Nautilus

    În fiecare dimineață plec dintr-un un bloc. Merg pe o stradă înconjurată de blocuri și ajung în tot felul de blocuri de birouri înconjurate de blocuri. De două ori pe zi, peisajul în care mișun regurgitează oameni ca mine care umplu străzile pentru a fi absorbiți din nou de structuri geometrice cenușii puse acolo parcă în adins pentru a face ordine. Pentru o ființă care ne-ar privi  oarecum superficial și de departe, noi, locuitorii orașului am fi un soi de dumicătură a betonului rumegător. Un fel de dumicătură irațional de dezordonată pe care seara mama-bloc o cheamă acasă chinuindu-se să o facă să intre odată în rândul blocurilor frumos aliniate de o parte și de alta a drumului.

    Zilele trecute cineva îmi spunea că s-ar teme să trăiască altfel. Că traitul ăsta altfel i-ar crea un acut sentiment de nesiguranță. Iar eu cred că așa și e. Ne-am obișnuit prea mult cu obișnuitul și oricât de mult discomfort ne-ar produce, teama unui discomfort și mai mare sau teama de a pierde ceva fundamental din existența noastră sau teama de a nu mai fi deloc, de a nu mai privi și auzi și gusta și a pipăi și a mirosi și a gândi și a visa nimic ne face să acceptăm totul așa cum este, de-aia cred că foarte puțini dintre noi adoptă ușor orice lucru nou, oricât de mult le-ar face lucrul ăla cu ochiul. Teama este reacția care conservă cel mai bine ființa biologică și probabil că teama nu e doar un lucru scris în genele noastre sociale ci și în cele din fiecare celulă a corpului nostru. Mărturisesc că, așa neinstituționalizat și greu de domesticit cum sunt, am o doză serioasă de genă de teamă pe care o port cu mine și o îmblânzesc cât o îmblânzesc dar de scăpat de ea nu cred că voi putea vreodată să scap.

    Spun toate lucrurile astea pentru că m-am surprins temperându-mi mereu dorința de a explora un fel de a trăi în afara convenției citadine, aia cu blocuri ordonate, cu lipsă de vecini, cu posibilitatea de a comunica doar cu cine am chef și când am chef. Câteodată îmi spun că ar fi o formă de lașitate și că un fel absolut autonom de a trăi nici nu m-ar duce cine știe ce departe. Dar exploratorul din mine îmi tot repetă că e chiar aberant să te afunzi într-un fel de recif de corali și că oricât de confortabil ar fi reciful și oricât de colorat ar fi el parcă lumea aia uriaș de înghețată de departe, aia despre care ai citit în cărți și ai văzut poze pe Internet sau peisajul arid și prăfos al Lunii sau nebunia luxuriantă a junglei ar merita și ele trăite cât de cât.

