Roți dințate

    Azi sunt foarte fericit. Când sunt foarte fericit ascult Aria lui Bach. Fiecare stare are, cred eu, sunetele sale și așa mi se potrivește mie Bach cu starea de foarte fericit. Poate pentru că foarte fericit este combinația perfectă între liber și senin. Bach a scris cel mai uman lucru care mi-a fost dat să-l trăiesc vreodată și de atunci, ori de câte ori sunt foarte fericit, cânt în gândul de cântec Aria sa și felul în care mă însunez așa cu sunetele lui e un soi de flip-flop de ținut bit-ul de fericire captiv până la jertfa de adormire de tot a mea. Oricât de aberant ar părea, faptul că muzica pe care o ascult cel mai des este metalul tot de la muzica lui Bach pleacă. Si dacă eu cred că e așa, așa și este. Cu jazz-ul e altceva, e bun pentru zilele în care plouă sau e seară și locul Ariei e luat de Harlem nocturne așa cum îl cânta Sam Taylor zis The Man, așa cum Prodigy sau Tool sau Therion îmi sunt de folos când am nevoie de oarece energie venită de dinafara mea sau așa cum Sharon den Adel de la Within Temptation îmi este pentru dezliniștitirea neliniștii iar Haggard pentru ordonarea ordinii.

    Sunetele sunt ritmuri ale timpului. Fără ele timpul ar curge liniar, așa cum curge pentru pietre. Tocmai din pricina asta pietrele pot fi folositoare pentru a face trepte și ziduri. Tocmai din pricina asta treptele și zidurile sunt sprijin. Tocmai din pricina asta sprijinul nu are timp. Timp are iedera și frunza de plop asemenea palmei mâinii mele atunci când o întind pentru a da semn că vin cu gânduri pașnice, timp are floarea roșie de mac tremurând neasemuit de minunată în fragilitatea ei puternică. Timp are Soarele și Steaua Polară. Dacă aș fi fost piatră, lipsa de sunet nu m-ar fi întristat. Pentru că sunt om, mă întristează lipsa de lipsă de timp.

5 Responses to “Roți dințate”

 1. Mihai Says:

  Tools sau Tool?

 2. varujan Says:

  Tool, măi. Bine c-ai văzut. Hai că umblu la text.

 3. sting Says:

  Între praful stelelor şi praful pământului, vieţuim cu toţii ca nişte flori de mac. Unii fragili, alţii puternici, alţii toxici…

 4. MeetTheSun Says:

  Cateodata muzica-mi pare ca o panglica rosie pe care gandurile ies si se intind unul cate unul. Ploua, ninge, e soare sau e vant, panglica se unduieste, se strange, se lasa zburata sau se pierde prin iarba. Gandurile dupa ea.

  Mi-amintesc ca eram mica si in casa rasuna doar Radio Romania… nu retineam decat foarte rar carui compozitor ii apartine care sonata sau arie, dar stiam ca-mi place pianul lui Chopin inainte sa-mi placa Chopin… Bucuria insa imi invada toata fiinta mea inca necunoscuta mie si imi dau seama cat de norocoasa am fost ca nu existau o mie de canale si telecomenzile. Si cat de norocoasa sunt acum cand pot adormi pe Nocturna intr-un repeat infinit…

 5. Sper Says:

  In liceu am avut un profesor extraordinar de romana (desi am urmat cursurile clasei de informatica, din Sfantul Sava, si s-ar putea gresit deduce ca orele de limba si literatura romana n-ar trebui sa aiba o pondere prea mare in memoria si, in ultima instanta, in aminitirile mele). Atat de bun incat, atunci cand - vai, mult prea rar! - ne citea fragmente din ce urma sa studiem, uneori plangeam. Atat de impresionant era. Orice cuvinte as incerca sa folosesc acum spre a descrie, nu v-ar parea decat niste stinghere litere adunate in grupuri.
  Citesc online destul de mult, in ultimul timp, insa n-am crezut vreodata sa mai pot gasi vreun lucru care sa ma miste, intr-atat, incat sa se poata compara cu momentele de care incercam sa va povestesc. Multumesc mult pentru acest post!

Leave a Reply