment nu prea avem dintre acestia)

  Si mie imi plac problemele, …ca un challenge in a gasi solutii… solutii adevarte, practice, care sa satisfaca.
  Ma incita problemele si imi plac solutiile de sistem.
  Aici ne asemanam si cine se aseamana se aduna.

  La situatii / probleme exceptionale, solutii exceptionale…
  Cred ca VP este printre putinii care sa inteleaga si sa aprecieze solutii care sunt mai aparte, care uneori par fantasmagorice, alteori utopice, … dar in mod sigur sunt ingenioase si mai ales adevarate (coerente / logice).

  Mi-ar face mare placere sa am posibilitatea sa pot sa prezint si sa dezbat impreuna cu VP unele dintre aceste tipuri de solutii (inedite)

  Sa speram, ca acest lucru se va intampla

 10. george Says:

  DOMNULE PAMBUCCIAN,mi-a fost greu sa ma hotarasc sa va scriu,poate cititi in timp util mesajul meu!Noi romanii va iubim pe dvs celelalte nationalitati si am trait in armonie cu dvs de-a lungul veacurilor ….de ce nu sunteti alaturi de noi cei peste 80%,care am fost infometati,calcati in picioare,jigniti si votati de aceasta coalitie neagra..oare nu meritam noi romanii de rand iubirea voastra?Nu am facut si nu am facut si nu fac politica..nu zic ca ceilalti sunt poate mult mai buni..DAR ACEASTA COALITIE ESTE PREA DE TOT..va spun cu mana pe inima ca daca mi-ar dubla vemniturile ..refuza sa primesc de la acesti impostori acesti bani…In afara de bai ..avem nevoie sa fim priviti de guvernanti ca oameni…ori noi cetatenii nu reprezentam nimic pt ei..Va rog in al 12 -lea ceas faceti ACEST PAS si veti intra in sufletul si inima oamenilor!Cu respect!Asteptam frumosul dvs ..GEST!

Leave a Reply