Ex libris

Despre omul care a apărut din cartea de citire îmi amintesc destul de vag. Apăruse pur și simplu din care, cu un coif făcut dintr-un ziar din vremea aceea, cam așa cum văzusem eu că își pun pe cap zugravii când habar n-am de ce părinții mei hotărâseră că ar trebui să întoarcă toată casa cu susul în jos ca să arate altfel pereții. Nu știu de ce, dar amintirea lui, reușește să mă scoată din sărite chiar și acum, după ce o viață întreagă întâmplările din jurul meu m-au învățat să îmi țin firea în cele mai multe dintre împrejurările în care ceilalți uită să o facă. Omul ăsta cu coif de ziar apărut brusc din cartea de citire în copilăria mea, se tot ițește din când în când dintre filele cărților, nu mai are neapărat coif de hârtie, câteodată apare cu fața aia tipică de funcționar de multinațională cu costumul boțit între două aeroporturi, manevrându-și cu o dexteritate de cosmonaut troller-ul cu laptop on top, alteori are fața fanatică a moraliștilor de secol victorian, cu obraji ascetici și degete lungi, osoase, gata oricând să arate spre cineva extraordinar de vinovat de abaterea absolut reprobabilă de la axioma a șasea sau a opta sau naiba știe a câta, alteori se vede din el doar un nas enorm, la capătul căreia o mustață zburlită pe care se poate deduce cu oarece exactitate dacă la prânz a fost pizza cu mult sos de ketchup sau maioneză de McChicken, oricum, tipul este clar enervant, de câte ori apare încearcă să mă convingă cu texte imbecile pentru imbecili că totul e fix așa cum zice el, niciodată nu spune “eu cred că”, vorbește în axiome în care crede în mod absolut, fără să se îndoiască nici o clipă, sigur că lumea va arăta așa cum spun axiomele alea ale lui, fie că este vorba despre deriva continentelor sau despre cum poți învăța orice în șapte, sau într-un multiplu de șapte de zile.

Eu cred că felul acesta de a hăcui aiurea copacii doar pentru a-ți vedea numele pus frumos pe coperta unei cărți plină de locuri comune dezvoltate aberant, pe zeci de pagini care ar fi putut fi încă țesuturi vii, este unul dintre cele mai urâte cadouri pe care ni le-a adus ideea de cultură. Care a evoluat, e drept, de la memorarea unui morman de lucruri inutile cum ar fi înălțimea exactă a vârfului unui munte sau anii între care a domnit cineva sau lungimea medie a părului din nas la un adult, până la forme ceva mai emancipate care conțin, fără a se limita la, cuvinte pe care diferite meserii le au în jargonul de breaslă folosite până la refuz pentru că sunt pline de ele cărțile manual ale companiilor.

Zilele trecute, încercam să beau o cafea chiar bună, în așteptarea trecerii unei jumătăți de oră. La masa de lângă mine, într-o engleză aberant de aproximativă un tip încerca să fraierească un străinez cu o banalitate încercată și fâsâită de ani de zile despre un portal de blog-uri care, nu-i așa, ar concentra tot traficul toturor blog-urilor din el și deci și-ar putea adjudeca publicitate la greu. Ok, ideea e veche, n-a prins, oricum publicitatea e în căcat de vreo jumătate de an de când a început urgia asta economică de care încă reușim să facem abstracție, semn că economia s-a refugiat din nou în subteran, dar felul în care tipul mesteca fraze din cărți stupide care umplu librăriile și au soarta spotivilor de performanță, adică toată lumea vorbește cu entuziassm despre ele după care dispar pentru totdeauna în neant, îl ținea pe stăinez lipit de scaun. Semn că șmecheria cu frazele prefabricate din cărți ține. Cel puțin atunci când nu ieșim din clasa de echivalență. În partea opusă lor, un grup de tipe de la un operator de comunicații discutau aprins despre cursul la care tocmai fuseseră trimise și unde învățaseră cum să completeze nushce formulare, chestia asta le dădea în mod clar o stare de bine, cuvintele standard curgeau în valuri, în timp ce un tom cam cât Principia Mathematica a lui Newton era purtat în jurul mesei cu o evlavie demnă de cea mai conservatoare mănăstire. Tocmai când mă hotărâsem să intru în vorbă, poate reușeam să-mi arunc un ochi pe cursul de completat formulare, discuția s-a dus spre o colegă care, a naibii, o să ajungă incident manager în pofida faptului că nu are nushce certificare pe care înțeleg că una dintre cele de acolo o avea plastifiată și pusă în ramă deasupra patului în așteptarea unui birou de manager de ceva.