    Sigur, poate că e doar o reacție de saturiație la atât beton și vecini, dar dacă aș reuși să elimin orice formă de teamă de necunoscut, aș pleca pe o insulă pustie. Fără vecini. N-aș vrea să fie cine știe ce de capul insulei ăleia, aș construi pe ea o sferă de lemn, ca să nu semene cu nimic din paralelipipedul de beton și m-aș retrage acolo cu câteva lucruri pe care le-aș vrăji ca să nu se mai termine niciodată și cu câteva ființe dragi mie, care sunt oricum vrăjite de la Dumnezeu, dacă ar veni cu mine acolo desigur. Pe urmă îmi spun că ar fi super ca insula aia să nu fie chiar în centrul oceanului, că ar fi mai mișto să fie pe un râu, lângă un mare oraș că nu ar fi chiar atât de rău să pot merge cu șalupa la supermarket sau într-un club sau în cafeneaua mea preferată sau la sală și că ar fi foarte bine așa, ar exista și o universitate acolo, mi-aș putea ține și orele, în definitiv nu văd de ce mi-aș refuza micile plăceri doar ca să fiu într-un loc extraordinar, aș putea fi într-un loc extraordinar cu toate micile mele plăceri de aici, ăsta ar fi locul ideal. Pe urmă mă gândesc că uite, de ce să fie nevoie de șalupă, aș putea foarte bine locui pe o insulă cu un pod și cu asfalt doar până în apropierea sferei de lemn sau pe o peninsulă, în definitiv ce, pe peninsulă nu poți scăpa de blocuri și de vecini? Pe urmă mă gândesc că ar fi mai bine o casă cub. Tot din lemn, dar cub. O casă sferică ar fi îngrozitor de nepractică. Rămâne așa: cub. Sunt foarte frumoase casele cub pe malul mării. Cu ferestre mari și cu mobilier minimal, cum să nu te simți minunat în așa ceva? O casă în formă de cub albă. Da, dar lemnul vopsit în alb e cam urât. Mai bine ar fi cu oarece zidărie. Mai bine ar fi de piatră, dar și piatra albă nu e cine știe ce, tot mai bine ar fi oarece zidărie. Păi și dacă e zidărie, tot nu mai contează dacă e lemn sau nu înăuntru, mai bine pun beton că e mai rezistent. Seara ar străluci în lumina Lunii, aș putea pune și reflectoare și i-aș colora pereții cu lumină, în fiecare zi alta, în fiecare zi asemănătoare felului în care aș fi în ziua aceea. Ar fi o casă perfectă pe o peninsulă perfectă și m-aș teme ca lucrul ăsta să nu atragă o grămadă de vizitatori mai mult sau mai puțin malefici, sigur, aș putea pune un sistem meseriaș de securitate și m-aș înarma până în dinți. Oare cafeneaua mea preferată ar veni și ea după mine? Oare toate ființele dragi mie ar veni și ele acolo? Oare n-ar fi mai bine să stau totuși aici unde sunt acum?

  Din cochilia lui, matematic de perfectă, nautilusul privește neschimbat lumea.

7 Responses to “Nautilus”

 1. Mihai Says:

  Holy Moly!

  Este pentru absolut singura oară când am citit ceva ce să se potrivească aşa bine. Minunat cum construiţi si dărâmaţi totul până la cărămidă.

  Îmi pare rău că nu v-am votat când am avut ocazia, nu ştiam că sunteţi pe circumscripţie naţională, însă sunteţi cu siguranţă parlamentarul care să mă reprezinte.

  E oarecum relieving că (mai) există oameni ca dumneavoastră.

  Mihai

 2. Alexandra Says:

  In definitiv…asta e natura umana. Umanitatea nesigura, complexata si ingrozitor de singura cauta sa se armonizeze, dar pentru asta e nevoie de exemple la nivelul individului - de mari, sfere si cafenele proprii, de drepte si lanturi cinematice.

 3. G C Says:

  Inceputul aminteste de un desen animat, vazut in copilarie: societatea ruseasca, vesela - trezirea la ora 4 AM, o cafea si ziare (se pare ca posta se trezea la cel putin 2 AM si ziaristii lucrau non-stop). Cadrul era simplu: apartament clasic intr-un bloc gri clasic. Totul intr-un context si mai clasic: o mare de blocuri cu 10 etaje, din care, la 6 AM, ieseau toti muncitorii fericiti si dornici de o zi de munca, niste furnicute sincronizate din toate punctele de vedere. Ca personaj principal era un nene familist ce iesea din acel bloc, ca milioane de alti muncitori, se urca dupa ce asteptase calm un autobuz ce se umplea sensibil pana la limita. Si peste toate acestea stralucea steaua rosie a victoriei munctioresti. Stiti cum sta treaba.. daca ti se spune de prea multe ori ca esti fericit in conditiile astea, ajungi sa te temi ca daca le schimbi vei fi si mai nefericit. Cam pe asta se baza utopia aia cu blocuri, relicve in care societatea actuala se mai zbate..