A fost o vreme în care credeam că o bibliotecă este un soi de concentrator de lume, că în ea poți găsi toată varietatea de păreri pe care nu o mai găsești într-o lume uniformizată. Și am citit mult și nu îmi pare rău. Cititul m-a îmbogățit. Dar uite că de la o vreme, trebuie să sapi după o care cât de cât interesantă, cât de cât nefăcută din alte cărți, cât de cât nestandardizată, cât de cât nespălătoare de creier așa cum săpau pionierii vestului după o pepită cât de mică. Pe un birou am văzut o broșură a unei campanii nefericite, zic eu. Pentru că pe broșura aia scria cu litere mari de tot să priceapă tot miopul: cititul nu dăunează grav sănătății. Și eu cred că uneori, de cele mai multe ori, dăunează. Așa că prefer să fumez.

15 Responses to “Ex libris”

 1. Mihai Says:

  Dar frecventaţi numai cafenele corporate/middle management? :)

 2. varujan Says:

  Păi dacă prin zona aia trebuia să aştept o jumătate de oră?… În definitiv, merg cu aceeaşi plăcere peste tot. Că tot locuri pe planeta asta sunt şi tot oameni ca noi le populează. Nu?

 3. Antoaneta Says:

  Lume ce gîndea în basme şi vorbea în poezii? Da’ de unde! Mituri, domnul meu, mituri, “lumea” s-a învârtit tot timpul în jurul facilitãtilor, cam asta povesteau Rousseau si Pascal: avutii aruncau bani în noroi, ca sa se amuze apoi pe seama saracimii care se îmbulzea sa-i adune; pendulau între divertisment si plictiseala (Fratelii&Co:) - si pisoarul era dupa draperiile de la Versailles sau prin gradina. Tehnologia a evoluat, oamenii nu, de-aia citim fiecare ce ne place si credem ca nu dauneaza sanatatii:)

 4. ZaffCat Says:

  eu zic ca din fericire s-a scris bine mai mult decat putem noi citi, este doar o chestiune de selectie ;-)

 5. ZaffCat Says:

  Va recomand ceva fun apropos de limitatul jargon de breasla
  http://www.fresh-inc.com/bullshit.htm

 6. varujan Says:

  E genial! Absolut genial!

 7. dracu Says:

  off tpoic
  felicitari dumneavoastra pentru votul de azi in cazul Nastase, si ma felicit ca v-am votat, desi n-am nimic de-a face cu armenii.
  sunteti un om cu bun simt, lucru extrem de rar printre politicienii din Romania.
  atat timp cat veti arata PRIN FAPTE ca toti trebuie sa fie egali in fata legii, veti avea votul meu.

 8. revelionlasorbona Says:

  Francisco Umbral.

 9. varujan Says:

  Socrate. Chiar dacă nu la fel de celebru ca Umbral. A fost un tip mişto de tot, Socrate ăsta.

 10. un cititor Says:

  s-a facut liniste de ceva vreme. A plecat toata lumea in vacanta?

 11. varujan Says:

  Dimpotrivă. Am atâtea pe cap încât nu mai apuc să scriu

 12. Crina Says:

  eu speram sa fii in vacanta…

 13. csgo skins deagle Says:

  Wow cuz this is really goodexcellent work! Congrats and keep it up

 14. csgo skins addon Says:

  Thanks for the purpose of delivering many of these awesome articles

 15. www.geniuspoop.com Says:

  After I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments
  are added- checkbox and now every time a comment is
  added I receive 4 emails with the exact same comment.

  Is there an easy method you can remove me from that service?
  Thank you!

Leave a Reply