 4. Un votant Says:

  Buna ziua d-le Pambucian, va scriu a doua oara pe blog, prima oara fiind dupa vot. Citesc si ma crucesc cand vad cat de nestiutori sunt Romanii cand vorbim de gaz. Eu car metan, (incarc si descar vapoare de LNG ca meserie). Ca sa vedeti ca exista o solutie va rog sa cititi ce v-am scris mai jos. Imi pare rau ca intervin asa brusc peste boiemia d-voastra, dar pana cand nu deschideti Partidul Online sau alta modaliatate de comunicare cu alegatorii ….
  ea mai buna solutie pentru Romania in momentul de fata e sa importe LNG cu nave de tip Exmar (cu sistem re regasificare). E o modificare mica caare tre s-a o faca pentru interconectare la reteaua de distributie. Dar astia sunt prosti si habarnuaua ce inseamna conducte si intretinere pentru conducte (proiecte de tip nabuco). Ce crezi ca in aceste proiecte nu o sa fie o gramada de capuse cum sunt la noi in sistemul energetic?Cred ca se inseala.Mai bine Romania ar incepe proiecte de stocare LNG si sa inceapa sa importe LNG din Qatar care are o groaza si ar putea sa semneze contracte pe perioade de 20-25 de ani.Ar putea sa faca un terminal ca in venetia unde sunt 3 nave special construite pentru terminal (Al Marrouna, Al Dayan, Al Areesh). Astea 3 o sa aprovizioneze Italia pentru 25 de ani. Pretul gazelor pe contracte lungi se regularizeaza de obicei la fiecare 3-5 ani. Dar de ce sa nu ne scarpinam la urechea stinga cu mina dreapta. Multi fac comentarii din fotoliu fara sa aiba harbar ce inseamna piata gazelor si nic macar cum se masoara si transforma unitatile de comercializare a gazelor (mmbtu). Un exemplu in favoarea importurilor de gaze cu LNG-urile este Spania care are independenta 100% fata de gazele rusesti si au terminale proprii interconectate la reteaua nationala de distributie. Ei cumpara gaze de unde vor si la preturi negociate, nu la preturi bagate pe git. Noi ar trebuie sa investim bani in tancuri de stocare (ca nu avem resurse), sa le umplem si apoi sa le vindem mai departe la diverse tari (Bulgaria, Ungaria, Serbia, etc.). Pe termen lung e cel mai avantajos. De ce sa bagam 30-40 miliarde de dolari in proiecte gen Nabucco?, Cind cu banii astia poti sa faci 30-40 de tancuri de stocare, fiecare la capacitatea unui LNG (155,000 m3 x 600=90 000 000 m3 de gaz ~ 3 500 000 mmbtu ~ ). Qatar ar fi de acord sa investeasca bani in tari ca Romania, dupa modelul din Croatia si Italia, unde si-au facut terminale proprii RasGas.
  ar noi suntem prea fuduli si prea bagati in viziunile impletite frumos de comunistii de la putere.Basescu cind a fost acum 5 luni in Qatar, Arabia Saudita si in alte tari producatoare de gaz a fost acuzat de propaganda.Dar cred ca stia el ceva. Nici versiunea rusilor nu e de refuzat. Cind poti sa faci bani din ceva nu refuza.Am citit comentarii de genul “Buna vecinatate si stabilitate”. Stabilitatea ti-o creezi singur prin independenta energetica (stocuri suficiente sa treci cu usurinta peste crize de genul asta si chiar sa faci ceva banii).Cind ai resurse toti te pupa in ‘guru’ si incerca sa cumpere. Si atunci vi si spui ca cooperam bine si ca am avea resurse sa vindem, dar nu putem sa le vindem sub pretul pietei si iaca citeva miliarede de dolari/euro in plus.Ceausescu a fost criticat ca s-a apropiat de tarile arabe si ca vindea armament la tigani in africa. Dar uite asa a reusit sa salveze o parte din resurse si sa faca gusa mare la smecherii dupa revolutie.politica energetica dinnainte de “revolutie” era de mii de ori mai bine pusa la punct, dar noi nu vrem sa “invatam din istorie”.Cei care fac comentarii nefondate in prifinta gazelor, citind doar articole din ziare si comentarii de colo-colo ar trebui sa se documteze.

 5. Crina Manolescu Says:

  Noi suntem traumatizati de locuirea la bloc din cauza a ce s-a intamplat mai ales de cand si-a descoperit Ceausescu veleitati de urbanist.
  Insa locuirea colectiva nu e in sine rea, daca e gandita in avantajul beneficiarilor, daca sunt imprumutate pe cate posibil calitati ale locuirii individuale. De la spatial interior , la legatura cu cel public, si la dotarile aferente in zona, densitate, etc. Caci blocuri au fost de cand lumea, si vor fi in continuare, inca mai abitir. Dar cei care vrem stim noi cum sa facem o vizuina din locul in care traim, si nu un simplu adapost.

  p.s. si apropos de sfera? Nu functioneaza. Uite un exemplu de”sfera” care confirma acest lucru, a fost chiar un mic scandal dup ace a inceput sa fie locuita.
  http://www.popsci.com/files/imagecache/photogallery_image/files/articles/future04gehry_d700×522.jpg

 6. Sam Says:

  Citind din cand in cand articolele dvs ma bucur ca am aflat la timp de dvs in campanie si ca v-am si votat (multumita acestui nou sistem nu a mai trebuit in cazul acesta sa aleg raul cel mai mic ;). Legat de traiul la bloc, in comunitate, vs. traiul izolat departe de civilizatie recomand filmul “into the wild”. Insa legatura stransa de tabieturile zilnice clar descalifica orice persoana, din start, in incercarea de evadare. Oricum, ar trebui mai des pusa problema “de ce/daca am nevoie de una-alta pentru a fi fericit/implinit”, in genul cafenelei din colt.

 7. STROE STEFAN Says:

  DOMNULE DEPUTAT
  SUNT UN FOST STUDENT AL DVS. DIN GENERATIA 1990-1994 DIN GENERATIE CU STAN MUGUREL SI CU DANIEL PETRICEANU CU IOSIF MIHAI,ACTUALMENTE PROFESOR DE MATEMATICA LA UN LICEU PLOIESTEAN.
  VA SCRIU TINAND CONT CA DVS SUNTETI DEPUTAT SEF AL GRUPULUI MINORITATILOR NATIONALE SI CARE SUSTINE ACTUALUL GUVERN
  SUNTETI SI PROFESOR SI STITI BINE CA SAU DIMINUAT SALARIILE PROFESORILOR CU 25% DAR NI S-AU TAIAT SI AL 13 SALARIU,TICHETE DE MASA SI ALTELE CARE DUC DEFAPT LA O SCADERE DE 40% PE LUNA.TINAND CONT CA TOTI COLEGII DVS SUNT AFECTATI VA ROG SA VOTATI MOTIUNEA DE CENZURA SI SA DATI SANSA UNUI NOU GUVERN:PSD-PNL-MINORITATI CARE SA GUVERNEZE SI VA ASIGUR CA O VOR FACE MULT MAI BINE CA ACTUALII DIN MOMENT CE VOR INTRODUCE STANDARDE DE CALITATE SI DE PRET CARE VA FACE CA SA NU SE MAI SCURGA BANI LA CLIENTELA POLITICA CI SA RAMANA PENTRU BUGETARI SI PENSIONARI CARE VOR DUCE LA CRESTEREA CONSUMULUI DE REGULA DIN INTERN CI NU CA CEI AI CLIENTELEI CARE DE REGULA CONSUMA DIN IMPORT.
  CRED CA SUNTETI DE ACORD.
  VA MULTUMESC SI DACA DVS CU GRUPUL DVS VA VOTA MOTIUNEA CU SIGURANTA GUVERNUL VA CADEA.
  VA MULTUMESC ANTICIPAT
  STROE STEFAN

Leave a Reply